Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Süt Çocuğu Beslenmesinde Yenilikler Prof. Dr. Sema AYDOĞDU EgeÜTF Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme B.D. 2006.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Süt Çocuğu Beslenmesinde Yenilikler Prof. Dr. Sema AYDOĞDU EgeÜTF Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme B.D. 2006."— Sunum transkripti:

1 Süt Çocuğu Beslenmesinde Yenilikler Prof. Dr. Sema AYDOĞDU EgeÜTF Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme B.D. 2006

2 Yol Haritası Anne sütü ile beslenme Anne sütü ile beslenme Bebek beslenmesinin Bebek beslenmesinin tarihçesi tarihçesi İnek sütünün özellikleri İnek sütünün özellikleri Formülaların özellikleri Formülaların özellikleri Formülalarda yenilikler Formülalarda yenilikler Son sözler Son sözler İzmir’den Esenlikler İzmir’den Esenlikler Güzelim Karşıyaka

3 SÜT ÇOCUĞU BESLENMESİNDE TEK ÖRNEK (Altın Standart) ANNE SÜTÜ (AS)

4 ANNE SÜTÜ İnsan Yavrusuna En Uygun Gıda Geniş Spektrumlu Bir İlaç Canlı Bir Besin

5 Romantik, Erotik Bir İlişkinin Aracısı

6 Anne Sütü Süt Çocuklarının Optimal Büyüme ve Gelişmesini Sağlar… Bioyararlılığı Yüksek GİS Konforunu Bozmaz En İdeal Besin… Fonksiyonel Besin

7 Anne Sütü İlk 6 Ay Bebeğin Tüm Gereksinmelerini Karşılar… Ek Gıdaya Gerek Yoktur…

8 AS Kullanımının Tarihçesi Babil - Eski Mısır36 ay Babil - Eski Mısır36 ay M.S. 300 – ay M.S. 300 – ay 18. Yüzyılda ay 18. Yüzyılda ay

9 Bebek Beslenmesinde Tarihçe Antik Çağ :Kolostrum verilmez !!!!! İlk verilen BAL Bebek koyun-keçi emer ! Biberon :Öküz boynuzu Biberon :Öküz boynuzu Kumaş - Deri Emzik yerine sünger Metal - Cam (M.S. 1800)

10 Bebek Beslenmesinde Tarihçe Kolostrum:17.yy kadar zararlı Kolostrum:17.yy kadar zararlı Rönesans :Süt anneler Rönesans :Süt anneler Mortalite % YY :AS - mortalite - % YY :AS - mortalite - % ’de:AS 6 -7 ay yeterli 1772’de:AS 6 -7 ay yeterli 19. YY:Eşek-keçi sütü >>İS 19. YY:Eşek-keçi sütü >>İS İS protein >>>> AS İS sindirimi zor !!

11 Bebek Beslenmesinde Tarihçe 19.YY: AS benzer formülalar 19.YY: AS benzer formülalar Peynir mayası Hidrolize nişasta Tahıllar 1867: İS 1867: İS Buğday unu Malt unu + KHCO3 Malt unu + KHCO3

12 1915SMA Yağsız İS + Laktoz Bitkisel Yağ (67 kcal/dl) Sentetik Adapte Süt

13 Bebek Beslenmesinde Tarihçe 1900’ler: Yumurta-tahıl4.ay 1900’ler: Yumurta-tahıl4.ay Sebzeler2. yaş Sebzeler2. yaş Patates30. ay Patates30. ay 1930 – 40: AS % – 40: AS % ’ler: AS % ’ler: AS %50 Evopore süt popüler Evopore süt popüler 1960’lar: İlk 6 ayda pastörize süt 1960’lar: İlk 6 ayda pastörize süt

14 Bebek Beslenmesinde Tarihçe 1960’lar SMA S26 Whey /kazein = AS benzer Similac Soya bazlı formülalar Protein gr / 67 kcal USA İlk 2 ayda karışık beslenme %83

15 Bebek Beslenmesinde Tarihçe 1970’lere Gelince: Son 25 Yılda AS Geriledi… Formüla Kullanımı ARTTI !!!

16 Bebek Beslenmesinde Tarihçe 1970’ler İlk 6 ayda AS kullanımı İsveç: %6 Polonya : %52 Polonya : %52 Kanada: %7 Kanada: %7 İngiltere: GSE sıklığı arttı !!!!!!!

17 Bebek Beslenmesinde Tarihçe AS kullanımı giderek arttı… İsveç İlk 4 ayda %14’den %52’ye “Bebek dostu hastaneler “ WHO - UNICEF 1995 – USA 1995 – USA 6. ayda AS %22

18 Türkiye Bir Ayını Bitirmiş Sağlıklı Yenidoğanların %9’u Tek Başına AS %7’si Hiç AS Almıyor… %84’ü Karışık Besleniyor !!! (%6’sı Formüla)

19 WHO-2000 ‘’Bir Yaşına Kadar Zorunluluk Dışında Bebeklerinize İnek Sütü Vermeyiniz’’

20 İnek Sütü ve Protein İçeriği AS’den 3 kat fazla AS’den 3 kat fazla Kazeinden zengin Kazeinden zengin GİT mukozasına zararlı GİT mukozasına zararlı 1.7 ml/gün kan kaybı 1.7 ml/gün kan kaybı β-laktoglobulin alerjen β-laktoglobulin alerjen

21 İnek Sütü ve KH İçeriği Laktoz yarı yarıya düşükLaktoz yarı yarıya düşük Flora oluşumu farklıFlora oluşumu farklı Anaerop bifidobakteriler yerine bacteroidesler Oligosakkarid içermez…Oligosakkarid içermez…

22 İnek Sütü ve Yağ İçeriği AS’den azAS’den az Hayvansal yağ - Stearik asitHayvansal yağ - Stearik asit Emilimi kötüEmilimi kötü Ca sabunları oluşurCa sabunları oluşur Esansiyel yağ asit oranı bzkEsansiyel yağ asit oranı bzk

23 İnek Sütü ve Mineral İçeriği Demir Miktar az Emilim düşük - %5 Sodyum AS’nin 20 katı Renal solüt yük 298 mOsm/l Hipernatremik dehidratasyon !! Ca – P dengesi bozuk

24 FORMÜLALAR 20.YY başından itibaren gündemde… Çok önemli bir sanayi dalı Örnek formül AS AS’de ne saptanırsa ekleniyor Sürekli arayışlar… Yenilikler, yenilikler…

25 FORMÜLALAR Standart Formülalar Fonksiyonel Formülalar

26 Başlangıç Formulası Adapte Mama  Protein  Whey/kazein oranı AS benzeri  KH: tamamı laktoz AS benzeri  Nişastasız…  Genelde 1 no’lu formulalar

27 Devam Formulası Adapte Mama  Proteini yüksek  Whey/kazein= 50/50  Kazein fazla= 20/80  KH: Laktoz, Glikoz, Maltoz  Nişastalı  Kalorisi yüksek  Genelde 2 – 3 no’lular

28 Formülalarda Yağ Emilimi Yeterince İyi Değil… SONUÇ: Kalsiyum Sabunları Dışkıda Sertleşme KONSTİPASYON

29 AS satüre yağ asidi Palmitik asit Trigliseritte 2 ()pozisyonunda 2() monogliserit emilimi daha iyi

30 Trigliserid Gliserol Yağ Asitleri Monogliseridler 2() pozisyonu Palmitik Asit

31 Fonksiyonel Formülalar ve Katkılar Nükleotid Nükleotid LCPUFA LCPUFA (Uzun zincirli poliansatüre yağ asidi) Prebiyotik Prebiyotik Probiyotik Probiyotik LCPUFA + Nükleotid LCPUFA + Nükleotid LCPUFA + Prebiyotik LCPUFA + Prebiyotik

32 Nükleotid Katkısı Ribonükleotid 5’-monofosfat AS’de 72 mg/L AS’de 72 mg/L İS’de çok çok düşük… İS’de çok çok düşük… 1996 öncesinde İS bazlı 1996 öncesinde İS bazlı formülalarda yok… İmmun sistem yanıtlarına etkili İmmun sistem yanıtlarına etkili

33 Nükleotid Katkısı Ribonükleotid 5’-monofosfat Lenfosit subgrup yanıtları Lenfosit subgrup yanıtları NK hücre aktivitesi NK hücre aktivitesi Antikor yanıtları Antikor yanıtları İmmünizasyona yanıtta İmmünizasyona yanıttaETKİLİ…

34 Nükleotid Katkısı Ribonükleotid 5’-monofosfat Süt çocuğunun immatür immün sisteminin güçlendirilmesindeEnfeksiyonlardan korunmasında ÖNEMLİ…

35 LCPUFA Katkısı Anne Sütü Omega-3 ve Omega-6 Yağ Asitleri İçerir… Pek Çok Formülada BULUNMAZ…

36 LCPUFA Katkısı AS İle Beslenen Bebeklerin Görme Fonksiyonları Kognitif (bilişsel) Fonksiyonları Daha İYİ… IQ’ları 10 Puan Daha Fazla…

37 LCPUFA Katkısı Araşidonik Asit (AA) (n-6) Dokozaheksaenoik asit(DHA) (n-3) AA/DHA = 1.5 Tüm YD’lerde Özellikle Prematürlerde Çok ÖNEMLİ…

38 LCPUFA Katkısı İmmün Fonksiyonlar Kognitif Fonksiyonlar Görme Retinal Fonksiyonlar İşitme Beyin Gelişimi Fiziksel Gelişime ETKİLİ…

39 PREBİYOTİK NEDİR? İnce Barsakta Sindirilmeyen ŞekerlerOLİGOSAKKARİDLER Kolonda Fermentasyon Asidik Ortam Kolon Florasının Oluşumunu Etkilerler…

40 PREBİYOTİK Anne Sütü Karbonhidratları %7 Laktoz %1 Nötral Oligosakkaridler %0.1 Asidik Olisakkaridler AS Proteini Kadar…

41 PREBİYOTİK AS Oligosakkaridleri (130 çeşit) 3’-galaktozil-laktoz4’-galaktozil-laktoz6’-galaktozil-laktozGalaktoz-N-asetilglukozamin

42 PREBİYOTİK AS Oligosakkaridleri Prebiyotik Etkili BifidojenikAnti-infektifAnti-alerjik

43 PREBİYOTİK Katkısı Hindiba Kaynaklı Frukto-oligosakkarid (FOS) Laktoz Kaynaklı β-galakto-oligosakkarid (GOS) Baklagil Kaynaklı α -galaktosidler

44 PREBİYOTİK Katkısı İlk Kez Japonlarda… Formülalarda %90 GOS + %10 FOS BifidobakteriLaktobasillus Egemen Flora Oluşur…

45 PREBİYOTİK Katkısı BakteriodesEnterobakter Egemen Kolon Florası Oluşmaz… Post-natal İmmun Sistem Matürasyonunda… Daha Sulu Dışkılama ile Defekasyon Düzeninde Rol Oynarlar…

46 PREBİYOTİK Katkısı Oligosakkaridler Kolonositte reseptör analogu Patojenlerin Kolon epiteline yapışmasını inhibe ederler…

47 PREBİYOTİK Katkısı Oligosakkaridler İmmun Hücrelerle Doğrudan İlişkilidirler… Th1/Th2 Dengesini Düzenlerler… Alerji Profilaksisinde Yeni Bakış Açısı…

48 PREBİYOTİK Katkısı Tüm Bu Verilerin Daha Da Geniş Araştırılması Gerekmektedir… Teori DOĞRU Pratikteki Etkinlik ???

49 PROBİYOTİK KAVRAMI 1965’den Beri Gündemde… Önce Alternatif Tıbbın Konusu Günümüzde İse; Tıbbın Ana Tartışma Konularından Biri…

50 PROBİYOTİK FAO/WHO Tanımı – 2001 Yeterli Miktarda Alındığında Bireyin Sağlığına Katkıda Bulunan Yararlar Sağlayan Canlı Mikroorganizmalar

51 PROBİYOTİK KAVRAMI Canlı Mikroorganizmalar LaktobasillusBifidobakteriler Non-patojen Enterokoklar Sakkaromiçes Boulardi Yoğurt Mayası Laktobasillus Bulgarikus Streptokokkus Termofilus

52 PROBİYOTİK KRİTERLERİ İnsan Orijinli İnsan Orijinli Non-patojen Non-patojen Mide asidi ve safrada stabil Mide asidi ve safrada stabil GİT’de canlı kalabilen GİT’de canlı kalabilen Hedef epitel yüzeyine yapışan Hedef epitel yüzeyine yapışan Antimikrobiyal üreten Antimikrobiyal üreten İmmun sistemi module eden İmmun sistemi module edenMİKROORGANİZMALAR

53 PROBİYOTİK KATKISI 2006 ÇALIŞMALARI En çok çalışılan Laktobasillus GG En çok çalışılan Laktobasillus GG Gebelikte anneye veriliyor Gebelikte anneye veriliyor Yenidoğana 6-12 ay uygulanıyor Yenidoğana 6-12 ay uygulanıyorSONUÇ Atopik egzema %50 azalıyor… Atopik egzema %50 azalıyor…

54 PROBİYOTİK KATKISI Üzerinde Çalışılan Konular Antibiyotik diyaresi Antibiyotik diyaresi Yineleyen klostridium difisil diyaresi Yineleyen klostridium difisil diyaresi Nozokomiyal diyare Nozokomiyal diyare A. Gastroenterit profilaksisi A. Gastroenterit profilaksisi ÜSYE profilaksisi ÜSYE profilaksisi Nekrotizan enterokolit Nekrotizan enterokolit

55 PROBİYOTİK KATKISI Üzerinde Çalışılan Konular İrritabl barsak sendromu İrritabl barsak sendromu İnflamatuvar barsak hastalığı İnflamatuvar barsak hastalığı Fonksiyonel konstipasyon Fonksiyonel konstipasyon Helikobakter infeksiyonu Helikobakter infeksiyonu Gıda alerjisi profilaksisi Gıda alerjisi profilaksisi

56 PROBİYOTİK KATKISI İnfantalarda Kullanım Güvenli Güvenli Daha az kolik, irritabilite Daha az kolik, irritabilite Daha az doktor viziti Daha az doktor viziti Daha az antibiyotik kullanımı Daha az antibiyotik kullanımı Sağlıklı büyüme ve gelişme Sağlıklı büyüme ve gelişme

57 PROBİYOTİK KATKISI Kullanım Riskleri Endokardit ? Endokardit ? Pnömoni ? Pnömoni ? Menenjit ? Menenjit ? Bazı yayınlara göre Bazı yayınlara göre bakteriyemi riski YOK… Akut gastroenteritte çok etkili Akut gastroenteritte çok etkili

58 PROBİYOTİK KATKISI Gelişmiş Ülkeler Gelişmiş Ülkeler Aşırı Hijyenik Yaşam Nedeni ile Alerji Batağında… Bizde Bu Konuda Henüz Büyük Sorun Yok… Biz Probiyotik Trenine Binmeli miyiz ????

59 Formülaların Değişimi Günümüz Gıda Teknolojisi AS Benzeri Bir Formül Bulma Peşinde Her Gün Yeni Bir Buluş Yeni Öneriler… Yeni Katkılar…

60 Formülaların Değişimi Henüz AS Formülü Tam Olarak Çözülmedi… Ne Katılırsa Katılsın AS Etkinliğinde Değil…

61 Formülaların Değişimi Günümüzde En Büyük Fırtına PrebiyotikProbiyotik Kavramlarında Kopuyor…

62 Probiyotik Varlığı ??? Bildiğimiz Kesinlik Anne Sütü Sterildir… Yenidoğanın GİT’i Sterildir… AS ile Beslenen YD’nin Laktobasil Egemen Florası Nereden Geliyor ???

63 PROBİYOTİK Varlığı Anne Sütünden mi ??? Çevreden mi ??? ????? Henüz Değil Ama Yakında Bu Soru Yanıtlanacak…

64 SON SÖZLER İnsanoğlununDünyasını Yaşadığı Evreni Tanıma, Çözme Serüveni Anne Sütü Mucizesini Anlama ve Kendini Tanıma Boyutuyla Devam Etmektedir…

65 SON SÖZLER Bu Serüvenin Kaçınılmaz Yeniliklerine Hazır Olmalıyız… Her Yeniliği Olduğu Gibi Kabul Etmeden Önce Kendi İnsanımızı Kendi Bebeklerimizi Daha İyi Tanımalıyız…


"Süt Çocuğu Beslenmesinde Yenilikler Prof. Dr. Sema AYDOĞDU EgeÜTF Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme B.D. 2006." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları