Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anlatım Bozuklukları. 1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz bir sözcük kullanılmıştır? A)Okulun bahçe duvarı yeniden yapılacakmış. B)Giderken ders.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anlatım Bozuklukları. 1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz bir sözcük kullanılmıştır? A)Okulun bahçe duvarı yeniden yapılacakmış. B)Giderken ders."— Sunum transkripti:

1 Anlatım Bozuklukları

2 1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz bir sözcük kullanılmıştır? A)Okulun bahçe duvarı yeniden yapılacakmış. B)Giderken ders notlarını da yanında götürdü. C)Onarımdan sonra evimiz eski güzelliğine kavuşmuştu. D)Hasta, ağrıları dinince mışıl mışıl uyudu.

3 1.Cevap: B şıkkı

4 2)”Buzlu yollarda araçların kaza yapma şansı artar ” cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A)Gereksiz sözcük kullanılması B)Özne-yüklem uyumsuzluğu C)Öznenin iyelik eki alması D)Yanlış sözcük kullanılması

5 2.Cevap:D şıkkı

6 1)Şehrin göz alabildiğine bir güzelliği vardı. 2)Aramızda bir göz aşinalığı var. 3)Konulara şöyle bir göz atıp geçtik. 4)Ova göz alıcı yemyeşildi. 3)Anlatım bozukluğunu gidermek için hangi cümlelerdeki deyimlerin yerleri değiştirilmelidir? A)1-2 B)2-3 C)1-4 D)3-4

7 3.Cevap:C şıkkı

8 4)Çok yetenekli bir çocuk ama bir o kadar da gayretli. Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A)Bağlaç uyumsuzluğu B)Çelişen sözcükler kullanılması C)Yanlış tümleç kullanılması D)Özne-yüklem uyumsuzluğu

9 4.Cevap:A şıkkı

10 1. Ayakta yolculuk yapmak yürümekten zordur. 2. Çocuğun karnı acıkmış ve uykusuzdu. 3. Bu sinekleri öldürmekle bitmez. 4.Trafo arızalanınca elektrikler kesildi. 5)Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde anlatım bozukluğu vardır? A)1-2 B)2-3 C)Yalnız 3 D)1-4

11 5.Cevap:B şıkkı

12 6)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Onunla görüşmek istedik hatta bulamadık. B)Annemle hem yürüdük hem konuştuk. C)Babam gelmedi ama telefon etti. D)Yemekten sonra hemen yattık, çünkü çok yorgunduk.

13 6.Cevap:A şıkkı

14 7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kişi zamirinin kullanılmaması belirsizliğe yol açmıştır? A)Gelmesi gerektiğini niçin düşünmediniz? B)On yıllık ehliyeti olduğunu bilmiyorduk. C)Dost canlısı biri olduğunu söylediler. D)Bir müddet beklemeleri gerekiyormuş.

15 7.Cevap:C şıkkı

16 8)Ali:Başarılı bir sporcu olduğumu söylüyorlar. Ahmet:Bu sporu herkese tavsiye ederim. Mert:Çok çalışarak bu başarıya ulaştık. Sinan:Çok suda kalınca ellerim buruştu. Bu kişilerden hangisi konuşmasında anlatım bozukluğu yapmıştır? A)Ali B)Ahmet C)Mert D)Sinan

17 8.Cevap:D şıkkı

18 9)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A) Anne baba sevgisi asla azalmaz, her türlü bencillikten uzaktır. B) Bilgisayar virüsleri, programların çökmesini sağlıyor. C) Ataların bize miras bıraktığı en güzel şey Türkçedir. D) Çevreyi koruma konusunda gerekli duyarlılığı göstermek, tüm insanlığın görevidir.

19 9.Cevap:B şıkkı

20 10)Hangi cümledeki altı çizili kelimeye gerek yoktur? A)Pınar da çiçekleri çok seviyormuş. B)Ev işlerinde anneme sadece ben yardım ettim. C)Bu toplantıda da yine bu konu görüşüldü. D)Okulumuzun eski müdürünü kütüphanede görmüştük.

21 10.Cevap:C şıkkı

22 11) ‘’Kendi dar ve küçük dünyasında ilk defa olarak uzaklaşmanın korkusu ve paniği içindeydi adam. ‘’ cümlesinde aşağıdaki sözcüklerden hangisi gereksiz kullanılmıştır? A) olarak B) dar ve C)adam D)kendi

23 11.Cevap:A şıkkı

24 12)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Bu bölgede gelincik çiçeklerine çok rastlanır. B)Tarlalarda ekinler boy boy oldu artık. C)Alın terinin olmadığı yerde emek yoktur. D)Ayrılık ne geçmişte ne gelecekte kimseye faydası olmayacaktır.

25 12.Cevap:D şıkkı

26 13)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Televizyonun sesini kıs ya da kapat B)Bazı insanlar, neden televizyonun sesini çok açar? C)Televizyon izlemeyi seviyoruz;ama kitap okumaya zaman ayırmıyoruz. D)Bilgisayarların ve televizyonların kitap okuma oranını düşürdüğü bir gerçektir.

27 13.Cevap:A şıkkı

28 14) ‘’İki saattir televizyonla oynuyor, kurcalıyor. ‘’ cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni nedir? A)Özne eksikliği B)Nesne eksikliği C)Ek eksikliği D)Dolaylı tümleç eksikliği

29 14.Cevap:B şıkkı

30 15)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Tahsin Efendi’yi ilk defa yine bir kış gecesi gördüm. B)Tahsin, Erzurum’un hali vakti yerinde bir ailesinin çocuğuymuş. C)İstanbul’da hukuk tahsilini yapmış; hatta bir işe girmiş. D)Balkan Harbi’nde gönüllü olmuş, Trakya’da yaralanmış, iyileştikten sonra tekrar orduya gitmiş.

31 15.Cevap:B şıkkı

32 16) (1)35 milyonluk ülkenim büyük bir çoğunluğunu İspanyol ve İtalyan kökenliler oluşturuyor. (2) İspanyolca ile birlikte ülkede, bir de altı bölgenin her birinde etnik yerli dilleri konuşuluyor. (4) Ülkede farklı inanç grupları birlikte yaşıyor. Numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)1 B)2 C)3 D)4

33 16.Cevap:B şıkkı

34 17) (1) Sanırım bu sanatçımızı bir kalıba sokup tarif etmek çok zor olsa gerek. (2) Çünkü o çok renkli ve kendine özgü bir yapıya sahip. (3) Her şeyden önce kendisi hakkında çok konuşmaktan kaçınan birisi Sertap. (4) Daha çok müziği ve geleceğe yönelik projelerinden bahsedilmesini istiyor o. Numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)1 B)2 C)3 D)4

35 17.Cevap:A şıkkı

36 18) ‘’ Mavi tüylü güzel kuşu görmek ve yem vermek için her gün Haliç’e gidiyordu.’’ cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilebilir? A)Cümlenin başına ‘’o‘’ sözcüğü getirilerek. B) ‘’kuşu‘’ sözcüğündeki iyelik eki atılarak. C) ‘’yem‘’ sözcüğünden önce ‘’ ona ‘’ getirilerek. D)Yüklemden önce ‘’o‘’ getirilerek.

37 18.Cevap:C şıkkı

38 19)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Bu ülke için ne kadar şehitler verildi. B)Birlik ve beraberliğimizi bozmayalım. C)Ülkemizi çağdaş ülkeler seviyesine çıkaracağız. D)Sanat bir ülkenin gelişmesinde çok önemlidir.

39 19.Cevap:A şıkkı

40 20)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur? A) Çok çalışmamın nedeni sınavı kazanmak istememdendir. B) O kadar hastaydı ki yataktan, başını kaldıramıyordu. C)Televizyon izleyip seyretmek insanı olumsuz etkiler. D) Genç, ihtiyar, yaşlı herkes bu haberi bekliyordu.

41 20.Cevap:A şıkkı

42 21)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A) Bir zamanlar burası çok güzeldi. B)Köyde yaşamanın faydası çoktur. C)İyi bir okulda okumanı istiyoruz. D)Kültür, hayatımızda önemli yeri vardır.

43 21.Cevap:D şıkkı

44 22) ‘’ Patatesler çok suda piştiği için dağılmış. ‘’ cümlesindeki anlatım bozukluğu nasıl giderilir? A) ‘’çok‘’ sözcüğü cümlenin başına getirilerek. B) ‘’çok‘’ sözcüğünü ‘’suda‘’ sözcüğünden sonra getirilerek. C) ‘’ piştiği için‘’ yerine ‘’piştiğinden‘’ getirilerek. D) ‘’piştiği‘’ sözcüğü yerine ‘’kaynadığı‘’ getirilerek.

45 22.Cevap:B şıkkı

46 23) ‘’Torunlarını çok ama çok seviyor; ---.‘’ cümlesi, aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa, anlatım bozukluğu ortaya çıkar? A) birçok hediye alıyordu B) hafta sonları gezdiriyordu C) iyi yetiştirmeye çalışıyordu D) hep görmek istiyordu

47 23.Cevap:A şıkkı

48 24) ‘’Tarihi eselere önem verelim, koruyalım. ‘’ cümlesindeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilir? A) ‘’önem‘’ kelimesinin yerine ‘’düşer‘’ kelimesi getirilerek. B) ‘’koruyalım‘’ kelimesinin yerine ‘’korumalıyız‘’ kelimesi getirilerek. C) Virgülden sonra ‘’onları‘’ kelimesi eklenerek. D) ‘’ eserlere‘’ kelimesi ‘’ eserleri‘’ haline getirilerek.

49 24.Cevap:C şıkkı

50 25) ‘’ Edebiyatı ruhsal ve zihinsel iletişimde etkin bir işleve sahip onu çok güçlü bir olgu olarak görüyorum. ‘’ cümlesinde aşağıdaki kelimelerden hangisi gereksizdir? A) zihinsel B) etkin C) onu D) olarak

51 25.Cevap:C şıkkı

52 26) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün kullanılmaması anlam belirsizliğine yol açmıştır? A) Yunan şairi Necip Fazıl’dan da etkilenmiş. B) Çocuklar okulun bahçesinde oynuyorlardı. C) Geçen hafta arkadaşlarla müzeye gittik. D) Yazar yeni kitabını bu ay piyasaya çıkaracakmış.

53 26.Cevap:A şıkkı

54 27)Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili sözcüklerden hangisi yanlış kullanılmıştır? A) Benim görüşüme, sınıftaki bütün öğrenciler katılmıştı. B) Eski mahalledeki ahşap evler birbirine çok yakındı. C) Gerçekleri bizden gizlediği her halinden belirliydi. D) Kardeşim, yeni okuluna kısa sürede ısındı.

55 27.Cevap: C şıkkı

56 28) Eminim aileniz de sizi çok özlüyor olmalı. Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Anlamca çelişen sözcüklerin birlikte kullanılması B) Bir sözcüğün yanlış anlamda kullanılması C) Bir sözcüğün yanlış yerde kullanılması D) Gereksiz sözcük kullanılması

57 28.Cevap:A şıkkı

58 29)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘’çok‘’ sözcüğü çıkarılırsa cümlenin anlamı ve anlatımı bozulmaz? A)Salonun arkasında oturmak istedim;ama bunu bile bana çok gördüler. B)Kardeşimin sınavı kazanmasına en çok annem sevinmişti. C)Bu kadar iş, onun gibi çalışkan biri için doğrusu pek çok fazla değil. D)Bu elbise ona çok ama çok yakışmış.

59 29.Cevap:C şıkkı

60 30) Sağlık sigortası olanlara hem devlet hem de özel hastaneler bakacakmış. Aşağıdakilerin hangisinde bu cümledekiyle özdeş bir anlatım bozukluğu vardır? A) Sınav kaygısı, öğrencilerin başarısız olmasını sağlıyor. B) Demokrasilerde halk yöneticilerini kendisi seçer. C) Bu sınavla resmi ve özel kolejlere öğrenci alınacak. D)Bahar gelince bütün çiçekler açarlar.

61 30.Cevap:C şıkkı


"Anlatım Bozuklukları. 1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz bir sözcük kullanılmıştır? A)Okulun bahçe duvarı yeniden yapılacakmış. B)Giderken ders." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları