Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ODTÜ KARİYER PLANLAMA MERKEZİ İŞ ARAMA SÜRECİ VE MÜLAKATLARA HAZIRLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ODTÜ KARİYER PLANLAMA MERKEZİ İŞ ARAMA SÜRECİ VE MÜLAKATLARA HAZIRLIK"— Sunum transkripti:

1 ODTÜ KARİYER PLANLAMA MERKEZİ İŞ ARAMA SÜRECİ VE MÜLAKATLARA HAZIRLIK
Comic sans font. ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi Nisan, 2010 Prof.Bilgehan Ögel

2 ÜNİVERSİTELERİN GÖREVLERİ
Mesleki Eğitim

3 ÜNİVERSİTELERİN GÖREVLERİ
Sosyal ve Kültürel Ortam

4 ÜNİVERSİTELERİN GÖREVLERİ
Kurumsal Kimlik Geliştirme

5 ÜNİVERSİTELERİN GÖREVLERİ
Mezun Kariyeri Mezunlar ile Güçlü İletişim

6 ÜNİVERSİTEDE KARİYER PLANLAMA
Öğrencilerine işe başvurma konusunda danışmanlık yapmak CV yazımı ve mülakat konularında eğitmek Sektörler konusunda bilgilendirmek Kampus içi etkinliklerle öğrencileri iş ortamına alıştırmak Şirketlerle öğrenci ve mezunlarını tanıştırmak Seminer, kariyer günleri, kariyer fuarı vb.

7 ÜNİVERSİTEDE KARİYER PLANLAMA
Mezunun en iyi, en sevdiği işi bulmasında yardımcı olmak İşinden memnun olmayan mezunlarını yeni işlere yerleştirmek

8 ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi Geçmişten Bugüne
Comic sans font.

9 ODTÜ KPM Tarihi 1980 yılında Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan bir kişi görevlendirilir. “Mezunlara İş Bulma Bürosu” ismi altında hizmet vermeye başlar. 1992 yılında “Kariyer Planlama ve Mesleki Yerleştirme Merkezi” daha sonra da KARİYER PLANLAMA MERKEZİ adını alır.

10 ODTÜ KPM Etkinlikleri Kariyer Fuarı Kariyer Günleri KPM Web Sitesi
Mezunlar İletişim Müdürlüğü

11 ODTÜ KPM Etkinlikleri Ankara Kariyer Fuarı
Amaç, şirket ve faaliyet gösterdiği sektörleri öğrencilere tanıtmak 2009 yılında, fuarda 45 şirket sergi açtı, öğrenci ziyaret etti.

12 ODTÜ KPM Etkinlikleri KPM Web Sitesi
Amaç, ODTÜ öğrencileri ve mezunları ile işveren arasında bağ kurmak.

13 Web Sitesi Kullanım Verileri
Kayıtlı Firma Öğrenci/Mezun Kayıtlı Aktif İlan Sayısı Son üç ayda verilen ilan sayısı

14 KPM Web Sitesi Web Adresi: www.kpm.metu.edu.tr Etkinlik Duyuruları:
Öğrenci/Mezun ve Firmalar Üyelik İşlemleri Etkinlik Duyuruları: Yurtdışında Eğitim Olanakları Seminerleri KOSGEB Genç Girişimci Yetiştirme Programı Çeşitli Anketler: Mezun olduktan sonra bir e-posta adresi ister misiniz? 2010'da Kariyerinize yönelik beklenti ve umutlarınız ne yönde?

15

16 KPM Web Sitesi - Öğrenci/Mezun
Üyelik Bilgilerini Güncelleme CV hazırlama: Genel Bilgiler, Eğitim Bilgileri, Kariyer Bilgileri, İş Bilgileri, Gizlilik, CV Görüntüleme Klasik CV yükleme İlan Arama Kriterler: Sektör, Bölüm, Şehir, İlan Tarihi, İş Türü: Profesyonel, Part-time, Proje-bazlı, Staj İlana Başvurma

17 KPM Web Sitesi - Öğrenci/Mezun
Başvuru Takibi Kullanıcılara Açık Duyuruları Görebilme Kariyer Danışmanları İletişim Bilgileri Şirket bilgilerinin bulunduğu şirket kataloğunda tarama

18 KPM Web Sitesi – Öğrenci Arayüzü

19

20

21 KPM Web Sitesi - Firma Üyelik Bilgilerini Güncelleme
İlan Oluşturma/Düzenleme Süresi Dolmuş İlanlara Sonuç Yazısı Oluşturma İlanlara Başvuran Öğrencilerin CV’lerini Görüntüleme Başvurulara Cevap Yazma Firma Tanıtım Bilgisi Oluşturma: Sektör, İletişim Bilgileri, Yetkili kişi, Logo

22 KPM Web Sitesi – Firma Arayüzü

23

24 İŞ ARAMA SÜRECİ CV YAZIMI & MÜLAKATLARA HAZIRLIK
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İŞ ARAMA SÜRECİ CV YAZIMI & MÜLAKATLARA HAZIRLIK Comic sans font. ODTÜ Kariyer Planlama Merkezi

25 HOLLAND KODLARI Gerçekçi Araştırmacı Sosyal Girişimci Sanata Eğilimli
Geleneksel

26 GERÇEKÇİ Daima somut problemlerle uğraşmayı sever.
Teorilerle uğraşmaz, Sanat yerine mekanik işleri tercih eder. NESNELER’e ilgi duyar. Mühendis, Ziraat Müh., Polis, Pilot, vb.

27 ARAŞTIRMACI Hareket etmeden önce mutlaka incelemeyi ve düşünmeyi sever. Verilerle uğraşmayı sever. Kendi başına çalışmayı tercih eder. VERİLER’e ilgi duyar. Akademisyen, Yazılım Mühendisi, Mikrobiyolog, Matematikçi, Avukat vb.

28 SOSYAL Yardım etmek, eğitmek en hoşlandığı aktivitedir.
İnsanlarla birlikte çalışmayı tercih eder ve insanlarla yakın iletişim kurmaktan hoşlanır. İNSAN’a ilgi duyar. Eğitimci Hemşire Bebek Bakıcısı Diyetisyen vb.

29 GİRİŞİMCİ Yönetmeyi ve yönlendirmeyi sever.
Güçlü olmaktan, yüksek mevkiden ve paradan hoşlanır. İNSAN ve VERİ’lere birlikte ilgi duyar. İş yönetimi, Politika vb.

30 SANATA EĞİLİMLİ Yaratıcıdır.
Değişik fikirlere karşı açık ve hoşgörülüdür. Hassastır. Bağımsızdır. Kurallardan hoşlanmaz. FİKİR ve NESNELER ilgi alanıdır. Tasarımcı, dans, müzik, yazarlık vb.

31 GELENEKSEL (KURALCI) Kuralları ve sınırları sever.
Anarşi ve düzensizlikten nefret eder. İyi tarif edilmiş, sınırları belli işleri yapmaktan hoşlanır VERİLER ilgi alanıdır. Maliyeci, muhasebeci, bankacı vb.

32 KODLAR UYGUN UYGUN OLABİLİR GERÇEKÇİ Araştırmacı, Geleneksel ARAŞTIRMACI Gerçekçi, Sanatçı SOSYAL Sanatçı, Girişimci GİRİŞİMCİ Sosyal, Geleneksel SANATA EĞİLİMLİ Araştırmacı, Sosyal KURALCI Girişimci, Gerçekçi

33 İŞ ARAMAYA HAZIRLIK Bireysel vizyonumuz? Kariyer hedeflerimiz?
Holland Kodumuz? İşe ilişkin önceliklerimiz?

34 AKTİF İŞ ARAMA İş olanaklarının araştırılması Özgeçmiş (CV) hazırlama
İş başvurusunun hazırlanması ve takibi İş görüşmeleri İş önerisinin kabul edilmesi

35 ÖZGEÇMİŞ (CV) YAZIMI CV’nin İçermesi Gereken Bölümler:
Kişisel Bilgiler Kariyer Hedefi Eğitim Bilgileri İş/staj Deneyimi Beceriler Aktiviteler/üyelikler Referanslar Fotoğraf (iş ilanında belirtilirse)

36

37 ETKİLİ CV YAZIMININ PÜF NOKTALARI
Genel Yapı Sayfa Düzeni

38 GENEL YAPI & SAYFA DÜZENİ
A4 kağıda yazılmalı Max. 2 sayfa olmalı (Akademik CV daha uzun olabilir) Uzun paragraflardan kaçınılmalı (CV incelemelerine en fazla 1-3 dakika süre ayrılmaktadır)

39 GENEL YAPI & SAYFA DÜZENİ
Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanılmalı. 11pt boyutundan büyük olmalı. Kelime veya cümlelerin altı çizilmemeli (internet adresleri hariç)

40 CV ÖRNEKLERİ Elif Alplaslan Geçici Adres: ODTÜ Demiray Yurdu 220-1
Kişisel Bilgiler Geçici Adres: ODTÜ Demiray Yurdu 220-1 06531 ODTÜ/ANKARA Tel: (312) Mob: (532) Kalıcı Adres: Gökmeydan mah. Ulus cad. No:4/19, Eskişehir Tel: (222) Kariyer Hedefi Eğitimimi ve yeteneklerimi geniş bir şekilde kullanabileceğim, satış konusunda modern teknikleri uygulayan, benim gelişmeme de yardımcı olacak, dinamik ve atılımcı bir şirkette gelecek vaat eden bir pozisyon Eğitim Bilgileri ODTÜ, İşletme Bölümü, Ankara Mezuniyet Derecesi: 3.07/4.00 Eskişehir Anadolu Lisesi

41 Real Hipermarketler Zinciri A.Ş., Ankara
İş Deneyimi Real Hipermarketler Zinciri A.Ş., Ankara Almanca- İngilizce çevirilerin yapılması İnsan Kaynakları Departmanına destek olunması ECE Türkiye Proje Yönetimi A.Ş ANKAmall Alışveriş Merkezi Yönetimi, Ankara Almanca- İngilizce yazışmaların ve çevirilerin yapılması Çeşitli etkinliklerin programlanması,uygulanması,denetlenmesi ve raporlanması Etkinlik bütçesinin oluşturulması ve takibi Aylık olarak çıkan Alışveriş Merkezi Gazetesinin hazırlanması Müşteri şikayetlerinin incelenmesi ve yanıtlanması Alışveriş Merkezinin reklam çalışmalarının yürütülmesi Sertifika Programları & Kurslar İnsan Kaynakları Yönetimi,Ankara Üniversitesi,SEM Diş Ticaret,Academy International Finans,Academy International İlgi Alanları Fotoğraf çekmek,seyahat etmek,mobilya tasarımı Beceriler Yabancı dil: İleri seviye İngilizce & Almanca Bilgisayar: Microsoft Word,Microsoft Excel, Powerpoint Referanslar İstek üzerine sağlanacaktır.

42 TİPİK CV YAZIM HATALARI
Yazım veya gramer hatası “Bende Girneye gidiyorum. Yanlız kalmayı, kitap okumayı severim” Çok yazıp az anlatmak Başarıları anlatmak yerine, bir önceki işteki görevleri anlatmak

43

44 ALTERNATİF CV YAZIM TÜRLERİ
Kronolojik CV Performans CV İşlevsel CV Öğrenci CV

45 ALTERNATİF CV YAZIM TÜRLERİ
Performans CV Başlık Örnekleri Kişisel Bilgiler ve Kariyer Hedefi Başarılar İş Tecrübesi Özel Eğitim Sertifikaları Hobiler

46 ALTERNATİF CV YAZIM TÜRLERİ
İşlevsel CV Başlık Örnekleri Kişisel Bilgiler ve Kariyer Hedefi Dökümhane Ar-Ge Ürün Geliştirme Departmanı Malzeme İthalat Departmanı Eğitimler Sertifikalar Hobiler

47 ALTERNATİF CV YAZIM TÜRLERİ
Öğrenci CV Başlık Örnekleri Kişisel Bilgiler ve Kariyer Hedefi Eğitim İş Tecrübesi 2008 Yazı Staj (Firma – Görev) 2007 Yazı Staj (Firma – Görev) Bilgisayar Tecrübesi (Bilgisi) Eğitimler (Sunum Teknikleri Çalıştayı vb.) Sertifikalar (Proje yönetimi veya kaynak seviye I sertifikası vb.) Hobiler

48 MÜLAKAT ÖNCESİ.... Firma & pozisyon hakkında bilgi sahibi olmak.
Başvurduğunuz firma & pozisyonu tercih etmenizdeki nedenler. Mülakat öncesi bir portfolio hazırlamak. Mülakata geç kalmamak.

49 Funnytimes.com

50 MÜLAKAT ABD’de işletmelerin %64’ü, personel seçiminde karar vermeyi sağlayan en önemli aracın MÜLAKAT olduğunu düşünüyor. Türkiye’de ise bu oran %92.

51 İşverenlerin aradıkları özellikler*
Deneyim %82 İletişim becerileri %80 İstek, gayret Liderlik Becerisi %65 Olgunluk %57 Zeka %49 Okul Performansı %29 *ABD’de yapılan bir araştırmaya göre

52

53 MÜLAKAT SIRASINDA… KONUŞMADAN KONUŞMAK
Görüşme odasına giriş & ilk izlenim. Giyim. El sıkışmak: Enerjik ve güçlü olmalı. El terli olmamalı. Göz içine bakmak: Konuşurken odanın çevresine değil göz içine bakın. Diğeri kendine güvensizliğin göstergesidir.

54 MÜLAKAT SIRASINDA… KONUŞMADAN KONUŞMAK
El kol hareketleri: Konuşmaya anlam katar. Aşırı olmak dikkati dağıtır. Saç kaşımak, kalem çıtçıtlamak, bacak sallamak olumsuz etkiler bırakır. İkramlara yönelik davranışlar önemlidir.

55 IKEA’da İşe Başvurma

56 MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ Birebir Görüşmeler Panel Görüşmeler Toplu Görüşmeler
(Grup Mülakatları)

57 MÜLAKAT SORULARI Genel Sorular:
Bize kendinizi tanıtın (2 dakikayı aşmamalı) Neden bizim şirkete başvurdunuz ? Neden sizi seçelim ? Siz kendinizi nasıl tanımlardınız ? Arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar ?

58 MÜLAKAT SORULARI Davranışsal Sorular:
Bir projeye lider olarak atandığınızda, nasıl bir yönetim gösterdiniz? İş planının gerisinde kaldığınız bir proje oldu mu? Anlatın.

59 MÜLAKAT SORULARI Gerilim Soruları:
Gelir gider hesapları ile oynayan bir çalışanı keşfettiğinizde ne yapardınız? İş hayatınızda yaptığınız en büyük hata nedir? Bu hatadan edindiğiniz tecrübe? Çalışma grubundaki 5 kişiden 4’ü birbiri ile anlaşamıyor. Çözümünüz?

60 MÜLAKAT SORULARI Teknik Mülakat:
İş tecrübesini de içeren belirli teknik konulara odaklanan sorular?

61 BAZI MÜLAKAT SORULARI ve CEVAPLARI
En zayıf yönünüz nedir? Zayıflığı, güçlü yöne çevirmek mümkün olabilir! “Aşırı titizimdir, her evrağı üç kez kontrol ederim” En güçlü yönünüz nedir? Başvurduğunuz iş ile ilintili olanı söylemek artı puan kazandıracaktır.

62 BAZI MÜLAKAT SORULARI ve CEVAPLARI
Stres ile nasıl başa çıkabiliyorsunuz? “Rekabetçi ve stresli ortamlar verimimi artırır” “Strese göre değil ortama ve verilere göre önlem almak gerekir” Neden bizim Şirkette çalışmak istiyorsunuz? Verileriniz yükselişte. Yükselen bir şirkette çalışmak ve katkıda bulunmak istiyorum” “Bu şirket ile özgeçmişimin zenginleşeceğine inanıyorum”

63 BAZI MÜLAKAT SORULARI ve CEVAPLARI
Günde en fazla kaç saat çalışabilirsiniz? (İşleri bir türlü yetiştiremiyor mu? Gizli sorusu) Az çalışmak kadar çok çalışmak da problem yaratabilir! İşleri vaktinde yetiştiremiyor izlenimi doğabilir. “İşimi bitirinceye kadar” Eve iş götürür müsünüz? (Zor soru. Cevap uzadıkça zor durumda kalmak mümkün) “Gerektiğinde tabii ki. Bazı işlerin zamanında bitirilmesi gerektiğinin bilincindeyim”.

64 BAZI MÜLAKAT SORULARI ve CEVAPLARI
İnsanlar en çok hangi yönünüzü eleştirir? (Acaba çok hassas mı? gizli sorusu) “Sürekli eleştirilen bir yönüm yoktur. Üstelik eleştirileri dinlemeyi ve düzeltmeye çalışmayı severim”. Bu pozisyondaki maaş beklentiniz? (Kritik soru: Kendinize biçtiğiniz değer ile eşanlamlı olabilir) Maaşı tartışmadan önce sorumluluklarımın ne olacağını daha detaylı tartışmak istiyorum. (Önceden piyasa araştırması yapmak çok yararlı olacaktır) Yaptığım araştırmalara göre ücretler XX-XXX araında değişiyor.

65 BAZI MÜLAKAT SORULARI ve CEVAPLARI
Bir önceki işinizden neden kovuldunuz? “Kendimi göstereilmem için yeterli vakit vermediler. Halbuki okulda çok başarılı idim”. “Yeni patronum kendi takımı ile çalışmak istedi”.

66 MÜLAKAT SORULARI

67 SÖYLEYİN Dürüst cevaplar verin. Karşı sorular sorun.
Motivasyonunuzu belli edin. Grup oyuncusu olduğunuzu vurgulayın. Profesyonelliğinizi sarsmayın (Aşırı şaka vb.)

68 SÖYLEMEYİN Özel bilgiler vermeyin. Sıkıcı olabilir.
Geçmiş problemlerden bahsetmeyin. Ücreti hiç bir zaman tartışmayın. İşe alındıktan sonra tartışılan bir noktadır.

69

70 YAPIN Mülakat yerini iyi öğrenin.
Başvurduğunuz iş ve şirket hakkında detaylı araştırma yapın. Portfolio ile gelin. 10 dakika erken gelin.

71 YAPMAYIN Mülakata geç kalmayın. Mülakatçının sözünü kesmeyin.
Uygunsuz giyinmeyin. Bir önceki işinizdki patron ve iş arkadaşları hakkında olumsuz konuşmayın. Sorulara “evet”, “hayır” gibi çok kısa cevaplar vermeyin. Aile problemlerinizi açmayın, tartışmayın.

72 Bu sunuyu indirebileceğiniz web adresi: Genduy. odtu. edu
Bu sunuyu indirebileceğiniz web adresi: Genduy.odtu.edu.tr/2010/kpm-sunum pptx


"ODTÜ KARİYER PLANLAMA MERKEZİ İŞ ARAMA SÜRECİ VE MÜLAKATLARA HAZIRLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları