Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Erhan DEMİR Antalya, 10.12.2012 Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Dairesi Bitkisel.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Erhan DEMİR Antalya, 10.12.2012 Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Dairesi Bitkisel."— Sunum transkripti:

1 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Erhan DEMİR Antalya, Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Dairesi Bitkisel Gıda ve Yem Sınır Kontrol AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE İHRACAT UYGULAMALARI

2 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB TARAFINDAN FORMATI BELİRLENEN SERTİFİKALAR  AB’ye Kuru meyve İhracatında düzenlenen Sağlık Sertifikası (2006/504/EC Kararı kapsamında)Sağlık Sertifikası  AB’ye Doğa Mantarı İhracatında düzenlenen ANNEX-III Sertifikası (1635/2006/EC Kararı kapsamında)ANNEX-III  AB’ye üzüm suyu ve üzüm şırası ihracatında VI 1 Belgesi (883/2001/EC )

3 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon)  AB Komisyonunun tarihinde yayınlanan 2002/80/EC sayılı kararı tarih ve 2006/504/EC sayılı karar ile değiştirilmiştir.  Bu karar ile ülkemizden AB üye ülkelerine ihraç edilecek belirli kuru meyvelerin beraberinde Bakanlığımızca onaylanmış Sağlık Sertifikası taşıma zorunluluğu getirilmiştir. Sağlık Sertifikası

4 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon)  Karar kapsamındaki ürünlerin AB’ye yapılacak ihracatlarında; Sağlık Sertifikası ile Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporunu beraberinde taşımak zorundadır.  2006/504 sayılı Karar 2007/459 sayılı Karar ile değiştirilmiştir.  Bu Karar ile %10 dan fazla fındık, antepfıstığı, kuru incir içeren işlenmiş ürünler (helva, baklava, bisküvi vb.) için de Sağlık Sertifikası düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

5 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon)  1152/2009/EC  “Aflatoksin ile Kontaminasyon Riski Bulunan Belirli Gıda Maddelerinin Belirli Üçüncü Dünya Ülkelerinden Avrupa Birliği’ne (AB) İthalatını Düzenleyen Özel Koşulları Uygulamaya Koyan ve 2006/504/EC Sayılı Kararı Yürürlükten Kaldıran” 1152/2009 (EC) Sayılı Komisyon Yönetmeliği 28 Kasım 2009 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştır.

6 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon)  1152/2009 (EC) Sayılı Komisyon Yönetmeliği 01 Ocak 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.  Yönetmelikle; Ülkemizden Avrupa Birliği üye ülkelerine yapılacak kuru meyvelerin (incir, fındık, antep fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünler) ihracatında Bakanlığımız tarafından düzenlenen Sağlık Sertifikası formatı değiştirilmiştir.  İlgili yönetmelik kapsamında Ülkemizden AB’ye ihracatı gerçekleştirilen ürünlere; Bakanlığımızca yeniden hazırlanan “Sağlık Sertifikası” ile birlikte Ortak Giriş Belgesi (Common Entry Document-CED) eşlik etmektedir.

7 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon)  1152/2009/EC  20 kg’ı geçmeyen brüt ağırlıktaki gıda maddeleri sevkiyatlarına veya %20’den az miktarlarda işlenmiş veya bileşik gıda içeren gıda maddelerine Sağlık Sertifikası düzenlenmeyecektir.  Oluşturulan modele uygun, doldurulmuş, imzalanmış ve yetkili temsilci tarafından doğrulanmış numune alma ve analiz sonuçları ve bir sağlık sertifikası eşlik edecektir.

8 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi (Sertifikasyon)  1152/2009/EC  Sağlık sertifikaları ihracat yapan ülkenin resmi dilinde ve ithalatı yapan Üye Devlet’in resmi dilinden birinde düzenlenecektir.  Sağlık sertifikası Topluluğa gıda maddeleri ithallerinde sadece çıkarıldıkları tarihten dört ay sonrasına kadar geçerli olacaktır.

9 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 İthalat aşamasında AB yetkili makamı tarafından kontrol sıklığına göre numune alınmaktadır.

10 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Başvuru Aşaması  İhracat işlemleri, ihracatçı firma ve ihraç edilecek ürünlere ait bilgilerin üretici/ihracatçı veya temsilcisi tarafından Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne (GGBS) kaydının yapılmasıyla başlar.  Avrupa Komisyonunun 1152/2009 (EC) Sayılı Komisyon Tüzüğü kapsamında yer alan fındık, antepfıstığı ve kuru incir ve bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatı ile bileşiminde bu ürünleri en az %20 içeren gıda maddelerinin ihracatı için ihracatçı firma Sağlık Sertifikası Beyannamesi ile yetkili 31 İl Müdürlüğünden birine başvurur.

11 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ AB ülkelerine yapılacak fındık, kuru incir ve antepfıstığı ile bunlardan hasıl bazı ürünlerin ihracatında Bakanlığımızca Sağlık Sertifikası düzenleme yetkisi verilen İl Müdürlükleri (31 Adet) İZMİR AYDIN MANİSA DENİZLİ GİRESUN ORDU SAMSUN ZONGULDAK RİZE TRABZON SAKARYA KOCAELİ BOLU DÜZCE İSTANBUL GAZİANTEP ŞANLIURFA KAHRAMANMARAŞ ADANA MERSİN OSMANİYE ÇORUM TEKİRDAĞ BURSA ISPARTA ANKARA KONYA KIRŞEHİR ESKİŞEHİR KAYSERİ ANTALYA

12 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012

13 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Başvurunun Değerlendirilme Aşaması  Kontrol Görevlisi tarafından İhracat Beyannamesinde yer alan ürün ve G.T.I.P ile Yönetmelik kapsamında yer alan ürün listesi karşılaştırılır.  Yönetmelik kapsamında yer alan bir ürün ise Sağlık Sertifikası düzenlemek için ihracat kontrolü başlar.

14 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Numune Alma ve Analiz Aşaması  AB’ye ihraç edilmek istenen partiden 401/2006 sayılı Gıdalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metotları Komisyon Yönetmeliği dikkate alınarak hazırlanan tarih ve sayılı (Tebliğ No: 2011/32) “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Mikotoksin Limitlerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği” ne göre bu konuda eğitim almış Kontrol Görevlileri tarafından numune alınır.

15 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Numune Alma ve Analiz Aşaması  Alınan numuneyi, Aflatoksin analizi için Akredite yetkili İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş özel laboratuvara Resmi Numune Alma Prosedürü’ne uygun şekilde Kontrol Görevlisi gönderir.

16 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Analiz Sonuçlarının Değerlendirilmesi  Yetkili laboratuvardan alınan analiz sonucunu AB Aflatoksin limitine (1881/2006/EC sayılı Gıdalardaki Belirli Bulaşanların Maksimum Limitlerinin Belirlenmesi Hakkında Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü ve düzeltmesi 165/2010/EU Komisyon Yönetmeliğine) göre Kontrol Görevlisi değerlendirir.  Analiz sonuçlarının AB mevzuatına uygun olması halinde Sağlık Sertifikası düzenleme aşamasına geçilir.

17 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ Sağlık Sertifikası Düzenleme Aşaması  İmza örneği AB’ye bildirilmiş Kontrol Görevlisi tarafından 1152/2009/EC Komisyon Tüzüğü ekinde yer alan Sağlık Sertifikası GGBS üzerinden düzenlenir.  Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu GGBS üzerinden çıktı alınır ve sertifikaya eklenir.

18 GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ

19 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ  Ülkemiz menşeli olmayan kuru gıda ürünlerine AB kuru meyve Sağlık Sertifikası düzenlenmemelidir.  Serbest Bölgelerden AB’ye gönderilecek kuru meyve ihracatlarında Tebliğ hükümlerine göre Tebliğ ekinde yer alan Sertifika düzenlenmelidir.  AB’ye yapılacak kuru meyve ihracatında sağlık sertifikası uygulama talimatı yeniden düzenlenerek yetkili illere gönderilecektir.  2013 yılı itibari ile numuneler akredite laboratuvarlara gönderilecektir.  12 Kasım 2012 tarihli 1058/2012/EC kapsamında kuru incirlerde aflatoksin B1 seviyesinin 6 ppb’ye toplam aflatoksin seviyesinin 10ppb’ye yükseltilmiştir tarihinden itibaren Karar uygulanmaya başlanmıştır.

20 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ  Kuru meyve işletmelerinde mutlaka HACCP denetimi gerçekleştirilmelidir.  Sertifikaya imza atacak Kontrol Görevlilerine ait İmza sirküleri ile ilgili yeni düzenleme yapılacak. Yeni formata göre yetkili illerden imza sirküleri asıl nüsha ıslak imzalı olarak toplanacak, ayrıca pdf formatında taranmış olarak e-posta adreslerine gönderilecektir. İmza sirküleri yılda iki dönemde güncellenecek.

21 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE KURU MEYVE İHRACATIMIZ  FVO misyon ziyareti…  Ekim 2012 tarihlerinde FVO misyonu ülkemizi ziyaret etmiştir.  Fındık ve Kuru incir için Trabzon, İzmir ve Aydın illerimizde Üretici, üretici depoları, işletme, il müdürlüğü ve laboratuvarlarda incelemelerde bulunmuştur.  Misyon Raporu henüz yayınlanmamış olmakla birlikte 2008 yılındaki misyon tavsiyelerinin yerine getirildiği tespitinde bulunmuşlardır.

22 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE DOĞA MANTARLARI İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi  1635/2006/EC numaralı Komisyon Yönetmeliği kapsamında ANNEX-III sertifikası düzenlenmektedir.ANNEX-III  tarih ve sayılı yazımız ekinde uygulama talimatımız 81 il md. gönderilmiştir.  Parti veya seriyi temsil edecek sayıda numune ve her bir numune miktarı 500 gram olacak şekilde Kontrol Görevlisi tarafından alınmaktadır.

23 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE DOĞA MANTARLARI İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi  Alınan numuneler Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) laboratuvarlarına, hazırlanan sertifika ile beraber gönderilmektedir.  Radyasyon (Sezyum134, Sezyum137) analizi sonuçlarının 600 Bq/kg geçmemesi durumunda ANNEX-III sertifikası düzenlenmektedir. ANNEX-III

24 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE ÜZÜM SUYU VE ÜZÜM ŞIRASI İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi  883/2001/EC Komisyon Yönetmeliği kapsamında VI 1 Belgesi düzenlenmektedir.  tarih ve sayılı yazımız ekinde uygulama talimatımız 81 il md. Gönderilmiştir.

25 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE ÜZÜM SUYU VE ÜZÜM ŞIRASI İHRACATIMIZ Sertifika Düzenlenmesi  İhraç edilmek istenen üzüm suyu ve üzüm şırasından numune alınarak Ankara, İzmir, Çanakkale İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsüne analiz için gönderilir.  VI 1 belgesinin Analiz Raporu başlıklı 11 inci Bölümü analizi yapan laboratuvar tarafından doldurulur ve onaylanır.  Diğer kısımları ise Kontrol görevlisi doldurur.

26 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ Biber  AB tarafından 669/2009/EC yönetmeliği kapsamında Ülkemiz menşeli kabak, armut, domates ve biber ürününe 25 Ocak 2010 tarihi itibariyle %10 kontrol sıklığı uygulanmaktadır.  Bakanlığımızın çalışmaları neticesinde kabak ve armut bu listeden tarihi itibariyle çıkartılmış olup herhangi bir kontrole tabi tutulmadan ihraç edilmektedir.

27 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ  01 Nisan 2011 tarihinden itibaren AB’nin 669/2009 EC sayılı Komisyon Yönetmeliği gereğince özellikle “Methomyl, Oxamyl, Carbendazim, Clofentezine, Diafenthiuron, Dimethoate, Formetanate, Malathion, Procymidone, Tetradifon, Thiophanate-methyl” aktif maddelerinin aranmasına yönelik pestisit kalıntı analizleri Bulgaristan sınırında yapılmaktadır.

28 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ  Biberde alınan Hızlı Alarm bildirimlerinin artması nedeniyle 08 Temmuz 2011 tarihinden itibaren ülkemizden AB’ye ihraç edilecek biber ürününde ürün partilerinin tümünde pestisit analizi yapılması uygulaması başlatılmıştır.  Şu an itibari ile ülkemizden AB’ye ihraç edilecek biber ürününde ihracat öncesi pestisit analizi için tarla ürünlerinde %10 sera ürünlerinde %20 kontrol sıklığı uygulanmaktadır.

29 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ  Biberde alınan Hızlı Alarm bildirimlerinin artması nedeniyle 08 Temmuz 2011 tarihinden itibaren ülkemizden AB’ye ihraç edilecek biber ürününde ürün partilerinin tümünde pestisit analizi yapılması uygulaması başlatılmıştır.  Şu an itibari ile ülkemizden AB’ye ihraç edilecek biber ürününde ihracat öncesi pestisit analizi için tarla ürünlerinde %10 sera ürünlerinde %20 kontrol sıklığı uygulanmaktadır.

30 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ NoLaboratuvar Unvanı 1Antalya İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü 2Çanakkale İl Kontrol Lab. Müdürlüğü 3Galab-Batal Laboratuvar Hiz. Tic. Ltd. Şti Özel Gıda Kontrol Lab. 4MRL Merkez Kalıntı Araştırma Laboratuvarları Özel Gıda Kontrol Lab. 5MSM Özel Gıda Kontrol Lab. 6Bursa Gıda Kontrol MAEM 7Adana İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü 8Sanilab Özel Gıda Kontrol Lab. 9MSA Özel Kontrol Laboratuvarı 10İnterlab Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı 11Alfa Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı AB’ye ihraç edilecek biber ürününde pestisit analizi yapılması için alınan numunelerin gönderileceği laboratuvar listesi

31 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ Salamura Asma Yaprağı  AB’ye ihraç edilen salamura asma yapraklarında yüksek düzeyde zirai ilaç kalıntısı tespit edilmesi ve bunun süreklilik arz etmesi üzerine Bakanlığımızca ülkemizden AB ülkelerine ihraç edilecek salamura asma yapraklarında ihracat öncesinde her partide pestisit analizi yapılması uygulaması tarihinde başlatılmıştır.  Analiz sonucu AB limitlerine uygun ürünler için Sertifika düzenlenmektedir.

32 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AB’YE TAZE MEYVE VE SEBZE İHRACATIMIZ AB MRLs Linki:

33 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 SORU-CEVAP

34 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…

35 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü GKGMBSK-ED2012 AYRINTILI BİLGİ İÇİN Erhan DEMİR Tel: Eray ELÇİM Tel: Faks:


"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Erhan DEMİR Antalya, 10.12.2012 Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Dairesi Bitkisel." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları