Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi"— Sunum transkripti:

1 Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
Erhan ÖRÜN

2 Değinilecek Konular Ermeni Meselesi Nedir? Dünya Kamuoyunca Kabulü
Avrupa Birliğine Etkileri

3 Ermeni Meselesi Ermenistan 1915 olaylarında Ermeniler, sadece Ermeni oldukları için toplu şekilde katledilmiştir. Türkiye Soykırım söz konusu değildir, dönemin şartlarına göre haklı olarak tehcir gerçekleştirilmiştir.

4 1980 Öncesi Dönem 1965 yılı, Ermeni Meselesinin Dünya ve Avrupa kamuoyunda gündeme gelmeye ve yankı bulmaya başladığı bir yıl olarak kabul edilebilir.

5 Ermeni Soykırımını Tanıyan Ülkeler
Uruguay   : 1965 GKRY  : 1982 Arjantin  : 1993 Rusya  : 1995 Kanada : 1996 Yunanistan Lübnan : 1997 Belçika : 1998 İtalya : 2000 Vatikan Fransa : 2001 İsviçre : 2003 Slovakya   : 2004 Hollanda   Polonya   : 2005 Almanya  Venezuella  Litvanya  Şili  : 2007 İsveç : 2010

6 Çeşitli Ermeni Soykırımı Anıtları

7 1980 Sonrası Yaşanan siyasi sekmeler, 80 li yıllar ve daha sonrasında Avrupa'yla ilişkilerin bozulmasına ve Avrupa’da Ermeni Lobiciliğinin artmasına neden olmuştur.

8 Avrupa’da Ermeni Lobiciliği
Diplomatik krizler… Kadrolaşılan AB kurumları… Lobi tarafından yazdırılan raporlar… Türkiye aleyhine olan siyaset ve alınan kararlar…

9 1987 Kararları 18 Temmuz 1987 tarihinde alınan karar, AP’nin Ermeni sorununa bakış açısını ve bu konuda Türkiye’ye karsı tutumunu gösteren alınmış en önemli kararlardan biridir. Güçlü lobi faaliyetlerinde bulunan bir Ermeni azınlığı barındıran Fransa’nın, parlamenterin bu kararın almasındaki etkinliği, kararın objektifliği ve tarafsızlığı konusunda kafalarda soru işaretleri bırakmaktadır.

10 1987 Kararlarından Bazıları
“Ermeni tarafı bu olayları 1948 Birleşmiş Milletler Sözleşmesi gereği soykırım olarak değerlendirmektedir.” “Türk tarafı soykırım iddialarını asılsız bularak reddetmektedir.” “ Türk Hükümeti bugüne kadar 1915 yılındaki soykırımı tanımayı reddederek Ermeni halkını, kendi tarihine sahip olma hakkından yoksun bırakmaya devam etmektedir.”

11 1987 Kararlarından Bazıları
“Tarihsel olarak kanıtlanmış olmasına rağmen, Ermeni soykırımı su ana kadar ne bir siyasi mahkûmiyet konusu olmuştur ne de herhangi bir tazminat alınabilmiştir.” “Ermeni halkının büyük çoğunluğu tarafından esefle karşılanan yılları arasındaki, Ermeni grupları tarafından islenerek, suçsuz kurbanların ölümüne ve yaralanmalarına yol açan, terör eylemlerini tamamen üzüntüyle karsılar ve kınar.”

12 1987 Kararlarından Bazıları
“Türk hükümetinin Ermeni sorunu hakkındaki katı tutumu tansiyonu düşürme yolunda hiç bir şekilde yardımcı olmamıştır.” “Topluluğa üye devletlere, 20. yüzyılda gerçekleştirilmiş insanlık karşıtı, özellikle Ermeni ve Yahudilere karsı katliam ve suçların anısına bir günün ithaf edilmesi için çağrıda bulunulur

13 1987 Kararlarından Bazıları
“Günümüz Türk Hükümetinin, Ermeni halkına karsı düzenlediği soykırımı kabul etmeyi reddetmesi, Yunanistan ile arasındaki fikir ayrılıkları yüzünden uluslararası hukuka uymaktaki isteksizliği, Kıbrıs’ta Türk işgal kuvvetlerinin müdahalesi ve Kürt sorununu varlığını reddetmesi, gerçek parlamenter demokrasinin eksikliği ile birlikte bütün bu sebepler, Türkiye’nin Topluluğa girme olasılığının önündeki asılmaz engellerdir.”

14 AB deki Türkiye Karşıtlığı
Türkiye karşıtı bazı kesimler, varlığını çoğalarak sürdürmektedir. Bazı liderler Türkiye’nin tam üyeliğine izin verilmeyeceğini söylüyor.

15 Türkiye -AB- Ermenistan

16 Teşekkürler…


"Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları