Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Üniversiteye Giriş Sınavları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Üniversiteye Giriş Sınavları"— Sunum transkripti:

1 Üniversiteye Giriş Sınavları

2 Dünyada ve Türkiye'de Üniversiteye Giriş Sınavlarına Genel Bir Bakış

3 Dünyada Yüksek Öğretime Giriş Sistemleri
ABD'de; Ortaöğretimde 0,25'lik dilime girme, Ülke çapında yapılan SAT veya ACT sınavında yüksek puan alma, Öğretmenlerin referans mektupları Fransa'da; Bakalorya sınavı. Yüksek okullar yarışma sınavı İngiltere'de; Genel eğitim sertifika sınavları, Üniversitelerin kendilerinin yaptığı giriş sınavları Japonya'da; Lise öğrenimindeki başarı düzeyi, Üniversite giriş sınav puanları, Lise müdürünün referansı. 3

4 Yükseköğretimde Bugünkü Durum

5 94 Devlet + 45 Vakıf = 139 Üniversite
kontenjan, yılda mezun, Yaklaşık okuyan öğrenci, 37.920’si öğretim üyesi, Toplam öğretim elemanı.

6 Örgün-Açık öğretim Öğrenci oranları

7 Devlet Vakıf 73.620

8 Toplam Öğrenciye Oranı
Özel Yükseköğrenim Kuruluşlarındaki Öğrencilerin Toplam Öğrenci Sayısı İçindeki Payı (%) Ülke Adı Toplam Öğrenciye Oranı Güney Kore 80 Japonya 76 Hindistan 75 Brezilya 71 Filipinler 67 Kolombiya 64 Belçika 63 Endonezya 60 Şili 58 Türkiye 12 Kaynak: OECD: Education Data Base, 2005.

9 Eğitim kademelerine göre Öğrenci oranları

10

11 Genel Olarak ÖSYS’deki Gelişmeler

12 ÖSYS’deki Gelişmeler 1974 – 1980  Tek aşamalı sınav sistemi :
Üniversitelerarası Seçme Sınavı(ÜSS) Testler: Genel Yetenek,Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler Yabancı Dil 1981 – İki aşamalı sınav sistemi : Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) Testler : ÖSS : Sözel Bölüm (Türkçe + Sosyal Bilimler) Sayısal Bölüm (Matematik + Fen Bilimleri) ÖYS : Türkçe Sosyal Bilimler Matematik Fen Bilimleri

13 Tek aşamalı sınav tercih edilmiştir.
1998’de Tek aşamalı sınav tercih edilmiştir. ÖYS kaldırılmış, yetenek ölçücü ÖSS tercih edilmiştir. Okul başarı notlarının puana katkısı artırılmıştır. Okul ÖSS ortalamalarının puana katkısı sağlanmıştır. Alan ve bölümlere farklı puan katsayısı uygulaması başlatılmıştır. Alanında mesleki eğitimi tercih eden meslek lisesi öğrencilerine ek puan verilmiştir. Öğrencilerin kendi alan/ bölümü dışındaki bölümlere girişi zorlaştırılmıştır.

14 Tek aşamalı sınav sistemi : Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)
2006 – 2009 Tek aşamalı sınav sistemi : Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Ortak Testler (Ortak müfredata dayalı): Türkçe Sosyal Bilimler-1 Matematik-1 Fen Bilimleri-1 Alan Testleri (Genel lise zorunlu alan derslerine dayalı): Edebiyat-Sosyal Bilimler Sosyal Bilimler-2 Matematik-2 Fen Bilimleri-2 Ayrı bir günde yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS)

15 ÖSYS’deki Gelişmeler-2010
Mevcut Sistemin Artıları Ve Eksileri: Artıları: Adayların sınav stresini bir kez yaşaması, Harcamaların bir sınavla sınırlı olması Zorunlu alan derslerine dayalı testlerin bulunması nedeniyle öğrencilerin okula ve derslere karşı ilgisinin artması. Eksileri Adayların bir kesiminin 180 soruya cevap vermesi gerekirken, bir kesiminin 120 soruya cevap vermesinin yeterli olması. Adayların 195 dakikalık bir sürede çok farklı konularla ilgili sorulara cevap vermek zorunda olması ( 6 test : her ders soru ile değerlendirme) Test puanlarının eşit sürelerde ölçülememesi. Ders puanları yerine, ders grubu puanlarının ölçülmesi. Ders düzeyindeki soru sayılarının yetersizliği. Puan türlerinin yetersizliği. Tüm testlerin çoktan seçmeli olması.

16

17 Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi” adlı raporu hazırlayanlar
Prof.Dr.Erdoğan Teziç, Prof.Dr.İlhan Tekeli, Prof.Dr.Ünal Yarımağan, Prof.Dr.Aybar Ertepınar, Prof.Dr.Süha Sevük, Prof.Dr.Burhan Şenatalar, Prof.Dr.Tunçalp Özgen, Prof.Dr.İsa Eşme, Prof.Dr.Fikret Şenses, Prof.Dr.Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof.Dr.Mehmet Durman Hazırladıkları dokümanlarla rapora katkı verenler Prof.Dr.Engin Ataç, Prof. Dr.Ömer Faruk Batırel, Prof.Dr.Şener Oktik, Prof.Dr.Ethem Tolga

18 Erken yaşta yönlendirmeye yönelik öneriler
Yüksek öğretimin önündeki yığılmaları önlemek için neler yapılmalıdır? Erken yaşta yönlendirmeye yönelik öneriler Yükseköğretim kontenjanının arttırılmasına yönelik öneriler Mesleki eğitimin özendirici hale getirilmesi, Yükseköğretime seçme ve yerleştirme sisteminin yeniden düzenlenmesi, Orta öğretimi bitirme sınavı konulması,

19 Yabancı Gözüyle Türk Yükseköğretimi
İngiliz Yükseköğretim uzmanı Quentin Thompson Türkiye'de mesleki eğitimde oynanan siyasi oyunları bilecek kadar sistemi iyi tanıyorum. Bu sınav öğrencilerin yeteneklerini ve becerilerini ölçmeye yönelik değildir. Bu sınavın mutlaka değişmesi gerekiyor. Becerinin, yeteneğin de dahil edildiği daha kapsamlı bir sistem önerilebilir” Meslek yüksekokulları, sistemin Sindrella'sı gibi. Bugünkü sınav çok karmaşık, birtakım katsayılar, ağırlıklandırmalar var.

20 ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan
İktidara gelen her hükümetin ilk vaadi, üniversiteye giriş sınavını kaldırmak.. Fakat üniversiteye giriş sınavı bugüne kadar kaldırılamadı. Koşullar değişmedikçe kaldırılamaz. Sınava giren öğrenci sayısının 500 binin altına indirilmeli. Sadece test usulü sınav yapan ve tüm üniversitelere tek bir sınavla öğrenci yerleştiren başka bir ülke yok. Mutlaka açık uçlu sorular sorulmalı

21 Dünya Bankası Önerisi. Farklı konular için farklı sınavlar olmalı ve sınavlar öğrencilerin gelecekteki yönelimlerini de değerlendirmeli… Müfredata bağlı öğrenme standartları belirleyin. İller için yıllık hedefler belirleyerek, orta öğretimde okullaşma oranını 2015 yılına kadar yüzde 80'e çıkarmak için stratejik girişim başlatın.

22 Aynı derslerden aynı biçimde sorular sorulacak.
Hiçbir ek konu olmayacak. Soru sayısı biraz fazla olacak. Yeni sistem öğrencinin lehine olacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan

23 2010 Yeni Sınav Sistemi Genel Amaçlar:
Adayların ders grupları başarısı yerine, ders başarılarını ölçmek. Adaylara her dersin sorularını yanıtlamak için sınırlı bir süre vererek ders puanlarının eşit koşullarda elde edilmiş karşılaştırılabilir ölçütler olmasını sağlamak. Her sınavda birbiriyle ilişkili birkaç dersle ilgili soruları yanıtlamalarını istemek. Ders puanlarını kullanarak çok sayıda puan hesaplamak, böylece seçme ve yerleştirmenin etkinliğini arttırmak. Adayların ikinci aşama sınavlardan yalnız seçtiklerine girebilmesini sağlamak. Açık uçlu soruların da sorulabileceği bir sistem yapısı oluşturmak.

24 2010 YILINDA YAPILACAK SINAVLAR
2010-ÖSYS Birinci Aşama: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2010-ÖSYS İkinci Aşama: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)

25 YGS‘DE SORU SAYILARI VE % ORANLAR
TESTLER DERS % SORU S. SÜRE TÜRKÇE Türkçe 100% 40 160 TEMEL MATEMATİK Matematik 70% 30 Geometri 30% 10 FEN BİLİMLERİ Fizik 34% 14 Kimya 33% 13 Biyoloji SOSYAL BİLİMLER Tarih 43% 17 Coğrafya Felsefe 23 % 9 Testlerin Niteliği: Ortak müfredata dayalı testler (2009- ÖSS’deki ilk 4 test ile aynı niteliklere sahip) Soru Kitapçığı: Tek Soru Kitapçığı Cevap Kâğıdı: Tek Cevap Kâğıdı

26 YGS Sonunda Oluşacak Puan Türleri
TÜRKÇE MATEMATİK SOS.BİL FEN BİL YGS1 SAY1 YGS2 SAY1 %20 %40 %30 %10 YGS3 SÖZ1 YGS4 SÖZ1 YGS5 EA1 YGS6 EA1 %37 %33 PUAN ARALIKLARI ARASINDA OLACAKTIR.

27 YGS Sonunda Oluşacak Puan Türleri
YGS PUANININ GETİRİLERİ TABAN AÖF VE MYO PUAN 140 Taban 1 Önlisans ve Açıköğretim Tercih Etme Hakkı 140 puan Taban 2 İkinci Sınavlara Katılma Hakkı 180 puan Taban 3 I. Aşamayla Öğrenci Alan Lisans Bl.Tercih Etme Hakkı PUAN ARALIKLARI ARASINDA OLACAKTIR.

28 YGS-1 VE YGS-2 Aktüerya (Yüksekokul) 4 YGS-1
Beslenme ve Diyetetik (Yüksekokul) YGS-2 Bilgi Teknolojileri (Yüksekokul) Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sis(YO) Hemşirelik (Yüksekokul) Sayısal Programlar (Yüksekokul) Ebelik (Yüksekokul) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Yüksekokul) Gemi Makineleri (Yüksekokul) Kimya Öğretmenliği 5 Makine (Yüksekokul) Su Ürünleri Mühendisliği (Yüksekokul) Tütün Eksperliği (Yüksekokul) Uçak Elektrik-Elektronik (Yüksekokul)

29 YGS-4 Görme Engelliler Öğretmenliği 4 YGS-4 İlahiyat
İşitme Engelliler Öğretmenliği Özel Eğitim Öğretmenliği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Gastronomi (Yüksekokul) Sözel Programlar (Yüksekokul) Turizm Animasyonu (Yüksekokul) Yaygın Din Öğretimi ve Uygulamaları Zihin Engelliler Öğretmenliği

30 YGS-5 ve YGS-6 Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (YO) 4 YGS-5
Sigortacılık (Yüksekokul) YGS-6 Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Yüksekokul) Uluslararası Ticaret (Yüksekokul) Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Yüksekokul) Çocuk Gelişimi (Yüksekokul) Denizcilik İşletmeleri Yönetimi (Yüksekokul) Eşit Ağırlıklı Programlar (Yüksekokul) Moda Tasarımı (Yüksekokul) Muhasebe (Yüksekokul) Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık (Yüksekokul)

31 2010 YILINDA YAPILACAK SINAVLAR
2010-ÖSYS İkinci Aşama: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)

32 LYS SINAVLARI 1.LYS1 2.LYS2 3.LYS3 4.LYS4 5.LYS5 MATEMATİK GEOMETRİ
A. GEOMETRİ FİZİK KİMYA BİYOLOJİ TÜRKDİLİ VE EDEBİYATI COGRAFYA 1 TARİH COGRAFYA2 FELSEFE GRUBU YABANCI DİL LYS SINAVLARI

33 1.FEN-MATEMATİK (MF) PUAN TÜRÜ
SINAVLAR TESTLER S.S. SÜRE YGS Türkçe 40 160 Temel Matematik Fen Bilimleri Sosyal Bilimler Matematik Sınavı Matematik 50 75 Geometri 22 45 Analitik Geometri 8 Fen Bilimleri Sınavı Fizik 30 Kimya Biyoloji TOPLAM 330 415 Fizik, Kimya Ve Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap kâğıdı üç test için ortak olacaktır.

34 MF Alanında Derslerin Ağrılıkları
TÜRKÇE % T.MAT. SOS. FEN MAT GEO FİZİK KİM. BİY MF-1 11 16 5 8 26 13 10 6 MF-2 7 12 MF-3 14 15 MF-4 9 22 MF-1 puan türü Matematik Ağırlıklı Temel Bilim Programları için, MF-2 puan türü Fen Ağırlıkı Temel Bilim programları için, MF-3 puan türü Sağlık Bilimleri programları için, MF-4 puan türü ise Müh.ve Teknik Programlar için öngörülmüştür.

35 MF Alanında Astronomi ve Uzay Bilimleri 4 MF-1 Bahçe Bitkileri MF-2
Beslenme ve Diyetetik (Fakülte) MF-3 Bilgisayar Mühendisliği MF-4 Bitki Koruma Biyokimya Biyoloji Biyoloji Öğretmenliği 5 Biyomedikal Mühendisliği Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hemşirelik (Fakülte) Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Tıp 6 İnşaat Mühendisliği İstatistik Matematik Müh.

36 2.TÜRKÇE -MATEMATİK (TM) PUAN TÜRÜ
SINAVLAR TESTLER S.S. SÜRE YGS Türkçe 40 160 Temel Matematik Fen Bilimleri Sosyal Bilimler Matematik Sınavı Matematik 50 75 Geometri 22 45 Analitik Geometri 8 Edebiyat, Coğrafya Sınavı Türk Dili ve Edebiyatı 56 85 Coğrafya–1 24 35 TOPLAM 320 400 Türk Dili Ve Edebiyatı Testi İle Coğrafya- 1 testi için ayrı soru kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap kâğıdı iki test için ortak olacaktır.

37 TM Alanında Derslerin Ağrılıkları
TÜRK T.MAT. SOS. FEN MAT GEO TÜRK DİLİ VE EDEB. COĞ TM-1 14 16 5 25 10 18 7 TM-2 22 8 TM-3 15 TM-1 puan türü az da olsa Matematik ağırlıklıdır. TM-2 puan türünde Matematik ile Türkçe-Edebiyat eşit ağırlıklıdır. TM-3 puan türü az da olsa Türkçe-Edebiyat ağırlıklıdır.

38 TM Alanında Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) 4 TM-1
Bilgi ve Belge Yönetimi ÇEKO Hukuk TM-2 Psikoloji TM-3 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Sağlık İdaresi Sanat ve Sosyal Bilimler Programları Sınıf Öğretmenliği Uluslararası Lojistik Yönetimi Uluslararası Ticaret ve Finansman Çocuk Gelişimi (Fakülte) Kamu Yönetimi Muhasebe ve Finansal Yönetim (Fakülte) Sosyoloji

39 3.TÜRKÇE- SOSYAL (TS) PUAN TÜRÜ
SINAVLAR TESTLER S.S. SÜRE/D. YGS Türkçe 40 160 Temel Matematik Fen Bilimleri Sosyal Bilimler Edebiyat, Coğrafya Sınavı Türk Dili ve Edebiyatı 56 85 Coğrafya–1 24 35 Sosyal Bilimler Sınavı Tarih 44 65 Coğrafya–2 16 25 Felsefe Grubu 30 45 TOPLAM 380 465 Tarih, Coğrafya–2 ve felsefe grubu testleri için ayrı soru kitapçıkları kullanılacaktır. Cevap kâğıdı üç test için ortak olacaktır. Felsefe grubu testinde 10 psikoloji, 10 sosyoloji, 10 da mantık sorusu yer alacaktır

40 TS Alanında Derslerin Ağrılıkları
TÜRK T.MAT. SOS. FEN TÜRK DİLİ VE EDEB. COĞ TARİH COĞ-2 FELS. GRB. TS-1 13 10 12 5 15 8 7 TS-2 18 6 11 25 TS-1 puan türü Sosyal Programlar için, TS-2 puan türü dil (Türkçe, Edebiyat) ve Tarih programları için öngörülmüştür.

41 TS Alanında Reklamcılık 4 TS-1 Cografya Öğretmenliği 5 Sanat Yönetimi
Sinema ve Televizyon Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Dünya Dinleri Medya ve İletişim Sistemleri Sümeroloji Tarih Tarih Öğretmenliği Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Türk Dili ve Edebiyatı Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Türk Halkbilimi Türkçe Öğretmenliği Yeni Medya

42 5.YABANCI DİL TESTİ (DİL)
SINAVLAR TESTLER S.S. SÜRE YGS Türkçe 40 160 Temel Matematik Fen Bilimleri Sosyal Bilimler DİL SINAVI Yabancı Dil 80 120 TOPLAM 240 280 Yabancı dil testi İngilizce, Almanca Ve Fransızca dillerinde hazırlanacaktır. Yabancı dil testi için tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

43 DİL Alanında Derslerin Ağrılıkları
TÜRK T.MAT. SOS. FEN DİL DİL -1 15 6 9 5 65 DİL -2 25 13 50 DİL -3 48 7 20 DİL-1 puan türü İngilizce, Almanca ve Fran. Yabancı Dil Programları için, DİL-2 puan türü diğer “batı” Dil Programları için, DİL-3 puan türü ise ”doğu” Dil Programları için öngörülmüştür.

44 DİL Alanında Alman Dili ve Edebiyatı 4 DİL-1
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Arap Dili ve Edebiyatı DİL-3 Bulgar Dili ve Edebiyatı DİL-2 Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Çeviribilim (Alm., Fra., İng.) Çeviribilim (Batı Dilleri) Gürcü Dili ve Edebiyatı Hırvat Dili ve Edebiyatı Hindoloji Hungaroloji İngiliz Dil Bilimi İngilizce Öğretmenliği (Açıköğretim) İspanyol Dili ve Edebiyatı Japon Dili ve Edebiyatı

45 4 testin en az ikisinin ham puanı >0,5
A-YGS PUANLARININ HESAPLANABİLMESİ İÇİN HANGİ TESTLERDEN EN AZ KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR Türkçe Temel Matematik Sosyal Bilimler Fen Bilimleri YGS-1 4 testin en az ikisinin ham puanı >0,5 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 YGS-6

46 İktisat (Açıköğretim) max (YGS-1,2,3,4,5,6) İşletme (Açıköğretim)
BÖLÜM PUAN İktisat (Açıköğretim) max (YGS-1,2,3,4,5,6) İşletme (Açıköğretim) Maliye (Açıköğretim) Kamu Yönetimi (Açıköğretim) Uluslararası İlişkiler (Açıköğretim) Okul Öncesi Öğrt. (Açıköğretim) Sosyoloji (Açıköğretim) Felsefe (Açıköğretim) Türk Dili ve Edb. Öğrt. (Açıköğretim) Çalışma Eko. ve End. İl. (Açıköğretim)

47 Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) Değer Aralıkları
OBP ve AOBP mevcut hesaplama yöntemine göre hesaplanacak, ancak değer aralığı “50 – 100” yerine “100 – 500” olacaktır. Her okul için: En küçük OBP = 100 En büyük OBP = 500 En küçük AOBP 100 – #450 arasında (okulun YGS başarısına göre) En büyük AOBP = 500 (eğer tepede yığılma yoksa)

48 TARİH SINAV (Saat 10:00) SINAV (Saat 14:30) 19 Haziran 2010 Cumartesi LYS-1 Matematik Sınavı LYS-5 Yabancı Dil Sınavı 20 Haziran 2010 Pazar LYS-4 Sosyal Bilimler Sınav 26 Haziran 2010 Cumartesi LYS-3 : Edebiyat – Coğrafya Sınavı 27 Haziran 2010 LYS-2 : Fen Bilimleri Sınavı

49 2009 İtibariyle Kontenjan Durumu
Toplam Kontenjan ÖSS Puanıyla Sınavsız G. Puan Türü Öğrenci Alan Toplam SAY-1 20.043 EA-1 14.144 SÖZ-1 10.132 32.083 42.215 Max(SAY-1, EA-1, SÖZ-1) 2.074 - DİL 16.554 1.435 17.989 SAY-2 EA-2 93.696 SÖZ-2 37.479 TOPLAM

50 2009-Yerleşen İl Adı ÖSYS Başvu Lisans Önlisans AÖF Toplam Sınavsız
ÖSS İle ADANA 50.975 9.226 2.976 4.833 8.299 25.334 ADIYAMAN 19.086 2.823 650 2.315 2.775 8.563 DİYARBAKIR 36.699 5.488 1.527 3.818 4.962 15.795 G.ANTEP 29.898 4.965 1.589 3.260 5.110 14.924 İSTANBUL 45.823 21.889 18.174 46.762 İZMİR 70.048 15.976 6.461 4.923 13.577 40.937 K.MARAŞ 22.766 3.886 1.274 2.599 3.390 11.149 KAYSERİ 28.071 5.749 1.765 2.545 4.645 14.704 OSMANİYE 14.182 2.229 705 1.736 2.142 6.812 Ş.URFA 22.250 3.704 677 2.206 3.740 10.327

51 Sınavı Sayısal Ağl. Eşit Ağl. Sözel Ağl. 145 ve Üstünde Puan Alan İlin Adı Geçerli Puan Ort. Puan Ort Aday Sayısı Yüzde ADIYAMAN 17.832 16.758 93,98 ANKARA 99.983 93.245 93,26 GAZİANTEP 28.191 26.214 92,99 MERSİN 37.351 35.258 94,40 İSTANBUL 91,45 KAYSERİ 25.905 24.515 94,63 MALATYA 24.352 22.968 94,32 ŞANLIURFA 20.697 19.068 92,13 OSMANİYE 13.083 12.261 93,72

52 Ygs ve lys Soruların temel özellikleri

53 Ygs sorularının özellikleri
Okuduğunu anlama Temel kavram ve ilkelerle düşünme becerisi Basit işlem alışkanlıkları Zihinsel becerilerin ölçülmesine yönelik sorular Örnek soru kitapçığı yayınlanacak mı?

54 Lys Sorularının Özellikleri
Bilgi basamağındaki sorular Bilgiyi kavrama yönelik sorular Bilgiyi uygulamaya yönelik sorular Analiz türü sorular

55 Bilgi Özellikleri Anahtar kelimeler
Bilgi düzeyi sorular öğrencinin bilgiyi tanıması veya hatırlamasını içerir. Burada öğrencinin bilgiyi kullanması istenmez, fakat onun sadece öğrenildiği şekilde hatırlanması istenir. Bu düzeye ait bilgiler çabuk unutulur. Tanımlama Sınıflandırma Yerleştirme Örnek verme Ayırt etme Listeleme İsimlendirme Anlama Hatırlama

56 Özellikleri Anahtar kelimeler Kavrama Öğrencilerin öğrendiklerini iyi bir şekilde organize edip düzenlemelerini sağlayacak kadar öğrenmiş olmalarını gerektirir. Kavrama düzeyindeki bir soruyu cevaplayabilmesi için öğrencinin hatırlama ve düşünme seviyesine geçmesi gerekir. Öğrenci materyali kavrayıp tekrardan ifade etmeli ve onu kendi kelimeleri ile ifade edip karşılaştırmalar yapmak için kullanabilmelidir. Anlatma Yorumlama Açıklama Karşılaştırma Dönüştürme Çevirme Görselleştirme Yordama Vardama

57 Özellikleri Anahtar kelimeler Uygulama Öğrencilerin sadece verilen bilgiyi aynen hatırlamaları ve öğrendiklerini kendi cümleleri ile ifade edip izah etmeleri yeterli değildir. Öğrencilerin bilgileri uygulayabilmeleri de gereklidir. Öğrencilerin daha önceden öğrendikleri bilgileri kullanarak farklı bir problemi çözmelerini isteyen soruları içerir. Transfer Hesaplama, Yorumlama Hesap Etme Çözme Kestirme, Gösterme Değiştirme Eyleme geçirme

58 Özellikleri Anahtar kelimeler Analiz Analiz soruları öğrencilerin kritik ve derinlemesine düşünmelerini gerektiren yüksek dereceli sorulardır. Analiz soruları öğrencilerin kritik düşünmelerini geliştirdikleri için çok önemlidirler. Analiz etme Düzenleme Sonuç çıkarma Seçme Zıtlıkları belirleme Karşılaştırma Kategorize etme İnceleme Bağlantı kurma


"Üniversiteye Giriş Sınavları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları