Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKSTİL HİJYEN EĞİTİMİ TEKSTİL HİJYENİ NEDİR ? TEKSTİL HİJYENİ NEDİR ? SAĞLIKLI ORTAM SAĞLIKLI VE TEMİZ TEKSTİL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKSTİL HİJYEN EĞİTİMİ TEKSTİL HİJYENİ NEDİR ? TEKSTİL HİJYENİ NEDİR ? SAĞLIKLI ORTAM SAĞLIKLI VE TEMİZ TEKSTİL."— Sunum transkripti:

1

2 TEKSTİL HİJYEN EĞİTİMİ

3 TEKSTİL HİJYENİ NEDİR ? TEKSTİL HİJYENİ NEDİR ? SAĞLIKLI ORTAM SAĞLIKLI VE TEMİZ TEKSTİL

4 ÜLKEMİZDE TEMİZLİK MALZEMESİ TÜKETİMİ!. DETERJAN TÜKETİMİ ABD ‘YE KIYASLA 12 KAT AVRUPA’YA KIYASLA 10 KAT DAHA AZDIR!..... SUUDİ ARABİSTAN’DA TEMİZLİK KAĞIDI TÜKETİMİ KİŞİ BAŞINA ÜLKEMİZİN 6 KATIDIR!....

5 Kir : Organik ve inorganik maddelerden oluşan ve tekstile yapışarak kötü görünüm sağlayan tüm maddeler “Kir” olarak değerlendirilebilir. Kirler ; katı, yarı katı veya sıvı halde bulunabilirler. Bakterilerin beslenmesi için gerekli ortamı oluştururlar.

6 KİR NEDİR? Kir, ortamda bulunması istenmeyen maddedir Yağ Protein Mineral Toz YÜZEY DİKKAT! 1-Kirin analizi iyi yapılmalı 2-Yüzeyin analizi çok iyi yapılmalı

7 Kirin tekstil üzerine yapışması ; Kirin cinsine, Tekstilin özelliklerine. Zamana bağlıdır.

8 TEKSTİLDE OLUŞAN KİR ÇEŞİTLERİ VE KİRLERE MÜDAHALE ŞEKİLLERİ

9 Yağ,Kan,Nişasta,Şeker,tuz Lekeleri. Yağ,Kan,Nişasta,Şeker,tuz Lekeleri. Su ve Deterjanlı solüsyonlar kullanılarak ortamdan uzaklaştırılır.

10 Boya,Madeni yağ, mum,kozmetik lekeleri. Solvent veya ovma ile temizlenir.

11 Kireç, pas,metal gibi lekeler. Asidik solüsyonlar kullanılarak, ortamdan uzaklaştırılırlar.

12 Meyve,şarap,çay,kahve lekeleri. Bir ağartıcı maddesi kullanılarak çıkartılabilen lekeler

13 GÖRÜNEN KİR. KİR, Göz Burun Cilt tarafından algılanan Bulunduğu ortamda bulunmaması gereken materyallerdir.

14 Görünmeyen Kir MİKRO ORGANİZMA NEDİR? Mikroorganizmalar çok küçük canlılardır. Bazıları faydalı olup, ekmek, peynir, şarap ve antibiyotik üretiminde kullanılır. Diğerleri ise, (ki Bayer kimya’nın profesyonel ürünlerinin alanına girmektedir) patojen olup canlıların özellikle de insanların hasta olmasına sebep olurlar.

15 Bakteriler, tek hücreli organizmalar olup ikiye bölünerek çoğalırlar. Üremeleri çok hızlıdır. Eğer uygun koşullar sağlanırsa, sayıları 7-20 dakikada ikiye katlanır.

16 BAKTERİLERİN ÇOĞALMA HIZI NEDİR? 1 Bakteri hücresi,20 dakikada 2 3 saat içinde saat içinde saat içinde 16,000,000. adet hücre olur.

17 TEMİZLİK ÜRÜNÜ NEDİR, NASIL ÇALIŞIR? TEMİZLEME ETKİLERİ; 1) Yüzey aktif etkisi 2) Çözücü etkisi 3) Kimyasal etki

18 1) Yüzey Aktif Etki Yüzey Aktif Madde: Bir sıvının yüzey gerilimini düşürerek “ıslatma” gücünü arttıran kimyasallardır Kil bilinen en eski yüzey aktif maddelerden biridir Yağ + NaOH (kül) +   RCOO - + Na + + gliserol Yağ + KOH +   RCOO - + K + (arap sabunu) + gliserol

19 Yüzey aktif maddelerin sınıflandırılması Anyonik Yüzey Aktifler Katyonik Yüzey Aktifler Noniyonik Yüzey Aktifler Amfoterik Yüzey Aktifler Günlük hayatımızdaki emülsiyonlar Süt Mayonez Çorbalar Salata sosları YÜZEY AKTİFLER YÜZEY AKTİFLER

20 2) Çözücü Etkisi ÇÖZÜCÜLER H+H+ H+H+ O-O- Na + + NaCl OH 2 H2OH2O H2OH2O H2OH2O H2OH2O Cl - H2OH2O H2OH2O H2OH2O H2OH2O H2OH2O OH 2 UÇUCU ÇÖZÜCÜLER (SOLVENTLER) UÇUCU OLMAYAN ÇÖZÜCÜLER

21 UÇUCU ÇÖZÜCÜLER CCl 4 Tiner Benzin Trikloretilen Perkloretilen Zararları Kanserojendirler Cilde cok zararlıdır Yanıcı veya patlayıcıdırlar Suda çözünmezler UÇUCU OLMAYAN ÇÖZÜCÜLER Su Glikoller Amonyak ÇÖZÜCÜ ÇEŞİTLERİ

22 3) Kimyasal Etki BAZI KİRLER FİZİKSEL OLARAK ORTAMDAN UZAKLAŞTIRILAMAZLAR KİMYASAL REAKSİYON Örnek: Kireç, Pas, Silikat Çözücüler ! İNHİBİTÖRLER= istenmeyen reaksiyonları önler

23 TEMİZLİĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER Zaman Mekanik Kimyasal Isı Kimyasal Mekanik Zaman Mekanik Zaman Isı Kimyasal

24 TEMİZLİK MADDELERİNİN KULLANIMI DOĞRU ÜRÜN DOĞRU YERDE DOĞRU MİKTARDA DOĞRU YÖNTEMLE KULLANILMALIDIR

25 ÇAMAŞIR HİJYENİ Çamaşır Hijyeni Nedir? – –Yıkama – –Temizleme – –Dezenfeksiyon – –Tekstil Ömrü – –Yıkama Maliyeti – –Koku – –Uzun Vadeli Tekstil Koruma (Kireç, Sararma, Grileşme) – –Maliyet Kontrolü (Cost Control) %40 enerji %35 personel %10 amortisman %7 su %7-10 KİMYASAL

26 ÇAMAŞIR HİJYENİ Kontrol Edemediklerimiz: – –Tekstil Türü – –Kirin Cinsi ve Miktarı – –Su Şartları – –Çamaşır Makinesi (tip ve kapasite) Kontrol Edebildiklerimiz: – –Kimyasal – –Mekanik – –Isı – –Zaman

27 KONTROL EDEMEDİKLERİMİZ Tekstil (Ön Ayrımın Önemi) – –Kumaş Cinsine Göre Pamuklu-Keten (max ısıda) Pamuklu-Sentetik (60-70) Sentetik (naylon, polyester, max 60) Nazik (Yün, ipek) – –Renge Göre Renkli Beyaz – –Kirlilik Derecesine Göre Az Kirli Çok Kirli – –Kullanılan Mekana Göre Restoran Ağır Hizmet Önlük Yatak Takımı ve Yastık Kılıfları Havlular İş Elbiseleri Hastane

28 KONTROL EDEMEDİKLERİMİZ KİRİN CİNSİ ve MİKTARI – –Yıkama ile temizlenebilen kirler Deriden gelen, toz, is, ilaç, kan, protein, nişasta, yağ – –Kir ile Leke kavramlarının ayrımı ‘Leke sökme ilacı değildir!...’ Trafik kirinin en aza indirgenmesi Pişmiş Leke kavramı – –Su + deterjan ile temizlenebilenler – –Su + deterjan + yardımcı maddeler ile temizlenebilenler – –Su + Asidik yıkama maddeleri ile temizlenebilenler – –Su + deterjan ile temizlenemiyenler BAYER KİMYA

29 KONTROL EDEMEDİKLERİMİZ SU FAKTÖRÜ – –Su sertliği ve yumuşak suyun önemi – –Tesisat – –Suyun kalitesi – –Sertlik birimleri Dh ve fr sertlik ( 1 dh= 1.79 fr) – –Su tasviyesi (yumuşatma sistemleri maliyetlere olan etkisi) – –Tekstile yapışan kirecin olumsuz etkileri Emicilik Ağırlaşma Grileşme

30 KONTROL EDEMEDİKLERİMİZ ÇAMAŞIR MAKİNELERİ – –Ev tipi, Sanayii Tipi – –Yüklemenin Önemi – –Makine Bakımının Önemi – –Flot Oranı (1/4 – 1/5) – –Silindir Hacmine Göre Kuru Çamaşır (1/12 – 1/14) H (sil.hacmi)=3,14 * r 2 * L(sil.uzunluğu)

31 KONTROL EDİLEBİLEN FAKTÖRLER KİMYA – –Kullanılan Miktar – –Doğru Kimyasal Seçimi – –Çamaşır deterjanın temel yapısı Toz deterjanlar Yardımcı Yıkama Maddeleri Ağartıcılar MEKANİK (Yükleme Miktarı) ISI (Su ısısı) ZAMAN

32 KONTROL EDİLEBİLEN FAKTÖRLER TOZ DETERJANLARIN TEMEL YAPISI – –Anyonik Aktif – –Noniyonik Aktif – –Sabun – –Fosfatlar – –Kompleks Yapıcılar – –Alkaliler (Silikatlar ve Soda) – –Ağartıcı – –TAED – –Köpük Kesici – –Optik Parlatıcı (Normal ve Super Optik) – –Fosfonat – –CMC – –Enzimler (2li ve 3 lü) – –Parfüm

33 KONTROL EDİLEBİLEN FAKTÖRLER YARDIMCI YIKAMA MADDELERİ – –Yağ Sökücüler – –Alkali Katkılar – –Ağartıcılar – –Grilik, Sarılık Gidericiler – –Yumuşatıcılar

34 Tekstil temizliğinde AMAÇ, Tekstile zarar vermeden yani çamaşırların değerini koruyarak hijyenik ve estetik açıdan en iyi temizlik sonucunu almaktır.

35 Tekstil temizliğinde AMAÇ ; Birinci derece yıkama sonuçları,bir yıkama sonunda çamaşırların : Sağlık açısından güvenli Renklerinin solmamış,bembeyaz Lekelerinin çıkmış Yumuşak Hoş kokulu olması gerekir.

36 Tekstil temizliğinde AMAÇ ; 2. İkinci derece yıkama sonuçları, 15 ve üzerinde yıkama sonrasında çamaşırların : Tekstil elyafının zayıflamamış Grileşmemiş Sararmamış Sertleşmemiş Renklerin solmamış olması gerekir.

37 NELERE DİKKAT ETMELİ!... Ön ayrıma özen gösterilmeli Fazla çamaşır yüklenmemeli Su sertliği bilinmeli Ana yıkamada düşük, durulama yüksek su seviyesi Leke Sabitleşmesi (pişme) ve soğuk ön yıkamanın önemi Yeterli deterjan kullanılmalı Doğru ürün kombinasyonu seçilmeli Yıkama Programları oluşturulmalı Doğru ve yeterli ağartıcı kullanılmalı Yumuşatıcı doğru ve yeterli kullanılmalı

38 Çamaşır yıkamada SUYUN önemi Yıkamada kullanılan suyun kalitesi yıkama işleminin kalitesini de belirler

39 Çamaşır yıkamada SUYUN önemi Suyun GÖREVLERİ ; Isı ve mekanik hareketi taşıma Deterjanı ve kiri çözme Elyafı ve kiri yumuşatma Çözülüp elyaftan ayrılan kiri askıda tutma

40 Çamaşır yıkamada SUYUN önemi Kullanılan SU ; Berrak tortusuz Kokusuz Yumuşak ( sertlik derecesi düşük ) Demir içermeyen olmalıdır

41 Çamaşır yıkamada SUYUN önemi Suyun içerisindeki kalsiyum- magnezyum tuzları su sertliğini meydana getirirler. Suyun 1 litresi içinde bulunan madensel tuzların toplamı suyun sertliğini verir

42 Çamaşır yıkamada SUYUN önemi Suyun sertlik derecelerine göre ; Yumuşak su : 0-5 dH Çamaşır yıkamaya en uygun Orta sertlikte su : 5-10 dH Sert Su : dH Çamaşır yıkamaya uygun değil Çok sert su : dH Çamaşır yıkamaya uygun değil

43 Çamaşır yıkamada SUYUN önemi Su sertliğinin olumsuz etkileri ; Çamaşırlarda sertleşme,grileşme,zamanla elyafta zayıflama Yıkama maddesinin içindeki yüzey aktif maddelerin kaybı

44 Çamaşır yıkamada SUYUN önemi 1.Çamaşırlarda sertleşme,grileşme,zamanla elyafta zayıflama ; Kireç ( Ca,Mg tuzları ) suda çözünmeyen bileşikler oluşturarak çamaşırın üzerine çöker.Her yıkamada birikim artar,zamanla çamaşırlar grileşir ve sertleşir.Çamaşırlarda belirgin mukavemet kaybı gözlenir (tuzların keskin moleküler yapısı elyaf üzerinde kesikler oluşturur).Kireç birikintileri aynı zamanda çamaşır makinesinin dış tamburunda da gözlenir.

45 Çamaşır yıkamada SUYUN önemi 2. Yıkama maddesinin içindeki yüzey aktif madde kaybı ; Kireç ( Ca,Mg tuzları ) yüzey aktif maddeler ile birleşerek suda çözünmeyen bileşikler oluşturur.Bu nedenle aktif maddenin temizleme gücü azalır.Sert sularda daha fazla yıkama maddesi kullanılması gerekir.

46 TEKSTİL TÜRLERİ TEKSTİL TÜRLERİ ELYAF TÜRLERİ DOĞAL KİMYASAL Selüloz bazlı Protein bazlı Selüloz bazlı Sentetik *Pamuklu *Yün *Viskoz *Diolen *Keten *İpek *Asetat *Trevira *Polyamid *Naylon *Perlon *Polyacryl SENTETİK KARIŞIMLAR *Orlon *Pamuklu / Polyester *Dralon *Yünlü / Polyacryl

47 TEKSTİL TÜRLERİ Çamaşırlarda Problem yaşamamak için ; *Çamaşırın dokunmuş olduğu elyafın cinsine dikkat edilmeli,elyafın türüne uygun ısıda,programda ve uygun ürünlerle yıkama yapılmalıdır *Renkli çamaşırlarda kullanılan boya maddesinin yıkama ve ağartma işlemlerine dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir

48 TEKSTİL TÜRLERİ A) SELÜLOZ BAZLI DOĞAL ELYAFLAR Ortak özellikleri hidrofil ( suda kolay ıslatılabilen yapıda olmalarıdır ) Pamuklu *Yıkamaya ve kullanıma dayanıklıdır *Alkali ortama dayanıklıdır *Asitlere karşı zayıftır

49 TEKSTİL TÜRLERİ A) Pamuklu ; Islakken direnci % oranında artar Aşırı kullanılan klorlu ağartma maddeleri elyafı zayıflatır Çabuk buruşur,ilk 10 yıkamada çekebilir Isıya oldukça dayanıklıdır ( max.225 C )

50 TEKSTİL TÜRLERİ A) Pamuklu ; Beyazlar C ısıda, renkliler en fazla 60 C ısıda yıkanmalıdır Sıcak ve nemli ortamda uzun süre beklerse çürür ve küflenir,mantar üremesi görülür

51 TEKSTİL TÜRLERİ A) A) SELÜLOZ BAZLI DOĞAL ELYAFLAR Keten ; % 64 Selüloz, % 16 hemiselüloz karışımıdır Alkali ortama dayanıklı, aside duyarlıdır Yıkama özellikleri aynen pamuklu dokumalar gibidir

52 TEKSTİL TÜRLERİ A) 2. Keten ; Su ve nem çekme özelliği iyidir, Çok çabuk buruşur,zor ütü tutar, Yüzeyi son derece düzgün olduğundan fazla kir tutmaz.

53 TEKSTİL TÜRLERİ B) PROTEİN BAZLI DOĞAL ELYAFLAR Ortak özellikleri hidrofob (ıslatılması güç)yapıda olmalarıdır Yün ; Sentetik elyaf karışımlı olarak battaniyelerde rastlanır. Müşteri çamaşırlarında karışık veya saf olarak bulunur.

54 TEKSTİL TÜRLERİ B) 1. Yün ; Çok elastiktir yanlış yıkama ile keçeleşebilir Özel yıkama maddeleri ile C ‘de yıkanmalıdır, Makineye az yüklenmeli, su seviyesi çok yüksek olmalıdır.

55 TEKSTİL TÜRLERİ B) PROTEİN BAZLI DOĞAL ELYAFLAR İpek ; Ter, güneş ışığı ve ısıdan etkilenerek lekelenir Daha çok kuru temizlemeye uygundur

56 TEKSTİL TÜRLERİ D)SENTETİK KİMYASAL ELYAFLAR Petrol ve kömürden elde edilen ufak moleküllü organik maddelerin birleştirilerek uzun zincirli moleküllere çevrilerek sonsuz iplik şeklinde çekilmesiyle oluşur.

57 TEKSTİL TÜRLERİ C) SELÜLOZ BAZLI KİMYASAL ELYAFLAR Viskoz ; Alkali ortama dayanıklı, asitlere karşı hassastır. Genellikle pamuklu ve yünlü karışımlarda kullanılır.

58 TEKSTİL TÜRLERİ C) SELÜLOZ BAZLI KİYASAL ELYAFLAR Asetat. Alkali ortama karşı nispeten hassastır Fazla buruşmaz. 160 C ‘nin üzerinde yumuşayarak bozulur. Elyaflar su çekerek kabarmaz, kolay kurur.

59 TEKSTİL TÜRLERİ C) SELÜLOZ BAZLI KİMYASAL ELYAFLAR Hammaddeleri doğal selülozlardır ancak kimyasal yöntemle selüloz büyük ölçüde değiştirilir.

60 TEKSTİL TÜRLERİ D) SENTETİK KİMYASAL ELYAFLAR Genelde hidrofobdurlar (suda zor ıslanır ) Çabuk kururlar yıkanınca çekmezler. Çoğu zaman ütü gerektirmezler. Cinsine göre belirtilen ısıda yıkanmaları şarttır.

61 TEKSTİL TÜRLERİ D) SENTETİK KİMYASAL ELYAFLAR Nem çekmedikleri için statik elektrikle yüklenirler, bu nedenle toz toplar ve çabuk kirlenebilirler ( tül perdeler ) Genellikle grileşmeye yatkındırlar. Bu, yüksek ısılarda yıkama yapılarak elyafın yumuşaması ve üzerindeki tozun elyafa yapışmasıdır.Ön yıkamada C su ile yıkayıp ana yıkamada 90 C ‘ye çıkılması uygun olur ( yüksek ısıya dayanıklı ise )

62 TEKSTİL TÜRLERİ E) SENTETİK KARIŞIMLI ELYAFLAR Doğal elyaflar dokuma aşamasında sentetik elyaflarla karıştırılırlar. Yırtılmaya karşı dirençleri artar. Ütü kolaylaşır. Buruşma özelliği azalır.

63 TEKSTİL TÜRLERİ E) E) SENTETİK KARIŞIMLI ELYAFLAR Orjinal şekli ve formu kolay korunur. Kolay yıkanıp çabuk kururlar. Daha hafif bir dokuma elde edilir.

64 TEKSTİL TEMİZLİĞİNDE AMAÇ Tekstile zarar vermeden,yani çamaşırların değerini koruyarak hijyenik ve estetik açıdan en iyi temizlik sonucunu almaktır.

65 YIKAMA SONUÇLARI 1) 1) Birinci derece yıkama sonuçları ; Bir yıkama sonunda çamaşırların : Sağlık açısından güvenli, Lekelerinin çıkmış, Renkleri solmamış, Hoş kokulu, Yumuşak olması gerekir.

66 YIKAMA SONUÇLARI 2) İkinci derece yıkama sonuçları ; yıkama sonrasında çamaşırların : Tekstil elyaflarının zayıflamamış, Grileşmemiş, Sertleşmemiş, Sararmamış olması gerekir.

67 YIKAMA İŞLEMİNİN EVRELERİ ÖN ÇALKALAMA ÖN YIKAMA ANA YIKAMALAR AĞARTMA DURULAMALAR SON DURULAMA SIKMA

68 YIKAMA İŞLEMİNİN EVRELERİ ÖN ÇALKALAMA Islanmayı ve kaba kirin atılmasını sağlayan 2-3 dakika soğuk veya ılık su ile yapılan ilk işlemdir. Çok kirli olmayan çamaşırda gereksizdir.

69 YIKAMA İŞLEMİNİN EVRELERİ ÖN YIKAMA C Su sıcaklığında yapılan ilk yıkama evresidir dk sürer. Az kirli çamaşırda gereksizdir.

70 YIKAMA İŞLEMİNİN EVRELERİ ANA YIKAMALAR Tekstilin türüne göre seçilen su sıcaklığında yapılan ikinci,gerekirse üçüncü yıkamalardır.

71 YIKAMA İŞLEMİNİN EVRELERİ AĞARTMA Lekelerin çıkması için ya yıkama evresinde eklenen ağartma maddesi ile yapılır,yada ayrı bir evrede ağartıcı kullanarak gerçekleştirilir.

72 YIKAMA İŞLEMİNİN EVRELERİ DURULAMALAR Tekstilin emmiş olduğu deterjan ve kirli suyun atılması için yapılan soğuk veya ılık su ile, 2-3 dakika süreyle birkaç defa tekrarlanan uygulamalardır.

73 YIKAMA İŞLEMİNİN EVRELERİ SON DURULAMA Durulanmış çamaşırın yumuşatıcı ilavesiyle son kez durulanmasıdır.

74 YIKAMA İŞLEMİNİN EVRELERİ SIKMA Son olarak ya makinenin içine yada ayrı bir sıkma makinesinde çamaşırın emmiş olduğu su sıkılır. ( % 50 yaklaşık ).

75 TEMİZLİK MADDELERİ KULLANIRKEN DOĞRU ÜRÜN DOĞRU YERDE DOĞRU MİKTARDA DOĞRU YÖNTEMLE KULLANILMALI.

76 TEMİZLİK MADDELERİ KULLANIRKEN ÜRÜNLER ASLA KARIŞTIRILMAMALI Klor içeren ürünler + Asit içeren ürünler Asit içeren ürünler + Alkali ürünler Deterjanlar + Yumuşatıcılar 3. AMBALAJLAR KAPALI VE AYRI YERDE TUTULMALI 4. ÜRÜN DAİMA SUYA EKLENMELİ 5. YİYECEK MADDELERİNDEN UZAK TUTULMALI

77 TEMİZLİK MADDELERİ KULLANIRKEN KUVVETLİ ASİT VE ALKALİ MADDELERİN KULLANIMINDA GÖZLER VE CİLT ELDİVEN VS KULLANARAK KORUNMALIDIR.

78 ÇAMAŞIR YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR Makineye çok fazla çamaşır yüklenmelidir ; Çamaşırlar kuru iken üstte elin rahat gireceği kadar boşluk kalmalıdır. Yoksa mekanik etki azalır ve iyi temizlenemez, iyi durulama yapılamaz.

79 ÇAMAŞIR YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR 2. Makineye alınan su miktarı yıkamada düşük seviyede olmalıdır ; Fazla su alınırsa deterjanın konsantrasyonu düşer,etkisi azalır ve mekanik etki azalır.

80 ÇAMAŞIR YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR 3. Durulama su seviyesi yüksek olmalıdır. Az su alınırsa, deterjanlı –kirli su tam olarak atılamaz,iyi durulama olmaz.Çamaşırlar zamanla grileşir. Kalan deterjan artıkları kurutmada sarar maya neden olurlar. Deterjan kalıntısı ve yumuşatıcı bir araya gelirse sararma yapar.

81 ÇAMAŞIR YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR 4. Çamaşırdaki bazı kirlerin sabitleşmemesi ( pişmemesi ) için makineye önce ılık su alınıp daha sonra ısı yükseltilmelidir. Bu mümkün değilse önce ılık su ile çalkalayıp bu su boşaltılmalı, sonra sıcak su alınmalıdır.İlk olarak makineye sıcak su alınırsa bazı kirler ısıyla pişerek sabit lekeler halini alır ve sonra temizliği mümkün olmayabilir.

82 ÇAMAŞIR YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR 5. Yıkama maddesinin dozajı çok önemlidir. Su sertliğine ve kirlilik derecesine göre belirlenmiş olan miktarlarda deterjan kullanılmalıdır. Eksik dozaj ile çamaşır yıkanırsa deterjan su sertliğine etkisiz kalır ve serbest kalan kireç zamanla çamaşırın ve makinenin üzerine çöker. Çamaşırlar sertleşir grileşir. Grileşen çamaşırlar özel yıkamalarla kireç çözme işleminden geçirilmesi gerekir, bu da ek maliyet demektir.

83 ÇAMAŞIR YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR 6. Ağartıcı kullanırken dozaj ve ısı çok önemlidir. Oksijen ağartıcılar tekstil ve renkler için daha güvenlidir.Fazla kullanılsa bile tekstile zarar vermez. Bu tür ağartıcılar kullanırken su sıcaklığı > 60 C olmalıdır.

84 ÇAMAŞIR YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR 6. Klorlu ağartıcılar has boyalar hariç renklilerde kullanılmaz. Oksijenli ağartıcının aksine elyafı zayıflatır.Kullanım miktarı ve sıcaklığı arttıkça tahribat artar.Optik beyazlatıcı ile ters etkiye girer. Optik beyazlatıcı içeren yıkama maddeleri kullanıldığında deterjan çözüldükten 5 dakika sonra ağartıcı eklenmelidir. Klor kumaş aprelerini bozabilir. Bazı sentetikleri sarartır. Durulamada çamaşırın üzerinden atılmazsa ütü ve kurutmada elyafı zayıflatır. Kullanılırken su sıcaklığı < 60 C olmalıdır.

85 ÇAMAŞIR YIKARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR. 7. Yumuşatıcı doğru dozajda kullanılmalıdır. En iyi sonucu almak için gereğinden fazla kullanılmamalı ve çamaşırın üzerine direkt olarak dökülmemelidir.


"TEKSTİL HİJYEN EĞİTİMİ TEKSTİL HİJYENİ NEDİR ? TEKSTİL HİJYENİ NEDİR ? SAĞLIKLI ORTAM SAĞLIKLI VE TEMİZ TEKSTİL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları