Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DRAMA 11.HAFTA DRAMA YÖNTEMİYLE DERS İŞLEME MODELLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DRAMA 11.HAFTA DRAMA YÖNTEMİYLE DERS İŞLEME MODELLERİ"— Sunum transkripti:

1 DRAMA 11.HAFTA DRAMA YÖNTEMİYLE DERS İŞLEME MODELLERİ
Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ

2 İlköğretimde eğitici drama yöntemiyle ders işlenirken farklı modellerden yararlanılabilir.Söz konusu modeller dramaya uygulama zenginliği sağlamaları açısından değer taşır.Bu modeller:

3 1.Drama Oyunu Tartışma (Soru-Cevap)
Destekleyici etkinlikler (Yazı yazma, resim,kolaj vb.) Bu modelde çalışmaya drama oyunuyla başlanır.Çalışmaya böyle başlanması ile öğrencilerin dikkati daha dersin başında yüksek düzeyde çekilmiş olur.

4 1.Drama Oyunu Drama oyununun sona ermesiyle birlikte tartışma ya da soru cevap aşamasına geçilir. Soru cevap aşaması zihinsel ya da kavramsal öğrenmenin gerçekleşmesi açısından önemlidir.Destekleyici etkinlikler ise tartışma sorularını izler.Sade ve pratik olması nedeniyle en çok kullanılan modellerdendir.

5 2.Genel Tartışma Drama Oyunu Tartışma Destekleyici etkinlikler
Çalışmaya hazırlık niteliğinde bir genel tartışma ile başlanır.Bu tartışma sayesinde konu hakkında öğrencilerin bilgi ve görüşleri ortaya çıkarılır. Merakları uyarılır.

6 2.Genel Tartışma Genel tartışmadaki soruların öğretmen tarafından sorulması söz konusu olabileceği gibi sorular öğrenciler tarafından da hazırlanabilir.Tartışmayı izleyen drama oyunu tartışmadan çıkan bilgiler, olasılıklar, olanaklar, çelişkiler üzerine kurulur.Destekleyici etkinlikler ise drama oyununun önemli noktalarına dayanan farklı öğretim teknikleridir.

7 3.Sunum Drama Oyunu Tartışma Destekleyici Etkinlikler
Sunumla başlayan bu çalışma modeli başlangıçta oldukça durağan gibi görünebilir.Sunum öğretmen ya da birkaç öğrenci tarafından önceden hazırlanarak oluşturulmuş bir kavram, terim, nesne ya da konu olabilir.

8 3.Sunum Sunumun sonunda bir drama oyunu yer alır.Drama ile sunum arasında mutlaka bir ilişki olmalıdır.Dramadan sonra tartışma aşamasına geçilir.Tartışmadan sonra destekleyici etkinlikler yapılır.

9 4.Örnek Olay Sunumu Küçük gruplarda tartışma ve hazırlık
Büyük grupta sözlü sunum ve tartışma Büyük grupta görüntülü yazılı sunum Öğretmen tarafından sunulan bir örnek olay ile başlanan bu model diğerlerine göre daha kapsamlı ve bundan dolayı daha uzun zaman gerektiren bir modeldir.

10 4.Örnek Olay Sunumu Örnek olay, her konuda ve durumla ilgili olabilir.Örnek olay sunumundan sonra küçük gruplara ayrılan öğrenciler bu gruplarda örnek olayı ele alıp geliştirmeye ya da çözüm oluşturmaya çalışırlar.

11 4.Örnek Olay Sunumu Her küçük grup oluşturduğu çözümü büyük gruba anlatır, drama örneği uygulayarak paylaşır ve varılan farklı noktalar nedeniyle bir tartışma ortamı yaratılır.En sonunda gruplarca varılan önemli sonuçlar büyük grupta yazılı ve görüntülü olarak sunulur.

12 5.Öğrenci Grubu Sunumu Tartışma Küçük gruplarda örnek olay yaratma
Büyük grupta sunum Önce öğrenciler grup oluşturarak bir sunum hazırlar.Bu sunum öğretmen tarafından öğrencilere proje olarak da verilebilir.

13 5.Öğrenci Grubu Sunumu Sunumdan sonra konu ile ilgili tartışmaya geçilir. Daha sonra öğrenciler küçük gruplara ayrılır ve her grup kendi içinde bir örnek olay yaratır ve bunu drama oyunu haline getirir. Modelin son aşamasına geçildiğinde, küçük gruplarda oluşturulan örnek olay dramaları, büyük grubun dikkatine sunulur. Büyük gruptaki son aşama, o ana değin yapılan tüm çalışmaların bir özeti gibidir.

14 KAYNAK Önder, A. (2006). İlköğretimde Eğitici Drama, Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.


"DRAMA 11.HAFTA DRAMA YÖNTEMİYLE DERS İŞLEME MODELLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları