Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dönem Ödevi Adı:Ahmet Soyadı:Gelmiş Konusu:Zamir ve Sıfatlar Sınıfı:7/A No:239.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dönem Ödevi Adı:Ahmet Soyadı:Gelmiş Konusu:Zamir ve Sıfatlar Sınıfı:7/A No:239."— Sunum transkripti:

1 Dönem Ödevi Adı:Ahmet Soyadı:Gelmiş Konusu:Zamir ve Sıfatlar Sınıfı:7/A No:239

2 Zamirler

3 Soru 1 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kelime halinde zamir vardır? A:Bir fincanın kırk yıl hatırı var B:Ek tohumunu hasını;çekme yiyecek yasını C:her koyun kendi bacağından asılır D:Ak akçe kara gün içindir

4 Soru 1 Cevabı Cevap: A şıkkı

5 Soru 2 Hangi cümlede belgisiz zamir vardır? A:Bazı anılar unutulmaz B:Başka şiirler de yazmalısınız C:Hepinizi çok özledim D:Hangi kitabı okudunuz

6 Soru 2 Cevapı Cevap:C şıkkı

7 Soru 3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir yoktur? A:Şu gurbet çok açı veriyor B:Bunu sana kim aldı C:Her işimi kendim yaparım D:Böyleleri zor adam olur

8 Soru 3 Cevapı Cevap:A şıkkı

9 Soru 4 Soru:Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme eki almış bir adıl vardır? A:nihayet yuvacığına döndün B:Uzakta değil, Şuracıkta oturuyor C:Küçücük yüreği bizler için çarpıyor D:Usulcacık yanıma sokuldu

10 Soru 4 Cevapı Cevap:B şıkkı

11 Soru 5 Aşağıdakilerden hangisinde adıl,bir cümlenin yerini tutmuştur? A:Eskilerini atma;onlardan yararlanabilirsin B:Hep sevin,diyebilirdi ;bu,son sözü oldu C:Onun önerilerini dinlerseniz karlı çıkarsınız D:Büyüklerinize saygı gösterin;onları incitmeyin

12 Soru 5 Cevapı Cevap:B şıkkı

13 Soru 6 Aşağıdaki ikilemelerden hangisi adıldır? A:Yavaş yavaş sıcaklar bastırıyor B:Kırık dökük eşyasını yerleştirmeye çalışıyordu C:Saatlerce ondan bundan konuştuk D:Ahmet bey,sazlı sözlü bir düğün yaptı

14 Soru 6 Cevap Cevap:C şıkkı

15 Soru 7 ‘’-ki’’ eki aşağıdakilerden hangisinde ilgi adıldır? A:Akşamki fırtına beni çok korkuttu B:Sarardı soldu dalındaki yapraklar C:Denizdeki balığın pazarlığı olmaz D: Seninkisi de dert mi güzelim

16 Soru 7 Cevap Cevap:D şıkkı

17 Soru 8 Tamlayanı ya da tamlananı adıl olan bir tamlama aşağıdakilerden hangisinde yoktur? A:Öğrencilerimizden bazıları derse geç girdiler B:Böyle davranmak uygar insana yakışmaz C:Paramın çoğunu borsaya yatırmıştım D:Onun iyiliğini yaşadıkça untumam

18 Soru 8 Cevap Cevap:B şıkkı

19 Soru 9 Aşağıdakilerden cümlelerin hangisinde ek durumda bir adıl yoktur? A:Bu sözler kulağına küpe olsun B:Komşumun ağzına bıçak açmaz oldu C:Bizimki işe yaramadı doğrusu D:Yarınki maç ligde heyecan yaratacak

20 Soru 9 Cevap Cevap:D şıkkı

21 Soru 10 Aşağıdakilerden adıllardan hangisi yapısına göre farklıdır? A:Herkes B:Bazıları C:Hiçbiri D:Birtakımı

22 Soru 10 Cevap Cevap:C şıkkı

23 Soru 11 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik adılı yoktur? A:Sınav sorularını sınıfta yanıtladık B:Filmlerimiz uluslar arası ödüller alıyor C:Güzelliği dillere destan olmuştu D:Kediciğime gözüm gibi bakıyorum

24 Soru 11 Cevap Cevap:A şıkkı

25 Soru 12 ‘’Ne’’sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde soru adılıdır? A:Ne getirdi Ayşe teyzen B:Ne bakıyorsun öyle C:Ne yaptın da babanı kızdırdın D:Ne gün okula gitmedin

26 Soru 12 Cevap Cevap:A şıkkı

27 Soru 13 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde zamir olan bir kelime vardır? A:Bahçenin etrafını dikenli telle çevirdiler B:Beşer adım ararla fidanları diktiler C:Çevre temizliğine herkes katıldı D:Sıra, bahçeye bir kapı yapmaya geldi

28 Soru 13 Cevap Cevap:C şıkkı

29 Soru 14 Aşağıdakilerden hangisinde kelime halinde zamir yoktur? A:Bu sorulardan zor olanı hangisidir B:Neyi okumam gerektiğini şimdi öğrendim C:Artık kime,nasıl davranacağımı bilemiyorum D:Hangi romanı okuduğunuzu söyler misin

30 Soru 14 Cevap Cevap:D şıkkı

31 Soru 15 O çocuk kimi arıyor?cümlesinde kalın olan kelime,çeşidi bakımından hangilerine uyuyor? A:Belgisiz sıfat-soru sıfatı B:İşaret sıfatı-soru zamiri C:İşaret zamiri-soru sıfatı D:Şahıs zamiri-soru zamiri

32 Soru 15 Cevap Cevap:B şıkkı

33 Soru 16 ‘’Kendi’’ kelimesinin aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci çoğul şahıs yerine kullanılmıştır? A:En güzel kitabı kendime ayırdım B:Bu kitapları bana kendiniz verdiniz C:Bütün ödevleri kendisi yapmış D:Bu problemi kendimiz çözebiliriz

34 Soru 16 Cevap Cevap:B şıkkı

35 Soru 17 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz zamir vardır? A:Kapının önünde bekleyen bikaç çocuk gördüm B:Onlara,kimin misafiri olduklarını sordum C:Bu soruyu herkes cevaplandırabilir D:Ev sahibi, kapıyı kendisi açtı

36 Soru 17 Cevap Cevap:C şıkkı

37 Soru 18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz zamir vardır? A:Bu iş hakkında biri bana bilgi vermeli B:Kitapların kaça satıldığını sen biliyor musun? C:Bunlar senin mi yoksa benim mi? D:O, benim en yakın arkadaşımdır

38 Soru 18 Cevap Cevap:A şıkkı

39 Soru 19 ‘’Günlerden bir gün, bu kuşlardan bazıları gelip ağacın birine konmuşlar.’’cümlesinde geçen aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisinin çeşiti aynıdır? A:Bir-bazıları C:Bazıları-birine B:Gün-bazıları D:Bir-birine

40 Soru 19 Cevap Cevap:C şıkkı

41 Soru 20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi zamiri vardır? A:Benim çantam kardeşiminkinden daha büyük B:Biraz sonra yandaki masaya oturduk C:Sulu boya ile defterdeki resimleri boyadık D:Yarinki geziye bütün sınıf katılacak

42 Soru 20 Cevap Cevap:A şıkkı

43 Soru 21 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs zamiri yoktur? A:Bu şiiri kendim yazdım B:Tiyatroya sensiz gitmeyiz C:Bana bu konuda söz verdi D:O arkadaşımı hiç unutamam

44 Soru 21 Cevap Cevap:D şıkkı

45 Soru 22 Hangi cümlede ‘’o’’ kelimesinin çeşidi zamirdir? A:O yıl çok ürün almıştık B:O bize geleceğini söyledi C:O okula beni dayım kaydettirdi D:O elbise sana çok yakışıyordu

46 Soru 22 Cevap Cevap:B şıkkı

47 Soru 23 ‘’O kitabını bana uzattı.’’cümlesinde kalın olan kelimenin çeşidi yaz? A:İşaret sıfatı B:İşaret zamiri C:Belgisiz sıfat D:Şahıs zamiri

48 Soru 23 Cevap Cevap:D şıkkı

49 Soru 24 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’ne’’ kelimesinin çeşiti farklıdır? A:Kendindeki hataları hiç görmüyor B:Karşıdaki bizim evimizdir C:Elindeki işi mutlaka bitirir D:Kitaptaki soruları çözmedim

50 Soru 24 Cevap Cevap:B şıkkı

51 Soru 25 Cevap Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’ne’’ kelimesinin çeşidi farklıdır A:Buradan ne gün ayrılıyorsun B:Baban ne iş yapıyor C:Bu ne kıyafet böyle D:Bu gün pazardan ne aldın

52 Soru 25 Cevap Cevap:D şıkkı

53 Sıfatlar

54 Soru 1 ‘’Tren’’, akşama yarım saat kala istasyona girdi.’’cümlesindeki kalın yazılı kelimenin çeşiti nedir? A:Asıl sayı sıfatı C:Üleştirme sayı sıfatı B:Sıra sayı sıfatı D:Kesir kayı sıfatı

55 Soru 1 Cevap Cevap:D şıkkı

56 Soru 2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’bir’’ sözcüğü sayı sıfatı olarak kullanmıştır? A:Bu kitabı bir günde okuyabilirim B:Bir gün olur, bu sıkıntılar da biter C:Yol kenarında güzel bir bahçe gördüm D:Uzun, ince bir yoldayım

57 Soru 2 Cevap Cevap:A şıkkı

58 Soru 3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması vardır? A:İnsanın kıymetini insan bilir B:Davulun sesi uzaktan hoş gelir C:Görünen köy kılavuz istemez D:Herkesin hamuru ekmeğine göredir

59 Cevap:C şıkkı Soru 3 Cevap

60 Soru 4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirme sıfatı vardır? A:Büyücek bir evde oturuyor B:Kapkara gözleriyle etrafı süzüyor C:Ekşimsi elmaları iştahla yiyor D:Sarımtırak otların arasında dolaşıyor

61 Soru 4 Cevap Cevap:B şıkkı

62 Soru 5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’küçültme’’anlamı veren sıfat yoktur? A:İçkinin acımsı bir tadı vardı B:Büyücek bir kız bana yaklaştı C:İrice bir portakalı soyuyordu D:Çocuğun askerce selamı bizi güldürdü

63 Soru 5 Cevap Cevap:D şıkkı

64 Soru 6 Aşağıdaki deyimlerden hangisinde türemiş sıfat vardır? A:Tez canlı B:Ağır söz C:Kara çalı D:Kirli çıkın

65 Soru 6 Cevap Cevap:D şıkkı

66 Soru 7 ‘’Su en güzel günlerindeki gibi prıl prıl Güzel turna kardeş fır dönüyordu içinde, O nefis yayın kardeşle birlikte Yukarıda şiirde kaç sıfat vardır? A:4 B:3 C:2 D:1

67 Soru 7 Cevap Cevap:A şıkkı

68 Soru 8 Aşağıdakilerden hangisinde farklı bir sıfat vardır? A:Bazı insanlar B:Öteki bahçe C:Birkaç ev D:Tanıdık kişiler

69 Soru 8 Cevap Cevap:D şıkkı

70 Soru 9 Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde sıfat tamlaması yoktur? A:Ateş, düştüğü yeri yakar B:En iyi arkadaşım sensin C:Aç ayı oynamaz D:Atın ürkeği, yiğidin korkağı

71 Soru 9 Cevap Cevap:D şıkkı

72 Soru 10 Aşağıdaki kalın yazılı pekiştirilmiş sıfatlardan hangisi yapılışına göre farklıdır? A:Masmavi gökyüzü B:Kıpkırmızı dudaklar C:Tertemiz yüz D:Yapayalnız insanlar

73 Soru 10 Cevap Cevap:D şıkkı

74 Soru 11 Aşağıdaki ikilemelerden hangisi sıfattır? A:Ali bey hızlı hızlı evine doğru gidiyordu B:Elindeki çil çil altınlara şaşkınlıkla bakıyordu C:Şirin bir derecik şırıl şırıl akıyordu D:güle güle gidiniz ;güle güle geliniz,dedi

75 Soru 11 Cevap Cevap:B şıkkı

76 Soru 12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme sıfatı yoktur? A:Kısacık konuşması dikkat çekiciydi B:Uzunca bir çalışmadan sonra ara verdi C:Minicik ellerini bana doğru uzattı D:Küçük kızın ayacıkları donmuştu

77 Soru 12 Cevap Cevap:D şıkkı

78 Soru 13 Aşağıdaki türemiş sıfatlardan hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır? A:Yanık B:Candan C:Bilgiç D:Yırtıcı

79 Soru 13 Cevap Cevap:B şıkkı

80 Soru 14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde basit sıfat vardır? A:Bir çok insan tanıdım B:Tuzlu ayran içtim C:Fazla yemek yiyorsun D:Çıkmaz sokağa girdim

81 Soru 14 Cevap Cevap:C şıkkı

82 Soru 15 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz sıfatla yapılmış bir tamlama vardır? A:Böyle dostları artık göremiyoruz B:Bazıları kendini över durur C:O pastanın hepsini yedin mi D:Birkaç saat çalışmayla başarılı olunmaz

83 Soru 15 Cevap Cevap:D şıkkı

84 Soru 16 Aşağıdaki tamlamalarda bulunan sıfatlardan hangisinin çeşidi farklıdır? A:Soğuk su B:Tatlı üzüm C:Yumuşak ekmek D:Biraz ekmek

85 Soru 15 Cevap Cevap:D şıkkı

86 Soru 16 Hangi cümledeki ‘’bu’’ kelimesinin çeşidi diğerlerinden farklıdır? A:Bu çocuk mu söyledi B:Bu senin kalemin mi C:Bu böylemi olur D:İstediğiniz bu mu

87 Soru 16 Cevap Cevap:A şıkkı

88 Soru 17 Hangi atasözündeki tamlamanın çeşidi farklıdır? A:İştah dişin dibindedir B:Hatasız kul olmaz C:Doğru söz ağıdan acıdır D:Hatır için çiğ tavuk yenir

89 Soru 17 Cevap Cevap:A şıkkı

90 Soru 18 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması vardır? A:Medeniyet, insan zekasının ürünüdür B:Çocuğun gözleri deniz mavisi idi C:Sınıfın camlarını taktırmamız gerekiyor D:Elindeki kalemi arkadaşına verdi

91 Soru 18 Cevap Cevap:D şıkkı

92 Soru 19 Aşağıdaki mısraların hangisinde sıfat tamlaması yoktur? A:Öğün,ey Çanakkale, cihan durdukça öğün B:Ömründe göstermedin bin düşmana bir düğün C:Sen bir büyük milletin savaşa girdiği gün D:Başına yüz milletin birden üşüştüğü yersin

93 Soru 19 Cevap Cevap:A şıkkı

94 Soru 20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kurallı birleşik sıfat vardır? A:Bazı insanları anlamak çok zor B:İyi niyetli insanlar azaldı C:Bir çok kişi deniz kıyısına koştu D:Canciğer dostumu yitirdim

95 Soru 20 Cevap Cevap:B şıkkı

96 Soru 21 ‘’Koyun meler,kuzu meler, Sular hendeğine dolar, Ağlayanlar bir gün güler Damlanma gönül,gamlanma A:1 B:2 C:3 D:4

97 Soru 21 Cevap Cevap:C şıkkı

98 Soru 22 Aşağıdakilerden hangisi belirtme sıfatı degildir? A:İşaret sıfatı B:Sayı sıfatı C:Soru sıfatı D:Niteleme sıfatı

99 Soru 22 Cevap Cevap:D şıkkı

100 Soru 23 Sayı sıfatları kaça ayrılır? A:1 B:2 C:3 D:4

101 Soru 23 Cevap Cevap:D şıkkı

102 Soru 24 Asıl sayı sıfatları aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A:on ev B:yuvarlak masa C:kırk ceviz D:elli öğrenci

103 Soru 24 Cevap Cevap:B şıkkı

104 Soru 25 Hangisi kesir sayı sıfatları değildir? A:Yarım elma B:Üçte bir pay C:Çeyrek saat D:Fazla mal

105 Soru 25 Cevap Cevap:D şıkkı


"Dönem Ödevi Adı:Ahmet Soyadı:Gelmiş Konusu:Zamir ve Sıfatlar Sınıfı:7/A No:239." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları