Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hayvanları Koruma Günü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hayvanları Koruma Günü."— Sunum transkripti:

1 Hayvanları Koruma Günü

2 İçindekiler Hayvanları Koruma Günü Hayvanları Korumanın önemi
Hayvanlarla İlgili Şiirler Hayvanlarla İlgili Resimler Evcil Hayvanlar Vahşi Hayvanlar Hayvanları korumak için neler yapabiliriz?

3 Hayvanları Koruma Günü
Hayvanlar, duyu ve hareket yetenekleri olan canlılardır. Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında bir araya geldiler. Hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği‘ni kurdular. Yurdumuzda Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu‘nu oluşturdular yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim‘i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.

4 İlk çağlarda insanlar, hayvanlardan korkuyorlardı
İlk çağlarda insanlar, hayvanlardan korkuyorlardı. Hayvanlardan korunmak için evlerini dağların yamaçlarına, kayalıklara kuruyorlardı. Zamanla insanlar hayvanlara yaklaştılar. İnsanlar daha ilk çağda kedi, köpek, at, koyun, sığır, keçi gibi hayvanları evcilleştirdiler. Evcilleşen hayvanlar, insanların yardımcısı oldu. Bugün uygar ülkelerde hayvan hastaneleri kurulmuştur. Veterinerler hayvan hastalıklarını belirleyip iyileştiriyorlar. Hayvan hastalıklarına karşı önlem alınıyor. Hayvanları hastalıklardan korumak için aşı yapılıyor.

5

6 Hayvanları Korumanın önemi
Hayvanlar bizim ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Biz hayvanlara zarar verirsek onlar bize hiçbir şey vermezler. Hayvanları sevenler, insanları daha içten severler. Hayvan dostları mutlu olmayı sevgide ararlar. Hayvanları koruyalım. Hayvanlara eziyet etmeyelim. Hayvanları sevelim. Onlara yardımcı olalım. Hayvanları Koruma Günü’nde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım.

7 Başlıca besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yağ hayvanlardan sağlanır
Başlıca besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yağ hayvanlardan sağlanır. Giyeceklerimizin bir bölümü de hayvanların derisinden, yün ve tüylerinden yapılır. İnsan sağlığı için gerekli olan aşı ve serumun yapılmasında da hayvanlardan yararlanılır. Kafesteki kanaryanın ötüşünü dinlemek, akvaryumdaki balıkları seyretmek bizi dinlendirir. Çiçekten çiçeğe, ağaçtan ağaca dolaşan böcekler, bitkilerin çoğalma olayına yardımcı olur. Çevremizdeki hayvanlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yararlanıyoruz. Kuşkusuz akrep, yılan gibi zararlı hayvanlar da vardır. Bu zehirli hayvanlardan kendimizi korumalıyız.

8

9 Hayvanlarla İlgili Şiirler
Hayvanın da kalbi vardır. Kalplerini kırmayalım. Onlarında canı vardır. Şaka ile vurmayalım. İşimize yardımları var. Hayvan diye hor görmeyin. Bir kısmının işi çok zor. Sıkıştırıp yormayalım. ALİ FURKAN KORUCU

10 Hayvan Sevgisi İnan sevince her şey güzel Hayvan sevgisi neymiş bilmezdim Bakıp değer vermezdim Eşimdir Sevgi rehberi Bana öğretti hayvan şefkati Artınca sevgi katlanıyor ilgi Onlara olmuyor yürek sevince hiç katı Her şeyin iyisini ben ondan aldım Sevgisi ile beslenip donandım Kaybettim iki kedimi yürekten yandım Kahrımdan inanın dünyanın sonu sandım Özay İşcan

11 Hayvanlarla İlgili Resimler

12

13 Evcil Hayvanlar İnsanların evde hayvan besleme alışkanlığı, yabanıl hayvanlardan bazılarını evcilleştirdikleri tarihöncesi çağlara kadar uzanır. Çünkü insan daha o çağlarda bile etinden, çeşitli ürünlerinden ya da gücünden yararlanmak amacıyla çeşitli hayvanları evcilleştirirken, kendisine kolayca alışan bazı hayvanlara karşı özel bir yakınlık duymuştur. Böylece, başlangıçta yarar üstüne kurulan insan-hayvan ilişkisi giderek karşılıklı sevgi ve dostluk bağlarıyla güçlenmiş, insan bazı hayvanları hiçbir çıkar gözetmeksizin, yalnızca hoşlandığı için evinde beslemeye başlamıştır.

14 Hayvancılıkta geçinen ilk toplumlardan bu yana inek, at, koyun gibi hayvanların yavrulaması insanı aileye yeni bir birey katılmışçasına sevindirir. Özellikle çocuklar bu sevimli tay, buzağı ve kuzulara gerçek bir sevgiyle bağlanırlar. Ama kuşkusuz her evcil hayvan evde beslenemez. Öte yandan bazı insanlar aslan, kaplan, jaguar gibi yırtıcı hayvanları daha yavruyken kendilerine alıştırıp evlerinde besleseler bile, bu hayvanlar doğal yabanıl özeliklerini yitirmedikleri için hiçbir zaman evcil hayvan sayılamaz. Evde insan eliyle beslenmeye alışmış bir aslan serbest bırakıldığında kolayca yabanıl yaşamına dönebilir ve aynı yırtıcılıkla av peşinde koşmaya başlar. Oysa evde bakılıp beslenen gerçek ev hayvanları yabanıl atalarının yaptığı gibi kendi başlarına yiyecek, içecek ve barınak bulamazlar. Çok eskiçağlarda evcilleştirilmiş türlerin soyundan gelen yabani yaşamın kurallarını bilmiyen bu hayvanları sahiplerinin besleyip koruması gerekir.

15

16 Bugün ev hayvanlarının bakımı için geçerli olan birkaç temel kural vardır. Bunlardan ilki hayvanları gerekli ve yeterli yiyeceklere, ama aşırılığa kaçmadan düzenli olarak beslemektir. İkincisi temiz içme sularının hiçbir zaman eksik etmemek, üçüncüsü de yaşadıkları yerlerin yeterince geniş, havalandırılmış ve temiz olmasına özen göstermektir. Dördüncü kural, hayvanların dolaşmak, koşmak ya da uçmak gibi doğal hareket yeteneklerini yitirmemeleri için gerekli koşulları sağlamaktır. Bu arada bakıcılara düşen en önemli görevlerden biri kuşkusuz hayvanların vücut temizliğine ve sağlığına titizlik göstermek, gerektiğinde aşılarını yaptırmak ve hastalandıklarında bir veterinere götürmektir.

17

18 Vahşi Hayvanlar Vahşi hayvanlar yırtıcı eğitilmemişlerdir.vahşi hayvanları o yüzden evlerimizde beslemiyoruz .Yırtıcı hayvan diye de söyleyebiliriz çoğu ormanlarda yaşar .O tür hayvanlardan insanlar korkabilirler . Vahşi hayvanları hayvanat bahçesinde tutuyorlar ve eğitiliyolar.

19

20

21 Hayvanları korumak için neler yapabiliriz?
Zor durumda kalmış hayvanları koruyalım. Onların bakımına yardımcı olalım. Bakımını üstlendiğimiz hayvanların yiyeceklerini, içeceklerini düzenli verelim. Aşılarını zamanında yaptıralım. Hayvanlara eziyet edilmesi insanlıkla bağdaşmaz. Öte yandan bu davranış yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenleri uyaralım. Kuşların, karıncaların yuvalarını bozmayalım. Yumurtalarını almayalım. Avlanma mevsimi dışında kesinlikle av hayvanlarını avlamayalım. Hayvanları korkutmayalım, ürkütmeyelim. Onlara şakadan da olsa eziyet etmeyelim.

22 Bakamayacağımız hayvanları eve almayalım
Bakamayacağımız hayvanları eve almayalım. Biz almazsak belki bakabilecek biri alır. Yiyecek artıklarımızı, özellikle ekmeği, çöplüğe atacağımıza yakınımızda bulunan hayvan besleyicilerine verelim. Sapanla kuş avlamayalım. Avlamak isteyenlere engel olalım.

23 Hazırlayanlar İrem Kılıç Şevval Aydın 6/E


"Hayvanları Koruma Günü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları