Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN: DYT.SÜLEYMAN GÜNDÜZ HAZIRLAYAN ve SUNAN: DYT.ZELİHA GÜVENÇ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN: DYT.SÜLEYMAN GÜNDÜZ HAZIRLAYAN ve SUNAN: DYT.ZELİHA GÜVENÇ."— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN: DYT.SÜLEYMAN GÜNDÜZ HAZIRLAYAN ve SUNAN: DYT.ZELİHA GÜVENÇ

2 Sağlık (Dünya Sağlık Örgütü) Beslenme 2\60

3 Doğum öncesi anne karnında Çocukluk Gençlik Yetişkin Yaşlılık BESLENME 3/60

4 BESLENME NEDEN ÖNEMLİDİR ? Besinler yaşam için elzemdir. Fiziksel ve zihinsel gelişimi etkiler. Çalışanların üretim hızını etkiler. Bebek ve çocuk sağlığını etkiler. Beslenme bozukluğuna bağlı gelişen hastalıkları engeller. Enfeksiyonlara ve hastalıklara yakalanmayı engeller. 4\60

5 Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BESİN ÖĞELERİ 5\60

6 KARBONHİDRATLAR  Vücudumuzun en önemli enerji kaynağıdır.  Günlük enerjinin %55-70’ini sağlar.  1 gr karbonhidrat ortalama 4 kalori verir.  Fazla alınırlarsa; vücutta glikojen ve yağa dönüşürler.  Kuru baklagiller  Patates  Yer elması  Nişastalı diğer yumrular  Pirinç  Mısır  Buğday  Diğer tahıllar  Şekerler 6

7 PROTEİNLER Örnek Protein Yumurta İyi Kalite Protein Et, süt, süt ürünleri, balık (Hayvansal kaynaklı proteinler) Düşük Kalite Protein Bitkisel kaynaklı proteinler Tahıllar 7\60

8 8\60

9 YAĞLAR Doymuş Yağ Asitleri Tereyağı Kuyruk yağı Tekli Doymamış Yağ Asitleri Zeytinyağı Balık yağı Fındık yağı Çoklu Doymamış Yağ Asitleri Soya yağı Ayçiçek yağı Mısırözü yağı 9\60

10 VİTAMİNLER YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini SUDA ERİYEN VİTAMİNLER C Vitamini B Grubu Vitaminler (B1 Vit. B2 Vit. B6 Vit. B12 Vit. gibi) Folik asit 10

11 Flor Su,deniz ürünleri Potasyum Kahve,yeşil yapraklı sebzeler Sodyum Tuz,yumurta Çinko Hayvansal kaynaklar Demir Et,yumurta, pekmez Kalsiyum Süt ve süt ürünleri Magnezyum Yağlı tohumlar, Kuru baklagiller İyot İyotlu tuz, balık Fosfor Süt ürünleri MİNERALLER 11\60

12 Besinlerin sindirimi Dokulara taşınmaları Hücrelerde kullanılmaları sonucu oluşan zararlı atıkların atılması Vücutta oluşan fazla ısının atılması için SU GEREKLİDİR. Vücudun günlük su ihtiyacı 2-2,5 litredir. 12\60

13 Kalp hastalıkları Bağırsak hastalıkları Hemoroitler Kolon kanserleri Şeker hastalığı Şişmanlık nadir görülmektedir. POSA Yüksek Posalı Diyetlerle Beslenen Toplumlarda ; Çocuklar için günlük posa miktarı gram Yetişkinler için günlük posa miktarı gr 13\60

14 POSADAN ZENGİN BESİNLER Kuru baklagiller Yağlı tohumlar Sebze ve meyveler Kepeği ayrılmamış tahıl 14\60

15 yanında mutlaka bol su içilmesi gerekir. Posanın vücudumuzda faydalı etkiler gösterebilmesi için, 15\60

16 1) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ BESİN GRUPLARI 2) ET,YUMURTA KURU BAKLAGİL 3) SEBZE VE MEYVELER 4) TAHILLAR 16\60

17 GÜNLÜK TÜKETİLMESİ GEREKEN MİKTARLAR SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ; YETİŞKİN: 2 PORSİYON ÇOCUK, GENÇ, GEBE, EMZİKLİ, MENAPOZ SONRASI KADIN: ÇOCUK, GENÇ, GEBE, EMZİKLİ, MENAPOZ SONRASI KADIN: 3-4 PORSİYON ET, YUMURTA, KURU BAKLAGİLLER 2 PORSİYON 3 PORSİYON 17\60

18 18

19 TAZE SEBZE VE MEYVELER ; TAHILLAR VE TAHIL ÜRÜNLERİ ; 3-5 PORSİYON 4-6 PORSİYON 19

20 ÇOCUK BESLENMESİNDEKİ YANLIŞLAR 20/60

21 Aşırı Şeker Tüketimi Şeker, karbonhidrat içeren besinlerden ayrıştırılarak elde edilen bir maddedir. Vücudumuz tadı şekerli olmadığı halde karbonhidrat içeren yiyeceklerden de ihtiyaç duyduğu şekeri elde eder. Böylece hiç şeker tüketmeden bile şeker ihtiyacımızı karşılayabiliriz. 21/60

22 ACIMASIZ TABLO Tempolu Yürüyüş 22\60

23 İçecekler Meşrubat ve gazlı içecek tüketimi dramatik şekilde artıyor. Fast-food restoranlardaki menü kavramı yemek yanında birşey içmeyi zorunlu kılıyor. 120 cc 100 kcal cc 300 kcal AY BOYUNCA HER GÜN 500 cc gazlı içecek tüketen çocuklarda 2 AY 6-13 YAŞ Mrdjenovic et al. J Pediatr 42: ,2003 Ortalama 1.5 kg artış gözlenmiştir. 23\60

24 Başlıca Basit Şeker Kaynakları Reçel, marmelat, bal, pekmez vb., Limonata ve şekerli meyve suları, Dondurma, Şekerlemeler (akide şekeri, lokum vb), 24/60

25 AŞIRI TUZ TÜKETİMİ SADECE YETİŞKİNLİKTE DEĞİL DAHA ÇOCUKLUKTAN İTİBAREN SAĞLIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR 25\60

26 ANCAK ÜLKEMİZDE GÜNDE 18 GRAM TUZ TÜKETİLİYOR SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (YAKLAŞIK 1 ÇAY KAŞIĞI) TUZ YETERLİDİR 26\60

27 TUZ NASIL KULLANILMALIDIR Yemeğe tuzu yemeğin pişmeye yakın olduğu bir zamanda eklenmelidir. Bunun dışında sofraya ekstradan tuz eklenmemelidir. Tuz ışık almayacak şekilde saklanarak içerisindeki iyot korunmalıdır. 27\60

28 AŞIRI YAĞ TÜKETİMİ Aşırı yağ tüketimi kilo alımına neden olduğu gibi damarların tıkanmasına yol açarak ilerde kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara neden olur. Özellikle cips, fast food gibi yiyecekler trans yağ içerir ve damarları sertleştirici özelliğe sahiptir. Bu yüzden beslenmemizde trans yağ içeren yiyeceklere yer verilmemelidir. 28\60

29 Bu paketteki enerjiyi harcamak için; çocukların 6 saat, yetişkinlerin 3 saat hızlı tempoda yürümesi gereklidir. YENİ ETİKETLEME Mİ GEREKİYOR??? 29/60

30 Aşırı Yağ İçeren Besinler Fast food,Hamburger v.b. Patates Kızartması,cips Mayonez Milföy Hamuru Sigara böreği Fazla miktarda tüketilen çerez Yemek pişirirken gereğinden fazla yağ eklenmesi Dışarda yediğimiz yiyecekler… 30

31 YAĞI NASIL KULLANMALIYIZ Yemek pişirirken hayvansal yağlar yerine bitkisel sıvı yağları tercih etmeliyiz. Yemek pişirirken yağı ölçülü kullanmalıyız. Dışardan hazır yiyecekler tercih etmemeliyiz. Bisküvi, gofret gibi marketlerde satılan ürünleri tüketmekten kaçınmalıyız. Çikolatayı aşırı tüketmemeliyiz. 31

32 GÜNLÜK ALMASI GEREKEN PORSİYON MİKTARLARI  Süt veya yoğurt  Peynir (az yağlı)  Et grubu  Ekmek  Meyve  Pişmiş sebze  Çiğ sebze  Yağ  Kurubaklagil  Yumurta  1-2 su bardağı  2 kibrit kutusu  3-4 köfte kadar  5-8 ince dilim  3-4 porsiyon  2-3 porsiyon sebze  Sınırsız  3-4 tatlı kaşığı  Haftada 1-2 gün  Haftada 3-7 gün 32

33 ÖĞÜNLERİMİZ SABAH KAHVALTISI KUŞLUK ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ AKŞAM YEMEĞİ GECE ÖĞÜNÜ 33

34 Kahvaltı  Tüm gece açlıktan sonra güne aktif başlamak açısından en önemli öğündür  Kahvaltıda yenen yiyecekler, vücutta daha verimli kullanılmaktadır.  Öğrencilerin okul başarısı ile doğrudan ilişkilidir. 34

35 Öğrenciler yönünden bakıldığında Kahvaltı Yapmayanların Derslere gösterdikleri ilgi azalmaktaOkul başarısı azalmaktaBeyin yeterince enerji oluşturamamaktaBaş ağrısı, yorgunluk oluşmaktaHastalıklara karşı direnç azalmaktadır. 35\60

36 OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) NEDİR? VÜCUTTA FAZLA MİKTARDA YAĞ DOKUSU BİRİKMESİ SONUCU ORTAYA ÇIKAN VE MUTLAKA TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN BİR HASTALIKTIR. YAĞ DOKULARININ ORANI DİĞER DOKULARA GÖRE ARTMIŞTIR. 36\60

37 Çocukluk çağındaki vücut ağırlığı, yetişkin dönemdeki ağırlığın göstergesi olup, obez çocukların %20-50’sinin yetişkin dönemde de obez olduğu bildirilmiştir. (WHO, 2000; Must, 2003). Çocukluk çağı obezitesi 37\60

38 OBEZİTE ENERJİ ALIMI ENERJİ HARCAMASI ? PROBLEM HANGİ TARAFTA ? 38\60

39 OBEZİTENİN NEDENLERİ Fiziksel aktivitede azalma Beslenme alışkanlıkları Yaş (yaşlandıkça artar) Doğum sayısı Evlilik Sigarayı yeni bırakmak Alkol alımı Anne veya babanın veya her ikisinin obez olması Psikolojik problemler Eğitim düzeyi 39

40 TÜRKİYEDE ERKEKLERİN %21.2’Sİ KADINLARIN %41.5’İ OBEZ 40

41 1000 Kal Faaliyet türüErkek (kal/saat) Kadın (Kal/saat) Tempolu yürüme Hafif jimnastik Koşma-yüzme Bisiklet binme-yavaş /60

42 42\60

43 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÖNERİLERİ 43

44 Besin çeşitliliği Öğün İdeal vücut ağırlığı Şeker ve tatlı tüketimi Posa alımı Sebze ve meyve tüketimi Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler Yüksek kalsiyumlu besinler 44\60

45 Tuz tüketimi İYOTLU TUZ Sıvı tüketimi Fiziksel aktivite Ağız ve diş sağlığına hazırlanmalı ve pişirilmelidir. 45\60

46 DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENME HAREKETLİ YAŞAM TARZI 46\60

47 DENGELİ KAHVALTI MENÜ ÖRNEKLERİ Süt Haşlanmış yumurta Domates-salatalık ekmek Peynirli omlet Domates-salatalık Ekmek Ihlamur 47/60

48 DENGELİ ÖĞLEN VE AKŞAM YEMEĞİ Mercimek çorba Etli yaprak sarma-yoğurtlu Meyve Kıymalı tepsi böreği Domates salatası Ayran 48/60

49  Yürümek,  Bahçe işleri ile uğraşmak,  Oyun oynamak,  Araba temizlemek,  Ev temizlemek,  Merdiven çıkmak vb. aktiviteleri  Egzersiz  Sporu kapsar. FİZİKSEL AKTİVİTE nedir? 49/60

50 Okul öncesi ve ilkokul çocuklarının %62’sinin günde 2 saatten fazla TV izlediği, %8.3’ünün ise 4 saatten fazla TV izlediğini saptanmıştır. Arabalar Televizyon Bilgisayar Hareketsiz işler 50\60

51 Çocukluk ve gençlik döneminde kazanılan ve yaşam boyu korunan fiziksel sağlık, bedenin en üst kapasitede işlev görmesi için zorunlu görülmektedir. Egzersiz eğitimi, çocuğun ailesi ve öğretmeninin mesajlarını anlayacak kadar büyüdüğünde hemen başlamalıdır. İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE 51\60

52 Gelişmiş Fiziksel Uygunluk Beceri Gelişimi Kendine güven ve özgüven gelişimi Hedefleri Kurma Tecrübesi Öz Disiplin Muhakeme Gelişir Stresin Azalması Kuvvetli İkili İlişkiler 52\60

53 Çocuklar İçin En İyi Egzersiz; Çocukların düzenli olarak yaptığı egzersizdir. Eğlendiren ve güvenli yapılan tüm aktivitelere çocuklar katılabilir : yürüme, futbol, ip atlama, sıçrama olabilir. Çocuğun yaş, vücut büyüklüğü ve fiziksel gelişimi için doğru olan sporu seçmek önemlidir. 53\60

54 Sağlıklı Çocuklarda Yaş Gruplarına Göre Aktiviteler 54\60

55 Obez çocukların fiziksel aktivite programlarına katılımları azdır ve aktiviteyi bırakma normal ağırlıktaki çocuklara göre daha fazladır. Bu nedenle özellikle obez çocuklar için egzersiz seçiminde enerji harcamasını çok arttırmayan aktiviteler dahi olsa, başlangıçta kabul edilmeli ve çocuğun egzersize karşı yeteneğinin olduğu güveninin kazandırılması sağlanmalıdır. 55\60

56 Hergün (7gün) fiziksel olarak aktif olmayı amaçlamalı 60 dk orta Şiddetli egzersiz içermesi amaçlanmalı Gittikçe hareketsiz büyüyen çocuklar fiziksel aktivite konusuna bilinçlendirmeli ve sevebileceği spor dallarına yönlendirmelidir. Evde televizyonda ve bilgisayarda geçen vakitten her yarım saat azalışın bile çocuğun aktivitesini arttırmaktadır. 56\60

57 Çocuk okul yaşamında oyun oynamayı ve spor yapmayı ne kadar sever ve bundan zevk alırsa, kendine güveni gelişeceği gibi, ileriki yaşamında aktif yaşam tarzını benimseyen bir birey olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımladığı yaşamı tehdit eden kronik hastalıklara (obezite, kalp, solunum, kas iskelet sistemi hastalıkları ve diyabet) yakalanma riski düşer. Şüphesiz bu durum, düzenli fiziksel aktivite ile birlikte sağlıkla ilgili diğer olumlu davranışların (doğru beslenme, alkol sigara kullanmama) benimsenmesine de bağlıdır. (WHO, 2004) 57\60

58 İyi besinler+Egzersiz=İyi derece 58\60

59  Oyun alanı temiz olmalıdır.  Bedensel engeli olsa da olmasa da çocuk oturarak, yatarak, yuvarlanarak oyun oynamayı tercih edebilir.  Tekerlekli sandalye, puset vs. için bir depo bulunmalıdır. Hem aileler için kolaylık hem de çevrede gereksiz kalabalık yapmamak açısından önemlidir.  Oyun araçlarının çevresi geniş olmalıdır. 59\60

60 Oyun alanının tabanı: Esnek, düşme çarpma anında yaralanmaya neden olma riski düşük, şok absorban malzemelerden olması yararlıdır. Sonuç olarak, okul bahçeleri oyun parkları çocukları spora teşvik edecek ve zarar görmelerini engelleyecek şekilde düzenlenmelidir. 60\60

61 61\60


"HAZIRLAYAN: DYT.SÜLEYMAN GÜNDÜZ HAZIRLAYAN ve SUNAN: DYT.ZELİHA GÜVENÇ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları