Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Halime Aydın, Bengüsu Öroğlu, Gülcan Kar, Mustafa Öncel

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Halime Aydın, Bengüsu Öroğlu, Gülcan Kar, Mustafa Öncel"— Sunum transkripti:

1 Halime Aydın, Bengüsu Öroğlu, Gülcan Kar, Mustafa Öncel
BASINÇ YARASI DR.LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ STOMATERAPİ ÜNİTESİ Halime Aydın, Bengüsu Öroğlu, Gülcan Kar, Mustafa Öncel

2 BASINÇ YARASI Basınç yarası; genellikle kemik çıkıntılarının üzerindeki deride ve deri altındaki dokularda, basınç ya da basınca eşlik eden sürtünme ve yırtılmanın etkisi ile meydana gelen lokalize doku zedelenmesidir. (NPUAP, 2007)

3 Ancak çeşitli nedenlerle farklı derecelerde yaralar oluşmaktadır.
BASINÇ YARASI Basınç yarasını önlemenin en ucuz ve kolay şekli önleyici hemşirelik girişimlerini uygulamaktır. Ancak çeşitli nedenlerle farklı derecelerde yaralar oluşmaktadır. Bu yaraların tedavisinde; iyi bir hemşirelik bakımı ve yara bakımı ile en kısa sürede iyileşme sağlamak amaçlanmaktadır.

4 Genellikle basınç yarası oluşan hastaların %70 ten fazlası 70 yaşın üstünde ve mortalite riski % 8 civarındadır. (Oguz,1998) Basınç yarasının gelişimine neden olan yaşlılık dışındaki diğer risk faktörleri; Nörölojik hastalıklar, Malnütrüsyon, Kronik bazı hastalıklar, Hareket edememe gibi durumlardır.

5 OLGU Bayan H.A. 85 yaşında, 5 çocuk annesidir.
Yaklaşık 40 yıldır iki gözü de görmemektedir. Bayan H.A’da yaklaşık 2-3 yıldır üriner ve fekal inkontinans mevcuttur.

6 29 Eylül 2009 tarihinde genel durum bozukluğu nedeni ile hastaneye yatırılmış.
Yapılan tetkikler sonucunda hastada herhangi bir kronik hastalık bulunmadığı görülmüştür (hipertansiyon, diabet v.b.).

7 ANCAK…. (Sakral, torakanter ve topuk bölgesinde)
İleri derecede MALNÜTRİSYON tespit edilmiş, Hastada birden fazla basınç yarası bulunmuştur. (Sakral, torakanter ve topuk bölgesinde)

8 BRADEN SKALASI İLE BASINÇ YARASI AÇILMA RİSKİNİ DEĞERLENDİRME FORMU
PUAN DUYUSAL ALGILAMA 1-TAMAMEN SINIRLI 2-BÜYÜK ÖLÇÜDE SINIRLI 3-BİRAZ SINIRLI 4-BOZULMA YOK NEM/ISLAKLIK 1-SÜREKLİ ISLAK 2-SIKLIKLA ISLAK 3-ARASIRA ISLAK 4-NADİREN ISLAK AKTİVİTE 1-YATAĞA BAĞIMLI 2-SANDALYEYE OTURABİLİR 3-ARA-SIRA YÜRÜR 4-YÜRÜR HAREKET 1-TAMAMEN HAREKETSİZ 2-ÇOK SINIRLI 4-SINIR YOK (HAREKETLİ) BESLENME 1-ÇOK YETERSİZ (KAŞEKTİK) 2-KISMEN YETERLİ 3-YETERLİ 4-ÇOK İYİ SÜRTÜNME VE YIRTILMA 1-PROBLEM VAR 2-PROBLEM OLABİLİR 3-PROBLEM YOK TOPLA *19–23: RİSK YOK *15–18: RİSK SINIRDA *13–14: ORTA DERECEDE RİSK *0–12:YÜKSEK RİSK *9 VE DAHA DÜŞÜK: ÇOK YÜKSEK RİSK *BASINÇ YARASI AÇILMA RİSKİ 15–18 VE DAHA ALTINDA İSE GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİNDE HEMŞİRELİK BAKIM PLANI REHBERİNE BAKINIZ.

9 OLGU SAKRAL BÖLGE EVRE III VE EVRE IV

10 SAKRAL BÖLGE :22x15x5 cm 29Eylül2009 29Eylül2009

11 Şüpheli cilt altı lezyonu
Torakanter 10x7x7 cm

12 Derin doku hasarı şüphesi
TOPUK Derin doku hasarı şüphesi

13 TOPUKTA 5X5 CM EVRE II-III

14 HEMŞİRELİK BAKIM PLANI
Basıncı azaltmak için hastaya 2 saatte bir pozisyon verilmesi, Basıncı azaltan destek araçların kullanılmasını sağlamak, Cildin temiz ve kuru olması, Yatak çarşaflarının temiz ve kırışıksız olması, Beslenmesinin ve sıvı alımının düzenlenmesi, Hasta yakınlarının eğitim verilerek, bakım planına uyumunun sağlanmasıdır.

15 HEMŞİRELİK BAKIMI Hastaya uygun pozisyon verildi ve iki saatte bir pozisyon değişikliği yapıldı. Yeterli sıvı alımı sağlandı ve beslenmesi (enteral beslenme) düzenlendi. Cilt bakımı yapıldı. Bütün bu konularda aileye eğitim yapıldı.

16 AŞAMA AŞAMA YARA BAKIMI
Yara cevresindeki sağlam doku batikonla silindi. Yaranın içi Serum fizyolojik ile yıkandı. Cerrahi debridman yapılarak nekrotik dokular temizlendi. SAKRAL BÖLGE :22x15x5 cm

17 AŞAMA AŞAMA YARA BAKIMI
Enfekte ve kötü kokuklu olan yaranın içi Serum fizyolojik ile yıkanarak gümüşlü yara örtüsü uygulandı. Kavite boşlukları bu örtü ile dolduruldu. Yara çevresini korumak için bariyer krem uygulandı. Bol eksudalı bölge NEODERM® ile kapatıldı. YAKLAŞIK İKİ HAFTA SONRA 20x14x5

18 YAKLAŞIK ALTI HAFTA SONRA 13X7X2 cm

19 Yara tamamen temizlendi.Nekrotik alan kalmadı.
Bu aşamada tekrar Neoderm® uygulandı. DÖRT AY SONRA 8X4X0.5

20

21 İLK HALİ SON HALİ

22 AŞAMA AŞAMA YARA BAKIMI
Cilt temizlenerek nekrotik alan cerrahi insizyon ile açıldı, içinden yaklaşık ml enfekte , pis kokulu çamur kıvamı ve renginde eksuda drene edildi. Yaranın içi bol izotonik ile birkaç sefer yıkanarak temizlendi ve yara boşluğu gümüşlü yara örtüsü ile dolduruldu. (15x15 cm boyutundaki iki yara örtüsünü içine alabilir boyutta) TORAKANTER BÖLGESİ DERİN DOKU HASARI ŞÜPHESİ

23 AŞAMA AŞAMA YARA BAKIMI
TORAKANTER BÖLGESİ Çevresindeki dokulara bariyer krem uygulandı. Bol eksudalı yara bölgesi Neoderm® ile kapatıldı. Önceleri günlük değişen pansuman, daha sonra eksudanın azalması ile değişim süresi uzadı. TORAKANTER BÖLGE AÇILDIKTAN SONRA10x7x7 cm YARANIN AÇILMIŞ HALİ

24 YAKLAŞIK ALTI HAFTA SONRA

25 SEKİZ HAFTA SONRA SONRA 6X4x3 cm

26 DÖRT AY SONRA 3X3X3cm

27

28 BEŞ AY SONRA 1X1.5X0.5 cm

29 İLK HALİ SON HALİ

30 TOPUK 5X5 cm

31

32 ALTI HAFTA SONRA

33 İKİ AY SONRA DÖRT AY SONRA

34 NEODERM® UYGULARKEN

35 BEŞ AY SONRA 2X2X1cm

36 SON HALİ İLK HALİ

37 SONUÇ İyi planlanmış bir hemşirelik bakımı uygulanarak, Etkin ve planlı yara bakımı yapılarak basınç yaraları tedavi edilebilir.

38 TORUNU CANSU İLE BİRLİKTE

39


"Halime Aydın, Bengüsu Öroğlu, Gülcan Kar, Mustafa Öncel" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları