Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“DE Ğ ERLER E Ğİ T İ M İ ” PROJES İ (SA Ğ LIK).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“DE Ğ ERLER E Ğİ T İ M İ ” PROJES İ (SA Ğ LIK)."— Sunum transkripti:

1 “DE Ğ ERLER E Ğİ T İ M İ ” PROJES İ (SA Ğ LIK)

2

3 SUNUM İ ÇER İĞİ  Sağlıklı Beslenme  Temizlik ve Hijyen  Sigara,Alkol ve Uyuşturucu

4 SA Ğ LIKLI BESLENME Neden sa ğ lıklı beslenme?  İki dünya saadeti ve mutluluğu için,  Sağlıklı bir nesil için,  Sağlıklı ve uzun bir hayat sürdürmek için. (hds-1,2. ayt.kr.)

5 SA Ğ LIKLI BESLENME İbn-i Sina’ya sormuşlar: Hastalık nedir? -O da cevap vermiş: -Bir önceki yediğini sindirmeden ikinci bir yemeği yemektir. “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” Kanuni

6 SA Ğ LIKLI VE DENGEL İ BESLENME  Güne kahvaltı yaparak başlamak önemlidir.  Katı yağ yerine sıvı yağ tercih edin,özellikle zeytinyağı.  Süt ve süt ürünleri tüketin ama sağlıklı  ve katkısız olmalı.  Özellikle şekerden ve tuzdan uzak durun.  Bol su için (2-3 litre).  Lokmaları iyice çiğneyin.  Meyveyi yemekten en az saat sonra tüketin,çayı 2 saat sonra için.

7 SA Ğ LIKLI VE DENGEL İ BESLENME Asla acıkmadan sofraya oturmayın ve doymadan kalkın.(hds-mukav ). Vücudumuzda ortalama olarak her dakikada 10 milyon hücre ölmektedir ve bir o kadarı da yenilenmiş olmaktadır. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenmektedir. Düzensiz beslenmenin en önemli sonucu bu yenilemede ortaya çıkardığı aksaklıklardır. Bu vücudumuzun tam kapasite kullanılmamasına ve erken yaşlanmaya sebep olmaktadır. YAŞAMAK İÇİN YEMELİYİZ, YEMEK İÇİN YAŞAMAMALIYIZ

8 SA Ğ LIKLI BESLENME Hastalıklar ve KANSER niçin bu kadar çoğaldı? Yediğimiz gıdaların çoğu maalesef sağlıklı değil:  Tavuk ve ürünleri,  Süt ve ürünleri, Ekmek(Ülkemizde günde 6 milyon ekmek çöpe gitmektedir.)  GDO’lu ürünler ve ÇİN tuzu,  Hazır gıdaların uzun ömürlü olmaları,  Meyve ve sebzelerde tarım ilaçları olması,  Hazır meyve suları ve asitli içeceklerin tüketilmesi,  Plastik kapların ve ambalajların yaygın kullanılması,  Ayrıca gereksiz yere ANTİBİYOTİK kullanımı mikropların ilaçlara karşı direncini artırıyor,dolayısıyla hastalıkların tedavisi zorlaşıyor.  Helalinden yiyip, haram ve şüpheli şeylerden uzak durmalıyız.(menkbe,ank)

9 SA Ğ LIKLI BESLENME OBEZ İ TE  Günümüzde dengesiz ve düzensiz beslenme obeziteye (Şişmanlık) yol açmaktadır.  Ülkemizde her 3 kişiden biri obezdir.  Obezite ; 1.Diyabet 2.Hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları 3.Kanser 4.Mide bağırsak hastalıklarına neden olur.

10 OBEZİTE DÜNYADA OBEZ İ TE; 400 milyon kişi obez, 1.6 milyar kişi fazla kiloludur. Obezite bel çevresinin ölçümü ile de tesbit edilir: Erkeklerde >94 cm Kadınlarda >80 cm Fazla kilolu ve OBEZ olarak kabul edilir.

11 SA Ğ LIKLI BESLENME Obeziteden kurtulmak için;  Dengeli ve düzenli beslenmeliyiz.  Hergün en az 30 dk. yürümeliyiz.  Hiç değilse haftada 3 gün 30’ar dakika spor yapmalıyız.  Kilo verirken hedefimiz 6 ayda vücut ağırlığının %10’unu vermek olmalıdır. (nz-orç)

12 OBEZ İ TE OBEZ İ TE

13 TEM İ ZL İ K VE H İ JYEN

14

15  İ nsan vücudu mükemmel yaratılmıştır.  Ba ğ ışıklık sistemi çok güçlüdür.  Temizlik medeniyeti gösteren en ehemmiyetli işaretlerdendir.  Bu hasleti tarihte en ideal şekilde ecdadımızda görmekteyiz. TEM İ ZL İ K VE H İ JYEN

16 Sa ğ lı ğ ın korunması vücudun hakkıdır ve bu ihmale gelmeyecek önemli bir konudur. Sa ğ lı ğ ın korunması büyük ölçüde temizlikle irtibatlıdır. Hattâ dinimiz temizli ğ i imandan saymıştır. TEM İ ZL İ K VE H İ JYEN

17 Su, temizlik için en hayatî maddedir. Temizlik için yeterli, kullanılabilir suyun temini gerekmektedir. Canlı olarak yaratılan her varlı ğ ın temel maddesi sudur. TEM İ ZL İ K VE H İ JYEN

18 Temizliğin koruyucu hekimlik içerisinde önemli bir yeri vardır.  Şahsî temizlik (Kişisel Hijyen)  Çevre temizliği TEM İ ZL İ K VE H İ JYEN

19 Kişisel hijyenin amacı, hastalık yapıcı mikropların vücuda bulaşmasını ve çevreye yayılmasını önlemektir. K İ Ş İ SEL H İ JYEN (Şahsi Temizlik)

20 A ğ ız, elle temas etti ğ imiz yiyecek ve içecekler içinde bulunan mikropların giriş yeridir. A ğ ız temizli ğ i mekanik temizlikle birlikte kimyevî maddelerle de yapılabilir. Burun hava yoluyla çeşitli küçük parçacıklar ve mikroplar nefes alış verişinde burna girdi ğ i için, burası çabuk kirlenir. Bilim adamları burna fazla miktarda su çekilerek mekanik olarak temizlemeyi tavsiye etmektedirler (abts) K İ Ş İ SEL H İ JYEN (Agız ve Burun)

21 El temizli ğ i çok önemlidir. İ nsanlar mikropları ve gözle görülmeyen zararlı parçacıkları çevrelerinden elleri vasıtasıyla alırlar. K İ Ş İ SEL H İ JYEN (El Temizli ğ i)

22 - Derimizdeki ufak yara, kesik ve çatlaklarda, - Saç ve giysilerimizde, - Burun ve a ğ ız salgılarımızda, kirli ellerimizde çok sayıda bakteri vardır. K İ Ş İ SEL H İ JYEN (UNUTMAYIN)

23 S İ GARA,ALKOL VE UYUŞTURUCU Her yıl ülkemizde 110 bin insan sigaraya kurban gidiyor. 110 bin insan ne anlama geliyor.  Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor.  Her yıl 110 bin nüfuslu bir şehrimize atom bombası atılıyor.  Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor,kimse sağ kalmıyor.

24 S İ GARA VE N İ KOT İ N Son derece zehirlidir. 1 mg Nikotin (toplui ğ ne başı kadar) insanı öldürmeye veya felç etmeye yeter Bu sebeple ziraatta tarım ilacı olarak kullanılı r.

25 S İ GARA VE N İ KOT İ N Alkolden 15, kokainden 5 kat daha fazla ba ğ ımlılık yapıcı bir maddedir.

26 S İ GARA VE İ ÇER İĞİ Yaklaşık 4000 farklı toksin madde içerir. Bunlardan 55 adedinin kanserojen oldu ğ u ispatlanmıştır.

27

28

29 S İ GARA VE KALP HASTALIKLARI  Sigara, orta yaşlı kadın ve erkeklerde kalp hastalığına bağlı ölüm riskini üç kat artırır.  Hem aktif hem de pasif içicilik, kalp-damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür.  Damar tıkanıklığına bağlı inme riski sigara içenlerde neredeyse ikiye katlanır.  Kan basıncını ve kanın pıhtılaşma eğilimini artırır.  Ayrıca Kronik Bronşit’e yol açan en büyük etken SİGARA’dır.

30 S İ GARA VE KANSER Dünyada her yıl 7 milyon kişi S İ GARAYA ba ğ lı gelişen kanserlerden ölmektedir. Sigara AKCİĞER KANSERİ’nin En büyük sebebidir

31 S İ GARA VE KANSER A Ğ IZ KANSER İ

32 SOLUK BORUSU KANSERİ S İ GARA VE KANSER

33 Sigara ve Kangren (Burger Hastalı ğ ı) Sigara içmenin sonuçlarından biri de Burger hastalığıdır. Hastalık bir tek sigara içen kişilerde ve çoğunlukla da yaş arasında görülür. Sigara içildiğinde damarlar büzüştüğünden, el ve ayak parmaklarına yeterli miktarda kan ve oksijen gitmez, bunun sonucunda da bu uzuvlarda gangren meydana gelir. Bu durumda tek çare, gangren olan uzvun kesilmesidir. (öğr hatra)

34 ? ? Sigara ve Kangren (Burger Hastalı ğ ı)

35

36 ?

37 Sigara Alışkanlı ğ ı Dünya Sağlık Örgütüne göre ; Sigara içmek bir hastalıktır ve tedavi edilmelidir.

38 Sigara ve Pasif İ çicilik Başkasının içtiği sigara dumanına en çok kadınlar ve çocuklar maruz kalmaktadır. Genelde sevdiklerimiz, anne babamız, eşimiz, kardeşimiz tarafından zehirleniriz. “Temiz hava soluma hakkı” en insani haktır, her türlü özgürlüğün önündedir. Hiç kimsenin temiz hava soluma hakkınızı gasp etmesine izin vermeyin.

39 . Her sigara yaşamınızda 7 dk.eksiltiyor

40 SİGARANIN BIRAKILMASINDAN; 20 dakika sonrakan basıncı ve nabız normale döner. 8 saat sonraoksijen seviyesi normale döner. 24 saat sonraAkciğerler, balgam ve diğer atıkları atmaya başlar. 48 saat sonraVücutta nikotin kalmaz. 72 saat sonraSolunum rahatlamaya başlar. 5 yıl sonraKalp krizi riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. 10 yıl sonraAkciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç içmeyenlerin taşıdığı riske düşer.

41 ALKOL VE UYUŞTURUCU Ba ğ ımlılık insanın dürtülerini kontrol edememesi sonrasında bir nesneye aşırı muhtaç hale gelmesidir. Kişi bu nesneler olmaksızın hayatını sürdüremeyece ğ ini verimli olamayaca ğ ını ve işe yaramayaca ğ ını düşünür.

42 1. Kişilik sorunları, özellikle aşırı güvensiz, depresif kişilerde madde kullanımı daha sık görülmektedir. 2. Çevresel etkenler: Ailesinde madde kullanımı olan bireylerde risk daha çoktur. Mesela birinci derece akrabalarında alkol bağımlılığı olanlarda alkol bağımlılığı riski 7 kat daha fazladır. 3. Çevrede madde kullanımının yaygın olması da riski artırmaktadır : arkadaş, komşu v.s 4. Stres etkenlerinin olması riski artırır. Eğer kişide bir psikiyatrik rahatsızlık varsa, madde kullanım riski artmaktadır. ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI İÇİN GENEL NEDENLER

43  Beyincik harabiyeti ve buna ba ğ lı ayakta durma ve yürüme güçlü ğ ü, denge bozuklu ğ u, görme bozuklu ğ u,  Yemek borusu iltihabı,  Pankreas iltihabı,  Karaci ğ er hastalıkları: siroz,  Kalp hastalıkları,  Kas hastalıkları,  Karaci ğ er yetmezli ğ ine ba ğ lı beyin iltihabı (ensefalit)  Kanserler:Yemek borusu kanseri,Karaci ğ er kanseri,Kalın ba ğ ırsak kanseri, Pankreas kanseri. ALKOLE BA Ğ LI GEL İ ŞEN HASTALIKLAR

44 ALKOL VE ZARARLARI ÜLKEMİZDE; Cinayetlerin %85’i, Tecavüzlerin %50’si, Şiddet olaylarının %50’si, Trafik kazalarının %65’i, Eşlerini dövenlerin %70’i, Akıl hastalıklarının %60’ı ALKOL kullanımından kaynaklanmaktadır.

45 UYUŞTURUCU KULLANAN GENC İ NASIL TANIYAB İ L İ R İ Z? Aşağıdaki belirtiler gencin uyuşturucu kullanmaya başladığı konusunda anne ve babayı şüphelendirmesi gereken belirtiler:  Gençte birden ortaya çıkan davranış bozukluğu, içine kapanıklık, odasında zaman geçirme, iletişim kuramama.  Zaman zaman aşırı sinirlilik, gereksiz tepki, anlamsız kaygı, sıkıntı. Gencin ağız kuruluğu nedeniyle konuşmada güçlük çekmesi. Yürümede dengesizlik, ellerde titreme, aşırı terleme, sıklıkla hastalanma gibi belirtiler.  Uyuklama, dalgınlık, halsizlik, yorgunluk, sorumluluktan kaçma, okuldan uzaklaşma.

46 UYUŞTURUCU KULLANAN GENC İ NASIL TANIYAB İ L İ R İ Z?  Aşırı para harcama, odaya bırakılan cüzdandan para eksilmesi.  Kendini ve başkalarını incitmeden ve zarar vermekten kaçınmayan kişilik  Eski arkadaş çevresi dışında yeni arkadaşlar edinme ve çevre de ğ iştirme.  Uyuşturucu kültürü denilen bu gruplara özgü müzik, giyim, kuşam ve takılara özenme.

47 UYUŞTURUCU Beyin ve Merkezi Sinir sisteminde : Sigaradan itibaren bütün uyuşturucuların en büyük zararı ve tahribatı beyin ve merkezi sinir sistemi üzerindedir.. Beyin ve akıl sağlığının en büyük düşmanı uyuşturuculardır. Delilik, erken bunama, şuur kaybı, uykusuzluk, felçler, halüsinasyonlar, zeka ve hafıza kayıpları.

48 UYUŞTURUCU Sindirim Sisteminde : Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmları, kanama ve yaraları, gastrit, ülser. Karaciğer ve Böbreklerde : Karaciğer ve böbreklerde büyük arıza ve tıkanmalara, karaciğerde yetersizlik, yağlanma, siroz... Böbreklerde büyük tahribat, tıkanmalar,ağır böbrek hastalıkları.

49 UYUŞTURUCU Gözlerde: Işık ve mesafede uyumsuzluk, şaşılık gece körlüğü, göz bebeği büyümesi, küçülmesi, göz adele felci bilinen sonuçlar. Solunum Sisteminde: Nefes darlığı, öksürük, boğulma hissi, bu yolla kalp sıkışmaları, solunum felçleri ve ölümler bilinen olaylardır.

50 UYUŞTURUCU

51 Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler ba ğ ımlılık yapar. Kişi bunların zararlı oldu ğ unu fark etti ğ inde artık çok geç olabilir. Kişinin iradesi ve alaca ğ ı tıbbi destek ile ba ğ ımlılıktan kurtulmak mümkünse de kurtulabilenlerin oranı çok düşüktür. Ba ğ ımlılıktan kurtulunsa bile oluşmuş hasarları geriye döndürmek ço ğ u kez mümkün olmaz. Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden başından beri uzak durulması en iyi seçenektir.(GND İ ) SONUÇ

52 DR.Mustafa DERİN


"“DE Ğ ERLER E Ğİ T İ M İ ” PROJES İ (SA Ğ LIK)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları