Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALVAR AALTO 1898-1976.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALVAR AALTO 1898-1976."— Sunum transkripti:

1 ALVAR AALTO

2 Alvar Aalto Şubat 1898 yılında Kuortane’de doğmuş,11 Mayıs 1976 Helsinki’de yaşamını yitirmiş Finli mimardır. Alvar Aalto, modern mimarlık ve tasarımının ile en büyük isimlerinden biridir.

3 Alvar Aalto, Helsinki Teknoloji Üniversitesi Mimarlık mezunudur.
Aalto İkonik çalışmaları arasında iç mekan tasarımlarını, endüstriyel tasarım ürünlerini, grafik tasarımı ve tekstili sayabiliriz.

4 ‘’… Mimarlık bir bilim değildir
‘’… Mimarlık bir bilim değildir. Yine de binlerce insani işlevi birleştirmeye yönelik aynı büyük bireşimsel işlemdir, ama buna karşın, mimarlık olarak kalmaya devam eder. Amacı hala maddi dünyayı insan yaşamıyla uyumlu hale getirmektir. Mimarlığı daha insani kılmak iyi mimarlık demektir ve bütünüyle teknik bir işlevcilikten daha geniş kapsamlı bir işlevcilik demektir.’’ ‘’The Humanizing of Architecture,’’ 1940

5 Yaşama daha kişisel bir yapı kazandırmak mimarın görevidir”. “
Finlandiyalı A. Alto, 20. yy’ın en önemli mimarlarındandır. En büyük katkısı Bauhaus’un ve uluslararası üslubun öbür türevlerinin katı mimarlık öğelerini insanileştirmiş olmasıdır. İnancını kısaca şöyle özetlemiştir: Yaşama daha kişisel bir yapı kazandırmak mimarın görevidir”. “

6 Alvar Aalto'nun en önemli özelliklerinden biri,hangi akıma dahil olursa olsun , yaşamın boyunca kendi ulusal değerlerinden hiç kopmamış ve bunu her tasrımında göstermiştir.

7 BAŞLICA ESERLERİ Viipuri kütüphanesi
Akustik dalgalı tavanıyla Alvar AALTO kendine özgü mimarlık üslubunu bu eserinde göstermiştir.

8

9 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Baker Yurdu
Aalto İkinci Dünya Savaşı esnasında MIT’de öğretmenlik yaptığı için üniversitenin fiziksel çevresini ve konumlandığı yeri yani Boston’a hakim Charles Nehri’nin kıyıları çok iyi biliyordu. Yatakhaneyi tasarlaması istendiğinde Aalto’ya Charles Nehri’nin kenarında bir yapı yeri verildi. Aalto odaları nehre doğru yönlendirdi, böylece odalarda kalanlar kenti ve nehri seyredebileceklerdi.

10 Dalgalı formu yalnızca uzun bir yapıyı sınırlı bir yapı yerine yerleştirme yolu olarak değil, aynı zamanda Aalto’nun öğrencilerin hoşlandıklarını düşündüğü Charles Nehri’nin karşısındaki eğimli manzaraya bir yanıt olarak da kullanmıştır.

11

12 Paimio Chair, Alvar Aalto’nun 1932 yılında Artek firması için tasarlamış olduğu bir sandalyedir.

13 Paimio ismini Alvar Aalto’nun Finlandiya’daki çok sevdiği şehirden almıştır. Alvar Aalto Paimio’yu tüberküloz hastalarının her gün uzun süre oturabilmeleri için tasarlanmış. Koltuğun sırt kısmına hastaların daha kolay nefes alabileceği şekilde uygun açı verilmiş. Ürün önce ülkesinde ses getirmiş, güneybatı Finlandiya’da tüberküloz sanatoryumu Paimio Chair’i satın almış, sonrasında Helsinki’de İskandinav yapı forumu ile birlikte yapılan standart ürünler bir sergide ilk kez halka gösterilmiş. Paimio Chair ilk üretildiğinde kayın ağacından üretilmiş ve çıtaları bükme yöntemi ile tasarlanmış. Sonrasında huş ağacının daha sağlam ve esnek olduğuna karar verilip bu materyal ile üretilmiş. Paimio Chair %100 Finlandiya üretimi olduğu için Alvar Aalto’nun göz bebeği tasarımlarındandır.

14 Paimo Sanatoryumu Paimo Sanatoryumu ile Aalto, uluslararası üne kavuştu: Altı yapıdan oluşan bütün, balkonlarının her biri gün ışığını en çok alacak biçimde tasarlanmıştır

15 II. Dünya Savaşı'nın Finlandiya'da yol açtıgı yıkım, ülke boyutunda bir yeniden yapılanma ve kentleşme planı geerektirince söz konusu plan (özellikle Helsinki kent merkezinin düzenlenmesi), Aalto'nun başkanlıgı altında bir komisyon tarafından tasarlandı. Bir adada yer alan Saynatsalo kasabası için de, çevredeki göl ve ormanlarının manzaralarını vurgulayan bir belediye merkezi yapan bir plan oluşturuldu.

16 Saynatsalo Town Hall

17

18 Helsinki Kültür Binası
Sanatın insancıl boyutlarını ortaya koymuştur.

19 Villa Mairea Alvar Aalto tarafından Harry ve Mairea Gullichsen için tasarlanmış bir konut yapısıdır. Kereste fabrikasına sahip olan Harry ve Mairea Gullichsen bir dönem Aalto’nun mobilyalarının üretildiği ve pazarlandığı Artek firması ile çalışmıştır. Ev sahibesi, Mairea Gullichsen, lerde Paris’de resim çalışmalarında bulunmuş, bir ressamdır. Alto bu dönemde konut yapıları üzerine birçok çalışmada yapmıştır.

20 Daha önce de belirtildiği üzere, Paris’de Le Corbusier’in konut çalışmalarını incelemiştir. Villa Mairea, Aalto’nun konut konusunda birçok farklı deneyim edindikten sonra tasarladığı bir yapıdır. Bunun yanı sıra, kullanıcının istekleri, yapının oluşumunda en az Aalto’nun estetik yaklaşımları kadar etkin olmuştur. Mairea Gullichsen, Aalto’dan villanın “Finlandiyalı, fakat bugünün ruhunu taşıyan” bir yapı olmasını istemiştir. (Richard, 1992). Bu yaklaşım doğrultusunda Aalto yapıyı tasarlarken çıkış noktası olarak hem kendi kültürünü, hem de modernist yaklaşımları değerlendirmiştir.

21

22 HAZIRLAYANLAR AYŞE LİSA YAKUPOĞLU DENİZ SEZGİ ALANOĞLU
MAHSUM ÇETİNKAYA OSMAN GÖKTUĞ TÜRKMEN


"ALVAR AALTO 1898-1976." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları