Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Güncel tıbbi bilgilerden haberdar mısınız? Up To Date..

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Güncel tıbbi bilgilerden haberdar mısınız? Up To Date.."— Sunum transkripti:

1 Güncel tıbbi bilgilerden haberdar mısınız? Up To Date..

2 UpToDate Nedir? UpToDate kanıta dayalı geniş kapsamlı bir tıbbi bilgi kaynağıdır. UpToDate içerik kapsamında, sayfadan fazla hakemli ve orjinal metin bulunmaktadır. UpToDate; doktorlar tarafından hastalık teşhisinde bulunulması, tedavi planı hazırlanması ve klinik bilgilerin hızlı ve etkin şekilde paylaşılmasına olanak verecek şekilde tasarlanmıştır. Konu incelemeleri özel olarak doktorlar tarafından doktorlara yönelik olarak yazılmıştır. UpToDate içeriği 5100’den fazla alanlarında ileri gelen doktor tarafından hazırlanmıştır. UpToDate içeriği, geniş kapsamlı özet ve tamamı referanslı bilgiler içermektedir. UpToDate aracılığı ile erişime sunulan bilgi ve tavsiyeler yoğun incelemelerden geçirilerek doğruluk ve güvenirlikleri kesinleştirilmektedir.

3 UpToDate Özellikler Kanıta dayalı UpToDate içeriği alanlarında uzman 5100’den fazla doktor tarafından hazırlanmaktadır. UpToDate yazar ve editörleri 460’dan fazla dergiyi incelemekte ve bulgularını orijinal UTD konu içerikleri içinde aktarmaktadırlar UpToDate içeriği en son kanıta dayalı bilgilere göre sürekli güncellenmektedirler.

4 UpToDate Özellikler UTD içeriğinde 9500’den fazla klinik konu yaklaşık sayfa içerisinde sunulmaktadır. 21 uzmanlık alanı özet ve tam metin, grafik, resimler ile birlikte içerik kapsamında yer almaktadır. Tüm konular 3 aşamalı inceleme sürecinden geçirilmektedir.

5 UpToDate Özellikler UTD, içeriği tamamen tarafsız ve objektif olarak hazırlanmaktadır. Herhangi bir ilaç firmasından ya da diğer reklam firmalarından sponsorluk kabul edilmemektedir. 5100’den fazla ilaç bilgisi, ’den fazla grafik, tablo ve resim içeren görüntü içerikleri, 135 tıbbi hesaplayıcı UTD içeriği kapsamında erişime sunulmaktadır

6 UpToDate – Kapsam İçeriği
UpToDate aşağıdaki uzmanlık alanlarında geniş kapsamlı bilgi içeriği sunmaktadır. Temel Bakım ve Dahiliye Kardiyovasküler Tıp Endokronoloji ve Diyabet Aile Hekimliği Genel Cerrahi Çocuk Hastalıkları Gastroenteroloji ve Hepatoloji Geriatri Hospital Medicine Hematoloji Bulaşıcı Hastalıklar Nefroloji ve Hipertansiyon Nöroloji Doğum, Jinekoloji ve Kadın Sağlığı Onkoloji Akciğer, Yoğun Bakım ve Uyku Bozuklukları Romatoloji Alerji ve Bağışıklık Acil Tıp Psikiyatri Dermatoloji 6

7 “Doktorlar daha çok bilgiye değil doğru bilgiye ihtiyaç duyarlar.”
John Halamka, MD CIO CareGroup Healthcare System Boston, MA

8 Yapılan çeşitli bilimsel araştırmalar sonucu şu yanıtlar elde edilmiştir
Klinik soruların %50 ila %70’i ziyaretler ve hasta muayeneleri sırasında sorulmaktadır. Soruların ancak %30’u tıbbi ziyaretler sırasında ya da ziyaret sonrasında cevaplanmaktadır. Bu anlamda yaklaşık %70 oranında cevaplanmamış soru ve uygulanmamış prosedür ortaya çıkmaktadır. Many studies have shown that while physicians might believe their informational needs are being fulfilled, the reality is quite the opposite. In a landmark study conducted in 1985, reported on the information needs in office practice, this study found that: A clinical question arises in 50 to 70 percent of office visits 80 percent of questions are about management Only 30 percent of questions are answered during or after clinic visits Approximately 70 percent of answers would have changed management This is one example that shows how many clinical questions are going unanswered

9 Doktorlar kendilerinden istenilen cevaplar ile ilgili niçin araştırma yapmazlar?
Zamanları yoktur. Sahip oldukları kaynaklar ile kısıtlı zaman dilimi içerisinde doğru cevabı bulacaklarına inanmazlar. Tıbbi bilgilerin tam ciltleri çok sayıda sayfadan oluşmaktadır (Ör:Medline’a her gün 800 adet makale eklenmekte). d) Hepsi

10 Güncel Bilgiler Nasıl Elde Edilir?
Dergiler Kitaplar Seminer & Fuar İnternet,Google Kaç tane bulunmakta, hangi dergi, ne zaman okunmalı? Ne zaman yazılmış? Güncel mi? Hangi etkinliğe, kaç kere katılmak gerekir? Elde edilen bilgi güvenilir mi? Cevapları bulmak için harcanan zaman ne kadardır?

11 Doktorların Karşılaştıkları Zorluklar
Bilgi miktarı Bilgi Aralığı Before I tell you about UpToDate, I’d like to start by discussing why we need to be using a resource like UpToDate…. Physicians face a serious predicament in trying to find the right information in the right format at the right time. First of all, they are dealing with “information overload”, as knowledge about diagnostic and therapeutic options expands at an increasingly accelerated pace. On a daily basis, a physician might hear or read about a new diagnostic test; a new way to interpret an existing test; a new medication; a new way to use an existing medication; or various warnings and recommendations for multiple other tests, procedures and treatments. To give one a sense of this information overload, consider these two facts: Over 300,000 new articles are added to the Medline database annually, which equals about 800 new articles every day; meanwhile the Physician’s Desk Reference (PDR) has grown from 77 pages in 1942 to 3,633 pages in 2002 – a rise of almost 5000%. Physicians are also dealing with increasing time constraints. These constraints are related to an increase in the number of patients seen in a single day, coupled with the fact that physicians need to spend more time documenting these visits for insurers. This significantly decreases their time to look up answers to problems they encounter and to stay current with new information that arises daily. This creates a knowledge gap İhtiyaç duyulan bilgiye erişim için gerekli zaman Yıllar

12 Tıbbi verimlilik konularında yükselen talep…
Az Zaman… Kalite artışı ve Hata oranlarını azaltmaya odaklı çalışmalar Medikal Dağıtım Sistemleri ve Medikal Tedarikçiler Üzerinde Büyük Stres Yaratmaktadır Bu konuda klinisyenlere nasıl destek verilebilir?

13 1, 2, 3’e kadar saymak kadar basittir
UpToDate Kullanmak 1, 2, 3’e kadar saymak kadar basittir

14 test 1 Tek bir arama terimi ya da birden fazla arama terimi kullanarak aramanızı gerçekleştirebilirsiniz. Ör: Treatment of hypertansion in children (Çocuklarda hipertansiyon tedavisi) 14

15 2

16 3

17 UpToDate Kanıta Dayalıdır
Aşağıdaki web adresi aracılığı ile UpToDate yayın prosedürü hakkında detaylı bilgiye erişebilirsiniz. UpToDate içeriği için; Cochrance, Best Evidence gibi kanıta dayalı önemli referans kaynaklarına uygulanan sistematik kontroller uygulanmaktadır. UpToDate alanlarında en önde gelen kanıta dayalı kaynakların izledikleri prosedürleri uygulayarak bu konuda devamlılık sağlamaktadır. UpToDate birçok seviyede hakemli, kanıta dayalı aynı zamanda klinik tecrübelere dayanmakta olan tavsiyeler sunmaktadır..

18 Hastalara ait Değerler & Durumlar
Kanıta Dayalı Tıp En İyi Klinik Kanıt Klinik Uzmanlık Hastalara ait Değerler & Durumlar

19 UpToDate’in İşlevleri
UpToDate’in doktorlar için sağladıkları: Uzmanlık alanlarına göre en güncel bilgi içeriklerine erişim sunulmaktadır. Klinik standartlara uygun yöntemler sıralanmaktadır. Hastalıkların teşhis ve tedavileri hakkında mevcut seçeneklerin tanımlanması, ilaçların faydaları, birbirleri ile etkileşimleri ve kullanım dozları hakkında bilgiler sağlanmaktadır. En uygun muayene ve korunma yöntemleri aktarılmaktadır.

20 UpToDate –Tavsiye ve Ortaklıklar
UpToDate aşağıdaki kurumların ortaklığı ile sunulan resmi bir eğitim programıdır: American Academy of Pediatrics American College of Obstetricians and Gynecologists American College of Rheumatology American Gastroenterological Association American Society of Nephrology Society of General Internal Medicine The Endocrine Society UpToDate; American Academy of Family Physicians kurumu tarafından tavsiye edilmektedir:

21 UpToDate - İlaç Veri tabanı
UpToDate aşağıdaki bilgileri içeren geniş kapsamlı bir ilaç veri tabanı içermektedir İlaç Markaları, ABD ve Uluslararası ülkelere ait ilaçlar Dozaj bilgileri Fiyat bilgileri Uyarı ve Reaksiyonlar İlgili konulara ait linkler Tamamen Doğal ve Pediyatrik ilaç veri tabanları İlaçlar arası etkileşim.

22 St. Joseph’s Hastanesi (McMaster Üniversitesi) Klinik Kaynak Çalışması
UpToDate - Performans St. Joseph’s Hastanesi (McMaster Üniversitesi) Klinik Kaynak Çalışması “ UpToDate tüm test parametrelerinde diğer kaynaklardan üstün performans göstermiştir ” -- St. Joseph’s Hospital Çalışma Sonucu St. Joseph’s Hastanesi Genel Dahiliye klinik öğretim birimi tarafından yapılan testler sonucunda UpToDate tüm test parametrelerinde diğer veri tabanlarından üstün performans göstermiştir. UpToDate veri tabanı en çok kullanılan veri tabanı olarak belirlenmiştir. Doktorlar UpToDate ile diğer veri tabanlarından daha başarılı aramalar gerçekleştirmişlerdir. Doktorlar aşağıdaki değişkenleri de içermekte olan tüm parametrelerde UpToDate’i en yüksek performansa sahip veri tabanı olarak göstermişlerdir: veri kalitesi kullanıcı dostu genel kullanıcı tatmini Çalışma Sonuçlarını Hazırlayanlar: Mirek Otremba, MD, St. Joseph's Hospital; Roman Jaeschke, MD, McMaster University; and Jean Marango, MD, St. Joseph's Hospital.

23 UpToDate – Klinik Soruları Cevaplamaktadır
JAMIA study – JAMIA çalışması doktorların klinik sorularını cevaplamaktadır Iowa eyaletinde çalışmakta olan doktorlar tarafından yapılan güncel bir çalışma; doktorların hastalarına neden cevap vermekten kaçındığını belirtmektedir. Çalışma sonucuna göre: Doktorlara yarım gün içerisinde ortalama 5.5 soru sorulmuş fakat soruların sadece %55’ine yanıt verilmiştir. %55 oranında yanıtlanan bu sorular hakkında bilgi almak için en çok kullanılan veri tabanı UpToDate (%41) olmuştur. Kullanım listesine giren diğer kaynaklar şu şekildedir E-pocrates, MICROMEDEX (15%), ve Sanford Guide to Antimicrobial Therapy (14%).

24 UpToDate – Stajyer Doktorların Seçimi
Colorado Üniversite çalışması – stajyer doktorların UpToDate kullanımı Colorado Üniversitesinin yaptığı bir araştırma hastaların sordukları soruların stajyer doktorların kararlarını nasıl etkilediğini test etmiştir. Dahiliye dalında çalışmakta olan stajyer doktorlara klinik sorular sorulmuş ve cevabı bulmaları için kanıta dayalı kaynakları kullanmaları istenmiştir. Stajyer doktorların %89’u aradıkları cevapları bulmuşlardır. Stajyer doktorların buldukları bilgilerin %78’i alınacak tedavi kararlarını değiştirmiştir. Tıbbi bilgi edinmek için en çok kullanılan veri tabanları şu şekilde sıralanmıştır: Medline (&73) ve UpToDate (%70) UpToDate (%45 ), spesifik soruların cevaplarını bulmak için en faydalı kaynak olarak gösterilmiştir.

25 UpToDate – Tıp Öğrencilerinin Tercihi
Iowa Üniversitesi’nde çalışmakta olan araştırmacılar UpToDate kullanımını öğrenmek için 2. sınıftan 3.sınıfa geçen öğrenciler arasında bir araştırma yapmışlardır. Öğrenciler UpToDate’e hızla adapte olmuşlardır. 3. senenin sonunda: Öğrencilerin %85’inden fazlası tıbbi bilgi aramaları için birinci tercih olarak elektronik kaynakları kullanmışlardır. Elektronik bilgi kaynakları günlük olarak kullanılmıştır. UpToDate büyük bir farkla en çok tercih edilen kaynak olmuştur. Öğrenciler tıbbi soruların çoğunun cevaplarını 15 dakikadan kısa bir sürede elde etmişlerdir.

26 UpToDate eğitim - öğretim alanında nasıl kullanılabilir?
UpToDate içinde bulunan eğitim materyallerinin eğitim amaçlı kullanımına izin verilmekte ve materyallerin kullanımı teşvik edilmektedir. Materyaller eğitim amacıyla kurslara ve akademisyenlere dağıtılmakta ya da hasta bilgi verileri içerisine eklenmektedir UpToDate basılabilir ya da slide olarak kullanılanılabilir durumda olan binlerce renkli grafik ve tablo içermektedir – (UpToDate lisans anlaşmasında belirtilmektedir) Konu incelemeleri de prospektüs olarak basılarak derslerde kullanılabilmektedirler. ( Lisans anlaşmasında belirtilmektedir) İlgili materyalin çıktısı direkt olarak UpToDate servisinden alınmalı (bu şekilde telif hakkı görünmekte) ve ücretsiz dağıtılmalıdır.

27 Teşekkür Ederiz


"Güncel tıbbi bilgilerden haberdar mısınız? Up To Date.." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları