Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Terör Örgütlerinin Medyayla Amaçladıkları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Terör Örgütlerinin Medyayla Amaçladıkları"— Sunum transkripti:

1 TERÖR ÖRGÜTLERİNİN MEDYA STRATEJİLERİ: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ ÖRNEĞİ Elif Arat

2 Terör Örgütlerinin Medyayla Amaçladıkları
Terör örgütleri medya organları aracılığıyla daha çok insana hatta kitlelere ulaşabilmeyi, kendilerine militan kazandırıp aynı zamanda örgütlerinin ve savundukları fikirlerin de tanıtımını yapmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla kurdukları yayın organları terör örgütü propagandası yaparlar.

3 Dünya genelinde terörizmin medya yoluyla
amaçladıklarını İsrailli terör uzmanı Gabriel Weimann’ın 2004’te yaptığı sıralamayla açıklayabiliriz: Terörizm; Kendi perspektifinden yeni teklifler,öneriler sunmak, Eylemlerini meşrulaştırmak, Kendi açılarından dünyanın nasıl olduğunu yaymak ve gerçekleşirse nasıl olacağını göstermek, Kendileri için savaşacak militanlar bulmak, Fonlarını, para kaynaklarını artırmak hedefindedir.

4 Dünya genelinde medyayı kullanan terör örgütlerinden bazıları:
Tamil Kaplanları, ETA(Bask Vatanı ve Özgürlüğü) ve IRA(İrlanda Cumhuriyet Ordusu)’ dır. Sri Lanka’daki Tamil Kaplanları terör örgütünün propagandasını yapan NTT(National Television of Tamil Eelam) televizyon kanalı ve örgütün internet siteleri; örgütün kullandığı medya organlarıdır.

5 İspanya’ daki terör örgütü ETA; Gara Gazetesi aracılığıyla örgütün propagandasını yapıp, bildiri yayınlamaktadır. İrlanda’ daki terör örgütü IRA’nın ise isimli internet sitesini kullandığı bilinmektedir.

6 SİBER TERÖR 21.yüzyılda,küreselleşmenin ve terörün küreselleşmesinin,terörün sınırları aşmasının doğrultusunda, terör örgütlerinin internet olanaklarından yararlanması da kaçınılmaz olmaktadır. Terör örgütleri devletlere ait hassas bilgileri ele geçirmek ya da devlet kurumlarının bilgisayar ağlarına zarar vererek seslerini duyurmak için siber terörü kullanabilmektedir.

7 Bu bağlamda, terör örgütleri teknik konularda uzmanlaşmış örgüt elemanları yetiştirmektedir. Bilgisayar ve ağ sistemleri üzerine uzmanlaşan örgüt elemanları, devletlere ait bilgisayar sistemlerini çökertecek virüsler yapabilmekte ve yaymaktadır.

8 Rusya Başbakanı Putin’in orduda ve savunma sanayinde Microsoft işletim sistemlerinin ve yazılımlarının kullanılmasını bilgi güvenliği açısından yasaklaması(microsoft işletim sistemlerinin tüm sürümlerine kod ve anahtarlar yerleştirildiği düşünülerek) ve RED-HUT Linux sistemini kullanmaya açması; ülkelerin siber terör tehdidine karşı aldığı önlemlere örnek gösterilebilir.

9 Türkiye’de de Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde siber terör tanımlanıyor ve siber terörün finansal, diplomatik, teknolojik ve kültürel boyutlarına da dikkat çekiliyor.

10 PKK TERÖR ÖRGÜTÜ VE MEDYA

11 PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜN MEDYAYI KULLANMA AMAÇLARI
Eylemlerini meşrulaştırmak, Kamuoyunun kendilerinden haberdar olmalarını sağlamak, Halkta korku yaratmak ve halkın devlete olan güveninin azalmasını sağlamak, Gündemde kalmak, Bölgedeki gelişmeleri örgüt lehine çarpıtmak, Daha çok kişiye ulaşıp,amaçlarını anlatmak ve militan sayılarını artırmaktır.

12 PKK, Televizyon Medyasını Nasıl Kullanmaktadır?
PKK’yı destekleyen yayın organlarından en bilineni olan Roj Tv‘nin geçmişine bakacak olursak, Med Tv adıyla 15 Haziran 1995 yılında Londra'da ilk Kürt televizyon kanalı olarak kurulmuş ve Avrupa'dan uydu kanalıyla yayın yapmıştır.

13 Roj Tv halihazırda Danimarka'dan yayın yapmakta olup, İsveç'te de kablolu yayın ağına alınmıştır. Yayınlarında büyük ölçüde Kürtçe, Arapça ve Türkçe kullanılmaktadır.

14 Daha önce İngiltere’de yayın yapan ve Roj Tv’ nin öncülü olan Med TV’de yayınlanan bir çok program aynı şekilde Roj TV’de yayınlanmakta ve Med TV’de söylenen “Ey Reqip - Ey Düşman” isimli marş, aynı koro tarafından Roj TV’nin açılış ve kapanışında da yayınlanmaktadır.

15 PKK terör örgütü yanlısı televizyon kanallarında,Türkiye’ den ise ayrı bir ülkeymiş gibi bahsedilmekte ve Kürdistan diye bir devlet olduğu düşünülerek Türkiye sınırları içindeki illerden “eyalet” olarak söz edilmektedir.

16 PKK, RADYOYU NASIL KULLANMAKTADIR?
PKK terör örgütü,radyo yayınları aracılığıyla şifreleşerek yön bulmaktadır. Sahip oldukları radyo yayınlarından Roj Radyo’nun yayın yaptığı yer, PKK terör örgütü kamplarının bulunduğu Kandil Dağı’dır.

17 PKK terör örgütünün propagandasını yapan diğer yayın organları;
Denge Mezopotamya, Radyo Medya gibi radyolardır. Bu radyolarda çalışan kişiler ise genellikle PKK terör örgütü militanlarıdır.

18 PKK İnterneti Nasıl Kullanmaktadır?
İçinde bulunduğumuz bilişim çağında internetin terör örgütleri tarafından kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. PKK terör örgütünün isimli web sitesinde liderlik dersleri adı altında, örgütteki militanlardan kışkırtıcı söylemler ve ses kayıtları yer almaktadır.

19 PKK terör örgütünü desteleyen internet sitelerinin yanında, örgütü destekleyen diğer basın organlarının da internet siteleri bulunmaktadır. Örneğin; online.com

20

21 PKK terör örgütünü destekleyici yayınlar Türkiye’de yasaklansa da, Örgüt; Avrupa ülkelerinden frekans alıp yayın yapabilmekte ve yaptıkları silahlı eylemlerin propagandasını yapmaya ve Türkiye Cumhuriyeti’nin birliğini ve bütünlüğünü bozacak düşünceleri yaymaya devam etmektedir.

22 PKK terör örgütünün yayınlarını yapabilmesi için gerekli olan finansmanı da kaçakçılık, haraç, yaptıkları yasadışı faaliyetler, topladıkları bağışlar ve örgütü destekleyen vakıflardan sağladığı bilinmektedir.

23 Medya, halk üzerinde önemli etkiler yaratan ve halkı bilinçlendirmenin yanı sıra yayınlarında hassasiyet göstermesi gereken bir alandır. Bu bağlamda PKK terör örgütünün yandaşlığını yapanlar için de gereken önlemler alınmalıdır; ancak bilişim ve teknoloji çağında terör örgütü propagandası yapan yayınlara ulaşılmasını engellemek çok da olası görünmemektedir.

24 KAYNAKÇA Onay,Yaşar.(2009). Etki Odaklı Hareket Terör.117-119.
, adresinden yararlanılmıştır. odaki_sifrelr ayakta Tutuyor adresinden yararlanılmıştır. r.pdf


"Terör Örgütlerinin Medyayla Amaçladıkları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları