Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HOŞGÖRÜ VE YARDIMLAŞMA Hazırlayan CANAN DURAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HOŞGÖRÜ VE YARDIMLAŞMA Hazırlayan CANAN DURAN"— Sunum transkripti:

1 HOŞGÖRÜ VE YARDIMLAŞMA Hazırlayan CANAN DURAN

2 Hoşgörü; birinin yapmaması gereken bir durumu yapması halinde onu hoş görmek, anlayışlı olmak ve doğru olanı anlaması için Ona yardımcı olmaktır.

3 Bazen isteyerek ya da istemeyerek hata yapabiliriz
Bazen isteyerek ya da istemeyerek hata yapabiliriz. Önemli olan hatamızın farkında olup onu tekrarlamamaktır.

4 Arkadaşlarımıza, ailemize, etrafımızdaki tüm canlılara karşı hoşgörülü, anlayışlı olmalıyız. Düşünün; bu sabah kalktınız ve anne ya da babanızla ( abi, kardeş ….) oyun oynamak istediniz. Ama size olmaz dedi. Siz ısrar ettiniz, o da size‘’ bir nefes alayım, olmaz dedim anlamıyor musun?’’ dese, ne hissederdiniz? Haklısınız ben de üzülürdüm. Ama bir de karşımızdaki kişinin yerine koyalım kendimizi; yorgun olabilir, o an oynamak istemiyor olabilir, hastalanıyor ya da keyifsiz olabilir.. Başka..? (çocuklar fikir alınır )

5 Anlayışlı Olmalıyız Karşımızdaki kişilere isteklerimizi ya da rahatsız olduğumuz şeyleri onları kırma-dan, incitmeden söylemeliyiz. Bizler bu davranışlarımızla etrafımızdakilere örnek olmalıyız.

6 HOŞGÖRÜ VE SAYGI YUNUS EMRE: Çok eski zamanlarda yaşamış, şair ve bilgedir İnsanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin sevilmeyi hak etmektedirler. Yani her insanı sevilmeyi, onlara eşit davranmayı ve saygıyı önemsemiştir.

7 MEVLANA ‘’Gel, gel yine her neysen, kimsen yine gel’’ diyerek insanları olduğu gibi kabul etmiş, dünyaca ün salmış bir şair ve düşünürdür. Geçmişten şimdiye dek pek çok yabancı ve Türk düşünür saygı, hoşgörü ve iyiliği önemsemiş bunlarla ilgili söylemde bulunmuş-tur.

8 Anlayışlı ve hoşgörülü olmak gibi pek çok konuda birbirimize yardımcı olmalıyız.
Yardımseverlik çok güzel bir değerdir. Ailemize, arkadaşlarımıza, yaşlılara ve diğer tüm canlılara anlayışlı, saygılı ve yardımsever davranmak bizi de mutlu eder. Yardıma ihtiyacımız olduğunda güzel bir şekilde ricada bulunabiliriz. Lütfen diyerek istenen bir yardımı geri çevirmek bizi de mutlu etmez.

9 YARDIMLAŞMA İnsan ya da hayvanlara ihtiyaç duydukla-rında yardım etmeliyiz. Bizler evde ailemize ne gibi yardımda bulunabiliriz? (Çocuklardan katılım bekle-nir)

10 Masayı kurabilir, odamızı toplayabilir, çamaşırları renklerine göre ayırabiliriz, ayakkabıları yerleştirebiliriz…. Okulda arkadaşlarımıza, öğretmenimize nasıl yardımcı olabiliriz? Etrafımızda yardıma ihtiyacı olan başka kimler var? Yaşlılar, engelliler, çocuklar… Bizler dışında, İnsan ve hayvanlara yardımda bulunan pek çok kuruluş vardır.

11 YARDIM KURULUŞLARINI KISACA TANIYALIM
Yukarıdaki resimde gördüğümüz kuruluşu hatırlayalım. Türk Kızılayı ( Afet durumlarında insanlara yardım ulaştıran kurumdur) İnsanların desteği sayesinde çok daha güçlü olarak çalışmaktadır. Bizler de vatandaş olarak bu tür kuruluşları pek çok konuda destek verebiliriz.

12 Derneğin amacı; Yurtiçinde ve yurtdışında dil, din, ırk, cinsiyet gibi hiçbir ayırım gözetmeden yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılamak, insanların sosyal sorumluluk bilincini, yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirmek, toplumların sosyoekonomik düzeyini yükseltmeye, insanlığın evrensel değerlerinin korunmasına ve tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapmaktır. Dernek bu amaçla insanlar ve ülkeler arasında köprü görevi üstlenir.

13 HAYVANLARI KORUMA DERNEĞİ
Hasta ve sakat hayvanları tedavi için klinik, dispanser ve hayvan barınaklar kurmak. Sokak hayvanlarının tedavileri ve aşılarmı yapmak, bakımlarını üstlenmek. Yerel belediyelerin hayvanların yaşam haklarını koruyan alternatif projeler hazırlamak. Dernek, mağdur durumdaki hayvan sahiplerine bünyesindeki avukatlarla danışmanlık, mahkemelerde ve gereken kurumlarda rapor verir. Hayvanlara kötü muamelenin önlenmesi için eğitim, uyarma, hayvanı koruma altına alma, hayvan sahibinin cezalandırılması için başvuru, takip, bir daha hayvan edinmesinden men girişimlerinde bulunur.

14 AKUT Temel görevi, dağ ve diğer doğa kazalarında, doğal afetlerde, yetkili ve imkanı dahilinde tüm koşullarda, zor durumda kalmış, yardıma ihtiyacı olan, yardım talep eden herkesin yardımına koşmaktır.

15 Tüm bu konuştuklarımızdan sonra hoşgörü, saygı, anlayış ve yardımlaşmayla ilgili bir slogan düşünelim. Ve bunlarla ilgili pankart oluşturalım.

16 Konuları Destekleyici Sanat Çalışması Örnekleri

17 KAYNAKÇA http://www.haykod.org/index.php/bilgi-bankas/dernek-tuezuegue
Diğer bölümlerin bazı kısımları farklı sayfalardan kısaca derlenmekle birlikte çoğunluğu kişisel yorumlardır. Görseller internetten alıntıdır.

18 Hazırlayan Canan DURAN


"HOŞGÖRÜ VE YARDIMLAŞMA Hazırlayan CANAN DURAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları