Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünyada yaşlı nüfus giderek artmaktadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünyada yaşlı nüfus giderek artmaktadır."— Sunum transkripti:

1

2 Dünyada yaşlı nüfus giderek artmaktadır.

3

4

5 Dünyada Sağlık Turizmine Bir Bakış
Kamu otoritesi yönünden; Vatandaşlarına sağlık hizmeti sunan sosyal güvenlik kurumları ve sigorta şirketlerinin bütçeleri hızla açık vermekte, mevcut hizmetlerini sürdürülebilmek konusunda sorunlar yaşamaktadırlar. Tetkik ve tedavi randevu süreleri uzamakta ve hizmet almak için bekleyen kişi sayısında yığılmalar olmaktadır.

6 Waiting times in days to elective surgery
Waiting time (completed wait in days unless otherwise stated) Country • Waiting time parameter • Starting point for measurement Elective surgery Total hip replacement Cataract Comment and reference Sweden • The median is within this time interval • Decision to treat 31–60 Nov 2010 [36] England • Median • Decision to treat 35 78 18 HES Oct 2009–Sept 2010 [7] Canada 42 up to 178 depending on province 2 up to 88 depending on province Apr–Sept 2009[37] France • Median • Unclear 33γ 66α “All specialities”γ “ophthalmologist”α] Netherlands • ‘Mean’ rounded to weeks • Decision to treat 49–56 (just over 7 weeks) 35–42 (just over 5 weeks) 2009 [39] Portugal • Mean • Decision to treat 86 (2.85 months) 70 (2.35 months)β “ophthalmology”β 2009 [40] Denmark • Median • Referral received 38 58 112 2009 [6] Norway • Mean • Referral received 75 Second four-month period of 2010 [33] Scotland • Median • Referral written 25 July–Sept 2010 [41] Australia • Median • Patient listed 34 100 84 2008–2009 (one year) [42] Ireland • Ongoing waits • Median • Patient listed 75 (2.5 months) 90 (3 months) Nov 2010 [43] Spain • Ongoing waits • Mean • Unclear 61 86 60 30 Jun 2010 [44]

7

8 Dünyada Sağlık Turizmine Bir Bakış
Sağlık sigortalarının uzun vadede bu hizmetlerini sürdürebilmeleri için tasarruf amacıyla ya sundukları sağlık hizmetlerini kısıtlayacaklar ya da daha ucuza mal etme yöntemlerini uygulayacaklardır. Tam burada SAĞLIK TURİZMİ devreye girecektir. Çünkü aynı kalitedeki sağlık hizmeti farklı ülkelerde çok daha uygun maliyetlerle ve bekleme süresi olmadan sunulmaktadır.

9 Dünyada Sağlık Turizmine Bir Bakış
II.Hizmet alanlar yönünden: Ağır hastalıkların teşhis ve tedavisinde; Önemli bir kalp-damar hastalığı problemi olan hastanın sonuçlarını beklerken yaşadığı endişeler, hekimi tarafından anlatılan ameliyat gerekçeleri veya sanal ortamdan öğrendiği kalp krizi geçirme, felç olma ve hatta ölüm riski üzerine birde aylar sonraya verilen ameliyat randevusunu beklerken yaşadığı psikolojik travma!

10 Hizmet alanlar yönünden

11 Waiting times for tests and treatment after cancer diagnosis
Waiting for tests There is always a risk that a cancer has already spread to other parts of your body when it is diagnosed. Because of this, doctors do various tests for cancer spread, such as CT scans, MRI scans or liver scans. It is important for your doctors to have as much information about your cancer as possible. This helps them to work out the stage of your cancer. The stage of the cancer will help your doctor decide which treatment is best for you.  Unfortunately, you may have to wait a couple of  weeks for an appointment for some of these tests. This may be because there is pressure on your local hospital resources and they can't keep up with the number of people who need particular types of scans. Many hospitals don't have certain types of scanners, such as an MRI scanner or PET scanner because they are very expensive to buy and run. You may have to go to another hospital, which can increase the length of time you wait. It can take time for scan results to come through. How long you wait will depend on why you are having the scan. A specialist radiologist will examine your scan and type up a report. They send the report to your specialist who will give you the results. Understandably, waiting for results can make you anxious. It usually takes a couple of weeks for the results to come through. Your results will be ready sooner than that if your doctor puts urgent on the scan request form.

12 Waiting times for tests and treatment after cancer diagnosis
Waiting to start treatment Everyone agrees it is unacceptable to wait too long between a diagnosis of cancer and starting treatment. In an ideal world, people would start treatment within a month of being diagnosed. The Government have set waiting time targets in England and Wales for treating cancer patients. The current targets are No more than 2 months wait between an urgent GP referral for suspected cancer and starting treatment Starting treatment no more than 31 days after the meeting at which you and your doctor agree the treatment plan If patients have to wait longer, it should be because they choose to or because they need extra tests to fully diagnose their cancer. Many hospitals are meeting this target for most patients. You can check these cancer treatment performance figures for yourself on the Department of Health website. In the UK, waiting times can vary depending on the type of cancer you have and the type of treatment you are going to have. For example, if you are going to have radiotherapy, you may have to wait several weeks before you begin your treatment. This is because in the UK there is a shortage of the machines used to give radiotherapy and the staff to operate them. Even though the Government are trying hard to equip radiotherapy units with enough staff and machines, it still takes time to install the equipment and 3 to 4 years to train staff to run them.

13 Dünyada Sağlık Turizmine Bir Bakış
Hekimi tarafından henüz yayılmamış kanser teşhisi konulan, hastalığının yayılmaması için ameliyat olması konusunda bilgilendirilen veya bu bilgiyi internet gibi diğer kanallardan edinen bir hasta, hastalığının ilerlemesi durumunda oluşacak büyük hayati riskin farkında olarak operasyon veya radyoterapi için verilen uzun bekleme sürelerinde acaba geceleri rahat uyuyabilir mi?

14 Hangi siyasi otorite hastaları uzun bekleme süreleri konusunda ikna eder ve ekonomik kaygılarla bu zorlamada başarılı olabilir?

15 Dünyada Sağlık Turizmine Bir Bakış
Yaşamının en kritik döneminde başka ülkelerde riski daha az ve gelişmiş tedavi metotlarının olduğunu ve bunun beklenmeden yapılabildiğini bilen kişilere, “Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı” söylemi ile uzun randevu sürelerine veya ilkel tedavi metotlarına ikna etmek mümkün değildir.

16 Günümüzde, yükselen sosyo-ekonomik düzey ve artan bilinç sayesinde ağır bir hastalığı olmasa da, insanlar yaşlanmayı geciktirmek ve kendilerini daha iyi ve zinde hissetmek için kimyasallardan uzaklaşıp, doğal tedavi metotlarına yönelmişlerdir. Doğal tedavi unsurlarından en önemli ve en yaygın kullanılanı termal kaynaklardır.

17 Bu kaynakların yeryüzünde heterojen yayılmış olması sağlık turizminin gelişmesinde önemli bir etkendir.

18 Sağlık Turizmi Trendinde İletişim

19 Sağlık Turizmi Trendinde İletişimin Rolü
İnsanlar hızla gelişen ve maliyetleri düşen iletişim teknolojileri sayesinde diğer ülkelerdeki tetkik ve tedavi imkanlarını kolayca öğrenebilmekte, tedavi edecek kurum ise hasta bilgilerine görüntülü teknolojilerle ulaşabilmektedir.

20 Sağlık Turizmi Trendinde İletişim

21 Sağlık Turizmi Trendinde Ulaşımın Rolü
Gelişen ulaşım teknolojileri sayesinde insanlar hava yoluyla birkaç saat içinde tedavi olacakları destinasyonlara ulaşmakta veya hızlı trenlerle konforlu seyahatler gerçekleştirmektedirler. Bu hizmetler gün geçtikçe yayılmakta ve ucuzlamaktadır.

22 Dünyada Sağlık Turizmine Bir Bakış
SONUÇ OLARAK; DÜNYA’DA SAĞLIK TURİZMİ, KALİTELİ HİZMETİ BEKLETMEDEN VEREN, DOĞAL TEDAVİ UNSURLARINI MODERN METOTLARLA SUNAN ÜLKELERE VE MERKEZLERE DOĞRU ARTARAK DEVAM EDECEKTİR.

23 Dünyada Sağlık Turizmine Bir Bakış
OLUŞACAK REKABET ORTAMINDA KALİTENİN YANINDA, HİZMETİN FİYATI DA ÖNEMLİ BİR UNSUR OLARAK DEĞERLENDİRİLECEKTİR.

24 Sağlık Turizminde Türkiye
Önümüzdeki yüzyılın katma değeri yüksek en önemli sektörlerinden olan sağlık turizminde, Türkiye politik ve jeo-stratejik konumu itibariyle en avantajlı ülkelerden biridir. 4 saatlik uçuş mesafesinde 1 milyar insana sağlık hizmeti sunabilme imkânı olan Türkiye, modern teknolojik donanımı ile ileri tetkik, yüksek kalitedeki tedavi hizmetlerini, hızlı ve uygun fiyata sunan bir ülke konumundadır. Son 10 yılda sağlık sektöründeki gelişmeler ülkemize bu imkanı sunmuştur.

25 Sağlık Turizminde Türkiye
Ukrayna, Rusya ile Asya’daki Türk Cumhuriyetleri gibi Eski Sovyet Cumhuriyetlerinde yapılamayan birçok tedavi Türkiye’de yüksek standartlarda yapılmaktadır. Coğrafi yakınlığımızın bu ülkeler için de ayrı bir avantaj olduğunu değerlendirmekteyiz.

26 Sağlık Turizminde Türkiye
Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerinden Avrupa’ya,ABD’ye tedavi için giden hastalarla olan,coğrafi yakınlığımızın yanında,ortak kültürel özelliklerimiz sağlık turizminde Türkiye için önemli avantajlar sağlamaktadır.

27 Sağlık Turizminde Türkiye
Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimiz yaşadıkları ülkelerin vatandaşı olsalar bile kendi kültür ve geleneklerine sahip ortamlarda tedavi olmayı tercih edip, halen tatillerde Türkiye’de tedavilerini yaptırmaktadırlar. Ülkemizde sağlık hizmeti sunumunda geldiğimiz noktayı uzun bekleme süreleri olan Avrupa ülkelerine yeterince tanıtamamış olmamıza karşın uygun fiyatların da etkisi ile hasta sayımız her geçen gün artmaktadır.

28 2023 Türkiye Vizyonu Türkiye’nin 2023 yılında Dünya sağlık turizmi platformunda hak ettiği yeri alabilmesi için; Pazar araştırması stratejisi Ürün oluşturma Tanıtım faaliyetleri Uygulama ve sonraki takibi Kamu destekleri

29 2023 Türkiye Vizyonu 1. PAZAR ARAŞTIRMASI Hedef pazardaki, sağlık ihtiyaçlarını doğru tespit edebilmek için o ülkede yapılamayan tetkikler, tedaviler net olarak belirlenmeli, yapılan tedavilerin standartları ve hasta bekleme süreleri tespit edilmelidir.

30 2023 Türkiye Vizyonu Kamu kaynakları da kullanılarak yapılan pazar araştırmaları, merkezi otorite tarafından koordine edilerek benzer sonuçları elde etmek için yapılan kaynak israfları en aza indirgenmelidir.

31 2023 Türkiye Vizyonu Yapılan bu araştırma sonuçlarının, ticari sırları hariç olmak üzere Ekonomi Bakanlığı’na rapor edilmesi sağlanıp, daha sonra bu bilgilere ihtiyaç duyanlar kolayca ulaşabilmelidir.

32 2023 Türkiye Vizyonu 2- ÜRÜN OLUŞTURMA
Hedef pazardaki insanların ve refakatçilerinin ihtiyaçlarına uygun paket programlar hazırlanmalıdır. Oluşturulan bu programlar tetkik ve tedavi sonrası muhtemel komplikasyonları da kapsamalıdır.

33 2023 Türkiye Vizyonu Risklerin paylaşılarak daha kapsamlı bir hizmet sunulabilmesi için SİGORTA ŞİRKETLERİ devreye girmelidir. Risk değerlendirmeleri yapılarak uygun sigorta poliçeleri oluşturulmalıdır. Başlangıçta isteğe bağlı sigorta güvencesi yıllar içinde zorunlu hale getirilmelidir.

34 2023 Türkiye Vizyonu 3- TANITIM FAALİYETLERİ
Olumlu ülke imajı ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak olan sağlık turizmi,kamunun yurt dışı tanıtımlarında ön plana çıkarılmalıdır. Türkiye’nin sağlık sektöründe son 10 yılda geldiği seviye dış pazarda iyi tanıtılmalıdır. Marka ülke ve marka şehir imajı için,kamu kaynakları tarafından desteklenen gerçek ve tüzel kişilerin yaptığı tanıtım faaliyetlerinde,% oranında ülke ve şehir tanıtımına da yer verilmelidir.

35 2023 Türkiye Vizyonu 4. UYGULAMA VE SONRAKİ TAKİBİ Hastaların karşılanmasından uğurlanmasına kadar özellikli eğitim alan ve hasta her ihtiyaç duyduğunda dilini anlayan-konuşan personel bulundurulmalıdır.

36 2023 Türkiye Vizyonu Yabancı dil sorununu çözebilmek için ilk yıllarda yurt dışından sağlık personeli çalıştırma prosedürü kolaylaştırılmalı, Uzun vadede sağlık turistinin geldiği ülkelere bağlı olarak, bu dillere,onların inanç ve geleneklerine hakim yerli sağlık personeli yetiştirilmelidir.

37 2023 Türkiye Vizyonu Tetkik ve tedavi sonrası ülkesine dönen sağlık turistinin takip ve kontrolü amacıyla o ülkelerde merkezler açılmalı veya benzer hizmetler veren kurumlarla partnerlik anlaşması yapılmalıdır. Bu sayede hastada, ülkesine döndükten sonra ortaya çıkabilecek küçük sorunlar hemen çözülecek, ciddi komplikasyonlarda Türkiye’ye naklini organize edecek olan bu kuruluş, hastaya güven verecek ve ülkemize rekabet avantajı sağlayacaktır.

38 2023 Türkiye Vizyonu Beyan edilen standartlarda yapılan uygulamalar sonrası, hasta uzaktan da en son teknolojik iletişim metotlarıyla takip edilmelidir.

39 2023 Türkiye Vizyonu Sağlık turizminde aracı kurumların sayısının artarak, uygun mevzuatla faaliyetlerine devam etmeleri, Hedef ülke büyükelçiliklerine sağlık turizmi müşavirlerinin atanması bu hizmetlere ivme kazandıracaktır.

40 2023 Türkiye Vizyonu 5. Kamu Destekleri:
Basit hesaplanabilir ve kolay uygulanabilir olmalı; Örneğin, verilen her bir hizmet için ayrı maliyet hesabı yapılması istenerek değil, bu hizmetin üretilebilmesi için ithalata bağımlı olan ve yurt dışına döviz çıktısı oluşturan miktar düşüldükten sonra kalan rakamın idarece belirlenen oranı desteklenmelidir. Böylece küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu desteğe ulaşmaları kolaylaşır. Bu uygulama yerli insan kaynağı ve yerli ürün kullanımını da teşvik edecektir.

41 2023 Türkiye Vizyonu Kamu Destekleri
Sağlık turistlerine özel sigorta poliçeleri hazırlanması için, devlet tarafından sigorta şirketleri teşvik edilmelidir.

42 2023 Türkiye Vizyonu SAĞLIK TURİZMİNDE HÜKÜMETLERİN DESTEKLERİ DEVAM EDER VE GEREKLİ TEDBİRLER ZAMANINDA ALINARAK UYGULANABİLİRSE; KATMA DEĞERİ YÜKSEK BU SEKTÖRDE TÜRKİYE 2023 YILINDA BUGÜN TAHMİN EDİLENİN ÇOK DAHA İLERİSİNDE OLACAKTIR…

43 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı
TEŞEKKÜRLER Dr. Metin YURDAKOŞ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı BUSAT Başkanı


"Dünyada yaşlı nüfus giderek artmaktadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları