Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEŞSİZ BRONZLAŞTIRICILAR AUTOBRONZANLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEŞSİZ BRONZLAŞTIRICILAR AUTOBRONZANLAR"— Sunum transkripti:

1 GÜNEŞSİZ BRONZLAŞTIRICILAR AUTOBRONZANLAR
Ömür Uçar 2009

2 GÜNEŞ Güneş dünyamızın ısı ve ışık kaynağıdır.
Mikroplarla mücadele eder, kan dolaşımını hızlandırır, Aldığımız besinlerin absorbe edilmesini ve D vitamininin sentezini sağlar. Işık yoksunluğu bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve sağlığımızın bozulmasına yol açar Güneş insana yaşama sevinci ve mutluluk verir.

3 Uzun süren karanlık günler insanların ruh halini berbat eder.
Doğal ışık ve baharda ılınan hava iyimserliği, sevgiyi, umudu uyandırır. Güneşli ülkelerin insanları daha neşeli, daha canlı ve dışa dönüktür. Sanatları renkli, müzikleri, dansları hareketlidir. Güneş tenin daha çekici ve bronz bir görünüme kavuşması içine de vazgeçilmezdir.

4 Güneşlenmek veya solaryumda bronzlaşmak çok keyifli gibi görünüyor
Güneşlenmek veya solaryumda bronzlaşmak çok keyifli gibi görünüyor. Ama bu madalyonun sadece bir yüzü, madalyonun diğer yüzü ise bronzlaşma tutkusunu sorguluyor ve insanları temkinli olmaya davet ediyor. Yazın güneşte, kışın solaryumda bronzlaşma tutkusunun faturası, erken yıpranan ve yaşlanan bir cilt ile kanser riski oluyor.

5 Güneşle Gelen Hastalıklar
Geçici Hasarlar: Cildin toleransının düşmesi Güneş çarpması Saçların yıpranması

6 Kalıcı Hasarlar: Hiperplazi Hiperpigmantasyon Çiller Hipopigmente lekeler Yaşlılık lekeleri Ekimoz Foto yaşlanma Aktinik keratoz Telenjektazi Siyah noktalar Katarakt Deri kanseri

7 BRONZ TEN ve MODA 1900’lü yıllardan önce özellikle batılı insanın gözünde, beyaz ten güzelliğin ve seçkinliğin ta kendisiydi. Esmerlik ise pek makbul değildi. Kadınlar şapka ve şemsiyelerle gezer, kendilerini güneşten korumak için çok dikkatli ve hassas davranırlardı. O zamanlar esmer ten, güneş altında çalışmak zorunda olan kimselere veya Afrika’dan gelen hizmetkârlara özgü bir renkti. Kentler büyüdü ve sanayi toplumu, çalışanları iç mekânlara taşıdı. Üretime katılan, iş hayatına giren kadınlar da iç mekânlara kapandılar. Aslında tüm yaşam duvarların ardına geçti.

8 Kentlerde içedönük bir yaşam tarzı oluştu
Kentlerde içedönük bir yaşam tarzı oluştu. Pazar gezintilerinin dışında açık havaya çıkmak bir hayal oldu ve böylece XX.yüzyılda, bir çok kültürde ama özellikle Batı’da , ten rengine bakış açısı değişti. Esmerleşmek, gezmek için imkânı ve zamanı olanların bir imtiyazı olarak görülmeye başlandı. Bir zamanlar beyazlaşmak için arsenik bile içen kadınlar, beyaz tenlerini soluk bir hayalet gibi görür oldular. Bu dertten kurtulmak ve bir az renk kazanmak için de kendilerini her fırsatta, sere serpe güneşe teslim etmeye başladılar. Tabiî bazen de solaryum salonlarına...

9 Bronzlaşma nedir? Bronzlaşma , güneşten ya da solaryum kaynaklarından ultraviyole ışık ile deri renginin verdiği doğal fizyolojik cevap ile kararmasıdır. Güneşte fazla kalmak ile güneşlenilen bölgede güneş yanığı da oluşabilir. Derinin koyulaşması, ultraviyole ışığa maruz bırakılan deri hücreleri içine melanin pigmentinin salınımı veya miktarının artması ile olur. Melanin, melanosit denen hücrelerce üretilir ve vücudu güneş ışınlarından koruma görevini üstlenir.

10 Bronzlaşma süreci pembeleşmeyle başlar
Bronzlaşma süreci pembeleşmeyle başlar. Güneş altında kalındığında, cilt pembe-kırmızı bir renk alır. Bu kızarıklık, cilt altında genişleyen kılcal damarların yansımasıdır. Bu renk değişimi, cildin güneş ışınlarına verdiği ilk tepkidir.

11 Bronzlaşma nasıl oluşur?
Güneş ışınlarına maruz kalan ciltte, bazı DNA parçaları ciddi şekilde hasar görür. Bunun üzerine, cilt kendini korumak için, melanin üretmeye başlar. Melanin, güneşe karşı doğal bir koruyucudur. Çoğalan renk pigmentleri (melanin) cildin rengini koyulaştırır ve bu faaliyet güneşe maruz kalındıktan sonraki birkaç gün boyunca devam eder. Böylece deri rengi koyulaşır.

12 Bronzlaşma aniden olabildiği gibi tercihen de oluşabilir
Bronzlaşma aniden olabildiği gibi tercihen de oluşabilir. Ani bronzlaşma kısa sürede hafifler. Geç bronzlaşma ise güneşlendikten saat sonra başlar, giderek koyulaşır. Herkes aynı sürede veya aynı ölçüde bronzlaşmaz. Cilt rengindeki değişim, genetik ve hormonal faktörlere bağlıdır. O çok özendiğimiz bronz ten, aslında ultraviyole ışınların saldırısında, cildin kendisini korumak için, melanin sayısını arttırarak, dönüştüğü renktir. Ancak melanin ne kadar artarsa artsın cildi tam olarak korumayı başaramaz.

13 Cilt Tiplerine Göre Bronzlaşma
Cilt tipleri, güneşe tepkisi açısından Fizpatrick’in sınıflandırmasına göre altı grupta incelenir: Tip 1. Kızıl saçlı ve çilli: Kanser tehlikesine karşı en duyarlı gruptur. Bu grupta koruyucu melanin çok azdır ve bronzlaşma bir hayaldir. Tüm koşulları zorlarlarsa biraz renk değiştirmeyi başarabilirler. Cilt kanseri riski çok yüksektir. Tip 2. Beyaz tenli, açık renk gözlü: Bu grupta da bronzlaşma pek olmaz. Ama güneşte çıkıldığında kızarıklık, soyulma ve lekelenme meydana gelir. Bu grupta da kanser riski yüksektir.

14 Tip 3. Açık Tenli, Kumral: Bu tip cilt hafifçe yanar, bronzlaşmaya daha fazla müsaittir. Cildi koruyarak, nemlendirerek, ihtiyatla bronzlaşabilir. Fakat güneşin kalıcı hasarlarına karşı bağışıklığı yoktur. Tip 4. Koyu Buğday Tenliler: Bu grup güneşte kızarmaz belki ilk andan bronzlaşmaya başlar. Fakat kansere ve lekelenmeye karşı korunmalıdırlar. Tip 5. Asyalılar (sarı ırk) Bu grupta yanıp kızarmadan bronzlaşırlar. Bilinen tüm riskler bu grup içinde geçerlidir. Tip 6. Afrika Zencileri: Bu grup yanıp kızarmaz, ama güneş onlarında rengini koyulaştırır. Ayrıca leke ve kanser riski de, yok denemez.

15 Ismarlama Güneş Güneşsiz Bronzlaştırıcı Ürünler Autobronzanlar

16 Bu ürünler "autobronzan“ olarak adlandırılırlar.
Güneş ışınlarının cilt üzerinde zararlı etkileri nedeniyle son yıllarda yapay bronzluk önem kazanmıştır. İsminden de anlaşıldığı gibi, güneşsiz bronzlaşma ürünleri, güneşe çıkmadan yanık bir ten elde etmeyi sağlar. Bu ürünler "autobronzan“ olarak adlandırılırlar. Ten rengini değiştiren ürünler cilde sürülerek ya da oral yola kullanılır.

17 Bunlar fondöten gibi bir boya malzemesi değildir
Bunlar fondöten gibi bir boya malzemesi değildir. Yıkandığınız veya suya girdiğiniz zaman akmaz. Adeta güneş altında bronzlaşmış gibi, bir süre etkisini korur. Genelde güvenlidir. Yan etkisi, geçici bir süre için cildi kurutmasıdır. Güneşsiz bronzlaştırıcıların tek sorunu; uygulama... Lekesiz bir ton elde etmenin belli ama basit kuralları vardır.

18 Kozmetik firmalarının her gün yenilenen formüllerle piyasaya sürdükleri autobronzanlar cilde hızlı bir şekilde istenen bronzluğu verirler. UV filtreleri ile cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korurlar. Yaz makyajına uygun olarak cilde aynı zamanda güzel bir ışıltı da katarlar. Süt, krem, jel, sprey ve tablet şeklinde piyasaya sürülen bronzlaştırıcılar tüketiciye zengin seçenek olanağı sağlar. Ancak autobronzanlar güneş altında ne bronzlaştırıcı ne de koruyucu bir ürünün yerini tutarlar. Yararlı bir makyaj ürünü gibi kabul edilmelidirler.

19 Deriyi boyamak suretiyle bronzlaşmayı sağlayan maddelerden
Deriyi boyamak suretiyle bronzlaşmayı sağlayan maddelerden DHA (dihidroksiaseton), Juglon (5-hidroksi 1.4-naftokinon), Allantoin dihidroksiaseton ve Eritruloz (butan 1,3,4-triol-2-on) kullanılmaktadır. DHA (dihidroksiaseton) deri üzerine olan etkisi net olarak bilinmemektedir. Derinin amino grupları ile dihidroksiasetonun karboksil gruplarının reaksiyona girdiği düşünülmektedir. %5’lik konsantrasyonları emilsiyon şeklinde kullanılmaktadır. Juglon (5-hidroksi 1.4-naftokinon) yeşil ceviz kabuklarından elde edilir. Dihidroksiaseton ile karışımı halinde %0.035 konsantrasyonunda kullanılmaktadır.

20 Allantoin dihidroksiaseton, ürik asit ve parabanik asitle beraber formüllere girmiştir. Bu madde allantoinin yumuşatıcı, nemlendirici, temizleyici ve iyileştirici özelliğini ve dihidroksiasetonun bronzlaştırıcı özelliğini bünyesinde toplamıştır. Eritruloz (butan 1,3,4-triol-2-on) % konsantrasyonunun ciltte kahverengi renk meydana getirir.

21 Bunların dışında melanin oluşum hızını arttıran
trozin ve trozin oksidasyonunu sağlayan riboflavin içeren ürünlerde bulunmaktadır. Tirozin melanin içinde bulunan bir aminoasittir. Bu ürünlerin aktif olabilmesi için güneşe ihtiyaçları vardır. Uzun süreli bir bronzluk yaratır. Bunların dışında; Beta karoten ve psoralen içeren tabletler, sistemik olarak pigmentasyonu stimüle eder.

22 ETKİSİ Güneş altında cildin doğal olarak bronzlaşması, cildin alt tabakalarında gerçekleşir. Bronzlaşma bilindiği gibi aslında cildin güneş ışınlarına karşı doğal savunmasıdır. Oysa güneşsiz bronzlaşma; kullandığınız ürünün sadece cildin en üst tabakasında ölü hücrelerin bulunduğu dış yüzeyinde meydana gelir. Derinin üst tabakasında bulunan proteinlerin serbest amino grupları ile reaksiyona girerek renk oluşturur.

23 Uygulamadan sonraki birkaç saat içerisinde doğal bronz birden oluştururlar.
Renklenen Epidermis yüzeyde kaldığı sürece renk etkin olur. Deri kalınlığına ve rengine bağlı olarak beklenenden daha soluk renkler oluşabilir. Yine derinin yapısına bağlı olarak deride renklenmenin olmadığı durumlarda olabilir.

24 KULLANIM TALİMATI Bronzlaşma cildin ölü tabakalarının yığıldığı üst yüzeyde gerçekleştiği için, lekesiz bir bronzlaşma elde etmek zor olabilir. Bronzlaştırıcı kullanmadan önce yüze veya bütün vücuda iyi bir aşındırma yaparak dış yüzeyi pürüzsüz bir hale getirmek gerekmektedir. Bu işlem de bir gün önce yapılmalıdır. Hatta vücut için bir enstitüde peeling yaptırmak çok yararlı olacaktır. Güneşsiz bronzlaştırıcı kullanmanız, günlük bakım ürünlerinizi kullanmanızı engellemez. Ancak bakım ürünlerinizi bronzlaştırıcınızı uygulamadan en az yarım saat önce kullanıp ürünün cilde iyice nüfuz etmesini beklenmelidir.

25 Yüzde Kullanımı: Parmağınızla burnunuzun üzerine, alnınıza, elmacı kemikleri üzerine birer damla ürün sürün ve ürünü alnınızdan saçlarınıza, yanaklardan yüzünüzün dışına, burnunuzdan yanaklara ve çenenizden boynunuza doğru ince bir tabaka halinde eşit olarak dağıtın. Spray kullanımında da aynı sırayı izleyin. Vücutta Kullanımı: İnce bir tabaka halinde yayacağınız ürününüzün özellikle dirseklerde, dizlerde ve bileklerde iyice yedirilmesine dikkat edin.

26 Ürününüzü uyguladıktan hemen sonra leke kalma ihtimaline karşı ellerinizi ve tırnak içlerini iyice temizleyin. İyi bir bronzlaşma için ürüne zaman tanıyın, hemen giyinmeyin, suya girmeyin ve duş almayın. Ürününüzü kaşlara, kirpiklere, saç diplerine, göz çevresine ve giysilerinize yaklaştırmayın. Ürününüzü açtıktan sonraki iki ay içinde tüketin.

27 Bronzlaşma Tutkusu Ne kadar bronz olurlarsa olsunlar tenlerinin koyuluğu onları hiçbir zaman tatmin etmiyor. Buldukları her fırsatta güneşleniyor, solaryuma giriyor ya da bronzlaştırıcı ürünler kullanıyorlar. Sayıları dünyada olduğu gibi ülkemizde de gittikçe artıyor...

28 Bronzlaşma meraklıları aslında birer tanoreksia hastası olabilir mi?
Bronzlaşma çılgınlığının vardığı son noktadayız. Hatta İngiliz bilimadamları bu durum için özel bir kelime bile üretti: Tanoreksia. Nasıl anoreksia, asla yeterince zayıf olmadığını düşünen insanların yakalandığı yeme bozukluğu ise "Tanoreksia" da ne kadar bronzlaşırsa bronzlaşsın, henüz yeteri kadar bronz olmadığı hissine kapılanların rahatsızlığı. Konunun dikkat çekici yanı ise bu kişilerin sayısının gittikçe artması.

29 Yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durum gibi kriterler vakaları tanımlamakta yetersiz. Onlar komşu teyze, patron, küçük yeğen gibi tamamen içimizden insanlar. İngiltere'de Newcastle Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre her yıl 100 kişi güneşin direkt etkisine fazlasıyla maruz kalmış olmaktan hayatını kaybediyor. Ve başka bir araştırmaya göre de her yıl dünya üzerinde 3 milyon kişi cilt kanserine yakalanıyor. Bunların çoğu hasarı gençlik yıllarında almış kişilerdir.

30 Uzmanlar bronzlaşma tutkusunun nedenleri ve sonuçları üzerinde kafa yormaya devam ediyor.
Tanoreksianın hem fizyolojik hem psikolojik sonuçları dikkat çekici. Bu insanlar kendilerini daha iyi hissetmek, özgüven kazanmak, toplumda kabul görmek gibi ihtiyaçlarla bronzlaşmayı takıntı haline getirebiliyorlar. Olayın fiziksel boyutu da korkutucu. Maruz kalınan ultraviyole ışınları; yanık, çil, leke, erken yaşlanma gibi cilt sorunlarına, katarakt gibi görme bozukluklarına hatta deri kanserine varan sonuçlar doğuruyor.

31 Solaryum cihazlarındaki teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, konforu arttırmak için "ultra cam reflektörler ve aromatik kokular eklenirse eklensin "uzmanlar solaryumun hâlâ zarar verdiğini düşünüyor. Buna karşılık yapay ışığa maruz kalanların vücudunda salgılanan mutluluk hormonu, bu cihazlara bağımlılığı gün be gün arttırıyor.

32 Güneşsiz bronzlaşma yok edilebilir mi?
Hayır, güneşsiz bronzlaşma ürünleriyle elde edilen bronz görünüm hemen yok edilemez, ancak kendi kendine belli bir sürede açılarak yok olur. Açılma işlemini hızlandırmak istiyorsanız vücudunuzu keselemeyi deneyebilirsiniz. Eğer elde ettiğiniz renkten hoşnutsanız ve daha kalıcı olsun istiyorsanız, sert sabunlardan ve alkollü temizleyicilerden kaçınmalısınız.

33 TEŞEKKÜRLER


"GÜNEŞSİZ BRONZLAŞTIRICILAR AUTOBRONZANLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları