Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI İstanbul, 2001.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI İstanbul, 2001."— Sunum transkripti:

1 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI İstanbul, 2001

2 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 Bu konferansın amacı, yeni bin yılı fırsat edinip kendimizle sohbet etmek ve kendimize yönelik beklentileri yeniden kristalize emektir. Ayrıca bizi bekleyen iş dünyasına en verimli, yararlı ve doğru bir biçimde yerleşmek için bazı ip uçları üzerinde durulacaktır.

3 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 1.GENÇLİK DÖNEMİ Genel gelişim aşamaları. Duygusal, sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişim. Erinlik, ergenlik, delikanlılık, gençlik kavramları. Gençlik döneminin aile, sosyal çevre ve toplum bakımından algılanması ve gencin içinde bulunduğu duygusal duruma uygun davranılması kolay olmamaktadır. 2.YENİ BİN YILIN KARAKTERİSTİKLERİ Yoğun teknoloji. Hızlı ulaşım ve iletişim. Bilgi toplumu, yoğun bilgi üretimi ve tüketimi. Kişi düzeyinde: Yalnızlık, dengesizlik, değersizlik, yabancılaşma, hoşgörüsüzlük, kendini beğenmişlik, şiddet, stres. Toplum düzeyinde: Yalnızlık, dengesizlik, değersizlik, yabancılaşma. Yoğun değişme ve dönüşüm ihtiyacı.

4 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 İnsani değerlerde aşınma. Globalizasyon sınırların sorgulanması. Uzay yolculukları. Tıpta yüksek ilerleme. Yapay zekada devrim. Sanal ticaret. İnsana yönelik araştırmalar daha da derinleşecek. 3.YENİ BİN YILIN GENÇLİKTEN BEKLENTİLERİ: KENDİMİZLE HASBİHAL İçinde bulunduğumuz zamanın geçiş döneminin farkında olunmalı.

5 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 Zihinsel potansiyeli (IQ) ve duygusal potansiyeli (EQ) en yüksek düzeyde kullanmak ve sonuç almak gerekli. Düşünce – eylem Fikir - uygulama Misyon - aksiyon Aktif sabır sahibi olunabilmeli. Her türlü açlığın giderilmesi gerekir: - karın – kafa – kalp. İç dengenin ve iç barışın korunması ve ruh sağlığınız önemli. Bilgi toplumu, değişim ve dönüşüm, yeni, dünya düzenine uyum sağlama çabası önde olmalı ve kişisel gelişim sürekli ve canlı tutulmalı. Yeni bin yılın yetişkin çocukları olmamaya çalışmalı ve şimdiden önlem almalı. Çok iyi bir meslek erbabı olmalı, akademik bilginin yanı sıra usta – çırak yoluyla bir iş edinilmeli. Yabancı dil sorunu mutlaka çözülmeli.

6 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 Başarı: F (bireysel özellikler) + (imkanlar) + (çaba) + (motivasyon) Bütün içindeki payımızı gözden geçirmeli. Kalite kaygısını derinden hissetmeliyiz. Evrensel okur – yazarlıga mutlaka sahip olmalıyız. Sürekli öğrenme telaşımız olmalı. –Elle öğrenme: Yaparak yaşayarak öğrenme. –Akılla öğrenme: Zihinsel öğrenme – IQ –Yürekle öğrenme: Duygusal öğrenme – EQ “Hiç” olabilmeyi başarmamız gerekir. Örnek olay: Bilkent Üniversitesi mezunu yurt dışında 8 yıl çalışmış arkadaşın iş arayışı) Kendini ele geçirme, kendine hakim olma, kendini geliştirme, kısacası kendi ile yarışma telaşı olmalı. Benlik kaygısı ve –ego-santrik-ben merkezci düşünce kalıplarından sakınmalıyız.

7 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 Kişiliksizleştiren, renksizleştiren, kalıplaştıran, standartlaştıran, yabancılaştıran, tabii olmaktan uzaklaştıran, kalabalıkta yalnızlaştıran, rutinleştiren yaklaşımlar aşılmalı. Her ortamda bile bir gelişme yolu görülmeli, kişisel gelişime özen gösterilmeli. Türkiye’nin önündeki yeni ufukları görmeli ve dünyanın en gelişmiş devletleri arasına girmeye aday olduğumuzu unutmamalıyız ve bu yönde hizmet verebilmeliyiz. Yeni çağda belirleyici olan yönetimdir. Yönetmeyi bilmeliyiz, öğrenmemiz gerekli, ama en başta kendimizi iyi yönetebilmeliyiz. KENDİNİ YÖNETMEK: Ben kimim? Güçlü yönlerim nelerdir? Nasıl çalışıyorum? Nereye aidim? Benim katkım nedir? İlişki ve iletişim sorumluluğum nedir? Ömür planım nedir? Başkaları ile uğraşmak onları eleştirmek değil daha yüksek performans için kendimizle uğraşmalı ve yarışmalıyız. İnsani değerler ve hoşgörüyü elden bırakmamamız gerekiyor.

8 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 4.BİLGİ TOPLUMUNUN YÜKSELEN DEĞERLERİ Bilgi temel güç ve ana sermayedir. Hızlı bilgi artışı, hızlı iletişim, hızlı değişme, hızlı gelişme. Yeni dünya düzeninde kararlar “bilgi”ye dayanmak durumunda, bilginin alternatiflerine değil. Çağa adını veren bilgi, insanın ürünüdür. O halde yeni çağın en önemli kaynağı “insan”dır. Teknolojiyi geliştirmeye dayalı organizasyonlar, insanı geliştirmeye yönelmiştir. Yeni dönemin eğitim anlayışının temelinde sürekli öğrenme, sürekli gelişme, her yerde ve her zaman öğrenme ve anında eğitim yer almaktadır. Yeni dönemde bireysel değerler yerini grup değerlerine bırakıyor. Yeni dönemde bilgi temel hareket noktasını oluşturuyor. Ancak bilginin amaç değil, araç olduğu unutulmamalıdır. Amaç insandır ve insani değerlerdir.

9 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 Bilgi toplumu olmak öncelikle bilgi organizasyonlarını, bu ise bilgi insanlarını gerektirmektedir. Bunun için öğrenen insan, öğrenen kurum ve öğrenen toplum bağının kurulması gereklidir. Bilgi toplumunda bilgi teknolojilerinin egemenliği söz konusu. Eğitim süreci, diğer sektörler gibi amaç ve uygulama bakımından değişikliklere uğramaktadır. 5. CV HAZIRLAMA, İŞ BAŞVURUSU, İŞ GÖRÜŞMESİ VE KARİYER PLANLAMASI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR (Cevaplanmış Olması Gereken Sorular) İnsanlar hangi artılarınızdan dolayı size iş verecekler? Aynı okul mezunu, aynı özelliklere sahip arkadaşlarınıza göre farkınız nedir? Tercih edilmenizi sağlayacak ayrıcalıklarınızı biliyor musunuz? Kendinizi tanıyor musunuz?

10 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 Bir işletmenin hangi alanında başarılı olursunuz? - Pazarlama AVCI ( Tam donanımlı, aktif, iddialı, başarı isteği yüksek, ilişki odaklı, dışa dönük) - Üretim SAVAŞÇI ( Donanımlı, azimli,yaptırımcı,pratik, günü kurtaran, iş odaklı) - İdari LOJİSTİK ( Destekleyen, geri hizmet, toparlayan, planlayan, insan-iş odaklı) -Örnek olay: ABD’ye giden BÜ mezunu MT adayımızın para merakı İş yerini kendi işiniz gibi algılayabilecek misiniz? İş görüşmesinde neler konuşacağınızı düşündünüz mü? Konuştuklarınız değil, yaptıklarınız ve yapacaklarınızın önemli olduğunu biliyor musunuz? Kariyeriniz belirgin mi? 5 yıl sonra nerede olacaksınız? Üniversite ve bölümünüzün takıntısını ve havasını attınız mı? İş görüşmesi yapacağınız kurumla ilgili neler biliyorsunuz? Olduğunuz gibi görünebiliyor musunuz? Takıntılı beyin felci gibi mi duruyorsunuz? Yüzünüz gülüyor mu?

11 GEÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 İşe gireceğiniz firmaya yapacağınız katma değer ne olacaktır? Çalışma ahlakınız nedir? - İş ve iş yeri odaklı “bizim iş yerimiz”. - Kişi ve çıkar odaklı “patronun iş yeri”. Örnek olay: Kimyacı Mehmet tekstile nasıl girdi? Yeni mezun çalıştırmak bir yatırımdır, siz yatırım yapılacak biri misiniz? Kendinizi işe alır mıydınız? Parasal kazanç beklentiniz gerçekçi mi? İş yeri sizi kabul etmiş olabilir, siz iş yerini ve işinizi kabul ediyor, iş yerini yatırım yapabilecek bir yer gibi görüyor musunuz? Yarın çıkmak veya değiştirmek üzere mi işe giriyorsunuz yoksa kalıcı mısınız? Kabulünüzü etkileyecek aşırılıklarınız var mı? İşe girişinizde etkin olabilecek belki de en önemli desteğiniz referanslarınız var mı? (Girmeyi arzuladığınız iş yerini, yöneticilerini tanıyan, sizi “pazarlayabilecek” referanslar)

12 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 Cv’deki bilgilerin açık, anlaşılır, gerçek, geçerli ve güvenilir olması kuralına uydunuz mu? Gereksiz bilgilerden özellikle kaçındınız mı? Oturduğunuz semt ve iş yeri uzaklığına dikkat ettiniz mi? Size ulaşılacak bilgiler yeterli mi? Görüşme için dış görünüşünüz, giyiminiz, jest ve mimiklerinizden emin misiniz? Kiminle görüşeceğinizi biliyor musunuz? Değişime direnç gösteren biri misiniz yoksa öğrenmeyi öğrenen, kendisini eğitme alışkanlığı olan biri misiniz? Üreten biri misiniz? Kendinizi ne kadar önemsiyorsunuz? Aileniz ve arkadaşlarınızla ilişkileriniz ne durumda? Liderlik özelliğiniz var mı?

13 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 6. ÜST DÜZEY YÖNETİCİ – PATRON, YENİ MEZUN veya İŞE YENİ GİRECEK KİŞİYİ GENELLİKLE HANGİ ÖZELLİKLERİNE GÖRE TERCİH EDER Genellikle yeni mezun tercih edilmiyor. Bu tercihin olabilmesi için çizgi dışı özelliklere sahip olunmalıdır. - Bölüm, üniversite. - Başarı grafiği. - Sosyal etkinlikler. - Referanslar. - Gelecek vaad etmesi. Örnek olay: Orkun’un görüşmedeki sözleri - Yabancı dil. - Kendisini ifade etmesi ve iletişim becerisi. - İtici olmaması.

14 GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI, 2001 Başarı güdüsünün yüksek olması. Aksi, sert, sorunlu bir görünüm vermemesi. Aile çevresi ve kültürel özellikleri ile arzulanır olması. Kendi işini yapacakmış gibi bir izlenim vermesi. Aile yapısının ve ilişkilerin aşırılıklar içermemesi.


"GENÇLİK VE YENİ BİN YIL © Dr. İlhami FINDIKÇI İstanbul, 2001." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları