Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Karaciğer ve Görevleri:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Karaciğer ve Görevleri:"— Sunum transkripti:

1 Karaciğer ve Görevleri:
Ağırlığı, gr. olan karaciğer, vücudun en ağır organıdır. Falsiform ligamen ile birbirinden ayrılan iki lobu vardır: Sağ lob, sol lobdan 6 kez daha büyük olup iki küçük lobül içerir. Karaciğer, toplam kardiak outputun %25'ini alır. Bunun %65-80'i portal ven ve %20-35'i hepatik arter yoluyladır.

2 Karaciğerin başlıca fonksiyonları arasında şunlar sayılabilir:
Normovoleminin devamı için kan volümünün regülasyonu, Safra, metal ve boya sekresyonu, Karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitamin metabolizması, Detoksifikasyon, Hemopoez Alyuvarların yıkımı

3 KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
Serum Bilüribini Serum Aminotransferazları AST aspartat aminotransferaz; glutamik oksaloasetat transferaz=SGOT ALTserum alanin aminotransferaz; glutamik pyruvat transferaz=SGPT Serum Alkalen Fosfatazı Serum Albümini Kanda Amonyak Protrombin Zamanı (PT)

4 Karaciğer Yetmezliği Sebepleri:
Karaciğer fonksiyonel kapasiteyi rezerve eder; bu sebeple karaciğer fonksiyon testlerinin tamamen anormal bulunması uzun zaman alabilir fakat; klinik problemler limitlidir bu kompanse edilebilir karaciğer yetmezliği olarak adlandırılır. Ciddi klinik yan etkilerle karaciğer yetmezliğinin devam edip kompanse edilemez döneme geçmesi olasıdır. Her ne kadar karaciğerin hepatoksitlerin bölünmesi ile iyileşmesi mümkün olsa da; bu, ciddi ve ilerleyici karaciğer hastalıklarında fonksiyonları restore etmede yeterli değildir.

5 AKUT ve KRONİK KARACİĞER YETMEZLİĞİ
Akut karaciğer yetmezliği, sarılıkla ortaya çıkar.Bitkinlik ve spesifik olmayan semptomlar, hızlı ilerleyen nörolojik ve psikiyatrik değişimlerle (<8 hafta) seyreder. Bazen hiperakut (<1 hafta), akut (< 1-4 hafta) ve subakut (>4 hafta) karaciğer yetmezliği olarak alt sınıflandırma yapılabilir. Yetmezliğin geri dönüşü ve yaşamı tehdit edip etmediği ayırt edilmeli ve transplantasyonun gerekliliğine karar verilmelidir. Kronik Karaciğer Yetmezliğinin, kliniksel özelliği hastalara ve hastalığın etiyolojisine göre numaralandırılır. Kronik karaciğer yetmezliği, aylardır devam eden Hepatik enflamasyonlu (hepatit) ve nekrozlu hastalarda tanımlanır. Büyük oranda siroz görülür.


"Karaciğer ve Görevleri:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları