Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?"— Sunum transkripti:

1 Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?
Sigara ve İstatistik Hala içmemizin mantıklı bir açıklaması olmalı ? Bıraktıktan sonra ki 30 gün mucizesi Sigara Bırakma Yöntemleri nelerdir ve hangi ölçüde başarılıdır ? IQS yönteminin farkı nedir ? Müthiş Teklifimiz nedir?

2 Nikotin Alkolden 15 kokainden 5 kat daha bağımlılık yapıcıdır.
Kalp atış sıklığını arttırır. Dolaşım bozukluklarına yol açar. Kronik bronşite sebep olur. Kronik depresif ruh hali yaratır. Sigara içildiğinde böbrek üstü bezleri ‘adrenalin’ salgılar. Adrenalin bir “kaç veya savaş” hormonudur. Adrenalin salgılandığı anda damarlar büzüşür.

3 Karbon monoksit Dokuların daha az beslenmesine sebep olur.
Kana daha az oksijen gitmesini sağlar. Cildi sarartır. Saç dökülmesine yol açar. Erken yaşlanmaya sebep olur. Solunum kapasitesini düşürür. Bu resimde sigara içmeyen birinin kan damarının kesiti görülmektedir.

4 Görevi kanser yapmaktır !
NNK Sigara da bulunan binlerce kimyasaldan bir tanesidir. Görevi kanser yapmaktır ! Bozuk DNA yapısı çocuğa geçer. Emziren annelerin bebeklerinin ilk idrarlarında tesbit edilmiştir. Vücudun herhangi bir organında kanser meydana gelmesi için tek bir hücrenin hasar görmesi yeterlidir.

5 Bu resimde sigara içmeyen birinin akciğeri görülmektedir.
Görünen siyah lekeler, egzost gazlarından ve sanayi bacalarından kaynaklanan karbon monoksit birikintileridir.

6 Bu resimde ise sigara içen birinin akciğeri görülmektedir.
Akciğerin tamamen kararmasının sebebi, tütün dumanındaki Katrandır. 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen birinin vücudunda yaklaşık 7 kg katran birikir. Resimdeki beyaz leke kanserli bölgedir. Sigara içmenin nihai sonucu akciğer kanseridir. Ancak kişi daha önce bir damar hastalığından veya kalp krizinden ölmektedir.

7 Sigara ve İstatistikler
• Sigara içenlerin %80'si sigaranın sebep olduğu hastalıklardan ölüyor (Kaynak: R Doll ve arkadaşları, British Medical Journal). • Sigara içen her 4 kişiden 1'i sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden orta yaşta ölüyor (Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü). • İçtiğiniz her sigara, ömrünüzü 11 dakika kısaltıyor (Kaynak: British Medical Journal). • Türkiye’de sigaranın sebep olduğu hastalıklardan her yıl kişi ölmektedir (Kaynak: Sağlık Bakanlığı). • İrade gücü ile sigarayı bırakma oranı sadece %3’dür. (Kaynak: Martin J. Jarvis, Why People Smoke, 2004). • Yapılan çalışmalar sigaranın ortalamada ömrü ortalama 12 yıl kısalttığı saptanmıştır. (Kaynak ;WHO) • Sigara içen erkeklerde iktidarsızlığa yakalanma oranı %50 daha fazladır. (Kaynak ; WHO) Sigara içen yaş arasındaki kişiler, onlardan 20 yıl daha yaşlı, sigara içmeyen kişilerle aynı görünüme sahiptir.

8 İnsanların sigara içmeyi sürdürmelerinin tek bir sebebi vardır: NİKOTİN BAĞIMLILIĞI.

9 Mutluluk hormonu : DOPAMİN !
Nikotin beyinde dopamin adlı bir kimyasal madde salgılatır. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonu arttırır, tepki süresini hızlandırır, enerji düzeyini yükseltir. SORUN bunun otomatik ve durumsal olması yerine hak edilmeyen bir haz olmasıdır. Kişi aynı hazzı bir kere daha yaşamak için tekrar sigara içer. Beyin bir süre sonra nikotine karşı tolerans kazanır, yani aynı etkinin elde edilebilmesi için nikotinin miktarının arttırılması gerekir. Böylece kişi aynı hazzı yaşamak için içtiği sigaraların sayısını arttırmak zorunda kalır. Vee.. Böylece bağımlılık yerleşir.

10 Çok güzel peki sorun nedir?
4 saat 4 saat 4 saat Nikotin – Ben ne kadar istiyorsam onu iç! (Alışılan dozda tutma) Son sigaradan sonra kandaki nikotin azalmaya başlar ve 4 saat sonra tükenir. Beyin nikotine karşı aldığı savunma önlemlerini kaldırmaya ve nikotinden önceki yapısına dönmeye başlar. Çok güzel peki sorun nedir? İşte bu süreç sancılı olur ve nikotin yoksunluğu sıkıntıları (asabiyet, konsantrasyon eksikliği, iştah, uyku düzensizliği..)ortaya çıkar. Depresif bir ruh hali Bir sigara içildiğinde dopamin salgılanacağı için nikotin yoksunluğu sıkıntıları anında ortadan kalkar. İçici nikotini aslında bir ağrı kesici niyetine kullanmaktadır.

11 Sigara bırakıldıktan sonra dopamin salgısının normale dönmesi için bir süreye ihtiyaç vardır.
Bu süre ortalama olarak 3 aydır. Dopamin salgısı olmadığı için beyinde meydana gelen sıkıntının çözümü olarak zihnimizde sigara isteği meydana gelir, ama bu istek 3 dakika sonra geçer.

12 Sigarayı bıraktıktan sonra…
20 Dakika Sonra : Kan basıncı, kalp atış hızı ve nabız normale döner. 2 Gün Sonra : Tat ve koku alma duyularınız son derece keskinleşir. Akciğerlerinizde temizlik başlar. 3 Ay Sonra : Nefes almanızda belirgin bir iyileşme hissedersiniz ve efor gerektiren hareketleri yaparken tıknefes olmazsınız. Zamanla kendinizi daha iyi, daha canlı, daha enerjik hissedeceksiniz. Hayata daha pozitif bakacak, olaylar karşısında daha soğukkanlı ve sabırlı olmaya başlayacaksınız. 1 Yıl Sonra : Kalp hastalığına yakalanma riski yarı yarıya inecektir. Beyin felcinden, akciğer hastalığından, kalp hastalığından ve mesane, böbrek, pankreas, gırtlak ve yutak kanseri gibi diğer kanserlerden ölme riskiniz önemli ölçüde azalacaktır. 5 Yıl sonra : Vücuttan nikotin atılır. 7-8 Yıl sonra : Sigara içmemiş kişilerin fizyolojik durumlarına ulaşılır.


"Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları