Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kalitatif Araştırma Raporu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kalitatif Araştırma Raporu"— Sunum transkripti:

1 Kalitatif Araştırma Raporu

2 1 Amaçlar, Metodoloji ve Örneklem

3 Amaçlar İşletmeciler ve Alaçatı’da yaşayanların da aralarında bulunduğu “Alaçatı 2020” grubu Alaçatı’daki dokunun korunması, bozulmadan geliştirilmesi, sezonun uzatılması ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmek istemektedirler. Bu ana amaç doğrultusunda kalitatif ve kantitatif iki aşamadan oluşan bir araştırma tasarlanmıştır. Birinci aşama olan kalitatif aşama ile Alaçatı’nın mevcut algısı ve geliştirilebilecek projelere dair içgörü elde edilmesi ve bu içgörülerin kantitatif aşamada kullanılacak soru formuna katkıda bulunması hedeflenmektedir.

4 Metodoloji Kalitatif araştırma kapsamında toplam 3 fokus grup tartışması gerçekleştirilmiştir. Gruplar, Alaçatı’da 10 ve 11 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Grup toplantıları sırasında ses kaydı alınmıştır. Bu ses kayıtları, GfK Türkiye tarafından dosyalanmış bir şekilde 6 ay süresince saklanacaktır.

5 Metodoloji ve Örneklem
Katılımcılar Alaçatı 2020 grubu tarafından bulunmuştur ve davet edilmiştir. Görüşülen kişilerin özellikleri aşağıdaki tabloda görülmektedir: Grup I: Alaçatılılar Grup II: İşletmeciler Grup III: Kanaat önderleri Toplam: 3 Grup Tartışması

6 Bulgular 2

7 Alaçatı Çağrışımları - I
Doğal Mahalle Sıcaklığı Komşuluk Pozitif enerji Modern köy ortamı Samimi Ruhları güzel insanlar Yaşanılacak Yer Aile Kucaklayıcı Huzurlu Kaliteli İnsanlar Sıcak İnsanlar û Mutlu insanlar Sevgi Verimli topraklar Güvenli Dostluk Misafirperverlik Açıkgönüllülük Koşturmaca Yolsuzluk Limon ağacı Sosyete Kalabalık Hareket halinde Rekabet Sorumsuzluk Denizin mavisi Çok hızlı bir değişim Rüzgar İtiş kakış Kirlilik Mimari Tarih Benzersiz / Kendine özgü Bulutsuz mavi bir gökyüzü Plansızlık Kontrolsüzlük Dedikodu Toz Sanatsal doku Sörf Taş evler Çok renkli İnşaatlar Pazarlama

8 Alaçatı Çağrışımları - II
“Samimiyiz. İnsanı madde ve maddiyatla ayırmayız. Alaçatının sıcak olması ondan olabilir. Atatürk yerleştirirken çok dikkat etmiş. Selanik insanı yunanlılar ile birlikte yaşayan insanlar. Buraya gelince gitmek istemişler hayır, siz orada kalacaksınız demiş. Cumbalar insanların birbiri ile yakın olmasını gösteriyor.” (Alaçatılılar) “Bozulmamış köy ortamı” “Modern köy ortamı.” “ İnsanların kucak açması” “Yeni gelen misafirlere çabuk kaynayan, çabuk birleşen yapısı var. Yozlaşmadan, yobazlaşmadan insanları kabul eden yapısı var. Bu da Akdeniz, Balkan, Selanik insanın yapısında var. biz böyle gördük diye böyle yapıyoruz.” “Yabancıyı çok çabuk tutarız.” “Kendimi Alaçatı’da yaşamak konuşunda şanslı hissediyorum. Komşuluk ilişkileri hat safhada.” “Alaçatı’ya gelen Alaçatı’yı değiştiremez, Alaçatı’lı gibi olur. Biz de samimiyet var, bunun yapmacık yapmıyoruz” (Alaçatılılar) Şehirden uzak sakin ama yazın stresi olan. Yazın 2-3 ay stres yaşayıp kışın huzuru bulduğum yer (işletmeciler)

9 Alaçatı Çağrışımları - III
“Doğal, bozulmamış köy ortamı. Her şeyin doğallığını gördük, Alaçatılılar ile beraber yaşamayı sevdik. Dokusu çok hoşumuza gitti, bozulmamış olması. İnsanların kucak açması. Bir de her şeyin doğal yetişmesi domatesin, biberin…Eski bir mahalle ortamı var. Herkesi tanıyoruz. Onlar bizi cebzetti.” (işletmeciler) “Denizin mavisini çağrıştırıyor. Buradaki denizin mavisi hiç bir yerde yok. Kışımız da çok güzel. Renkli ve canlı geçiyor. Renk olarak canlı renkler çağrıştırıyor” (işletmeciler)

10 Alaçatı’ daki Değişim - I
Katılımcıların hemen hepsi Alaçatı’nın geçtiğimiz 5-6 yıl içerisinde değiştiğini düşünmektedir. Özellikle; Sakinlik ve huzurun azalması Alaçatılılar’ın evlerini satıp uzaklaşmaları Yaz döneminde aşırı kalabalıklaşması gözlenen olumsuz değişimlerdir.

11 Alaçatı’ daki Değişim - II
“Yaşımız itibari ile hem eskiyi hem yeniyi gördük. Bir kesimimiz bu insan kalabalığını görmedi. Bu insan kalabalığı beraberinde yeni yemekleri, yeni içkileri getiriyor. Belki de görmediği arabalar var, görmediği kıyafetler var. Alaçatı podyum gibi. Yeni çıkan neler var görürsünüz, ayakkabından tokasına kadar” “Bizim yıldır gündüzümüz vardı gecemiz yoktu. Burada 8 tane kasap, 7-8 tane manav, sinema vardı. Butik vardı, kaliteli gömlek vardı. Alaçatı giyinmesini bilir. Eskiden gecemiz yoktu 5-6 yıldır da gece başladı.” “Şimdi bakıyoruz çok az kaldık. Arkadaşlarımızı, dostlarımızı görmek için başka yerlere gidiyoruz.” “Annemlerin evinde kilit olmazdı. Biz hayatımızda kilit taşımadık.” ““Kardeşler mirası bölüp evi sattıkları için eskiler başka yerlere gidiyorlar. Alaçatı’da yaşayan yerli nüfus kalmıyor.”

12 Alaçatı’ daki Değişim - III
“Alaçatı denilince çok hızlı bir değişim, anormal bir değişim, biraz kalp ağrısı, mutluluk, dostluk, sosyete, toz, taş evler, otel, itiş kakış, huzur. Çünkü alaçatı yaz, alaçatı kış diye iki ayrı şey var. Sıkıntı. Keşke doğallık diyebilsem artık doğal değil” “Alaçatı is to me somewhere in the country, somewhere beautiful . Not just for holidays, for making a home, we were intented to stay in winter or die here. But now it’s chainging, now i feel sadness,now Alaçatı is somewhere very dirty and also the demographics are changing. I fell sadness for the old people of the Alaçatı because old people are moving outside and when new people are coming in,it’s only for the summer. But in winter actually we will have a ghost town here. We will have nothing, it will be empty , there will be no community” “ Maybe at least 3, 2 years. It became so bad with the construction. Okay people have to built, this have to happen but there is no management anymore i fell that there is no control, everybody can do aything, they don’t clean the construction side afterwards, roots are not repaired afterwards.” “Gelmeden önce bir takım beklentiler içerisindeydik. Sakinlik, huzur çağrıştırıyordu. Ömrün geri kalanında yaşanılacak yer. Bir de iklim, Akdeniz İklimi çok sıcak ve nemli biz burada daha sakin , daha serin, daha nefes alabileceğimiz bir iklim. Bunlar için geldik . Üretme, tasarlama gibi bir takım fikirlerimiz vardı. Ama üzülerek gördük ki bunlar artık geriye doğru gitmeye başlamış. Sakinlik, huzur geriye gitmeye başlamış. Hırs, başıboşluk, rekabet almış yürümüş. Bu tip yerlerde hırsın ya da kar beklentisinin minimize edilmesi lazım. Burada bunu zorlayan da biraz kiralar aslında. İşletmeler kirayı çıkarıp kara gitmek istiyorlar.”

13 Alaçatı ile Benzeşen Beldeler - I
Yunan ve Rum Adaları Toskana ya da İtalyan Kasabası Cape Cod Ayvalık Sakız Adası; Dar sokakları, Arnavut kaldırımları, denize göre içeride bulunması , samimi insanları , Rumlarla Türklerin birarada yaşaması dolayısıyla Kaliforniya Carmel Kafelerin, restoranların artması nedeniyle Yapıları, dar sokakları, Arnavut kaldırımları, denize göre içeride kalmış olması dolayısıyla Rousillion Side Güney Almanya Sakız Adasında Mesta köyü; Pirgi köyü: İnsan yapısı, evlerin bitişik, geçişli olması, meydanlar, dut ağaçları, kahveler benzer Doğası, mimarisi, taş evleri, begonvilleri benziyor Dar sokaklar, çok katlı olmayan evler, halk tarafından yapılmış ailecek çalıştırılan oteller

14 Alaçatı ile Benzeşen Beldeler - II
“Carmel de bir yerde denizin kenarında sayılır, Cape Code da denizin kenarında sayılır. Fakat Güney Almanya ‘da deniz yok göl var. Orda da mesela sörf yapılıyor falan. O bakımdan benzetiyorum ama turistik bakımdan böyle bir güruh halinde yürüyen insanlar yok . Yani böyle bir yerde sınırlama, mesela burada bir tek balık lokantası olabilir diyor onun dışında müsaade vermiyor.” “Toskana’da ki kasabalara benzetiyorlar ya hep bizi.Doğası ve mimarisi benziyor, taş evler, begonvil. Daha düzenli, biraz daha sanata ağırlık vermişler. Bir de bizim gibi vıcık vıcık turist dolu değil.” “Şu anki resim adalar gibi değil. İtalya’da canlı ekonominin olduğu kasaba şehri.”

15 Alaçatı Nereye Benzemeli? - I
Katılımcıların hemen hepsi Alaçatı’nın kendine has özellikleri ile farklılaşan bir belde olması nedeniyle Alaçatı’nın Türkiye’de veya dünyada herhangi bir yere benzemesini istememektedir. Bununla birlikte düzen, temizlik, yerel yönetimin düzenli çalışması ve kurallarla işletmelerin kısıtlanması gibi alanlarda dünyadaki benzeri beldelerden öğrenebileceği şeyler olduğu düşünülmektedir.

16 Alaçatı Nereye Benzemeli? - II
“Buranın insanı özel, benzemesi için buranın insanını taşımak gerekiyor.” “Büyümesin, daha fazla gelişmesin.” (İşletmeci) “Alaçatı kendine özgü haliyle kalmalı.” “ 3-4 yıl önceki haline dönelim.” (İşletmeci) Aslında eski bina, eski kasaba, dar sokaklar bir çok yerde var. burayı özel kılan şey sokakları, binası değil, buranın insanı. Bu insanlar burada. Buraya ait. Benzemesi için bu insanları başka yere taşımak gerekiyor. (işletmeciler) “Yok kendi karakteri var.” (İşletmeci) “ Benzemesin. Buradaki insanlar göçmen olarak gelmiş. Çok tatlılar, ruhları güzel, buraya özel olan şey insanları.” (işletmeci)

17 Alaçatı Nereye Benzemeli? - III
“Alaçatı şöyle olsun diyeceğim bir yer yok. (Alaçatılılar) “Bana göre Alaçatı’nın ilahi bir değer, kendine özgü bir değere ihtiyacı yok zaten inanılmaz özgün bir yer.” Bir yer açılıyor buraya uymayan bir şey, bir sene sonra kapanıyor. Kendi kendine gidiyor. Buranın dokusuna uymayan şey eleniyor, bir dahaki sene görmüyoruz bu kişileri. (işletmeciler) “I think Alaçatı is quite unique on its own. It has its own model. It just needs to be worked on to be like anybody else. I think its a very very unique town, that’s what brings people here.” (kanaat önderleri) “Ben burayı aslında Amerika da ki Cape Cod’a benzetiyorum.Kaliforniya da ki Carmel’e benzetiyorum, güney Almanya’daki turistik şehirlere benziyor. Bakın hepsinde ortak bir şey var. Sizin bahsettiğiniz konuya geleceğim. Buralarda mesela belediye demiş ki burada sadece bir bakkal, bir veteriner, bir gazeteci, bir ayakkabıcı olabilir demiş. Bütün bunları sınırlamış. Bizim kültürümüzde var arasta. Aynı mesleği yapanlar yan yana bulunuyor. Biz burayı başka bir yere benzetme trenini kaçırdık.”

18 Alaçatı’nın En Beğenilen Yanları - I
Medeni, huzurlu, sevgi dolu bir köy hayatını yaşatması Sıcak, güleryüzlü, ilgili ve samimi, dürüst insanlar Sosyal ilişkiler kuvvetli Daracık sokakları, evlerin mimarisi Güvenli olması, çocuklar ve kadınlar için özellikle Alaçatılıların misafirlerini severek kabul etmesi, içine alması Yavaş gelişmesi (Alaçatılılar için) Bisiklet yollarının yapılması (Alaçatılılar için)

19 Alaçatı’nın En Beğenilen Yanları - II
Alaçatı’nın sevdiğim yanı çok yavaş gelişiyor, birden bire gelişmiyor. Araştırmadığı, tanımadığı insana ruhsat vermiyor (Alaçatılılar) Sokağında yürürken kendimi çok mutlu hissediyorum. Özümü bozacak hiç bir estetik bir şey yok. O dokunun bozulmaması bir de Alaçatılı insanların bizi severek kabul etmesi. Onlar bize ziyarate geliyor. Bunlar bizi mutlu ediyor. İnsanları ve dokusu beni en çok mutlu eden şey (işletmeciler) Daracık sokakları, evler, o evlerdeki mimarisi. O evlerde hala yaşamakta olan değerleri koruyan insanları (İşletmeciler) Bayan olarak istediğim her yere girip çıkabiliyorum, hiç rahatsız olmuyorum. Benim kızım 16 yaşında. Arkadaşları ile buluşuyor. Dolmuşlar gidip geliyor hiç bir rahatsızlık yaşamıyor. Ben rahatlıkta çocuğumu bırakabiliyorum. Çocuğum burada çok güzel çocukluk yaşadı. Gece 12 de gidip gelebiliyor, bu benim için çok önemli (İşletmeciler)

20 û û û û û Alaçatı’nın En Beğenilmeyen Yanları
Camii Kilise meydanındaki düzenleme,duvar yapılması, işportalara verilmesi û û Yeni yapılan belediye çarşısı Plansızlık (özellikle işletmeciler ve kanaat önderleri için) û û Eskiciler ve antikacıların dağıtılmış olması (özellike işletmeciler için) Yaz sezonunda aşırı kalabalıklaşması ve bölgenin sakinliğinin, huzurunun bozulması (özellikle tüm sezon Alaçatı’da olan işletmeciler ve kanaat önderleri için) û

21 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - I
Genel görünüm , düzen ve temizlik – bir çok katılımcı belediye tarafından çözümlenmesi gerektiğini düşünülmektedir. Çöp ve temizlik sorunu – belediyenin çöpleri toplamaya yetişememesi, insanların çöplerini çöp toplandıktan sonra çıkarmaları, restoranların çöplerini yığmaları, esnafın kendi dükkanının önünü süpürmemesi, özensizliği Sokaklardaki masa ve sandalyelerin çokluğu, düzensizliği, denetimsizliği Yüksek sesli müzik – kanaat önderlerinden bazıları bu sorunun geceyarısı müziğin kesilmesi kanunuyla düzeldiğini düşünmektedir. Alt yapı problemleri; yoğun yağmurda kanalizasyon taşması Başıboş ve sahipsiz sokak köpekleri – özellikle kışın daha fazla tehlikli bulunmaktadır İşporta tezgahlar – özellikle Camii Kilise meydanındakiler Eski binalar (yıkılma tehlikesi & mevsimlik işçiler tarafından kullanılmasının getirdiği güvensizlik)

22 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - II
En büyük problem şu an yerel yönetimlerin iş başına geçerek, çöp ve temizlik olayına çözüm bulmaları gerekiyor. Alaçatının ön sokakları çok güzel. Gece saat 11 den sonra Alaçatının arka sokaklarını görün (işletmeciler) “Şu anda en mühim şey olarak, önce Alaçatı’nın genel temizliği çok mühim. Belediye muntazam bir şekilde topluyor ama insanlar çöplerini çöpler toplandıktan 5dk sonra bırakıyor ve hayvanlar bunları dağıtıyor. İnsanlar bidonun yanına koyuyor ya da bidonun kapağını kapatmıyor” Başı boş köpekler. Yazın burada insanlar besliyor, kışın kimse olmuyor. Çocuklarım okula giderken onların saldırısına uğruyorlar. (Alaçatılılar) Alaçatı merkezi çarşı ise, buradan esnaf para kazanıyorsa, esnaf derneği birliği gibi birlikler kurulacak. Esnaftan aidat alınacak. İşçi tutulup temizlenecek.Bunu belediyeen beklememek lazım.Belediye işportayı önlemeli.Kontrol edilemeyecek noktaya gelecek..(Alaçatılılar) “Sokaklarda park terörü var. Belediyenin otoparkı bomboş sokaklar keşmekeş içinde.” (kanaat önderi) Sezonda o çöplükler falan, kokular bilmem neler , kalabalıklar, işletmelerin uyguladıkları farklı fiyat politikaları rahatsı edici şeyler. (işletmeciler)

23 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - III
Sokak trafiğinin düzenlenmesi gerekiyor. En büyük sorun bu. İşporta görünümüm mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Haksızlığa uğramış hissediyorum. Bütün emeklerimin acısını çekiyorum. Sokaklara yazık. O sokaklara yakışmıyor. (işletmeciler) Eski antik pazarının olduğu yerdeki şimdiki dükkanlar, o cami meydanı çok müthiş bir yerdir. Fakat o dükkanları çok kötü dükkanlar var. sıra sıra… orası öyle bir yer olur ki Alaçatının ana meydanı olur. Oradaki kahvelerin daha toparlanması gerekiyor. Benim hep gözüme batan yerdir. Çirkinlik olarak gördüğüm yerlerden bir tanesidir. (işletmeciler) İşportacılara meydan vermemek gerek. Kızıdğımız kişiler yine Alaçatılıdır, yine dostumuzdur. (Alaçatılılar) … I had visiters from Germany, Turkish originated , they came here with two children in july , the little boy Melih, five years old. He’d never been to Alaçatı before and his father was teasing him and he asked him “Shall we come to live in Alaçatı Melih?” and the five year old told him that “No papa, there is too dirty and there is no control”. This was a five year old who spend 5 days in Alaçatı. This should be a message to Alaçatı. Alaçatı işletmelerinin sokaktaki masa düzenlemelerini çağdaş bir düzene sokmalarını isterim. İkinci olarak bazı eski binalar Alaçatı’ya gelenler için tehlike yaratıyor. Bu binaların tespitiyle bunlar hem görüntü hem tehlike olarak ortadan kaldırılmalı (Kanaat önderleri)

24 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - IV
“I fell now sadness because of many of the thing you ve sad the dogs, dust, construction. In winter we have construction and in summer lots of people. So i do have this very sad feeling inside now, i used to say to people “ Come and buy a house at Alaçatı, it’s beautiful.” I don’t say it anymore” (kanaat önderleri)

25 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - V
Yaz dönemindeki kalabalıklaşma – özellikle Alaçatı’da yaşayan işletmeciler ve kanaat önderleri için Alaçatı’ya tatil ya da ziyaret amaçlı gelenlerin kalitesinin düşmesi Alaçatı’ya günübirlik gelenlerin işletmelere para bırakmadan sadece Kemalpaşa caddesinde gezmeleri Sadece Kemalpaşa caddesinin merkez olması Kalabalığın bir caddede yoğunlaşması – fazla kalabalık, düzensizlik, kirliliği artırması “Seyirlik Alaçatı” - Bir cadde boyunca çekirdek çitleyip boş boş gezen insan sayısının artması

26 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - VI
Bir cadde üzerinde olan insan trafiğini ..çok güzel sokaklarımız var oralara yayabilmeliyiz. (işletmeciler) İnsan kalabalığı var. Mesela insan kalabalığın kalitesine. Kendim ile ilgili kaygı duyabileceğim tek şey bu. Bu insan kalabalığın kalitesi. (Alaçatılılar) Bugün çarşılar bakıyorum ciddi bir kalabalık yürüyor ama masalarda oturan insan sayısı az. Bu da şunu gösteriyor; yemekten sonra tur atalım. Alaçatı tur atılacak bir yer olmamalı. Eline çiğdem, dondurma ile olması hoşuma gitmiyor. Buradaki kaliteli düşürecek. Buradaki restoranlar iyi iş yaparsa, restoran sahibi kirayı arttırabilir. Önceden a plus müşteri vardı. şimdi b1 müşteri ile gidiyoruz. İnşallah uzun süre gideriz. Ne zamanki c lere düştük o zaman burada yaşamanın bedeli o olur.(Alaçatılılar) Çok kalabalık oldu, biz sakinliğini sevdik. Yazlar hem iş yapıyoruz o bakımdan getirisi var ama zorluklarını yaşıyoruz. (işletmeciler) Kemalpaşa tamamen bir mekanına döndü. Tatilde insan eğlenecek, yiyecek içecek ama buranın sabah belediye otobüsü gibi olmaması lazım. Kemalpaşa da ki sakıncaları görerek başka yeni açılan yerlerde aynı şeylerin olmamasına dikkat etmek lazım. Kemalpaşa bu haliyle korunarak yeni yerlerin Kemalpaşa’ya dönmemesi sağlanabilir.

27 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - VII
Fiyat – Kalite dengesi Oteller ve pansiyonlarda düzgün bir sınıflandırma yapılmaması – bu nedenle konukların hayalkırıklığına uğramana tehlikesi, haksız rekabet yaratması Fazla yatak sayısı – bazı işletmelerin fiyatlarını ortalamanın çok altına düşürmesi Alaçatı’da doğup büyüyenlerin topluma katılımının azalması & Alaçatı’nın içinden ayrılmaları Bazı yeni alanlardan faydalanamamaları – örneğin Alaçatı Port, bazı sörf okulları Aileden kalma evlerini değeri yükseldiği için satmaları Sahil kıyısının halk tarafından kullanılamayacağı düşüncesi, Alaçatılı gençler ile sornadan gelenler arasında olanaklar açısından fark olması (Alaçatılılar için)

28 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - VIII
İsim kargaşası, kategorize karmaşası var Alaçatı ‘da şu anda. Problemlerden en büyüğü. Vatandaş burada otel veya restoran yapıyor. Burası kaçıncı sınıf lokanta, bu otel hangi sınıfa girer. Sınıflandırma yok. Böyle bir karmaşa var. Alaçatı belediyesi ruhsat veriyor. Bazı tesisler 3-4 tane turizmden onay almış. Herkes pansiyon ruhsatlı işletme olarak açıyor. Adam derme çatma evini otel çevirmiş veya çok güzel yapıyor. Ona isim veriyor. Bilmem ne cafer konağı. Konak deyince kriterleri var. Kriterler yok. İnternete de o şekilde veriyor. Adam konağa gidiyorum diye geliyor. bir geliyor konak dediği yer penceresi bile olmayan oda oda yer (Alaçatılılar) Yaşlı insanlar yavaş yavaş gidiyorlar. Kardeşler mirasları bölüp evi sattıkları için başka yerlere gidiyorlar. Alaçatı’da yaşayan yerli nüfus kalmıyor. Benim korktuğum şey bu. (Alaçatılılar) - “Çıkar ve plansızlık. Biz ilk Alçatı’ya geldiğimizde gene Zeynep hanımın yaptığı toplantılardan birinde, Alaçatı pahalı turist, yerli ve yabancı turist geleceği, gençlerin daha ziyade çevredeki beach club’lara geleceği, Alaçatı’nın sessiz sakin bir yer olması konuşulmuştu. Şimdi Alaçatı’nın en ücra köşesindeki otellerinden insanlar bize diyor ki biz uyuyamıyoruz. Artık her taraf bar. Bu bir kabüldür” Burada kalitenin değerlendirilmesi lazım. Bir odayı 500 lira veriyorsa, ben odamı liraya satıyorsam, benim odamda arçelik klima varsa onun odasında arçelik klima olmamalı. Bunlar önemli. Bunların değerlendirilmesi lazım. Şu an tehlikelerden biri bu. Ben Alaçatı ya gittim bu kadar para verdim, bu hizmeti alamadım diyen bir sürü insan var. ortam güzel, ambiyans güzel, pahalı olmasına karşı değilim. Herkes gelmesin burada.(Alaçatılılar)

29 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - IX
Çok kısa zaman içinde limanı kaybedeceğiz. Port projesinde balık ile tutamayacağım. Sahil bandını kimse kullanamayacak, oturanlar kullanacak. (Alaçatılılar)

30 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - X
Plansızlık Denetimsizlik - İşletmelere sınır getirilmemesi Çok fazla sayıda otel, restoran, aynı tarzda mekan olması – kalitesizliği ve boş kalabalığı artırması açısından; özellikle işletmeciler ve kanaat önderleri tarafından değinilmiştir Restorasyon çalışmaları ve doğal dokunun korunmasının düzenli olmaması Ağaçsızlık

31 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - XI
En önemli şeylerden bir tanesi olarak plansızlık. Ya yapılmış bir plan yok veya bir plan var biz bundan bilgi sahibi değiliz. (işletmeciler) Bugün en büyük aldığımız eleştiri, ben çarşıda yemek yerken adamın çekirdeği tabağıma düştü, yemeğimi yerken koluma çarptı. Esnafın vurdum duymazlığından, bir ivme olan masayı ikiye çıkarıyor. Karşıdaki de o çıkardı diye çıkarıyor. Bu denetimsizlik, bu vurdumduymazlık, size ne kardeşim ben burada 100 milyar kira veriyorum deyip atabileceği her yere masa atıyor. Bebek arabası ile geçemiyorsunuz. (Alaçatılılar) ”Çok ciddi bir plansızlık ve kontrolsüzlük. Plan ve kontrol eksikliği bence şu anda Alaçatı’nın özeti” In my street they took the little square Stones out six times this year they put them back but, last time that they put them back they took little nice Stones they put them to that new street down there and they gathered some old, ugly, horrible things. This is not preservation , looking after the new houses Bugün en büyük aldığımız eleştiri, ben çarşıda yemek yerken adamın çekirdeği tabağıma düştü, yemeğimi yerken koluma çarptı. Esnafın vurdum duymazlığından, bir ivme olan masayı ikiye çıkarıyor. Karşıdaki de o çıkardı diye çıkarıyor. Bu denetimsizlik, bu vurdumduymazlık, size ne kardeşim ben burada 100 milyar kira veriyorum deyip atabileceği her yere masa atıyor. Bebek arabası ile geçemiyorsunuz. (Alaçatılılar)

32 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - XII
Buranın özelliği arnavut kaldırımmış. Bir sokak öyleyken neden bir sokakta asfalt var. Belediye iyi çalışmıyor (işletmeciler) “Geçen sene Tipsy’di adı bu sene biber olan bir mekan var. Belediyemiz sadece restoran ruhsatı verdi. Ulan bir kere yemek verdi mi orası? Sabahtan akşama bar orası! Dımptıs Dımptıs müzik, tipleri bir görün, belediye gelip bakmıyor nerde senin yemeğin demiyor. Evimin karşısına Tike açıldı siz arkasındaki çöpleri görün. Yılmaz Özdil’in yazısını okudunuz mu bilmiyorum. Belki ceset de çıkar çöplerin arasından diyor. İşte öyle bir arka sokağım var benim. O tür mekanları tak tak tak hiç acımadan kapatacaksın veya zaten baştan izin vermeyeceksin”

33 Alaçatı’nın Çözülmesi Gereken Problemleri - XIII
Kış dönemi Alaçatı’da hayatın devam etmemesi – özellikle Alaçatılılar için önemlidir. Bazı kanaat önderleri ve işletmeler de yaz sezonunda yaşadıkları kalabalık ve düzensizlik nedeniyle kışın durgun bir hayatın olmasını tercih etmekte, bir problem olarak algılamamaktadır. Kışın sokakların daha karanlık olması, daha ıssız olması Başıboş köpeklerin aç kaldıkları için daha saldırgan olmaları Sezonun yaz dönemi ile sınırlı kalması nedeniyle bazı işletmelerin bu döneme daha ticari ve sömüren bir tutum ile yaklaşmaları

34 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - I
Gerçekleştirilecek projelerin Alaçatı ve Alaçatı’nın kendine has özellikleriyle ilişkili olması gerekmektedir. “Yerellik” önemlidir. Örneğin işletmeciler, Alaçatı ile doğrudan uyuşmayan imüzik, sanat, kültür festivallerine çok ılımlı yaklaşmamaktadır. Alaçatılıları içeren, proje ve sürece dahil eden projeler anlamlı bulunmaktadır. Gerçekleştirilecek projelerin Alaçatılılara dönmesi beklenmektedir. Proje geliştirilme süreci iletilirken “Alaçatı’nın kalitesinin korunması isteği” ve “amacın daha fazla turist çekmek olmadığı” vurgusu net bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde özellikle kanaat önderleri ve bazı işletmelerin desteğini alma noktasında sorun yaşabilecektir. Sörf dışında Alaçatı ile özdeşleştirilen bir üretim olması gerektiği düşünülmektedir. Sakız, lavanta, zeytin, enginar öne çıkmaktadır. Alaçatı’nın tarihinin ortaya çıkarılması ve korunmasına yönelik projeler ilgi çekmektedir. Örneğin, Yunan mezarlığı ve manastır, Osmanlı mezarlığı, Ildırı kazıları vurgulanmaktadır. Alaçatı’nın mutfağına yönelik projeler ilgi çekmektedir.

35 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - II
Golf sahası ayrıcalıklı bir şey, insanları çok katar. İnsanların bütün gün geçirecekleri bölge olur. Belli insanlar gelir.Hareketlilik olur. Hem yerli hemde yabancı müşteri olursa. O adam orada golf oynarsa yemeği burada yer (Alaçatılılar) Birkaç yeri daha restore etmekde fayda var. Osmanlı mezarlığı var. taşlar çalınıyor. Rum mezarları taşı maşı kalmamış. Gene de görsel bir şekilde, değer verirsek. Sakızdan komşularımız gelir, onları sunmak lazım. (İşletmeciler) Manastır var, onu yapsınlar. Yunan mezarlığı var gidin, güzel. Meyhanelerin olduğu yerde. Çanın falan olduğu yer her yer duruyor.(Alaçatılılar) Burada çocuk ve gençlik festivali yapılıyordu. Çocuklar tiyatro izliyodu hasırların üzerine oturarak, hem yurtdışından hem yurtiçinden çocuklar izliyordu. Birkaç yıldır yapılmıyor. Son birkaç yıldır o festival yapılmıyor. Bana kalırsa o festivalin tekrardan yapılması gerekiyor (İşletmeciler) Alaçatı burada köyden oluşmuyor. Ildırı var kazı yapılmış, otların altında kaybolmuş. Alaçatı orası da. (işletmeciler) Kilise cami Alaçatı’nın en başta taşınacağı özelliği (İşletmeciler)

36 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - III
Buranın dokusunu bozmadan. Ot festivali buradaki halkın katılmasını sağlayan bir şey.. Moda festivali oldu, sokakları daraltmak dışında hiçbir şey olmadı. (İşletmeciler) Sportif faaliyetler devam etmeli. Sanatsal kültürel anlamda bir şeyler yapılıyor. Yöresel şeyler. Önemli olan bunların zamanlarını doğru yapmak. Bu sene kaç tane sörf festivali gördüm. Onlar Alaçatıyı bizi sömürüyorlar. Temmuz ayında 3 festivalin Alaçatıya faydası yok (İşletmeciler) Eskiden burada dantel yarışması vardı. herkesin evinde olan bir şeydir dantel. Herkes iştirak ederdi. Onlar belirli dükkanda satışa çıkardı. Bütün Alaçatı halkının kadınları orada para kazanırdı. İşletmeciler) Eskiden sabun yapılırmış burada. Sabun yapmayı öğreniriz. Öyle bir sabunlarımız olur ki Alaçatı sabunları olur..(İşletmeciler) En güzel bahçe kimin bahçesi, en güzel evin önü kimin diye yarışmalar yapılırdı. Sardunya, lavanta, sümbül ekersin insanlara zevk gelir bence (İşletmeciler)

37 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - IV
Yurtdışından gelen turistlerin sorduğu antika pazarları, öyle sokaklar öyle pazarlar var mı. Yok. ben bir grubu, onlarında geliş tarihleri eylül ekim. Olanlarında kapattığı dönem. Ben onları dolaştırdığımı bilirim, nerede ne vardır. Nasıl İstanbulda Çukurcuma vardır. İstanbula gidince günümü ayırdığım yerdir. Öyle bir sokağı, çay içilecek bir yer, antikacısı, çok özel sadece şunu satıyorum denen dükkan. Öyle bir sokak olmalı ki oraya geldiklerinde yürüsünler gitsinler (işletmeciler) Burada küçük bir kasaba haritası yok.İnsanlar google dan bakıyor, orada da çok bir şey yok (İşletmeciler) tarihi doku. 10 sene sonrada o tarihi dokunun bozulmaması gerekiyor. Yapılacak evler belli standartta olması. (İşletmeciler) Burada yaşarken kendi değerlerimizin farkında olup yaşamak gerekiyor. Değerlerimiz nelerdir. Kendi değerlerimizi ön plana çıkaracak atılımlarda bulunmamız gerekiyor. Alaçatıya özgü bir şeyler olması gerekiyor. Alaçatının şusu, busu gibisinden özgün bir şeyler yapmak. Antikacılar ve eskiciler çok önemli. Çok fazla turist çekebilen bir olay. Özgün olmamız ve kendimizin farkında olmamız gerekiyor. (işletmeciler)

38 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - V
Alaçatının marka anlamında olması gerektiğinin çok üstünde olduğunu düşünüyorum. Benim korkularım ticari sınırlar getirilmeli gastronomi ile ilgili. Sörf var. Sörf yapılacak alanın belirlenmesi, kaç tane okul açılacağı belirlenmeli. Sörf okulların kullanabileceği sörf sayısı da sınırlanmalı.Aynı anda bir sörf okulunun 30 tane sörfü orada olmaması. Alaçatının markasını kullanıp gerçek sörf yapan insalar yavaş yavaş terk ediyor. (işletmeciler) Yazın tamam ama diğer aylarda da Alaçatının değerlerin ortaya çıkarılması caz festivali değil ama bu, ot festivali çok güzel örnek. Nisan ayında çok fazla insan geliyor. insan bu tip şeyleri önemsemeye başladı . bu tip lezzetlerin, bu tip değerlerin ortaya çıkması gerektiğini düşünüyorum (İşletmeciler) . “Burada bir fizik tedavi ve iyileştirme merkezi kurulması lazım. Çeşme Belediye Reisi söylemeye başladı bunu. Burada ki otellerin kışın da yaşamasını sağlar bu. Benim ne otelim var ne bir şeyim var. Böyle bir merkezin konulması için, konaklama imkânı, termal kaynaklara yakınlığı kalitesi, iklimi açısından çok uygun. Burayı yaz kış bir merkez haline getirebiliriz. Bakın Norveç’te bütün fizik tedavi hastalarını oraya yolluyor. Niye bize yollanmasın mesela? Otel ve mekân sahiplerinin kışın mekân kapatma mecburiyetleri böylece ortadan kalkar bence.” Alaçatının bir ürünü olmalı. hep beraber ortaklaşa yapabileceğimiz ürünümüz olsane kadar güzel olur. ..(İşletmeciler) “Amfi tiyatro verimli çalıştırılmalı. Yerleşme ve oturma düzeni çağdaş hale sokulmalı.Üstündeki değirmenlerin çatıları felaket halde, bunlar yaptırılmalı.”

39 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - VI
Çok ucuz maliyetlerle gerçekleştirilebilecek şeyler olduğunu düşünüyorum. Kentin girişlerinde ilköğretim öğrencileri hem Alaçatıyı sevmek, korumak hem de tanımak adına kötü görünen noktalarda resimler yapar. Buraya gelen insanların gezmenin dışında da bir tip aktiviteye girebileceği, ahşap, seramik, cam ve resim atölyesi olabilir. Gelir bilgi alır. Çanak çömleğini yapar, boyamasını yapar alıp götürebilir. Hem stresini atar hem buradan bir anı götürür. Alaçatı kültür sanat açısından da ön plana çıkar, sadece ne varmış diye görülmeye gelinen bir yer olmaktan çıkar Sosyal ve kültürel açıdan gerçekten yapılabilecek şeyler var. Biz burada yemek festivalini başlattık, Alaçatı’nın kendine özgü yerel yemeklerinin yapılması ve tanıtılmadı. Her festival sonunda o yemeklerin kitaplaştırılması, basında tanıtılması. Tiyatro festivalimiz vardı uluslararası çocuklar, çok güzeldi ve sakin zamanlardı onlar. 5-6 yıldır yapılmıyor. Sosyal kültürel açıdan çok güzel bir şeydi. Workshop’lar oluyordu . “Burada bir fizik tedavi ve iyileştirme merkezi kurulması lazım. Çeşme Belediye Reisi söylemeye başladı bunu. Burada ki otellerin kışın da yaşamasını sağlar bu. Benim ne otelim var ne bir şeyim var. Böyle bir merkezin konulması için, konaklama imkânı, termal kaynaklara yakınlığı kalitesi, iklimi açısından çok uygun. Burayı yaz kış bir merkez haline getirebiliriz. Bakın Norveç’te bütün fizik tedavi hastalarını oraya yolluyor. Niye bize yollanmasın mesela? Otel ve mekân sahiplerinin kışın mekân kapatma mecburiyetleri böylece ortadan kalkar bence”

40 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - VII
“Gençleri ve çocukları kötü alışkanlıklardan kurtarmak için plan yapmalı, meşgul etmeliyiz, spor, müzikle. Bir sistem dâhilinde sörfle, devamlı çocukları meşgul edip yorup sigara vb. uzak tutmalıyız. Belki de buradan dünyaca ünlü sörfçüler çıkacak” “Nüfusun %20-25 Roman ve aralarında inanılmaz müzisyenler var. Keşke Armada öncülüğünde yapılan Ahırkapı orkestrası gibi burada da bir orkestra oluşturulsa”. “Finding someway to help do some restorations in the old town, some buildings look even dangerous. Even we keep the old walls , behind them, i don’t quite know how they menaged at Birgi but they have a beautiful town. You walk down the streets everything is restored beautifully. I don’t know how they achieved what they achieved and i don’t know what politics financial are inwolved but it’s so nice to go there and look at that model and what they did. “ . “Otelin ilk açıldığı yıllarda yılları arasında, 5-6 yıl boyunca her Cuma günü okuldan sonra çocuklarla otelde toplaşıyorduk , 1-2 saat kurs yapıyorduk.Ben Türk çocuğuyla oturmam diyen Boşnak çocuklar onlarla oturmaya başladı, inanılmaz bir paylaşım oldu. Ben o sayede ailelerle kaynaştım. Bu daha okul platformuna da çekilebilir. Dilara sanat dersi verir okulda, Cengiz kariyer gününde mimarlığı anlatır. Öz hakiki Alaçatılılığa giden yol çocuklardan geçiyormuş meğer ki, öyle olunca…”

41 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - VIII
“Yerli Alaçatılılardan kurulu Türk sanat müziği korosu belediye tarafından desteklenmeli. Ramazanda bir yaz konseri verilebilir. Seferihisar da slow city yapıldı burada da yapılacaktı ama sonra olmadı. Alaçatıya çok uygundu oysa ki.Hala bir şekilde günün birinde bunu görmeyi arzu ederim. Ben yeni aktiviteler aramaktan çok var olana odaklanmamız gerektiğine inanıyorum. Yeni bir şeyler yaratmak yerine mevcut toparlansa pat diye gider gayet güzel. Şarapçılık, zeytincilik, enginarımız mesela meşhurdur, sakız ağaçları var. Sosyal ve kültürel açıdan gerçekten iyileşmemiz gerekiyor . Buranın yerli hanımları, el emekleri, mutfakları ile bu tarz bir şey yapılmalı. El ürünlerinden başlıyor. Bakıyor bu iş güzel gidiyor. Sonra izmirde toptancıya gidiyorum. Orada 3 liraya aldığı şeyi 30 liraya satıyor. Amaç o değil, amaç kendi yaptığı şeyleri satabilmek. Nazarköy’e bir çok insan gitti. kadınlar takı yapmayı öğrendi, hocalar geldi. Sonra herkes kendi hünerlerini satmaya başladı. amamiyle kendi dizaynlarını sattılar, kendi reklamını yaptı. (işletmeciler) Ildırı daki antik kent Alaçatı sınırları içinde. Burdan çıkan mozaikler mükemmel. Agora, Kutsal Heraklion var, Kültür bakanlığıyla temasa geçip bu kazılar başlatılmalı. 12 iyon şehrinden biri İzmir. Burası Alaçatı için mükemmel bir imkan.

42 Alaçatı’da Geliştirilebilecek Projeler - IX
“Neyini koruyalım? Üç tane şey tespit ettiydik orda, bir tarihi mimari dokusunu, doğal dokusunu korumak, plajlarını, sörfünü, yeşilliklerini işte zeytinliklerini, 3-5 sakız ağacını vesaire bir de sosyal dokusunu korumak. Yani Wendy’nin dediği gibi ghost town- hayalet şehir olmasın…”

43 Alaçatı’da Sezonun Uzamasına Bakış
Alaçatılılar, sezonun uzaması fikrine daha olumlu yaklaşmaktadırlar çünkü kış döneminde etrafın çok tehna olmasından ve pek çok işletmenin kapanmasından rahatsızlık hissetmektedir. Bazı kanaat önderleri paralel olarak kış döneminde Alaçatı’nın hayalet şehre dönüştüğünü düşünmekte ve bundan mutsuzluk duymaktadır. Bazı kanaat önderleri ve işletmeler ise yaz sezonunda yaşadıkları kalabalık, gürültü ve düzensizlik nedeniyle kışın durgun bir hayatın olmasını tercih etmekte, sezonun yaz ile sınırlı olmasını bir problem olarak algılamamaktadır. Aksine yaz sezonunun hafifletilmesi gerektiğini düşünmektedirler. “Sezonun uzaması” fikri konusunda “Alaçatı’nın kalite ve düzeninden ödün verilmeyeceği” vurgusu özellikle işletme ve kanaat önderleri ile iletişimde önemli olacaktır.

44 Alaçatı’da Sezonun Uzamasına Bakış
Belediyenin yapacağı iş. Burada termal alt yapımız var. Kür anlamında, termal olacak burada sıcak suyun var olduğunu biliyoruz 70 dereceye çıkan. Karadağ dediğimiz eteklerde. Var zaten bu, çıkaran da var. Bunu tesis yaparsak Avrupa’dan değişik müşteri kitlesi gelecek. Avrupa’da bir çok sosyal güvenlik kurumları, bunların termal merkezlerindeki tatilerini karşılıyor. (Alaçatılılar) Burada çalıştırılan yerler Alaçatıya dönülürse burada sezon uzar. Alaçatılı bekler. (Alaçatılılar) Yazın 2 ay hareket ediyoruz, kışın tehnalaşıyor. Bununda kötü tarafı var. Kışın her yer kapanıyor, evler kapanıyor. Tek başınasınız, hiçbir yerde ışık yok (Alaçatılılar) İlk önce mekanların açık olması lazım. Eğlence düzenlersin. Yılbaşında tatilden fazla insan olur. Dışarıdan gelen kuruyor, gidiyor. Kalıcı olması lazım. Bazı beldeler bunu yaşadılar, çok zarar uğradılar. İnşallah Alaçatı da olmaz. (Alaçatılılar) Ben istiyorum. Ben iş yerimi kapatmıyorum. Para kazanayım diye değil zaten ben orada oturuyorum. Hafta sonu bir iki kişi gelmiş onun bana çok katkısı yok. Ben müşteri gelecek diye sıcak suyumu hazır tuttuğum için maliyet oluyor. Maliyetten geçtim. Benim istediğim canlılık olsun, şehir ölmesin. Bu sefer sokak lambaları yansın diye telefon açtık. Nasıl olsa kimse yok diyorlar. Sokak lambalarını bile yakmıyorlar. Böyle bir ortama kimse gelmez. (Alaçatılılar) 2 ayda para kazanayım diye kimsenin orayı açmaması gerekiyor. Olay bu. (İşletmeciler)

45 Alaçatı 12 aylık bir sezon olacak kasaba olmamalı. (işletmeciler)
Alaçatı’da Sezonun Uzamasına Bakış Alaçatı 12 aylık bir sezon olacak kasaba olmamalı. (işletmeciler) “Bana göre Alaçatı’nın ilahi bir değer, kendine özgü bir değere ihtiyacı yok zaten inanılmaz özgün bir yer. Dünyanın her yerinde turistik bir takım cazibe merkezleri işte Porto Rico, Venedik işte ne bileyim Toledo bu tip yerlerin hepsinin belli bir mevsimi var yani biz çatlasak da patlasak da kışa bunu yayamayız.Daha dengeli olmasını sağlayabiliriz. Yazı birazcık frenleyebilmek, kışın cazibesini de cazip kılarak, profil değiştirerek ki geçen kış öyle oldu, burada tamamiyle yerel yönetin eksikliğini görüyorum”(kanaat önderi) Burada yaz için yapılacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Fazla…Çok kargaşa oldu. kimliği kaybedersiniz. Çok çeşitli şey yapmak çok doğru değil. Türkiye’deki en büyük sıkıntı kimliksizlik.(İşletmeciler)

46 Çözümler - I Hemen tüm katılımcılar, Alaçatı’nın kalitesinin korunması, yaz sezonundaki kalabalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemler, Alaçatı’da geliştirilebilecek projeler için destek vermeye istekli görünmektedir. Bu noktada bir liderin varlığının ve de amacı ve içeriği net olan projelerin varlığının gerekli olduğu vurgulanmaktadır.

47 Çözümler - II “Kendime bir misyon edindim, buralı mimarlardan 3-4 kişilik bir grup Alaçatı da bir iki proje bakacak. Çünkü bizim belediyemiz götürdüğümüz bir projenin sadece işte yan bahçelerinden 3metre çek 5 metre çek , buna bakıyor yani. Binanın kalitesiyle hiçbir şekilde ilgisi yok. Belki haklıdırlar. Ben sadece yapılan inşaların güzelliğini tespit edicem ve bana uymayan hiçbir projeye de imza atmayacağım.” Sivil toplum örgütü kurulması lazım.Belediyeye bırakılmaması lazım (Alaçatılılar) Belediyenin, belediye başkanının yetişemeyeceği çok yer var. Sivil danışma kurulu olabilir. Para harcayarak evini kötü yapan insanlar var. orada gidecek akademisyen abimiz, ablamız olacak bize fikir verecek bedava olacak, satmayacak. Fikir verecek bize. (Alaçatılılar) Yerel yönetim ile çözülecek bir şey değil. en büyük sorun şöyle diyeyim mekan sayısını sınırlayamıyorsanız, ticari sınırlar koyamıyorsanız orada sorunsuzluktan söz edemezsiniz. Türkiye’de öyle bir otorite yok. ben burada 20 tane otel yapsam yaparım, 20 tane restoran açsam açarım. Hiç kimse bana dur diyemez. O olduğu sürece sorun belki. En fazla ne yapılabilir, insanlara eğitimin yolunu açmak lazım. Mücadele edilebiliyorsa ticari sınırlan konması. Benim en büyük korkum bir gün birisi dönerci dükkanına devrederse. O tür şey ile mücadele etmek daha doğrusu (İşletmeciler)

48 Çözümler - III Ben burada yaşayarak destek veririm
Ot festivaline hepimiz çalıştı. Stantları yaptık. Hepimiz verilen görevleri yaparız. (işletmeciler) Ben burada yaşayarak destek veririm (Alaçatılılar) Ben grafik işlerini yüklenirim, fotoğraf, grafik, elle yapılacak çizimlerde (işletmeciler) Kişisel olarak ne yaparız kısmında. Bulunduğum ortamlarda Alaçatıyı sürekli övmeye çalışırız. Hem Alaçatılıyız diye hem de Alaçatı da çalışıyoruz diye. Ben kişisel olarak önce ailemden başlarım. Çocuklarıma öğreteceğim çok şey var. Çocuğuma burada yaşamayı anlatıyorum. O da çevresine anlatacak. (Alaçatılılar) Çok iyi evlat yetiştirebilirim Alaçatının değerlerine sahip çıkarak (Alaçatılılar) Alaçatı ile ilgili yazılan yazıları takip etmeye çalışıyorum, yorumların takip etmeye çalışıyorum. Öncel Özçeliğin yazdığı yazılara kaç kişi cevap verdi. Burası ile ilgili yazılar yazdı, Alaçatı halkı ile ilgili olumsuz yazılar yazdı. Sert uslup ile yazdığı yazıydı. Ben o kadar sert uslup ile yazmdım. Bana bir şey söyledi, beni çok yıktı. Sen azanlıkta kalansın dedi. Ben senin yazından çok destek aldım dedi. bir şeye karşı çıkacaksak berebar çıkmak lazım.(Alaçatılılar) inandığım bir proje ise sonuna kadar ne varsa yaparım (işletmeciler)

49 Çözüm - IV “Ben siyasi olsun sivil olsun her türlü sivil toplum kuruluşunda çalıştım. Elimden geleni en sonuna kadar yapmaya çalıştım. Yine Alaçatı için yararlı olduktan sonra yaparım. Etrafımdaki insanları dahi etmeyi seviyorum. Onları da katmaya çalışıyorum. Yerel halk olarak, çocuklar olsun onlara ön ayak olmaya çalışıyorum” “I mean i’m really happy to come here anyway and you know i would like to join any group which is doing something as far as i fell that i can contribute to that particular group. From the personal point of view i mean it’s not possible form e because of the language” -”Alaçatı koruma derneği üyesi oldum, başkanı oldum, bir linç edilmediğim kaldı ben de dedim ki “I did more than my share”. Birisi bir şey isterse yapmaya sonuna kadar hazırım ama artık ben bişi yapmıyorum.” “Yerel yönetime yol göstermeli, yardımcı olmalıyız. Bunlar bunlar yapılmalı demeliyiz. Kent konseyi gibi olmalı. Çöp toplamak, keşmekeş, caddelerin temizliğini planlayıp sunmalıyız. - Önemli olan niyet. Ben gönüllü olarak belediye mimarlık danışmanlığı yapayım dediler “tabii tabii” dediler geçtiler”8 kanaat önderi) “Kendime bir misyon edindim, buralı mimarlardan 3-4 kişilik bir grup Alaçatı da bir iki proje bakacak. Çünkü bizim belediyemiz götürdüğümüz bir projenin sadece işte yan bahçalerinden 3metre çek 5 metre çek , buna bakıyor yani. Binanın kalitesiyle hiçbir şekilde ilgisi yok. Belki haklıdırlar. Ben sadece yapılan inşaların güzelliğini tespit edicem ve bana uymayan hiçbir projeye de imza atmayacağım.” (kanaat önderi)

50 Teşekkürler...


"Kalitatif Araştırma Raporu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları