Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“DEĞERLER EĞİTİMİ” PROJESİ (SAĞLIK).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“DEĞERLER EĞİTİMİ” PROJESİ (SAĞLIK)."— Sunum transkripti:

1 “DEĞERLER EĞİTİMİ” PROJESİ (SAĞLIK)

2

3 Sigara,Alkol ve Uyuşturucu
SUNUM İÇERİĞİ Sağlıklı Beslenme Temizlik ve Hijyen Sigara,Alkol ve Uyuşturucu

4 SAĞLIKLI BESLENME Neden sağlıklı beslenme?
İki dünya saadeti ve mutluluğu için, Sağlıklı bir nesil için, Sağlıklı ve uzun bir hayat sürdürmek için. (hds-1,2. ayt.kr.)

5 SAĞLIKLI BESLENME İbn-i Sina’ya sormuşlar: Hastalık nedir?
-O da cevap vermiş: -Bir önceki yediğini sindirmeden ikinci bir yemeği yemektir. “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” Kanuni

6 SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Güne kahvaltı yaparak başlamak önemlidir. Katı yağ yerine sıvı yağ tercih edin,özellikle zeytinyağı. Süt ve süt ürünleri tüketin ama sağlıklı ve katkısız olmalı. Özellikle şekerden ve tuzdan uzak durun. Bol su için (2-3 litre). Lokmaları iyice çiğneyin. Meyveyi yemekten en az saat sonra tüketin,çayı 2 saat sonra için.

7 SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Asla acıkmadan sofraya oturmayın ve doymadan kalkın.(hds-mukav) . Vücudumuzda ortalama olarak her dakikada 10 milyon hücre ölmektedir ve bir o kadarı da yenilenmiş olmaktadır. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenmektedir. Düzensiz beslenmenin en önemli sonucu bu yenilemede ortaya çıkardığı aksaklıklardır. Bu vücudumuzun tam kapasite kullanılmamasına ve erken yaşlanmaya sebep olmaktadır. YAŞAMAK İÇİN YEMELİYİZ, YEMEK İÇİN YAŞAMAMALIYIZ

8 SAĞLIKLI BESLENME Hastalıklar ve KANSER niçin bu kadar çoğaldı?
Yediğimiz gıdaların çoğu maalesef sağlıklı değil: Tavuk ve ürünleri, Süt ve ürünleri, Ekmek(Ülkemizde günde 6 milyon ekmek çöpe gitmektedir.) GDO’lu ürünler ve ÇİN tuzu, Hazır gıdaların uzun ömürlü olmaları, Meyve ve sebzelerde tarım ilaçları olması, Hazır meyve suları ve asitli içeceklerin tüketilmesi, Plastik kapların ve ambalajların yaygın kullanılması, Ayrıca gereksiz yere ANTİBİYOTİK kullanımı mikropların ilaçlara karşı direncini artırıyor,dolayısıyla hastalıkların tedavisi zorlaşıyor. Helalinden yiyip, haram ve şüpheli şeylerden uzak durmalıyız.(menkbe,ank)

9 SAĞLIKLI BESLENME OBEZİTE Obezite ;
Günümüzde dengesiz ve düzensiz beslenme obeziteye (Şişmanlık) yol açmaktadır. Ülkemizde her 3 kişiden biri obezdir. Obezite ; 1.Diyabet 2.Hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları 3.Kanser 4.Mide bağırsak hastalıklarına neden olur.

10 OBEZİTE DÜNYADA OBEZİTE; 400 milyon kişi obez,
1.6 milyar kişi fazla kiloludur. Obezite bel çevresinin ölçümü ile de tesbit edilir: Erkeklerde >94 cm Kadınlarda >80 cm Fazla kilolu ve OBEZ olarak kabul edilir.

11 SAĞLIKLI BESLENME Obeziteden kurtulmak için;
Dengeli ve düzenli beslenmeliyiz. Hergün en az 30 dk. yürümeliyiz. Hiç değilse haftada 3 gün 30’ar dakika spor yapmalıyız. Kilo verirken hedefimiz 6 ayda vücut ağırlığının %10’unu vermek olmalıdır. (nz-orç)

12 OBEZİTE

13 TEMİZLİK VE HİJYEN

14 TEMİZLİK VE HİJYEN

15 TEMİZLİK VE HİJYEN İnsan vücudu mükemmel yaratılmıştır.
Bağışıklık sistemi çok güçlüdür. Temizlik medeniyeti gösteren en ehemmiyetli işaretlerdendir. Bu hasleti tarihte en ideal şekilde ecdadımızda görmekteyiz.

16 TEMİZLİK VE HİJYEN Sağlığın korunması vücudun hakkıdır ve bu ihmale gelmeyecek önemli bir konudur. Sağlığın korunması büyük ölçüde temizlikle irtibatlıdır. Hattâ dinimiz temizliği imandan saymıştır.

17 TEMİZLİK VE HİJYEN Su, temizlik için en hayatî maddedir. Temizlik için yeterli, kullanılabilir suyun temini gerekmektedir. Canlı olarak yaratılan her varlığın temel maddesi sudur.

18 TEMİZLİK VE HİJYEN Temizliğin koruyucu hekimlik içerisinde önemli bir yeri vardır. Şahsî temizlik (Kişisel Hijyen) Çevre temizliği

19 KİŞİSEL HİJYEN (Şahsi Temizlik) Kişisel hijyenin amacı, hastalık yapıcı mikropların vücuda bulaşmasını ve çevreye yayılmasını önlemektir.

20 KİŞİSEL HİJYEN (Agız ve Burun)
Ağız, elle temas ettiğimiz yiyecek ve içecekler içinde bulunan mikropların giriş yeridir. Ağız temizliği mekanik temizlikle birlikte kimyevî maddelerle de yapılabilir. Burun hava yoluyla çeşitli küçük parçacıklar ve mikroplar nefes alış verişinde burna girdiği için, burası çabuk kirlenir. Bilim adamları burna fazla miktarda su çekilerek mekanik olarak temizlemeyi tavsiye etmektedirler (abts)

21 KİŞİSEL HİJYEN (El Temizliği) El temizliği çok önemlidir. İnsanlar mikropları ve gözle görülmeyen zararlı parçacıkları çevrelerinden elleri vasıtasıyla alırlar.

22 Derimizdeki ufak yara, kesik ve çatlaklarda,
KİŞİSEL HİJYEN (UNUTMAYIN) Derimizdeki ufak yara, kesik ve çatlaklarda, Saç ve giysilerimizde, - Burun ve ağız salgılarımızda, kirli ellerimizde çok sayıda bakteri vardır.

23 SİGARA,ALKOL VE UYUŞTURUCU
Her yıl ülkemizde 110 bin insan sigaraya kurban gidiyor. 110 bin insan ne anlama geliyor. Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl 110 bin nüfuslu bir şehrimize atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor,kimse sağ kalmıyor.

24 SİGARA VE NİKOTİN Son derece zehirlidir.
1 mg Nikotin (topluiğne başı kadar) insanı öldürmeye veya felç etmeye yeter Bu sebeple ziraatta tarım ilacı olarak kullanılır.

25 SİGARA VE NİKOTİN Alkolden 15, kokainden 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir maddedir.

26 SİGARA VE İÇERİĞİ Yaklaşık farklı toksin madde içerir. Bunlardan 55 adedinin kanserojen olduğu ispatlanmıştır.

27

28

29 SİGARA VE KALP HASTALIKLARI
Sigara, orta yaşlı kadın ve erkeklerde kalp hastalığına bağlı ölüm riskini üç kat artırır. Hem aktif hem de pasif içicilik, kalp-damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Damar tıkanıklığına bağlı inme riski sigara içenlerde neredeyse ikiye katlanır. Kan basıncını ve kanın pıhtılaşma eğilimini artırır. Ayrıca Kronik Bronşit’e yol açan en büyük etken SİGARA’dır.

30 SİGARA VE KANSER Sigara AKCİĞER KANSERİ’nin En büyük sebebidir Dünyada her yıl 7 milyon kişi SİGARAYA bağlı gelişen kanserlerden ölmektedir.

31 SİGARA VE KANSER AĞIZ KANSERİ

32 SİGARA VE KANSER SOLUK BORUSU KANSERİ

33 Sigara ve Kangren (Burger Hastalığı)
Sigara içmenin sonuçlarından biri de Burger hastalığıdır. Hastalık bir tek sigara içen kişilerde ve çoğunlukla da yaş arasında görülür. Sigara içildiğinde damarlar büzüştüğünden, el ve ayak parmaklarına yeterli miktarda kan ve oksijen gitmez, bunun sonucunda da bu uzuvlarda gangren meydana gelir. Bu durumda tek çare, gangren olan uzvun kesilmesidir. (öğr hatra)

34 Sigara ve Kangren (Burger Hastalığı)
? ? Sigara periferik arter hastalıgı riskini 16 kat arttırır. Amputasyona yol açabilir. Tromboanginitis obliterans: (burger hast) : nadirdir. Küçük ve Ortaçaplı arter hastalıgıdır. 40 yaş civarında ortaya çıkar. Kol ve bacaklarda arter ven ve sinirleri etkiler. Tipik olarak sigara içen erkeklerde ortaya çıkar. Progresyonu durdurmak amputasyondan kurtarmanın tek tedavisi sigarayı bırakmaktır.

35

36 ? Sigara periferik arter hastalıgı riskini 16 kat arttırır. Amputasyona yol açabilir. Tromboanginitis obliterans: (burger hast) : nadirdir. Küçük ve Ortaçaplı arter hastalıgıdır. 40 yaş civarında ortaya çıkar. Kol ve bacaklarda arter ven ve sinirleri etkiler. Tipik olarak sigara içen erkeklerde ortaya çıkar. Progresyonu durdurmak amputasyondan kurtarmanın tek tedavisi sigarayı bırakmaktır. And here is a quadraplegic who has had all four limbs amputated as a result of smoking induced Beurger’s disease – a type of peripheral vascular disease exclusively brought to you by the tobacco industry - but who still continued to smoke with the aid of this crude device, rigged up for him by ‘friends’. Maybe he had a particularly efficient CYP2A6 gene: research has shown that a defect in this gene, which results in a defective ability to clear the body of nicotine, is associated with a greater chance of not smoking, and among smokers with a lower consumption.

37 Sigara Alışkanlığı Dünya Sağlık Örgütüne göre ;
Sigara içmek bir hastalıktır ve tedavi edilmelidir.

38 Sigara ve Pasif İçicilik
Başkasının içtiği sigara dumanına en çok kadınlar ve çocuklar maruz kalmaktadır. Genelde sevdiklerimiz, anne babamız, eşimiz, kardeşimiz tarafından zehirleniriz. “Temiz hava soluma hakkı” en insani haktır, her türlü özgürlüğün önündedir. Hiç kimsenin temiz hava soluma hakkınızı gasp etmesine izin vermeyin.

39 Her sigara yaşamınızda 7 dk.eksiltiyor

40 SİGARANIN BIRAKILMASINDAN;
20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner. 8 saat sonra oksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonra Akciğerler, balgam ve diğer atıkları atmaya başlar. 48 saat sonra Vücutta nikotin kalmaz. 72 saat sonra Solunum rahatlamaya başlar. 5 yıl sonra Kalp krizi riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. 10 yıl sonra Akciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç içmeyenlerin taşıdığı riske düşer.

41 ALKOL VE UYUŞTURUCU Bağımlılık insanın dürtülerini kontrol edememesi sonrasında bir nesneye aşırı muhtaç hale gelmesidir. Kişi bu nesneler olmaksızın hayatını sürdüremeyeceğini verimli olamayacağını ve işe yaramayacağını düşünür.

42 ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İÇİN GENEL NEDENLER
Kişilik sorunları, özellikle aşırı güvensiz, depresif kişilerde madde kullanımı daha sık görülmektedir. Çevresel etkenler: Ailesinde madde kullanımı olan bireylerde risk daha çoktur. Mesela birinci derece akrabalarında alkol bağımlılığı olanlarda alkol bağımlılığı riski 7 kat daha fazladır. Çevrede madde kullanımının yaygın olması da riski artırmaktadır : arkadaş, komşu v.s Stres etkenlerinin olması riski artırır. Eğer kişide bir psikiyatrik rahatsızlık varsa, madde kullanım riski artmaktadır.

43 ALKOLE BAĞLI GELİŞEN HASTALIKLAR
Beyincik harabiyeti ve buna bağlı ayakta durma ve yürüme güçlüğü, denge bozukluğu, görme bozukluğu, Yemek borusu iltihabı, Pankreas iltihabı, Karaciğer hastalıkları: siroz, Kalp hastalıkları, Kas hastalıkları, Karaciğer yetmezliğine bağlı beyin iltihabı (ensefalit) Kanserler:Yemek borusu kanseri,Karaciğer kanseri,Kalın bağırsak kanseri, Pankreas kanseri.

44 ALKOL VE ZARARLARI ÜLKEMİZDE; Cinayetlerin %85’i, Tecavüzlerin %50’si,
Şiddet olaylarının %50’si, Trafik kazalarının %65’i, Eşlerini dövenlerin %70’i, Akıl hastalıklarının %60’ı ALKOL kullanımından kaynaklanmaktadır.

45 UYUŞTURUCU KULLANAN GENCİ NASIL TANIYABİLİRİZ?
Aşağıdaki belirtiler gencin uyuşturucu kullanmaya başladığı konusunda anne ve babayı şüphelendirmesi gereken belirtiler: Gençte birden ortaya çıkan davranış bozukluğu, içine kapanıklık, odasında zaman geçirme, iletişim kuramama. Zaman zaman aşırı sinirlilik, gereksiz tepki, anlamsız kaygı, sıkıntı. Gencin ağız kuruluğu nedeniyle konuşmada güçlük çekmesi. Yürümede dengesizlik, ellerde titreme, aşırı terleme, sıklıkla hastalanma gibi belirtiler. Uyuklama, dalgınlık, halsizlik, yorgunluk, sorumluluktan kaçma, okuldan uzaklaşma.

46 UYUŞTURUCU KULLANAN GENCİ NASIL TANIYABİLİRİZ?
Aşırı para harcama, odaya bırakılan cüzdandan para eksilmesi. Kendini ve başkalarını incitmeden ve zarar vermekten kaçınmayan kişilik Eski arkadaş çevresi dışında yeni arkadaşlar edinme ve çevre değiştirme. Uyuşturucu kültürü denilen bu gruplara özgü müzik, giyim, kuşam ve takılara özenme.

47 UYUŞTURUCU Beyin ve Merkezi Sinir sisteminde :   Sigaradan itibaren bütün uyuşturucuların en büyük zararı ve tahribatı beyin ve merkezi sinir sistemi üzerindedir..       Beyin ve akıl sağlığının en büyük düşmanı uyuşturuculardır. Delilik, erken bunama, şuur kaybı, uykusuzluk, felçler, halüsinasyonlar, zeka ve hafıza kayıpları.

48 UYUŞTURUCU Sindirim Sisteminde:         Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmları, kanama ve yaraları, gastrit, ülser .   Karaciğer ve Böbreklerde:         Karaciğer ve böbreklerde büyük arıza ve tıkanmalara, karaciğerde yetersizlik, yağlanma , siroz... Böbreklerde büyük tahribat, tıkanmalar ,ağır böbrek hastalıkları.  

49 UYUŞTURUCU Gözlerde:   Işık ve mesafede uyumsuzluk, şaşılık gece körlüğü, göz bebeği büyümesi, küçülmesi, göz adele felci bilinen sonuçlar . Solunum Sisteminde:        Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi, bu yolla kalp sıkışmaları, solunum felçleri ve ölümler bilinen olaylardır.  

50 UYUŞTURUCU

51 SONUÇ Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler bağımlılık yapar. Kişi bunların zararlı olduğunu fark ettiğinde artık çok geç olabilir. Kişinin iradesi ve alacağı tıbbi destek ile bağımlılıktan kurtulmak mümkünse de kurtulabilenlerin oranı çok düşüktür. Bağımlılıktan kurtulunsa bile oluşmuş hasarları geriye döndürmek çoğu kez mümkün olmaz. Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden başından beri uzak durulması en iyi seçenektir.(GNDİ)

52 TEŞEKKÜRLER DR.Mustafa DERİN


"“DEĞERLER EĞİTİMİ” PROJESİ (SAĞLIK)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları