Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB"— Sunum transkripti:

1 GÜNER ALTUN Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı EĞİTİM UZMANI

2 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.) Tanımlar MADDE 4- b) Ulusal Bayram: Cumhuriyet Bayramını, h) Bayrak Töreni: Ulusal ve Resmî bayram, genel tatil, yılbaşı tatili, Atatürk günleri, tarihi günler, mahallî kurtuluş günleri, hafta tatili başında ve bitişinde, ders yılının açılış ve kapanışı ile10 Kasım’da okul/kurumlarda İstiklal Marşı ile yapılan töreni, i) Seyyar Direkli Bayrak: Törenler için 250 cm ya da çekili Bayrak eninin iki katı uzunluğundaki ahşap, demir veya benzeri metal malzemeden yapılmış, tepesinde ay yıldızlı alem bulunan direkle taşınan, eni 150 cm, boyu 225 cm olan Türk Bayrağını, j) Bayrağı Selamlamak: Bayrağı direkten indirecek ve çekecek kişinin indirmeden önce ve çektikten sonra hazır ol duruşta başıyla selamlamasını; tören alanına getirile ve götürülen seyyar direkli Bayrağı, törende yer alan kişilerin hazır ol duruşta başıyla takip etmesini ifade eder.

3 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.) TÖRENLERDE GÖREV VE SORUMLULUKLAR MADDE 5- (1) Bayrak törenleri, okul/ kurumun müdürünün denetim ve gözetiminde müdür yardımcısı, beden eğitimi öğretmeni ve müzik öğretmeni ile diğer görevli öğretmenlerce hazırlanıp yürütülür. a) Törenlere; okul/kurum müdürü, müdür başyardımcısı, müdür yardımcıları, öğretmenler, öğrenciler ile tören alanında bulunan diğer görevliler kılık kıyafet Yönetmeliğine uygun bir şekilde hazır ol duruşunda katılırlar. b) Törenlerde yapılan konuşmalar, İstiklal Marşının söylenmesinden önce bitirilir.

4 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.) ç) Törenlerde komutlar, beden eğitimi öğretmeni veya okul yönetimince görevlendirilen öğretmen tarafından verilir. d) İstiklal Marşının ilk iki kıtası, varsa bando ya da usul ve makamına uygun olarak ses kayıt araçlarına kaydedilmiş sözlü/sözsüz müziği eşliğinde müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen; bunun mümkün olmadığı durumlarda ise müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde törende hazır bulunanlar tarafından yüksek sesle söylenir. e) Bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde görevli öğrenci tarafından, hızlı bir şekilde direğe çekilir. (2) Okul veya kurumlarda Bayrak törenleri gün batımından önce yapılır.

5 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.) TEK BAYRAK DİREĞİ BULUNAN OKUL/KURUMLARDA BAYRAK TÖRENİ MADDE 6- (1) Bayrak töreni aşağıda belirtilen şekilde gerçekleştirilir. a) Öğrenciler ve diğer görevliler tören için yerini almadan bir süre önce direkte çekili bulunan Bayrak, cephesi Bayrağa dönük olarak duran iki öğrenci ve Bayrağı indirecek bir öğrenci tarafından hazır ol duruşta başla selamlandıktan sonra, nöbetçi öğretmen nezaretinde yavaş yavaş indirilir. b) İstiklal Marşının ilk iki kıtası, varsa bando ya da usul ve makamına uygun olarak ses kayıt araçlarına kaydedilmiş sözlü/sözsüz müziği eşliğinde müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen; bunun mümkün olmadığı durumlarda ise müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde törende hazır bulunanlar tarafından yüksek sesle söylenir.

6 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.) C) Bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde görevli öğrenci tarafından hızlı bir şekilde direğe çekilir. Ç) Bayrağı çeken öğrenci,çekme işi tamamlandıktan sonra ipi sabitleyip direkten iki adım geriye uzaklaşarak ön cephesi Bayrağa dönük hazır ol duruşta İstiklal Marşına katılır. D) Beden eğitimi veya görevli öğretmenin “rahat” komutu ile tören tamamlanır. (2) Törenlerde Bayrağın çekilme, indirilme ve taşınmasında son sınıftaki kız ve erkek öğrenciler sırayla görevlendirilir. (3) OKUL/KURUMLARDA BAYRAK DİREĞİ BULUNMASI VE TÖREN YAPILABİLMESİ DURUMUNDA AYRICA SEYYAR DİREKLİ BAYRAK KULLANILMAZ.

7 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.) İKİ BAYRAK DİREĞİ BULUNAN OKULLARDA BAYRAK TÖRENİ MADDE 7- (1) Okul binasının önünde iki bayrak direğinin bulunması durumunda; 6 ncı maddenin hükümleri uygulanır. Binanın cephesine veya Atatürk Büstü’ne göre sağ direkteki Bayrak sürekli çekili olarak bulundurulur. NOT: İki direk bulunması hâlinde binanın cephesine veya Atatürk Büstü’ne göre sol direkteki Bayrak törenler için kullanılır. Sağ direkteki Bayrak sürekli çekili kalır.

8 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.) SEYYAR DİREKLİ BAYRAK İLE YAPILAN BAYRAK TÖRENİ MADDE 8- (1) Sabit bayrak direği veya direklerin bulunduğu tören alanında hava şartlarının uygun olmaması veya alanın yetersizliği durumunda bayrak törenleri; salon veya koridor gibi kapalı mekânların uygun olan bir alanında seyyar direkli bir Bayrak ile aşağıdaki şekilde yapılır. a) Bayrak açılmış şekilde, ortadaki öğrencinin taşıma askısına takılı bulunur. Bayrağı taşıyan öğrencinin sağ ve solunda birer öğrenci ile bu öğrencilerin sağ başındaki nöbetçi öğretmenden oluşan Bayrak taşıma grubu, tören alanını görecek ve komutu duyacak bir konumda hazır bekler. b) Töreni yöneten beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin, “HAZIR OL” komutu ile hazır ol duruşuna geçen gruplar, tören için getirilen Bayrağı başlarıyla ve gözleriyle takip eder. Bayrağı taşıyan öğrenci, grupların ön cephesinde gruba dönük şekilde yerini alır, diğer iki öğrenci ise seyyar direkli Bayrağın sağına ve soluna iki adım yana açılarak yüzü Bayrağa dönük hazır ol duruşuna geçer. Bayrak taşıma grubunun sağ başındaki öğretmen,törene katılan grubun önünde, cephesi Bayrağa dönük hazır ol duruşuna geçerken İstiklal Marşı’nı yönetecek öğretmende yerini alır.

9 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir c) İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası, beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin “HAZIR OL” komutu ile birlikte varsa bando ya da usul ve makamına uygun olarak ses kayıt araçlarına kaydedilmiş sözlü/sözsüz müziği eşliğinde müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde törende hazır bulunanlar tarafından yüksek sesle söylenir. ç) İstiklal Marşı’nın bitiminde seyyar direkli Bayrak, getiriliş, indeki düzen ve saygı ile tören alanından götürülürken hazır ol duruşunda bekleyen gruplar, Bayrağı başlarıyla ve gözleriyle takip eder. Bayrağın tören alanından çıkması ve “RAHAT” komutu ile tören tamamlanır.

10 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir 10 Kasım’da yapılacak Bayrak töreni MADDE 9-(1) Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği 10 Kasım günü yapılacak törende Bayrağı yarıya indirecek öğrenci ile direğin sağ ve solunda Bayrağa dönük olarak bulunan diğer iki öğrenci, Bayrak indirilmeden önce hazır ol duruşunda Bayrağı selamlar.

11 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir (2) Törene katılanlar saat 9.05’te siren, komut veya boru sesi eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunur. Varsa boru ile “ Ti” işareti verilir. (3) Saygı duruşunun bitimi ile başlayan İstiklal Marşı eşliğinde direkte çekili bulunan Bayrak, İstiklal Marşı süresince ağır ağır yarıya kadar indirilir. İstiklal Marşının bitimi, beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin ‘RAHAT’ komutu ile Bayrak töreni tamamlanır.

12 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir (4) Tören yapmak üzere ikinci direkte de çekili Bayrak varsa, diğer Bayrak ile birlikte aynı anda yarıya kadar indirilir. (5) Tam gün öğretim yapan okul/kurumlarda; hafta tatili başında ve dinî bayramların bir gün öncesine rastlayan 10 Kasım’da, gün batımından önce Bayrak töreni yapılması gerekiyorsa yarıya indirilen Bayrak/bayraklar yerinde bırakılır ve tören seyyar direkli Bayrak ile yapılır.

13 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir) (6) Saygı duruşu ile birlikte meşaleler yakılır. Müdür veya müdür yardımcısının denetim ve gözetiminde, ikişer kişilik öğrenci grupları tarafından tören süresince Atatürk Büstü’nün sağ ve sol yanında saygı nöbeti tutulur. (7) Okullarda saygı nöbeti; biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki öğrenci tarafından tutulur.

14 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir) (8) 10 Kasım’da ulusal yas nedeniyle İstiklal Marşı eşliğinde direğin yarısına kadar indirilen Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından törensiz olarak tepeye çekilir. (10) Saygı duruşu süresi, 10 Kasım’da iki dakika, diğer törenlerde ise bir dakikadır.

15 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 15 sayılı kararı ile kabul edilmiştir) (11) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe ( tepeye kadar) çekilir ve İstiklal Marşı’nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir. İstiklal Marşının bitimi ve tören yöneticisinin “RAHAT” komutu ile Bayrak töreni tamamlanır.

16 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) Tanımlar MADDE 4- f) Okul/Kurum flaması: İki farklı şekilde tasarlanmış olan; ön yüzü Türk Bayrağı renginde, ön yüzün göndere temas eden üst köşesinde Bakanlığın amblemi ve siyah renkte temel büyük harflerle yazılı okul/kurumun adı, kuruluş tarihi, arka yüzünde Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Tanıtım Yönetmeliği’nde Pantone numaraları belirtilen Bakanlığın flama rengini temsil eden açık mavi renk ile okul öncesi eğitim kurumlarında pembe, ilköğretim kurumlarında mavi, ortaöğretim kurumlarında sarı, çıraklık ve yaygın eğitim kurumlarında ise yeşil renkte dik üçgen şeklinde paylaşımlı olarak yer alan boyu 150 cm, eni 100 cm, ön ve arka yüzü dikdörtgen şeklinde atlas kumaştan imal edilen tanıtım bayrağıdır.

17 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) ğ) Seyyar bayrak direği: Törenlerde Bayrak taşımak için kullanılan; çevresi 11 cm, uzunluğu 250 cm, tepesinde krom, nikel veya pirinç metalden alem, bulunan koyu maun renkte ahşap, demir veya benzeri metal malzemeden yapılmış direktir.

18 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) h) Seyyar direkle taşınan tören Bayrağı: Türk Bayrağı Tüzüğünün 3’ üncü maddesinde belirtilen kumaşlardan yapılan, eni 150 cm, boyu 225 cm, uzunluğunda olan Türk Bayrağıdır. I) Seyyar flama direği: Çevresi 11 cm, uzunluğu 200 cm olan ve tepesinde alem bulunmayan krom, nikel veya pirinç metal kaplama tepeliği bulunan,koyu maun renkte ahşap, demir veya benzeri metal malzemeden yapılmış direktir.

19 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) J) Teknik komite: İl, ilçe, bucak, kasaba ve köylerde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tören ve gösterilerini hazırlamak ve gerçekleştirmek üzere il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince önerilen, mülkî idare amiri tarafından onaylanan öğretmen ve teknik elamanlardan oluşan kuruldur.

20 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) L) Tören yöneticisi: Koordinasyonu Bakanlığımıza verilen bayram kutlamalarının, programa göre akışını sağlamak üzere il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince önerilen, mülkî idare amiri tarafından onaylanan teknik komitede görevli beden eğitimi öğretmenidir.

21 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) Tören yöneticisinin görevleri MADDE 5- a) Bayramın başlama saatinden bitiş saatine kadar kutlama komitesince kesinleşen program akışını takip eder. b) Törene katılan okulları, Bayrak, flama, boru trampet takımları ile diğer kurum ve kuruluşları tören alanında programa göre düzenler. c) Tören alanında gerekli ilk yardım tedbirlerinin alınmasını sağlar.

22 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) Tören düzeni MADDE 6- c) Bayram kutlaması için protokol mensupları öğrenci grubuna yaklaşınca (veya protokol mensupları şeref tribününde yerlerini almış durumda bulunurken, halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamak için sunucunun davet anonsundan hemen önce) Tören yöneticisi, “HAZIR OL, DİKKAT, SAĞA/SOLA BAK.” komutunu verdikten sonra SAYIN VALİM / KAYMAKAMIM GRUPLAR TÖRENE HAZIRDIR. ARZ EDERİM.” şeklinde takdimini yapar. Sunucu Valimiz Sayın……, Garnizon Komutanımız Sayın…..ve Belediye Başkanımız Sayın …..halkın ve öğrencilerin bayramını kutlayacaklardır. Davetimi arz ederim. Şeklinde davet arzında bulunabilir.

23 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) ç) Öğrenciler, bayramı kutlayan protokol mensuplarını karşılarına gelinceye kadar hazır ol duruşta başları ile takip ederler. (Protokol karşılarını geçtikten sonra bakışlar öne dönük durumda, hazır ol duruşu korumaya devam ederler.) vali/kaymakamın “……..bayramınız kutlu olsun.” seslenişine hep birlikte ve yüksek sesle “SAĞ OL.” şeklinde karşılık verirler.

24 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) d) Tören yöneticisi, kutlamanın bitmesi ve protokolün şeref tribününde yerini almasından sonra “İSTİKLAL MARŞI. HAZIR OL. DİKKAT” komutunu verir. İstiklal Marşının bitimini takiben “RAHAT” komutu ile öğrenciler rahat duruşa geçerler. Bu komutla seyyar Bayrak direği ve seyyar flama direğini tutan öğrenciler de direkleri taşıma askısından çıkararak, direk alt uçları yere değecek şekilde sağ elle tutarlar (Bayrakların alt uçlarının yere deymesini engellemek için Bayrağın alt ucu sağ ön kol üzerine alınır.)

25 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) e) Tören duruşu, İstiklal Marşı, geçit töreni, (şeref çağrısı) ve çelenk sunma törenlerinde seyyar bayrak direği ve seyyar flama direkleri taşıma askısında takılı bulundurulur.

26 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) Geçit töreni MADDE 7- (1) Koordinasyon görevi Bakanlığımıza verilmiş bayramlarda; ilköğretim, ortaöğretim okulları, üniversiteler, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri geçit töreninde aşağıda belirtilen şekilde sıralanır. a) Tören yöneticisi, b) Bayrak grubu, c) Flama grubu, ç) Teknik komite, d) İzci grubu, e) Gösteri grupları, f) Halk oyunları grubu, g) İlköğretim ve ortaöğretim okulları; kuruluş tarihine, aynı olması durumunda ise alfabetik sıraya göre, h) Üniversiteler; kuruluş tarihine, aynı olması durumunda ise alfabetik sıraya göre,

27 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) (2) Teknik komite, Ulusal Bayram, resmî bayramlar, Atatürk günleri ve kurtuluş günlerindeki geçit töreninde öğrencilerin yaş grubu ve gösteri sırasını dikkate alarak (a), (b), (c) ve (ç) bentleri dışındaki sıralamada değişiklik yapabilir.

28 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) (3) Tören yöneticisi, “GEÇİT TÖRENİ. HAZIR OL. YERİNDE SAY. MARŞ!” komutu verir. Bu komutla Bayrak, flama ve öğrenci grupları ile boru trampet takımının tertip almasından sonra “İLERİ MARŞ!” komutu vererek, bayrak grubunun önünde geçit törenini gerçekleştirir.

29 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) (4) Geçit töreninde gruplar arasında altı adım aralık bulunur. Grup sorumluları, arkasındaki grubunun ön sırasının üç adım önünde yürür. (5) Geçit töreninde sıra genişliği yürüyüş alanının durumuna göre 4 ile 10 arasında sayıda kişiden, sıra derinliği ise 10 kişiden oluşur.

30 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) Geçit töreninde selamlama MADDE 8- (1) Geçit töreninde selamlama; protokol mensuplarının yer aldığı şeref tribünü önündeki yürüyüş güzergâhının kırmızı işaret levhalarıyla başlangıç ve bitimi belirlenen bölümünde aşağıda belirtilen şekilde gerçekleştirilir.

31 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) a) Tören Yöneticisi: Kırmızı işaret levhaları arasındaki işaret güzergâhında diz çekip kolları sallamadan yürür ve şeref tribününde geçit törenini ayakta kabul eden protokol mensuplarını başlarıyla ve bakışlarıyla takip ederek selamlar

32 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) b) Bayrak grubu: Taşıma askısına takılı seyyar Bayrak direğini, sağ el baş hizasında dirsekten 90 derece bükülü olarak içten, sol el kemer hizasında dıştan, dik olacak şekilde tutarak selamlar (NOT: Bayrağın hafif öne eğim şeklindeki selamlaması, yalnız Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu törende yapılır.) c) Flama grubu: Taşıma askısına takılı seyyar flama direği, sağ el baş hizasında dirsekten 90 derece bükülü olarak içten, sol el kemer hizasında dıştan tutarak, direğin hafif öne eğilmesi şeklinde selama yapar.

33 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) Teknik komite üyeleri ve diğer görevli öğretmenler: Kırmızı işaret levhaları arasındaki yürüyüş güzergâhında, diz çekip kolları sallamadan uygun adımla yürürken, şeref tribününde geçit törenini ayakta kabul eden protokol mensuplarını başlarıyla ve bakışlarıyla takip ederek selamlarlar.

34 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) d) Grup sorumlusu izci lideri: Kırmızı işaret levhaları arasındaki yürüyüş güzergâhında diz çekip kolları sallamadan uygun adımla yürürken, şeref tribününde geçit törenini ayakta kabul eden protokol mensuplarını başlarıyla ve bakışlarıyla takip ederek izci selamı veya keple izci selamı verir. lider yardımcıları ise kız ve erkek öğrencilerde belirtildiği gibi selamlama yaparlar.

35 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) e) Kız öğrenci grupları: kırmızı işaret levhaları arasındaki yürüyüş güzergâhında ayak parmakları önce, taban sonra yere değecek şekilde, kolları sallayarak uygun adım yürürken, sıraların sağ başındakiler ileri bakarak; diğerleri ise şeref tribününde geçit törenini ayakta kabul eden protokol mensuplarını başlarıyla ve bakışlarıyla takip ederek selamlama yaparlar.

36 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) f) Erkek öğrenci grupları: Kırmızı işaret levhaları arasındaki yürüyüş güzergâhında diz çekip, kolları sallayarak uygun adım yürürken sıraların sağ başındakiler ileri bakarak; diğerleri ise şeref tribününde geçit törenini ayakta kabul eden protokol mensuplarını başlarıyla ve bakışlarıyla takip ederek selamlama yaparlar.

37 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) MADDE 10- (1) Törenlere katılan öğretmen ve öğrenciler, tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik” ile tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelikte” belirtilen; üniversitelerde görevli öğretim elemanı ve öğrenciler, geçit törenine katılmaları hâlinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun olan kıyafetleri giyerler.

38 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARIN GEÇİT TÖRENİ YÖNERGESİ (2009/ 2620 sayılı Tebliğler Dergisi) (2) Bayram kutlamalarında gösterilere katılan öğretmen ve öğrenciler, hareket ve mevsim özellikleri dikkate alınarak, teknik komite tarafından belirlenen ve kutlama komitesi tarafından kabul edilen kıyafetleri giyerler.

39 Kutlama komitesinin oluşumu
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir.) Kutlama komitesinin oluşumu MADDE 5- (1) Bayramların tören ve gösterilerini kanun, yönetmelik, yönerge, genelge ve emirlere uygun şekilde hazırlamak ve uygulamak üzere il, ilçe, bucak, kasaba ve köylerde kutlama komitesi oluşturulur.

40 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir.) a) İl kutlama komitesi; valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü, millî eğitim müdürlüğü, kültür ve turizm müdürlüğü, gençlik ve spor il müdürlüğü, sağlık müdürlüğü temsilcileri ile millî eğitim müdürlüğünden beden eğitimi spor ve izcilikle ilgili müdür yardımcısı veya şube müdürü, izci kurulu başkanı, koordinatör formatör beden eğitimi öğretmeni, bir beden eğitimi, bir müzik ve bir resim/görsel sanatlar öğretmeninden oluşur. Devlet töreni yapılmasına karar verilen ilde oluşturulacak Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlama komitesinde Daire Başkanı ile ilgili şube müdürü de yer alır.

41 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir b) İlçe kutlama komitesi; kaymakam’ın başkanlığında garnizon komutanı, belediye başkanı, emniyet müdürü, millî eğitim müdürü, gençlik ve spor müdürü, sağlık grup başkanı, törenlerle ilgili millî eğitim şube müdürü, izci kurulu başkanı, koordinatör formatör veya formatör beden eğitimi öğretmeni, bir beden eğitimi, bir müzik ve bir resim/görsel sanatlar öğretmeninden oluşur.

42 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir (2) Kutlama komiteleri, uygulanacak kutlama programı için yararlı buldukları kurum ve kuruluşların temsilcileri, spor kulübü başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ihtiyaç duyulan teknik elemanlarla da üye sayısını artırabilir.

43 MADDE 6 – (1) Kutlama komitesinin görev ve yetkileri şunlardır:
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir MADDE 6 – (1) Kutlama komitesinin görev ve yetkileri şunlardır: a) 1–15 ekim tarihleri arasında ilk toplantısını yapmak. Bu toplantıda il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince okullarda eğitim-öğretimin aksatılmaması için gerekli tedbirler alınarak isimleri belirlenmiş öğretmenlerden oluşan teknik komite üyeleri ile tören yöneticisi beden eğitimi öğretmenini onaylamak. Bucak, kasaba ve köylerde kutlama komitesi üyesi olan okul müdürü tarafından önerilen teknik komite üyelerini ve tören yöneticisi beden eğitimi öğretmenini belirlemek.

44 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir b) Bayramların Nisan ve Mayıs aylarında iklim şartlarını da dikkate alarak tören ve gösterilerin varsa stadyum, yoksa hipodrom, meydan, alan, cadde, sokak ve benzeri yerlerden hangisinde yapılacağına karar vermek. c) Bayramların hangi etkinliklerden oluşacağına karar vermek. ç) Teknik komitece hazırlanan bayram kutlama programını görüşerek onaylamak. d) Gerekli tedbirleri almak koşuluyla mevsim özelliklerini de dikkate alarak çelenk sunma dışında, bayramların, tören ve gösterilerin başlama ve bitiş saatleri ile yerini belirlemek.

45 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir e) Bayram kutlamalarına; kurum ve kuruluşların, halkın, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının etkin ve coşkulu katılımını sağlamak için gerekli tedbirleri almak. f) Bayram kutlamalarına katılmak için 15 kasım tarihine kadar yazılı başvuruda bulunan kurumların, sivil toplum kuruluşlarının istek ve önerilerini değerlendirmek, uygun bulunan önerileri bayram programına dahil etmek ve kesinleşen programı ilgililere duyurmak. g) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının eğitici, ilgi çekici ve eğlendirici özellikte olmasına özen göstermek.

46 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir ğ) Bayram kutlama giderlerinin karşılanması için sponsorların, belediyelerin, resmî/ özel kurum ve kuruluşların katkısını sağlamak. h) Teknik komite üyeleriyle; bayram senaryosu, saha içi gösterilerine katılan öğrencilerin araçları ve kıyafetleri ile kullanılacak müzikler üzerinde görüş birliğine varmak . ı) Türkiye Radyo Televizyon Kurumu veya özel televizyon kuruluşlarıyla iş birliği yaparak bayram kutlamalarının tanıtımını ve yayınlanmasını sağlamak. (2) Kutlama komitesi başkanı; il, ilçe, bucak, kasaba ve köylerde bayramların hazırlık çalışmalarını yakından izleyerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.

47 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir Teknik komitelerin oluşumu MADDE 7- (1) Bayram kutlamaları için sadece bir teknik komite oluşturulabileceği gibi ayrı teknik komiteler de oluşturulabilir. a) Teknik komiteler, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince; tören yöneticisi beden eğitimi öğretmeni, il/ilçe izci kurulu üyesi, koordinatör formatör veya formatör beden eğitimi öğretmeni, 3 bayan, 3 erkek beden eğitimi öğretmeni, 1 resim/görsel sanatlar öğretmeni, fon gösterisi yapılması hâlinde 3 resim/görsel sanatlar öğretmeni, 1 müzik öğretmeni, 1 Türkçe veya Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni ile 1 bilgisayar öğretmeninden oluşturulabilir.

48 elemanları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ilave edilebilir.
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir b) Gerek duyulması hâlinde teknik komitelere; Devlet opera ve balesi, Devlet tiyatroları, konservatuvar, güzel sanatlar fakültesi, beden eğitimi ve spor yüksek okulu elemanları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ilave edilebilir. (2) Program yoğunluğu dikkate alınarak bayram etkinlikleri için 3 kişilik alt komiteler de oluşturulabilir. Alt komitelerde görevlendirilen öğretmenlerle birlikte, bayram komitelerinde görevlendirilen öğretmenlerin toplam sayısı 18 kişiyi geçemez.

49 Üye seçimi ve görevlendirilmeleri
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir Üye seçimi ve görevlendirilmeleri MADDE 8-(1) İl ve ilçelerde oluşturulan teknik komite üyeleri, kutlama komitelerinin yapacakları ilk toplantıda kutlama komitesinin onayına sunulur. (2) Teknik komitelere seçilen öğretmenlerin görevlendirilmeleri, 1 Kasım tarihinde çalışmalara başlamalarını sağlayacak şekilde gerçekleştirilir.

50 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir Çalışma şekli MADDE 9- (1) Teknik komiteler çalışmalarını, kutlama komitesinin de üyesi olan il millî eğitim müdür yardımcısı veya şube müdürü ile ilçe millî eğitim şube müdürünün başkanlığında yürütür. Görevleri MADDE 10 – (1) Teknik komitelerin görevleri şunlardır: a) Bayramlarla ilgili hazırlıkların çalışma takvimini oluşturmak. b) Kasım ayının ilk haftasından itibaren bayram kutlama programlarını hazırlamaya başlamak ve 15 Aralık tarihine kadar tamamladıktan sonra kutlama komitesinin onayına sunarak kesinleştirmek.

51 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir c) Ortak çalışma sayısını, genel prova dahil olmak üzere merkez nüfusu bir milyonun üzerindeki illerde en fazla 10, diğer il ve ilçelerde en fazla 7 çalışma günü olarak tespit etmek. ç) Tören ve gösterilere katılacak okulları/kurumları, bayramın senaryosunu, gösterilerdeki koreografileri, hareketleri, kullanılacak müzikleri, kıyafetleri, materyalleri, şiir ve konuşma metinlerini tespit etmek. d) Şiir ve konuşma metinlerini okuyacak öğrencileri yarışma yöntemiyle belirlemek.

52 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir e) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında, yönetim makamlarında temsili olarak görev yapacak öğrencileri tespit etmek. f) Tören ve gösterilerde görevli grupların tören alanına yerleşimlerini, tören geçişini ve gösteri sırasını düzenlemek. g) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında, kutlamalara katılan öğrencilerin yaş düzeyini dikkate alarak uygulanacak tören geçiş şekline karar vermek. ğ) Kutlama komitesince gerek görülmesi hâlinde, bayram hazırlıklarına ve karşılaşılan sorunları değerlendirme toplantılarına katılmak.

53 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir h) Bucak, kasaba ve köylerde teknik komiteler tarafından hazırlanan bayram kutlama programlarını incelenmek üzere 15 Aralık tarihine kadar ilçe millî eğitim müdürlüklerine göndermek. İlçelerde üçten az beden eğitimi öğretmeninin bulunması durumunda, bayram kutlama programlarını incelenmek üzere il millî eğitim müdürlüğüne göndermek. ı) Bayram kutlamalarında tasarruf ilkesine uyarak anma, tören ve gösterilerde kullanılacak tüketime yönelik mal ve malzemenin cinsini, sayısını belirlemek. i) Mahallen temin edilecek gelirler ile Bakanlıkça genel bütçe imkânları ölçüsünde ekonomik tertipten gönderilecek ödeneklerden cins ve sayıları belirlenen mal ve malzemeyi temin etmek.

54 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir j) Temin edilen mal ve malzemenin dağıtımı ile tören sonrası toplanması ve depolanmasını sağlamak. k) Başkentte veya başka bir ilde Devlet töreni olarak kutlanacak Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramının kutlama giderlerinin her yıl bütçenin merkez ve taşra için ilgili tertibine konulan ve Bakanlıkça illere gönderilecek ödeneklerden karşılanmasını sağlamak.

55 Başkentte Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) Başkentte Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları MADDE 17 - (1) Bayram kutlamaları; Atatürk’ü anma etkinlikleri ile tören ve gösteri bölümlerinden oluşur.

56 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) Atatürk’ü anma etkinlikleri MADDE 18 - (1) Atatürk’ü anma etkinlikleri; Gençlik Haftasında Anıtkabir, Kurtuluş Savaşı Müzesi, (İlk Meclis Binası) Türkiye Büyük Millet Meclisi ve diğer müze ziyaretleri, ulusal ve uluslararası gençlik şenlikleri, ulusal ve yerel basında bayram programlarının tanıtımı; panel ve konferanslar, koro ve konserler; kermes, sergi ve fuarlar; tiyatro, çeşitli branşlarda spor organizasyonları; bilgi, proje, şiir, resim ve karikatür yarışmaları, izcilik, geziler, Engelliler Konfederasyonu ile bağlı kuruluşların etkinlikleri, sağlık taramaları ve ödül törenleriyle imkânlar ölçüsünde Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı’nın geçtiği tarihî mekânlara yapılacak programlarla ziyaret gerçekleştirilebilir. Yukarıda belirtilen etkinliklerin hangilerinin yapılacağına Kutlama Komitelerince karar verilir.

57 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) Tören ve gösteriler MADDE 19- (1) Tören ve gösteriler aşağıdaki şekilde gerçekleştirilir: a) Kutlama töreni, 19 Mayıs günü saat arasında Cumhurbaşkanı ile Millî Eğitim Bakanının beraberindeki heyetle Anıtkabir'de Atatürk’ün mozolesine çelenk konulmasını takiben bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Bayrağın direğe çekilmesiyle başlar. b) Atatürk Anıtlarına, Heykel ve Büstlerine çelenk koyma törenleri, valilik veya kaymakamlık adına il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince düzenlenir. c) Bayrama katılacak gruplar, 19 Mayıs günü saat arasında kutlama komitesince belirlenen tören alanında yerlerini alır.

58 f) Bir öğrenci, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini okur.
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) ç) Cumhurbaşkanı'nın 19 Mayıs günü saat 10.00'da tören alanını onurlandırmalarını takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak direğe çekilir. d) Bayramın açış konuşması, Millî Eğitim Bakanı tarafından tören alanında yapılır. e) Gençlik adına bir öğrenci, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapar, bir öğrenci de şiir okur. f) Bir öğrenci, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini okur. g) Törene katılan bütün öğrenciler, bir öğrenci eşliğinde Türk Gençliğinin Andı’nın aşağıdaki bölümünü yüksek sesle okur.

59 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir Türk Gençliğinin Andı “ Ey Büyük Atam; Türk gençliği olarak, özgürlüğün, bağımsızlığın, egemenliğin, Cumhuriyet ve İnkılapların yılmaz bekçileriyiz. Her zaman, her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığı geçmek için bütün zorlukları yeneceğimize, namus ve şeref sözü verir, kendimizi büyük Türk ulusuna adarız.”

60 ğ) Samsun'dan getirilen Bayrak, Cumhurbaşkanı'na sunulur.
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir ğ) Samsun'dan getirilen Bayrak, Cumhurbaşkanı'na sunulur. h) Şeref çağrısı; tören yöneticisi beden eğitimi öğretmeninin “BAYRAK FLAMA AL” komutu ile Bayrak, flama alınır ve “HAZIR OL !” komutuyla da bütün gruplar hazır ol duruşuna geçer. “ TÜRK ULUSU VE SAYIN CUMHURBAŞKANI ADINA” şeklindeki bildirim komutuyla bütün gruplar, yüksek sesle üç defa “SAĞ OL” şeklinde karşılık verir. ı) Tören ve gösteri gruplarının katılımıyla yüksek sesle Gençlik Marşı söylenir.

61 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir i) Tören geçişi; tören yöneticisi, Bayrak grubu, flama grubu ve teknik komitenin geçişinden sonra, diğer grupların geçiş sırası, teknik komite tarafından belirlenen şekilde olur.

62 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) j) Gösteriler; gençlik korteji, halk oyunları, dans gösterileri, cimnastik gösterileri, sportif oyun ve yarışmalar, bando gösterileri, ulusal ve uluslararası gençlik şenlikleri ve gösteriler, öğrenci konserleri, sanatçı konserleri, fener alayı, ışık ve havai fişek gösterileri, Atatürk’ü anma kapsamında yapılan etkinliklerin ve sportif organizasyonların final ve ödül törenlerinden oluşur.

63 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) k) Atatürk’ü Anma etkinlikleri; tören ve gösterilerin yapıldığı alanlara veya kutlama komitesince uygun görülecek diğer yerlere Bayrak, Atatürk Posteri, Kurtuluş Savaşı, gençlik ve spor ile ilgili döviz ve afişler asılır.

64 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul) edilmiştir l) Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramına temsili gruplarla katılan ilköğretim ve ortaöğretim okul/kurumları, okullarında da bayramı yoğun etkinliklerle kutlar.

65 Başkent Dışında Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) Başkent Dışında Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Kutlamaları Kutlamalar MADDE 20 – (1) il, ilçe, bucak, kasaba ve köylerde bayram kutlamaları; Atatürk’ü anma etkinlikleri ile tören ve gösteri bölümlerinden oluşur. Atatürk’ü anma etkinliklerinde, Bu Yönergenin 18’ inci maddesinin birinci fıkrası uygulanır.

66 Tören ve gösteriler, aşağıda belirtildiği şekilde gerçekleştirilir.
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) Tören ve gösteriler, aşağıda belirtildiği şekilde gerçekleştirilir. a) Atatürk Anıtları, Heykel ve Büstlerine çelenk koyma töreni, 19 Mayıs günü saat da tebrikata giriş sırasına göre uygulanır. Kutlamalar, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde Bayrağın direğe çekilmesiyle başlar. b) Bayrama katılacak gruplar, 19 Mayıs günü saat arasında kutlama komitesince belirlenen tören alanında yerlerini alır.

67 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) c) İllerde; vali, garnizon komutanı veya temsilcisi, belediye başkanı; ilçelerde; kaymakam, garnizon komutanı, belediye başkanı 19 Mayıs günü saat 10.00’da tören alanında toplanan öğrenci ve halkın bayramını kutlar. Bucak müdürü bulunmayan bucaklar ile köylerdeki bayram programında geçişe katılanların ve halkın bayramının kutlanması ve tören geçişinin ayakta kabulü uygulamasına yer verilmez. ç) İstiklal Marşı ile Bayrağın direğe çekilmesini takiben bayramın açış konuşması, millî eğitim müdürü tarafından yapılır. Başkent dışında ; yapılacak tören ve gösterilerde Yönergenin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e),(f), (g), (h), (ı,) (i), (j), (k) ve (l) bentleri uygulanır. NOT: Başkentte yer alan (l) bendi Yönetmeliğin basımı sırasında sehven unutulmuştur.

68 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) Anma etkinlikleri, tören ve gösterilerde dikkat edilecek diğer hususlar MADDE (1) Anma etkinlikleri ile tören ve gösterilerde aşağıdaki esaslara uyulur: a) Bayramlarda stadyumlardaki tribünlerin uygun olması durumunda fon gösterilerine çalışma gerektiren fon gösteri provalarında, bu Yönergenin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre hareket edilir. b) Kutlama komitesi, Nisan ayının hava şartlarını dikkate alarak Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlama şeklini ve yerini belirler.

69 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) c) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için 21 Nisan, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı için 17 Mayıs günlerinde genel prova yapılır. Bu tarihlerde genel provanın yapılamaması durumunda bir sonraki gün yapılabilir. ç) Gösterilerin müzik eşliğinde yapılması hâlinde, seçilen müziklerin sözsüz, öğrenci seviyesine uygun olmasına ve çağdaş Türk bestecilerinin eserleri ile gösterilerin özelliğine göre özgün halk müziği eserlerine de yer verilmesine özen gösterilir. Müzik ritminin kolay anlaşılır olmasına dikkat edilerek gerektiğinde müziğe canlılık getirmek ve coşku yaratmak amacıyla efekt kullanılabilir.

70 ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) d) Bayramların gösteri bölümlerinde eğitsel değeri bulunmayan ve öğrencilerin yaş düzeylerine uygun olmayan tehlikeli, yorucu ve uzun zaman alıcı etkinliklerden kaçınılır. e) Halk oyunları dışında, şalvar ve benzeri giysiler gösteri kıyafeti olarak giyilmez. f) Bayramla ilgili tören ve gösterilerin, iki saatlik sürede tamamlanmasına özen gösterilir. g) Eğitim-öğretim etkinlikleri aksatılmaksızın ortak çalışma, prova ve bayram günlerinde tören alanının düzen ve disiplini, tören yöneticisi ve teknik komitenin ilgili kurumlarla yapacağı iş birliği ile sağlanır.

71 h) Çelenk sunma töreninin 5 dakikalık sürede yapılması esastır.
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) ğ) Bayram hazırlık çalışmalarında ve provalarında görev alan teknik komite üyeleri, idareciler, öğretmenler ve öğrenciler görevli sayılır. Çalışmalarda geçen günler, öğrencilerin okula devamsızlıklarından sayılmaz. Yönetici ve öğretmenlere çalışmalara katıldığı günlere denk gelen ek ders ücretleri ile ders dışı eğitim ücretleri, “ Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek ders Saatlerine İlişkin Karar” hükümlerince ödenir. h) Çelenk sunma töreninin 5 dakikalık sürede yapılması esastır.

72 Törenlerin ertelenmesi
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) Törenlerin ertelenmesi MADDE 23 – (1) Bayram günlerinde havanın yağışlı ve tören alanının gösterilerin yapılmasına uygun olmaması hâlinde, kutlama komitesince aynı gün içinde olmak üzere önceden belirlenecek kapalı mekânlarda programın kutlama bölümü gerçekleştirilir. Gösteriler bölümü ise bayram günlerini takip eden ilk tatil gününe de ertelenebilir. Ancak ikinci bir erteleme yapılmaz.

73 Kutlama programlarının Bakanlığa gönderilmesi
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA YÖNERGESİ (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 17 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir) Kutlama programlarının Bakanlığa gönderilmesi MADDE 24- (1) Kutlama programlarına ait CD kayıtları Bakanlığa aşağıda belirtildiği şekilde gönderilir: a) İl millî eğitim müdürlükleri; kutlama programlarına ait CD görüntü kayıtlarını değerlendirilmek üzere Ocak tarihine, ( NOT: Ankara dışındaki illerden istenmemektedir.) Atatürk'ü anma, tören ve gösterilerinin EK-1, 2 istatistik raporları ile il merkezlerindeki kutlamalara ait CD görüntü kayıtlarını ise 15 Haziran tarihine kadar Daire Başkanlığına gönderir.

74 HAKKIN KULLANILMASI YÖNTEMİ
RESMÎ BAYRAMLARDA VE ANMA GÜNLERİNDE ANITLARA KONULACAK ÇELENKLERİN HAZIRLANMA, TAŞINMA VE SUNULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKIN KULLANILMASI YÖNTEMİ MADDE 6- Resmî bayram veya anma gününden bir hafta önce, kuruluşlar o güne çelenkle katılmalarına dair istemlerini o yerdeki en büyük Mülkiye Amirliği aracılığı ile kutlama veya anma komitesi başkanlığına bir yazı ile iletmekle yükümlüdürler. Başkanlık, istem sahibi özel hukuk tüzel kişilerinin durumlarının yasal gereklere uygunluğunu kontrole ve incelemeye yetkilidir. Varılan sonucun olumsuzluğu halinde resmî bayram veya anma gününe çelenkle katılamayacağı hususu, başlama gününden en az üç gün önce istem sahibine yazı ile bildirilir.

75 RESMİ BAYRAMLARDA VE ANMA GÜNLERİNDE ANITLARA KONULACAK ÇELENKLERİN HAZIRLANMA, TAŞINMA VE SUNULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK UYGUNSUZ GÖRÜNÜM VE GİYSİLERLE GELENLER MADDE 13- Toplanma yerinde yapılacak denetim sırasında, günün anlam ve önemi ile bağdaşmayacak bir görünüm veya uygunsuz biçimde giysi ile geldikleri görülen taşıyıcılar ve beraberindeki çelenkler sıralamaya alınmaz. ( Bu görevi yapmaktan birinci derecede POLİS sorumludur.) Bu hususa programda bir uyarı olarak yer verilmesi şarttır.

76 RESMÎ BAYRAMLARDA VE ANMA GÜNLERİNDE ANITLARA KONULACAK ÇELENKLERİN HAZIRLANMA, TAŞINMA VE SUNULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK TAŞIMA BİÇİMİ MADDE 14- Çelenkler, ön yüzü yürüyüş doğrultusuna dönük olarak, her iki yandan tutulmak suretiyle yerden kaldırılarak taşınır. SUNMA BİÇİMİ Çelenk kıtası ve arkasındaki kortej, anıtı karşıya alarak durur ve kortej sırasındakiler kendi çelenkleri başına süratle giderek taşıyıcılarında yardımı ile bunları anıta bizzat koyarlar. SUNUŞUN EN ÇOK BEŞ DAKİKADA BİTİRİLMESİ ŞARTTIR.

77 RESMİ BAYRAMLARDA VE ANMA GÜNLERİNDE ANITLARA KONULACAK ÇELENKLERİN HAZIRLANMA, TAŞINMA VE SUNULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Sunma Sırası ve Düzeni MADDE 21- En büyük Mülkiye Amirliğine ait çelenk anıtın alt kaidesinin tam ortasına, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenkler onun sağına, Belediye çelengi ise Mülkiye Amirliğinkinin soluna konur. Yönetmeliğin 5. maddesinin son fıkrasında anılan kişilerden sıra ile Cumhurbaşkanı, Millet Meclisi Başkanı, Başbakan, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı veya Ana Muhalefet Partisi Başkanına ait olanlar varsa, onlarınki 1. fıkradakilerin yerini alır. Bu taktirde 1. fıkrada anılan çelenkler onların sağına konur. Ancak her hâlde bu kişilerin çelenkleri ikinci veya daha geri sıralara konulmaz veya ön sıradakiler arkadakilerin görünümünü engelleyemez. Bunu, o sunuş yerine ayrılan kuruluş temsilcilerine ait çelenklerin konulması izler. Bunlar, yukarda belirtilenlerin yanlarında ve yer yok ise arkasında, bir veya birkaç sıra hâlinde yer alır. Anıtın ön yüzü dolduğu takdirde önce sağ, sonra sol yüze eşit sayıda çelenkler konulabilir veya sunuşa yarım daire biçimi verilebilir. Başkent’teki sunma sıra ve düzeni her halde saklıdır ve gerektiği ölçüde ilgili programda belirtilebilir.

78 RESMÎ BAYRAMLARDA VE ANMA GÜNLERİNDE ANITLARA KONULACAK ÇELENKLERİN HAZIRLANMA, TAŞINMA VE SUNULMASI HAKKINDA YÖNETMELİK SAYGI DURUŞU MADDE 22- Çelenk taşıyıcıları, sunuştan sonra anıt önünü hemen terk etmekle yükümlüdürler. Kortej, sunuş öncesi sırayı aynen koruyarak, anıtın tam önünde yer alır ve başında ve sonunda boru ile verilecek (Ti!) işareti ile sınırlanan bir dakikalık saygı duruşunda bulunulur. NOT: (Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmelik (10 Kasım’da saygı duruşu süresi 2 dakika, diğer törenlerde 1 dakikadır.) Boru sağlanmamış ise işaretler düdükle verilebilir. Saygı duruşunun bitimi ile sunma töreni son bulur. Bunu izleyecek İstiklal Marşı ile kutlama ve anma töreni başlar.


"MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BAYRAK TÖRENLERİ YÖNERGESİ (MEB" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları