Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAV KAYGISI YAŞAYAN BİR ÖĞRENCİNİN DİLE GETİRDİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAV KAYGISI YAŞAYAN BİR ÖĞRENCİNİN DİLE GETİRDİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 SINAV KAYGISI YAŞAYAN BİR ÖĞRENCİNİN DİLE GETİRDİKLERİ
“Sınavdan günlerce önce, sınavın nasıl geçeceğini düşünmekten, yapmam gereken çalışmalara konsantre olamıyorum. Yatağıma girdiğimde, bazen saatlerce uyuyamıyorum. Evde annem, babam da çok çalışmam gerektiğini, sınavdan mutlaka iyi bir sonuç almam gerektiğini söylüyorlar. Onları mutlu etmem için iyi not almam gerekir. Sınavdan hemen önce kalbim yerinden fırlayacakmış gibi oluyor, avuçlarımın içi öylesine terliyor ki, sınav kağıdım bile nemleniyor. Sınav hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor...”

2 SINAV KAYGISI NEDİR? Kaygı nedeni açıkça tanımlanamayan tedirgin edici veya mantıksız korkulardır.

3 Sınava hazır değilim, Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki? Sınavlar niye yapılıyor ne gerek var? Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz. Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki.

4 Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım.
Ben zaten bu konuları anlamıyorum. Biliyorum bu sınavda başarılı olamam. Sınav kötü geçecek. Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanabilirim ki? Zamanım çok az.

5 - Ya başarısız olursam, arkadaşlarıma, aileme ne derim
- Ya başarısız olursam, arkadaşlarıma, aileme ne derim? - O kadar çalışmama rağmen hiç bir şey hatırlayamıyorum. - Acaba kaç alacağım? - Arkadaşlarım benden daha iyi. Herkes iyi notlar alacak, ben kötü alacağım. -Başarılı olamazsam mahvolurum.

6 KAYGILI DURUMDA HİSSEDİLEN FİZYOLOJİK BELİRTİLER NELERDİR?
Kalp atışlarında hızlanma ve artış, çarpıntı, Hızlı nefes alıp-verme, Gerginlik ve/veya sinirlilik hali, Terleme ve/veya titreme, Dilin damağın kuruması, Mide şikayetleri,

7 SINAV SONUNDA YAŞAYABİLECEĞİNİZİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ÜZÜNTÜLERİNİZİ VE SEVİNÇLERİNİZİ SINAV SONRASINA BIRAKINIZ.

8 HEYECANLANMAKTAN DEĞİL, HEYECANI PANİĞE DÖNÜŞTÜRMEKTEN KAÇININIZ
HEYECANLANMAKTAN DEĞİL, HEYECANI PANİĞE DÖNÜŞTÜRMEKTEN KAÇININIZ.BİRAZ HEYECAN DAHA ÇOK ÇALIŞMANIZI SAĞLAR.

9 BAŞARIYA GİDEN YOL İÇİMİZDEN GEÇER.

10 SINAV KORKUSUNU GÜCÜMÜZ YAPABİLİRİZ...
SINAV KAYGISI YERİNE SINAV CESARETİ

11 SINAV KAYGIMIZI AZALTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

12 OLUMLU DİYALOG & OLUMLU DÜŞÜNCELER
Yapmam gereken nedir? Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne zararı olabilir? Ne kaybederim? Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim? Tüm mataryelleri çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım.

13 Hangi sorular sıklıkla soruluyor, onlardan başlamalıyım.
Takıldığım yerler olabilir, bilenlere soracağım ve yardım alacağım. Diğer öğrenciler kadar iyi olmasam da elimden geleni yaparak ilerlediğimi ve daha iyi olduğumu göstereceğim., Diğer öğrenciler de gergin ve telaşlı. Ben de kendimi kontrol edebilir ve başarılı olabilirim. Duygularım kontrolüm altında, başarabilirim.

14 Daha önce hep kaybettim. Sonra Yapabilirim İnanıyorum
BU SÖZLERDEN TAMAMEN VAZGEÇİN Yapamam İnanmıyorum Zamanım yok. Belki Acaba Korkuyorum Olanaksız Eğer Bilmiyorum Daha önce hep kaybettim. Sonra BU SÖZCÜKLERİ SÖZCÜK DAĞARCIĞINIZIN BİR PARÇASI YAPIN. Yapabilirim İnanıyorum Zaman yaratacağım Kesinlikle Mutlaka Kendime güveniyorum İnançla her şey mümkündür Yapacağım Öğreneceğim Bu sefer kazanacağım Şimdi, şu an.

15 DOĞRU NEFES ALMA Doğru nefes almak vücudu rahatlatır ve gevşemeyi sağlar. Anlık ya da başlayacak olan heyecan ve kaygının giderilmesinde çok etkilidir. Doğru ve derin nefes aldığımız zaman damarlar genişler, ve kan bedenin en uç ve derin noktalarına kadar ulaşır.

16 DOĞRU NEFES ALMA EGZERSİZİ NASIL UYGULANIR?
1- Nefes almadan önce sol elinizi karnınızın üzerine, sağ elinizi göğsünüzün üzerine koyun. 2- Nefes alarak önce karnınızın sonra da göğsünüzün şiştiğini hissedin. 3- Nefes aldığınız sürenin dört katı kadar süre nefesinizi tutmalı, iki katı kadar sürede de nefesinizi ağzınızdan vermelisiniz. 4- Günde defa bu egzersizi yapmak kaygının azalmasına yardımcı olur.

17 Uyku alışkanlığınızı düzene sokunuz ve her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarak vücut saatinizin ayarlanmasını sağlayınız.

18 Dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem veriniz
Dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem veriniz. Unutmayınız, beynimizin daha iyi çalışması ve kendimizi daha zinde ve sağlıklı hissetmemiz ile beslenme biçimimiz arasında sıkı bir ilişki vardır.

19 SINAV SIRASINDA NELERE DİKKAT EDECEĞİZ?

20 Sınavda en başarılı olduğunuz bölümden başlayın
Sınavda en başarılı olduğunuz bölümden başlayın. Ancak en yüksek puan getiren testleri öncelikle cevaplandırmak gerektiğini de unutmayın. - Yanınızda bir saat bulundurun,ara ara süreyi kontrol edin. - Uzun sorulardan korkup kaçmayın,mutlaka okuyun.

21 -Yönergeleri dikkatli okuyun.
- Çok basit ve doğru gibi görünen seçeneklere şüphe ile yaklaşmalısınız.Çünkü amaç sizleri şaşırtmak olabilir. -Yapamadığınız sorular üzerinde zaman harcamayın, zamanınızı iyi kullanın. - Özel bir kodlama sistemi geliştirerek soru kitapçığı üzerinde işaretleyin.

22 - İlk cevapları, ikinci kez okuduğunuzda verdiğiniz cevaptan kesin emin değilseniz değiştirmeyin.
Sayfa sayfa şıkları cevap anahtarına geçirin, arada cevap anahtarı ile kitapçık arasında karşılaştırma yapın. - Dört veya daha fazla cevabın aynı seçenekte toplandığı durumlarda o diziyle ilgili çalışmanızı yeniden gözden geçirin.

23 - UZUN SORULARDA ÖNCE SORUYU SONRA PARAGRAFI OKUYUN
- UZUN SORULARDA ÖNCE SORUYU SONRA PARAGRAFI OKUYUN. - SAYISAL SORULARDA ŞIKTAN GİTME YÖNTEMİNİ KULLANACAKSANIZ ORTADAKİ ŞIKKI TERCİH EDİN. - DOĞRU YANITI BULSANIZ BİLE GÖZUCUYLA DİĞER ŞIKLARA DA BAKIN. - DOĞRU CEVABI İKİ ŞIKKA DÜŞÜRDÜYSENİZ BİRİNİ TERCİH EDİN.

24 Yorulduğunuzda 30- 40 saniye ara vererek zihninizi dinlendirin
Yorulduğunuzda saniye ara vererek zihninizi dinlendirin. -Süre kalırsa çözemediğiniz sorulara dönün Sınav sırasında çevre ile ilgilenmeyin. - Sınav sırasında kaygıya teslim olmayın. Kaygı ile baş edebileceğinizi unutmayın…

25 SINAVLARDAN SONRA KENDİNİZİ ÖDÜLLENDİRİN
EKSİKLERİNİZİ TESPİT EDİP, ÖĞRENİN.

26 Sınavda başarılı olmak, bizim tek ve son amacımız ve seçeneğimiz değildir.

27 Sınav için olumlu düşünün
Sınav için olumlu düşünün. Sınav: öğrencinin ilgi, yetenek ve çalışma alışkanlıklarıyla kazanmış olduğu bilgilerin değerlendirilmesidir. Bu sebeple "sınav başarısı ile kişilik değerinizi bir tutmayın". Sınavlarda uygulanan testler kişilik testleri olmayıp bilgi ve başarı testleridir.

28 Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın
Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Unutmayın ki, herkesin kapasitesi birbirinden farklıdır. Kendi kendinizle yarışın.

29 Sınavlarda yaşadığınız kaygının performansınızı düşürdüğüne inanıyor, kaygınız ile başa çıkamıyorsanız ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız rehberlik servisine başvurabilirsiniz.

30 Başarılı olmak için neler yapmamız gerektiğini biliyor muyuz?
Planlı, düzenli ve sistemli ders çalışma kurallarına uyabilmeliyiz Dersi derste öğrenebilmek için tüm dikkatimizi kullanmalı, anlamadığımız konuları çekinmeden sormalı ve sorulan soruları cevaplamak için aktif olmalıyız Kendinize baskı yaratmadan dinlenme, eğlenme ve çalışma zamanını planlayarak etkili bir moral, dikkat ve ödüllendirme ile etkili çalışmak.

31 Herkesin kapasitesi farklıdır ve asla kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Önemli olan elinizden geleni yapıyor olduğunuza vicdanen inanıyor olmanızdır. Çevrenizin, sınavı geçmenize ilişkin istekleri sizi teşvik etmek içindir. Ama kazanmadığınız zaman, çevrenizdeki kişiler sonuçtan mutlu olmasa da size duydukları sevgileri sürer. Sınava yakın bir zaman kaldığında yeni bilgi öğrenmeye çalışmayın; sadece öğrendiğiniz bilgileri tekrar edebilirsiniz.

32 Sınavda “zaman yeterli gelmeyecek” şeklinde düşünmeyin; aksi halde sizin heyecan ve panik yapmanızı sağlayacağı için zamanı zaten iyi kullanamazsınız. Soru başına verilen zamana uymaya özen gösterin; zor soruları sonraya bırakın. Sınav yerine erken gidin ama asla sınav öncesinde sınavla ilgili arkadaşlarınızla konuşmayın. OKS öncesinde trafiğin durumunu önceden görüp, zaman planlaması yapın.

33 Sınavınız kötü bile geçse sınav esnasında ve sonrasında moralinizi bozmayın; kendinize bir dahaki sefere daha iyi çalışacağım sözü verin. Sınavda heyecanlandığınızı hissettiğinizde panik yapmayın, kendinize yasak koymayın. Birazdan geçeceğini düşünün. Sınava giren başka öğrencilerin, kaç soru yaptıkları veya sınav esnasında neler yaptıklarıyla ilgilenmeyin. Sınavda size kolay gelen bölümlere ve yüksek puanlı olan sorulara cevap vermeye öncelik gösterin


"SINAV KAYGISI YAŞAYAN BİR ÖĞRENCİNİN DİLE GETİRDİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları