Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.museumwnf.org www.discoverislamicart.org http://www.discoverislamicart.org/exhibitions/ISL/

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.museumwnf.org www.discoverislamicart.org http://www.discoverislamicart.org/exhibitions/ISL/"— Sunum transkripti:

1

2 Kubbetü's-Sahra, 691, Emeviler Dönemi, Kudüs

3 Emeviye Camii, 706-715, Emeviler Dönemi,
Şam, Suriye

4 Mşatta Sarayı Cephesi, 8. yüzyıl ortaları, Emeviler Dönemi
İslam Eserleri Müzesi, Berlin, Almanya

5 Mozaik, Hırbetü’l-Mefcer, in situ 8. yüzyıl, Emeviler Dönemi, Filistin Sarayın gözden uzak bir odasındaki figürlü mozaik. Emevi gücünün bir alegorisi gibi, panonun 'anlamı' ile ilgili çeşitli yorumlar yapılmıştır.

6 Kadın heykeli (Hırbetü’l Mefcer’den),
8. yüzyıl, Emeviler Dönemi, Rockefeller Müzesi, Kudüs

7 Fresko, Kuseyr Amra Sarayı, 8. yüzyıl, Amra, Ürdün
Bu freskte üç kadın tasvir edilmiştir. Biri muhtemelen yanındaki çocukları yıkamak amacıyla bir kova su taşıyor. Bu tasvir, çıplaklığın Emevi sarayında yaygın olduğunu akla getiriyor.

8 Dirhem, 692, Emevi, Ürdün Ulusal Bankası Nümizmatik Müzesi
Bu para geç dönem Sasani paralarını taklit eder. Kenarda ise “Allah adı ile” ibaresi vadır. Halife Abdülmelik'in 'deki sikke reformundan önce kullanılan, Arap-Sasani tipindeki resimli bir gümüş dirhemdir.

9 Kapaklı kutu (pyxis), Fildişi, M yy. Emevi. İslam Sanatı Müzesi, Devlet Müzeleri, Berlin, Almanya İslam sanatının ilk yıllarından itibaren küçük eserler ve yapılar yoğun yüzey dekorasyonlarıyla kaplanmıştır; burada görülen küçük fildişi kutu, asma motifiyle bezelidir.

10 Kayrevan Ulu Camii, 836, Emevi-Abbasi, Kayrevan, Tunus
Abbasi Şehri Kayrevan’ın kurucusu Ukbe bin Nafi’nin adıyla anılan Ulu Cami.

11 Nilölçer, Abbasi, 861, Kahire, Mısır

12 Seramik kâse, 9.–10. yy.Abbasi, Ulusal Müze, Şam, Suriye T'ang dönemine ait boya akıtmalı Çin seramikleri, Abbasilerin yeşil akıtılmış mavi-beyaz seramiklerine ilham vermiştir. Ancak bu kâsenin ortasındaki Arapça Kûfi yazı, İslam sanatının getirdiği bir yeniliktir.

13 Sazendeli kap, Abbasi,10. yy
Sazendeli kap, Abbasi,10. yy., Ulusal Şark Eserleri Müzesi, Roma, İtalya Abbasiler müzikten hoşlanırdı. Bu durum, müzisyenlerin betimlendiği lüster teknikli bu kap gibi lüks eşyalar üzerinde saray yaşamından sahneler gibi figürlü tasvirlerle kanıtlanır.

14 Cappella Palatina'nın tavanı, 1131–40 arası, Norman, Palermo, İtalya
Cappella Palatina'nın ahşap tavanındaki son derece ince ve zarif resimler, Mısır Fatımi sanatından alınan figürlü ve üslupsal modellerin asimilasyonunu ortaya koyuyor

15 Sürahi, 12. yy sonu civarı, Atabek, Ulusal Müze, Şam, Suriye Saray eğlencelerinin resmedildiği bir sürahi. Atabek saraylarında, şarkıcı, dansçı ve müzisyenlerin katıldığı şatafatlı eğlenceler düzenleniyordu.

16 Minber, 1163, Atabek / Zengi, Hama Müzesi, Hama, Suriye Haçlı saldırıları cihat olgusunun yeniden ön plana çıkmasına yol açtı. Bu duygular, Nureddin'in minberine yazılmış olan ifadelerde görülüyor.

17 Buhurdan, 1200–50, Eyyubi, The British Museum, Londra, İngiltere Hıristiyanlık tasvirleriyle süslenmiş, ancak Müslüman zanaatkârlar tarafından yapılmış bu buhurdan Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında gelişen kültür alışverişine örnektir.

18 Rakka süvarisi, 12. yy., Eyyubi, Ulusal Müze, Şam, Suriye Seramikten uzun saç örgülü Türkmen süvari. Elindeki kılıcı atının ayaklarına dolanmış ejdere indirmek üzere.

19 Küçük kâse, 1300 civarı, Memluk, İslam Sanatı Müzesi, Devlet Müzeleri, Berlin, Almanya At üzerinde avlanma ve mızrak dövüşü sahneleriyle süslenmiş küçük bir kâse. Bunlar, cesaret ve dayanıklılığın sergilendiği gözde Memluk sporları idi.

20 Sultan Kayıtbay Medrese ve Camii, 1474, Memluk, Kahire, Mısır
Sultan Kayıtbay 15. yüzyılda mimarinin son derece üretken bir hamisi olarak karşımıza çıkar; bu külliye, onun en büyük başarısıdır.

21 Sürmedan, 14.–15. yy., Memluk, İslam Sanatı Müzesi, Kahire, Mısır
O dönemde hem kadınlar hem de erkekler tarafından gözleri belirginleştirmek için kullanılan rastık veya sürme saklamak için kullanılan bir kap.

22 Córdoba (Kurtuba) Ulu Camii, 786–988, Endülüs Emevileri, Córdoba, İspanya
Emirlikler devrinde, İslâm öncesi döneme ait sütunlar ve sütun başlıkları, dilimli ve sepet kulpu kemer kullanılarak, temel olarak üst üste bindirilmiş çifte kemerlerde ve farklı renklerde kemer taşlarında ifadesini bulan, yenilikçi bir mimari yaratıldı.

23 Ingeborg Psalteri (13. yüzyıl başı)

24

25 Villard de Honnecourt Eskiz Defteri (1235)

26

27 Maciejowski Eski Ahit Yazması (1250)

28

29 Naumburg Katedrali (1250 sonrası)

30

31 Strasbourg Katedrali (14. yüzyılın ilk yarısı)

32

33 Cimabue (1240 ? )

34

35 Giotto di Bondone (1267 ? )

36 Giotto di Bondone, Aziz Francesco’nun su mucizesi, 1300, Yukarı Kilise, Assisi, Peruggia, İtalya

37 Giotto di Bondone, Anna’ya Müjde, , Arena Şapeli, Padova, İtalya

38 Giotto di Bondone, Lazarus’un Dirilişi, , Arena Şapeli, Padova, İtalya

39 Giotto di Bondone, Ölü İsa’ya Ağıt, , Arena Şapeli, Padova, İtalya

40 Duccio (1255 ? )

41 Duccio, İsa’nın baştan çıkarılması Maestà (predella-pano alt kısmı ), The Frick Collection, New York, ABD

42 Duccio, Maestà (ön orta panel), 312 x 396 cm. Museo dell'Opera del Duomo, Siena, İtalya

43 Duccio Cimabue Giotto


"Www.museumwnf.org www.discoverislamicart.org http://www.discoverislamicart.org/exhibitions/ISL/" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları