Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Merve Varinli

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Merve Varinli"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Merve Varinli
Orhan Pamuk Hazırlayan: Merve Varinli

2 HAYATI: 1952’de İstanbul’da doğdu.
Nişantaşı’nda kalabalık bir ailede yetişti. Liseyi İstanbul’daki Amerikan Lisesi Robert Koleji’nde okudu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde üç yıl mimarlık okudu. Ve ardından İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik okudu.

3 YazarlIğa İlk adImlarI:
Pamuk, 23 yaşından sonra romancı olmaya karar verdi. İlk romanı, Cevdet Bey ve Oğulları 1982’de yayımlandı. Pamuk, ertesi sene Sessiz Ev adlı romanını yayımladı. Beyaz Kale adlı romanı bir çok dile çevrilerek Pamuk’a uluslararası ününü sağlayan ilk roman oldu.

4 RomancIlIğI: Orhan Pamuk’un romancılığı post modern kategorisinde değerlendirilmektedir. Genç vatanseverler tarafından; Batının Türkiye’deki kalemi olarak tanımlanmaktadır. Bazı yazarlarca ise romancılığı yerilmektedir.

5 Dİl ve Üslubu: Pamuk, devrik ve uzun cümleler kullanıyor eserlerinde.
Noktalama ve imla kuralları açısından ise zayıf. Türkçeye, kurallarına hakim değil.

6 Görüşlerİ: 1990’ların ortasından itibaren Pamuk, insan hakları ve düşünce özgürlüğü ile ilgili makaleler yazdı. Bu görüşleriyle Türkiye Devleti’ne karşı eleştirel bir tavır takındı.

7 Türklüğe Hakaret DAVASI:
İsviçre dergisine verdiği bir röportajda,”Bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü.” açıklamasıyla hakkında dava açılmıştı. Bu olay AB ile Türkiye arasında gerilime neden oldu. Dava 22 Ocak 2006 tarihinde düştü.

8 Eserlerİ Roman: Cevdet Bey ve Oğulları (1982) Sessiz Ev (1983)
Beyaz Kale (1985) Kara Kitap (1990) Yeni Hayat (1994) Benim Adım Kırmızı (1998) Kar (2002) Masumiyet Müzesi (2008)

9 CEVDET BEY VE OĞULLARI:
Abdülhamit’in son yıllarında küçük dükkan sahibi, ilk Müslüman tüccarlardan Cevdet Bey’in ve oğullarının, yüzyıl başından günümüze uzanan “üç kuşaklık” hikayesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin özel hayatının da hikayesidir. Nişantaşılı bir ailenin serüvenleri üzerinden ev içleri, yeni apartman hayatı, radyo dinlenen pazar öğleden sonraları...

10 SESSİZ EV: Biri tarihçi, biri devrimci, biri de zengin olmayı aklına koymuş üç torun babaannelerini ziyaret eder, dedelerinin yetmiş yıl önce sürgün edildiğinde yaptırdığı evde bir hafta kalırlar. Babaannenin anıları yavaş yavaş aralanırken dedenin Doğu’yla Batı arasındaki uçurumu kapatacağını sandığı ansiklopediyi yazışı hatırlanır. Kuşaklar arasında köprüler kurulurken, duvarların ötesinde de başkaları vardır...

11 BEYAZ KALE: 17. yüzyılda Türk korsanlarınca tutsak edilen, astronomiden, fizikten ve resimden anladığına inanan bir Venedikli köle… Aynı ilgileri paylaşan, Batı bilimini öğrenmek isteyen bir Türk efendi... Aralarında garip bir benzerlik bulunan bu iki insanın, hikayeleri ve serüvenleri,onları, Çocuk Sultan’ın düşsel dünyasına, inanılmaz bir silahın yapımına, “ben neden benim?” sorusuna götürecektir.

12 KARA KİTAP: Galip, çocukluk aşkı, arkadaşı, amcasının kızı, sevgilisi ve kayıp karısı Rüya’yı karlı bir kış günü İstanbul’da aramaya başlar. Okuyucu, bir esrarlı alemin işaretleriyle dolu İstanbul’da Galip’in araştırmalarını ve karşılaştığı kişileri izlerken, bir yandan da bu araştırmaları değişik işaretler ve tuhaf hikayelerle tamamlayan köşe yazarı Celal’in satırlarıyla karşılaşır. Bu araştırma Galip’i hem Rüya’ya hem de hayatımızın içine gömüldüğü kayıp esrara doğru çekecektir.

13 Kar: On iki yıldır Almanya’da sürgün olan şair Ka Türkiye’ye dönüşünden dört gün sonra, bir röportaj için Kars şehrinde bulur kendini. Ağır ağır ve hiç durmadan yağan karın altında sokak sokak, dükkân dükkân bu hüzünlü ve güzel şehri ve insanlarını tanımaya çalışır. Karpalas Oteli ve sahibi Turgut Bey ile kızları İpek ve Kadife ve Ka için bir aşk ve mutluluk vaadi vardır.  

14 AnI: İstanbul: Hatıralar ve Şehir (2003) Babamın Bavulu (2007)

15 İSTANBUL HATIRALAR VE ŞEHİR:
İstanbul'da, Orhan Pamuk hem 22 yaşına kadarki kendi hayat hikâyesini, hem de kendi bildiği İstanbul şehrinin ilginç hikâyesini bir roman tadıyla birleştirerek okura sunuyor. Pamuk'un kendini "ben" olarak ilk hissedişinden, annesine, babasına, ailesine yönelen hikâye, bir hüzün ve mutluluk kaynağı olarak İstanbul sokaklarına açılıyor. İstanbul'un siyah beyaz hüznünü araştıran bu benzersiz bir eser.

16 Senaryo: Gizli Yüz (1992) Türk sinemasının sıra dışı filmlerinden birinin, Gizli Yüz’ün senaryosu. Orhan Pamuk’la yönetmen Ömer Kavur’un birlikte kurguladıkları, Orhan Pamuk’un “istediği gibi yazdığı” hikaye. Daha doğrusu, kadın’ın hikayesiyle adam’ın hikayesinden saat yönündeki bir üçüncü hikayeye doğru akan ilginç bir kurgu... Bir film senaryosunun diyalog ve monologlarla “okumalık” hale gelen yüzü...

17 YazIlarIndan ve Söyleşİlerİnden Seçmeler:
Öteki Renkler (1999) Manzaradan Parçalar (2010)

18 MANZARADAN PARÇALAR: Orhan Pamuk bu yeni kitabında, çocukluğundan başlayarak hayatından, yaşadıklarından bütün içtenliğiyle söz ediyor. Yazarın babasının ölümü, siyasi dertleri, futbol oynarken ve Boğaz gemileri hakkındaki gözlemleri gibi büyük bir manzaranın parçası olarak dikkatle işleniyor. Pamuk gözlemlerini, duygularını sıralarken akılda sevdiğimiz bir hikâyecinin tanıdık ve unutulmaz sesi kalıyor.

19 Ödüllerİ: 1979 Milliyet Roman Yarışması Ödülü Karanlık ve Işık
1983 Orhan Kemal Roman Ödülü Cevdet Bey ve Oğulları 1984 Madaralı Roman Ödülü Sessiz Ev 1990 Independent Yabancı Roman Ödülü (Birleşik Krallık) Beyaz Kale 1991 Prix de la Découverte Européene (Fransa) Sessiz Ev (Fransızca çevirisi nedeniyle)

20 1991 Antalya Altın Portakal film festivali en iyi senaryo Gizli Yüz
1995 Prix France Culture (Fransa) Kara Kitap 2002 Prix du Meilleur Livre Etranger (Fransa) Benim Adım Kırmızı 2005 Prix Médicis Etranger (Fransa) Kar 2005 Alman Yayıncılar Birliği'nin Barış Ödülü (Almanya) 2006 Nobel Edebiyat Ödülü (İsveç) 2006 Washington University'nin Seçkin Hümanist Ödülü (Amerika Birleşik Devletleri) 2010 Norman Mailer Yaşam Boyu Başarı Ödülü (Amerika Birleşik Devletleri) ÖDÜLLERİ

21 FAHRİ DOKTOROLARI: 2007 Berlin Serbest Üniversitesi
2007 Boğaziçi Üniversitesi 2007 Georgetown Üniversitesi 2007 Tilburg Üniversitesi 2008 Floransa Üniversitesi 2008 Beyrut Amerikan Üniversitesi 2009 Rouen Üniversitesi 2010 Tiran Üniversitesi

22 ONUR ÜYELİKLERİ: 2005 American Academy of Arts and Letters Onur Üyesi (Amerika Birleşik Devletleri) 2008 Social Sciences of Chinese Academy Onur Üyesi (Çin) 2008 American Academy of Arts and Sciences Onur Üyesi (Amerika Birleşik Devletleri)


"Hazırlayan: Merve Varinli" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları