Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜLTÜR DERSANELERİ REHBERLİK GENEL KOORD.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜLTÜR DERSANELERİ REHBERLİK GENEL KOORD."— Sunum transkripti:

1 KÜLTÜR DERSANELERİ REHBERLİK GENEL KOORD.
SON YÖK KARARLARI İLE SİSTEM 2010 Hazırlayan ve Sunan Salim ÜNSAL KÜLTÜR DERSANELERİ REHBERLİK GENEL KOORD.

2 Sunumun Amacı! 2010 yılından itibaren yükseköğretime geçişte yeni bir sınav, yeni bir hesaplama ve yeni bir yerleştirme modeli uygulanacak. Bu sunumda yeni sistem sınavı ve ölçme-değerlendirme modelini ele alıp, tüm ayrıntılara cevap vermeyi amaçlıyoruz.

3 Yeni Sınav Sisteminin Amaçları Neler?
Adayların grup yerine ders başarılarını ölçmek Süre sınırlaması yaparak adayların zamana karşı performanslarını ölçmek Sınavları birbiri ile ilişkisi olmayan derslerden arındırmak Puan türlerini çeşitlendirerek değerlendirme ve yerleştirmenin etkinliğini arttırmak, ilgi ve yetenek uygunluğunu tercihlere yansıtmak Adayların II. Aşamada istedikleri sınava girebilmesini sağlamak Tek oturumlu bir sınavın öğrenci psikolojisinde yarattığı tahribatı azaltmak Adaylara seçme ve yönelim özgürlüğü vermek Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

4 Sınavın Aşamaları Nelerdir?
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS) Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

5 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)
YGS Nasıl Bir sınavdır? “Yükseköğretime Geçiş Sınavı”, orta öğretimi başarı ile tamamlayan ve yüksek öğrenim görmek isteyen adayların katılacağı, üniversiteye geçişte yeterliliği ölçen test tekniğine dayalı bir sınavdır. Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

6 YGS’nin Genel Özellikleri
Nisan Ayının ilk haftasında yapılır Tek oturumda uygulanır Sınava başvuran tüm adaylar katılır Liselerin ORTAK DERS müfredatı sorgulanır Yorum ve muhakeme ağırlıklı sorular yöneltilir 2005 ve öncesindeki ÖSS’ye veya 2006 sonrasındaki ÖSS’nin I. Bölümüne birebir benzer YGS’deki her test, adayların elde edecekleri her puan türünü etkiler Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

7 YGS’ye Katılımdaki Amaçlar Nelerdir?
Önlisans Programlarına yerleşmek için Mesleki lisans programlarına yerleşmek için Açıköğretim (Lisans ve Önlisans) programlarına yerleşmek için Özel yetenek sınavına önkayıt için Askeri meslek yüksekokullarına önkayıt için Yurtdışından alınacak yükseköğretim diplomalarının denkliği için II. Aşamaya katılmayı sağlayan baraj puanı elde etmek için Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

8 YGS’de Soru Sayıları Test Ders Oranı Soru Say. Toplam Türkçe
Dil ve Anlatım % 100 40 Sosyal Bilimler Tarih % 43 17 Coğrafya % 34 14 Felsefe % 23 9 Temel Matematik Matematik % 70 28 Geometri % 30 12 Fen Bilimleri Fizik % 33,3 Kimya 13 Biyoloji %33,3 Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

9 YGS’de Hesaplanacak Puan Türleri
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

10 YGS -1 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Sayısal-1 Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

11 YGS-1 ile Hangi 2 Yıllıklar Kazanılır?
Beton Teknolojisi Makine Bilgi Güvenliği Teknolojisi  Makine, Resim ve Konstrüksiyon Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Mekatronik Bilgisayar Operatörlüğü Metalürji Bilgisayar Programcılığı Odyometri Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri Optisyenlik Bilgisayar Teknolojisi  Radyo ve Televizyon Teknolojisi Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Radyoterapi Coğrafi Bilgi Sistemleri   Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik Teknolojisi Deniz Araçları Teknolojisi Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Elektrik Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi Elektrikli Cihaz Teknolojisi Tarım Makineleri Elektronik Haberleşme Teknolojisi Tekstil Teknolojisi Elektronik Teknolojisi Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Elektronörofizyoloji Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Endüstri Ürünleri Tasarımı Turunçgil Tarımı ve İşleme Teknolojisi Harita ve Kadastro Yapı Denetimi İnşaat Teknolojisi Yapı Ressamlığı İnternet ve Ağ Teknolojileri Yapı Tesisat Teknolojisi İş ve Uğraşı Terapisi Yapı Yalıtım Teknolojisi Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

12 YGS-1 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Aktüerya Kontrol Öğretmenliği Bilgi Teknolojileri Makine  Bilgisayar Öğretmenliği Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği Mekatronik Öğretmenliği Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği Otomotiv Öğretmenliği Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Sayısal Programlar (Yüksekokul) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği  (Yüksekokul) Talaşlı Üretim Öğretmenliği Elektrik Öğretmenliği Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği Elektronik Öğretmenliği Telekomünikasyon Öğretmenliği Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği Tesisat Öğretmenliği Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği  Uçak Elektrik-Elektronik Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği Uçak Gövde - Motor Enerji Öğretmenliği Uçak Gövde - Motor Bakım Gemi Makineleri  (Yüksekokul) Yapı Öğretmenliği Güverte (Yüksekokul) Yapı Ressamlığı Öğretmenliği Havacılık Elektrik ve Elektroniği Yapı Tasarımı Öğretmenliği Kalıpçılık Öğretmenliği Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

13 YGS -2 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Sayısal-1 Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

14 YGS-2 ile Hangi 2 Yıllıklar Kazanılır?
Acil Durum ve Afet Yönetimi Giyim Üretim Teknolojisi Ağız ve Diş Sağlığı İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Ameliyathane Hizmetleri İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Anestezi Kağıt Teknolojisi Antep Fıstığı, Tarımı ve İşleme Teknolojisi Kimya Teknolojisi Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Kozmetik Teknolojisi Ayakkabı ve Saraciye Tasarımı Laborant ve Veteriner Sağlık Bitki Koruma Laboratuvar Teknolojisi Boya Teknolojisi Lastik ve Plastik Teknolojisi Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği Maden Teknolojisi Çevre Koruma ve Kontrol Mobilya ve Dekorasyon Çevre Sağlığı Ortopedik Protez ve Ortez Deri Teknolojisi Oto Boya ve Karoseri Diş Protez Teknolojisi Otomotiv Teknolojisi Diyaliz Otopsi Yardımcılığı Döküm Pancar Yetiştiriciliği ve Şeker Teknolojisi Eczane Hizmetleri Paramedik Endüstriyel Cam ve Seramik Patoloji Laboratuvar Teknikleri Endüstriyel Kalıpçılık Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Ev ve Deney Hayvanları Yetiştiriciliği Seramik, Cam ve Çinicilik Evde Hasta Bakımı Sondaj Teknolojisi Fizyoterapi Sulama Teknolojisi Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Şarap Üretim Teknolojisi Geoteknik Yaşlı Bakımı Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi   Yem Teknolojisi ve Hayvan Besleme Gıda Teknolojisi Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

15 YGS-2 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Döküm Öğretmenliği Kimya Öğretmenliği Metal Öğretmenliği Su Ürünleri Mühendisliği (Yüksekokul) Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği Tekstil Öğretmenliği Tekstil Terbiye Öğretmenliği Tütün Eksperliği   Beslenme ve Diyetetik (Yüksekokul) Ebelik (Yüksekokul) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Yüksekokul) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Hemşirelik (Yüksekokul) Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

16 YGS -3 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Sözel-1 Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

17 YGS-3 ile Hangi 2 Yıllıklar Kazanılır?
Adalet Basın ve Yayıncılık Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Geleneksel El Sanatları Görsel İletişim Grafik ve Reklamcılık Halkla İlişkiler ve Tanıtım Mimari Dekoratif Sanatlar Radyo ve Televizyon Programcılığı Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Uygulamalı İngilizce-Türkçe Çevirmenlik Uygulamalı İspanyolca-Türkçe Çevirmenlik Uygulamalı Rusça-Türkçe Çevirmenlik Yerel Yönetimler Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

18 YGS-3 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
YGS-3 puan türü ile eşleştirilmiş bir lisans programı yoktur. Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

19 YGS -4 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Sözel-1 Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

20 YGS-4 ile Hangi 2 Yıllıklar Kazanılır?
Aşçılık Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı Büro Yönetimi ve Sekreterlik Çocuk Gelişimi Halıcılık ve Kilimcilik Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Turizm Animasyonu Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

21 YGS-4 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Büro Yönetimi Öğretmenliği İlahiyat Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği İşitme Engelliler Öğretmenliği Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği Nakış Öğretmenliği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Sözel Programlar   Gastronomi  Turizm Animasyonu Giyim Öğretmenliği Yaygın Din Öğretimi ve Uygulamaları  Görme Engelliler Öğretmenliği Zihin Engelliler Öğretmenliği Hazır Giyim Öğretmenliği Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

22 YGS -5 Puan Türüne Derslerin Etkisi
E.A.-1 Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

23 YGS-5 ile Hangi 2 Yıllıklar Kazanılır?
Ağırlama Hizmetleri Mimari Restorasyon Avcılık ve Yaban Hayatı Moda Tasarımı Bahçe Tarımı Otobüs Kaptanlığı Basım ve Yayın Teknolojileri Özel Güvenlik ve Koruma Çevre Temizliği ve Denetimi Peyzaj ve Çevre Tasarımı Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Peyzaj ve Süs Bitkileri Deniz ve Liman İşletmeciliği Posta Hizmetleri Emlak ve Emlak Yönetimi Sahne ve Dekor Tasarımı Eser Koruma Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Grafik Tasarımı Sosyal Güvenlik Hava Lojistiği Spor Yönetimi Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi Tapu Kadastro   İkram Hizmetleri Turizm ve Seyahat Hizmetleri İnsan Kaynakları Yönetimi Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Kooperatifçilik Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

24 YGS-5 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Eşit Ağırlıklı Programlar (Yüksekokul) Giyim Endüstrisi Öğretmenliği İnsan Kaynakları Yönetimi (Yüksekokul) Matbaa Öğretmenliği Otel Yöneticiliği   Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği Spor Yöneticiliği Moda Tasarımı Moda Tasarımı Öğretmenliği Okul Öncesi Öğretmenliği Okul Öncesi Öğretmenliği (Açıköğretim) Rekreasyon Sosyal Hizmet (Yüksekokulu) Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

25 YGS -6 Puan Türüne Derslerin Etkisi
E.A.-1 Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

26 YGS-6 ile Hangi 2 Yıllıklar Kazanılır?
Arıcılık Pazarlama Atçılık ve Antrenörlüğü Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi Bağcılık Raylı Sistemler İşletmeciliği Bankacılık ve Sigortacılık Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilgi Yönetimi  Sebze Üretimi Çay Eksperliği Seracılık Dış Ticaret Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Doğal Yapı Taşları Teknolojisi Su Ürünleri Endüstriyel Bitkiler Yetiştiriciliği Subtropik İklim Bitkileri Et ve Ürünleri Teknolojisi Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Fındık Eksperliği Süt ve Ürünleri Teknolojisi İpek Böcekçiliği Tarımsal İşletmecilik İşletme Yönetimi Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği Tarla Bitkileri Lojistik Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Lojistik Yönetimi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Maliye Tohumculuk Mantarcılık Turizm ve Konaklama İşletmeciliği Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Tütün Tarımı ve İşleme Teknolojisi Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Üretimde Kalite Kontrol Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Yağ Endüstrisi Organik Tarım Yat İşletme ve Yönetimi Ormancılık ve Orman Ürünleri Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

27 YGS-6 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Bankacılık (Yüksekokul) Sigortacılık ve Risk Yönetimi (Yüksekokul) Bankacılık ve Finans (Yüksekokul) Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bankacılık ve Sigortacılık (Yüksekokul) Turizm İşletmeciliği (Yüksekokul) Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Yüksekokul) Gümrük İşletme (Yüksekokul) Turizm ve Otel İşletmeciliği  (Yüksekokul) İşletme Bilgi Yönetimi Ulaştırma ve Lojistik İşletme Öğretmenliği Uluslararası Finans (Yüksekokul) Konaklama İşletmeciliği Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık (Yüksekokul) Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği Uluslararası Ticaret (Yüksekokul) Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Yüksekokul) Muhasebe (Yüksekokul) Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Yüksekokul) Muhasebe Bilgi Sistemleri Yiyecek İçecek İşletmeciliği Muhasebe ve Finansal Yönetim (Yüksekokul) Yönetim Bilişim Sistemleri  (Yüksekokul) Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği Pazarlama (Yüksekokul) Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği Pazarlama Öğretmenliği Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Yüksekokul) Sağlık Yönetimi (Yüksekokul) Sermaye Piyasası Sermaye Piyasası Denetim Derecelendirme (Yüksekokul) Turizm ve Otelcilik  (Yüksekokul) Seyahat İşletmeciliği Üstün Zekalılar Öğretmenliği Sigortacılık Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

28 YGS’de her puan türüyle seçilecek 2 Yıllıklar
Adalet (Açıköğretim) Lojistik (Açıköğretim) Ağırlama Hizmetleri (Açıköğretim) Marka İletişimi (Açıköğretim) Bankacılık ve Sigortacılık (Açıköğretim) Medya ve İletişim (Açıköğretim) Bilgisayar Operatörlüğü (Engelliler Entegre YO) Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası (Açıköğretim) Büro Yönetimi ve Sekreterlik (Açıköğretim) Muhasebe ve Vergi Uygulamaları (Açıköğretim) Dış Ticaret (Açıköğretim) Özel Güvenlik ve Koruma (Açıköğretim) Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı (Açıköğretim) Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi (Açıköğretim) Emlak ve Emlak Yönetimi (Açıköğretim) Radyo ve Televizyon Programcılığı (Açıköğretim) Ev İdaresi (Açıköğretim) Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açıköğretim) Fotoğrafçılık ve Kameramanlık (Açıköğretim) Sosyal Bilimler (Açıköğretim) Halkla İlişkiler ve Tanıtım (Açıköğretim) Sosyal Hizmetler (Açıköğretim) İlahiyat (Açıköğretim) Spor Yönetimi (Açıköğretim) İnsan Kaynakları Yönetimi (Açıköğretim) Tarım (Açıköğretim) İşletme Yönetimi (Açıköğretim) Yapı Ressamlığı (Engelliler Entegre YO) Kültürel Miras ve Turizm (Açıköğretim) Yerel Yönetimler (Açıköğretim) Laborant ve Veteriner Sağlık (Açıköğretim) Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

29 YGS’de her puan türüyle seçilecek 4 Yıllıklar
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (Açıköğretim) Felsefe (Açıköğretim) İktisat (Açıköğretim) İşletme (Açıköğretim) Kamu Yönetimi (Açıköğretim) Konaklama İşletmeciliği (Açıköğretim) Maliye (Açıköğretim) Sosyoloji (Açıköğretim) Türk Dili ve Edebiyatı (Açıköğretim) Uluslararası İlişkiler (Açıköğretim) Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

30 Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)
LYS Nasıl Bir sınavdır? “Lisansa Yerleştirme Sınavları” adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen, mesleki olmayan örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen ve test tekniğine dayalı, çok oturumlu sınavlardır. Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

31 LYS’nin Özellikleri Nelerdir?
Haziran ayı içinde bir veya iki hafta sonunda uygulanır Uygulama 5 ayrı oturumda YGS’de barajı geçen adaylar katılır Liselerin ALAN DERSLERİ müfredatı sorgulanır Sorular bilgi ve alan ağırlıklıdır 1998 ve öncesindeki ÖYS’ye veya 2006 sonrasındaki ÖSS’nin II. Bölümüne birebir benzer Aday istediği sayıda oturuma katılabilir Ders düzeyi başarısını ölçmeye yöneliktir Sınavlar, birbiri ile ilişkili derslerden oluşur Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

32 LYS Sınavına katılımdaki amaç nedir?
Mesleki olmayan Lisans programlarına yerleşmek YGS ile girilen Lisans Programlarına giriş puanını artırmak Askeri okullara (Harp okulları-Polis Akademisi) önkayıt yaptırmak Türkiyede bir programa yerleşip aynı programın yurtdışında olanına nakil yaptırmak Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

33 Lisansa Yerleştirme Sınavları Hangileridir?
LYS -1 Matematik-Geometri Sınavı Matematik Geometri Analitik Geometri LYS -2 Fen Bilimleri Sınavı Fizik Kimya Biyoloji LYS -3 Edebiyat-Coğrafya Sınavı Türk Dili ve Edebiyatı Coğrafya-1 LYS -4 Sosyal Bilimler Sınavı Tarih Coğrafya-2 Psikoloji-Sosyoloji-Mantık Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. LYS -5 Yabancı Dil Sınavı Almanca Fransızca İngilizce

34 Lisansa Yerleştirme Sınavı Soru Sayıları
Test Ders Oranı Tah.Soru Say. Tahmini Toplam Edebiyat Coğrafya T.Dili ve Edeb. % 70 56 80 Coğrafya-1 % 30 24 Sosyal Bilimler Tarih % 49 44 90 Coğrafya % 18 16 Psikoloji % 11 10 Sosyoloji Mantık Matematik Geometri Matematik % 62 50 Geometri % 29 23 Analitik Geo. % 9 7 Fen Bilimleri Fizik % 33,3 30 Kimya Biyoloji %33,3 Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

35 LYS’nin Puan Türlerini Belirlemedeki Etkisi
YGS AOBP İçerik Mat-Geo Fen Bil Ed.Coğ. Sos.Bil. Y.Dil I.Aşama Okul MF + - TM TS DİL Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

36 LYS’de Hesaplanacak Puan Türleri
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

37 MF-1 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. MF-1 Say-2

38 MF-1 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Aktüerya MF1 YGS1 Aktüerya Bilimleri Astronomi ve Uzay Bilimleri Endüstri Ürünleri Tasarımı Endüstriyel Tasarım Finans Matematiği İç Mimarlık İlköğretim Matematik Öğretmenliği İstatistik İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Matematik Matematik Mühendisliği Matematik Öğretmenliği Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Matematik-Bilgisayar Şehir ve Bölge Planlama Tarımsal Biyoteknoloji Uygulamalı Matematik  Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

39 MF-2 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. MF-2 Say-2

40 MF-2 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Döküm Öğretmenliği MF2 YGS2 Kimya Mühendisliği Kimya Öğretmenliği Kimya ve Proses Mühendisliği   Metal Öğretmenliği Kimya-Biyoloji Mühendisliği   Su Ürünleri Mühendisliği (Yüksekokul) Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması   Tekstil Dokuma ve Örgü Öğretmenliği Orman Endüstrisi Mühendisliği Tekstil Öğretmenliği Orman Mühendisliği Tekstil Terbiye Öğretmenliği Peyzaj Mimarlığı Tütün Eksperliği   Polimer Mühendisliği Biyoloji Seramik Mühendisliği Biyoloji Öğretmenliği Su Ürünleri Mühendisliği (Fakülte) Deri Mühendisliği Süt Teknolojisi Fen Bilgisi Öğretmenliği Tarım İşletmeciliği   Fen Programları Tarımsal Yapılar ve Sulama Fizik Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Fizik Öğretmenliği Zootekni Kimya Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

41 MF-3 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. MF-3 Say-2

42 MF-3 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Beslenme ve Diyetetik (Yüksekokul) MF3 YGS2 Diş Hekimliği   Ebelik (Yüksekokul) Ebelik (Fakülte) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Y.O.) Eczacılık  Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (Fak.) Hemşirelik (Yüksekokul) Genetik ve Biyomühendislik Bahçe Bitkileri Geomatik Mühendisliği Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Gıda Mühendisliği Beslenme ve Diyetetik (Fakülte) Hemşirelik (Fakülte) Bitki Koruma Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri   Biyokimya Moleküler Biyoloji ve Genetik Biyomühendislik Tıp Biyosistem Mühendisliği Veteriner   Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

43 MF-4 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. MF-4 Say-2

44 MF-4 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Bilgi Teknolojileri MF4 YGS1 Kontrol Öğretmenliği Bilgisayar Öğretmenliği Makine  Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği Makine Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Mekatronik Öğretmenliği Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği Mobilya ve Dekorasyon Öğretmenliği Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğr. Otomotiv Öğretmenliği Deniz Ulaştırma İşletme Müh.  (Yüksekokul) Sayısal Programlar (Yüksekokul) Elektrik Öğretmenliği Talaşlı Üretim Öğretmenliği Elektronik Öğretmenliği Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği Telekomünikasyon Öğretmenliği Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği  Tesisat Öğretmenliği Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği Uçak Elektrik-Elektronik Enerji Öğretmenliği Uçak Gövde - Motor Gemi Makineleri  (Yüksekokul) Uçak Gövde - Motor Bakım Güverte (Yüksekokul) Yapı Öğretmenliği Havacılık Elektrik ve Elektroniği Yapı Ressamlığı Öğretmenliği Kalıpçılık Öğretmenliği Yapı Tasarımı Öğretmenliği Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

45 MF-4 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Bilgisayar Bilimleri MF4 Fizik Mühendisliği Malzeme Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Müh. Mekatronik Mühendisliği Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilgisayar-Enformatik Güverte (Fakülte) Meteoroloji Mühendisliği Bilişim Sistemleri Mühendisliği Harita Mühendisliği Mimarlık Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri   Havacılık ve Uzay Mühendisliği Mühendislik Programları Biyomedikal Mühendisliği Hidrojeoloji Mühendisliği Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Cevher Hazırlama Mühendisliği İmalat Mühendisliği Nükleer Enerji Mühendisliği   Çevre Bilimleri ve Yönetimi   İnşaat Mühendisliği Otomotiv Mühendisliği   Çevre Mühendisliği İşletme Mühendisliği Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Deniz Teknolojisi Mühendisliği Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Sayısal Programlar (Fakülte) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Jeofizik Mühendisliği Sistem Mühendisliği Elektrik Mühendisliği Jeoloji Mühendisliği Tarım Makineleri Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi  Tarla Bitkileri Elektronik Mühendisliği Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Tekstil Mühendisliği Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Kontrol Mühendisliği Telekomünikasyon Mühendisliği Endüstri Mühendisliği Maden Mühendisliği Uçak Mühendisliği Endüstri Sistemleri Mühendisliği Makine Mühendisliği Uzay Mühendisliği Enerji Sistemleri Mühendisliği Makine ve İmalat Mühendisliği Üretim Mühendisliği Enformasyon Teknolojileri Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Yazılım Mühendisliği Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

46 TM-1 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. TM-1 EA-2

47 TM-1 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Bankacılık (Yüksekokul) TM1 YGS6 Sermaye Piyasası Denetim Derecelendirme (Yüksekokul) Bankacılık ve Finans (Yüksekokul) Seyahat İşletmeciliği Bankacılık ve Sigortacılık (Yüksekokul) Sigortacılık Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Sigortacılık ve Risk Yönetimi (Yüksekokul) Gümrük İşletme (Yüksekokul) Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği İşletme Bilgi Yönetimi Turizm İşletmeciliği (Yüksekokul) İşletme Öğretmenliği Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Yüksekokul) Konaklama İşletmeciliği Turizm ve Otel İşletmeciliği  (Yüksekokul) Konaklama İşletmeciliği Öğretmenliği Ulaştırma ve Lojistik Konaklama ve Turizm İşletmeciliği Uluslararası Finans (Yüksekokul) Muhasebe (Yüksekokul) Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık (Yüksekokul) Muhasebe Bilgi Sistemleri Uluslararası Ticaret (Yüksekokul) Muhasebe ve Finansal Yönetim (Yüksekokul) Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Yüksekokul) Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Yüksekokul) Pazarlama (Yüksekokul) Yiyecek İçecek İşletmeciliği Pazarlama Öğretmenliği Yönetim Bilişim Sistemleri  (Yüksekokul) Sağlık Yönetimi (Yüksekokul) Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

48 TM-1 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Bankacılık (Fakülte) TM1 Pazarlama (Fakülte) Bankacılık ve Finans (Fakülte) Sigortacılık ve Risk Yönetimi (Fakülte) Bankacılık ve Finansman Tarım Ekonomisi Bankacılık ve Sigortacılık (Fakülte) Tekstil Geliştirme ve Pazarlama  Bilgi ve Belge Yönetimi Turizm İşletmeciliği (Fakülte) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik (Fakülte) Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Turizm ve Otel İşletmeciliği  (Fakülte) Ekonometri Uluslararası Finans (Fakülte) Ekonomi Uluslararası İşletme Ekonomi ve Finans Uluslararası İşletme Yönetimi Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları Uluslararası İşletmecilik İktisat Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret   İşletme Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık (Fakülte) İşletme Enformatiği Uluslararası Lojistik Yönetimi İşletme-Ekonomi Uluslararası Ticaret (Fakülte) Lojistik Yönetimi Uluslararası Ticaret ve Finansman Maliye Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (Fakülte) Muhasebe (Fakülte) Uluslararası Ticaret ve Lojistik Muhasebe ve Denetim Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Muhasebe ve Finans Yönetimi Uluslararası, İktisat, İşletme Programları Muhasebe ve Finansal Yönetim (Fakülte) Yönetim Bilişim Sistemleri  (Fakülte) Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

49 TM-2 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. TM-2 EA-2

50 TM-2 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Eşit Ağırlıklı Programlar (Yüksekokul) TM2 YGS5 Hukuk   Giyim Endüstrisi Öğretmenliği İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı İnsan Kaynakları Yönetimi (Yüksekokul) İnsan Kaynakları Yönetimi (Fakülte) Matbaa Öğretmenliği Kamu Yönetimi Otel Yöneticiliği   Küresel ve Uluslararası İlişkiler   Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Sağlık İdaresi Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Öğretmenliği Sağlık Kurumları İşletmeciliği Spor Yöneticiliği Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Fakülte) Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği YGS6 Sağlık Yönetimi (Fakülte) Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği Sınıf Öğretmenliği Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Yüksekokul) Siyaset Bilimi Sermaye Piyasası Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Turizm ve Otelcilik  (Yüksekokul) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Üstün Zekalılar Öğretmenliği Turizm ve Otelcilik  (Fakülte) Aile ve Tüketici Bilimleri Uluslararası İlişkiler Avrupa Birliği İlişkileri Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Eşit Ağırlıklı Programlar (Fakülte) Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

51 TM-3 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. TM-3 EA-2

52 TM-3 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Moda Tasarımı TM3 YGS5 Felsefe Grubu Öğretmenliği Moda Tasarımı Öğretmenliği Klasik Arkeoloji Okul Öncesi Öğretmenliği Prehistorya Okul Öncesi Öğretmenliği (A.Ö.) Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Rekreasyon Psikoloji Sosyal Hizmet (Yüksekokulu) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Antropoloji Sanat ve Sosyal Bilimler Programları Arkeoloji Sosyal Hizmet (Fakülte) Çocuk Gelişimi   Sosyal Programlar Ekonomi Politik ve Toplum Felsefesi Sosyoloji Felsefe Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

53 TS-1 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. TS-1 Söz-2

54 TS-1 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Büro Yönetimi Öğretmenliği TS1 YGS4 Dünya Dinleri  Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği Gazetecilik Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği Halkbilim Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği Halkla İlişkiler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Halkla İlişkiler ve Reklamcılık   Gastronomi  Halkla İlişkiler ve Tanıtım Giyim Öğretmenliği İletişim Görme Engelliler Öğretmenliği İletişim Bilimleri Hazır Giyim Öğretmenliği İletişim Sanatları İlahiyat İletişim Tasarımı İşitme Engelliler Öğretmenliği Kültür Yönetimi Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği Medya ve İletişim Nakış Öğretmenliği Medya ve İletişim Sistemleri Sözel Programlar   Radyo ve Televizyon Turizm Animasyonu Radyo, Sinema ve Televizyon Yaygın Din Öğretimi ve Uygulamaları  Reklam Tasarımı ve İletişimi Zihin Engelliler Öğretmenliği Reklamcılık Arkeoloji ve Sanat Tarihi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Basın ve Yayın Sinema ve Televizyon Coğrafya Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Coğrafya Öğretmenliği Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

55 TS-2 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. TS-2 Söz-2

56 TS-2 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı TS2 Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Hititoloji Sanat Tarihi Sanat Yönetimi Sümeroloji Tarih Tarih Öğretmenliği Türk Dili ve Edebiyatı Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Türk Halkbilimi Türkçe Öğretmenliği Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

57 DİL-1 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. Dil-1 Dil

58 DİL-1 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Alman Dili ve Edebiyatı DİL1 İngiliz Dil Bilimi Almanca Öğretmenliği İngiliz Dili ve Edebiyatı Amerikan Kültürü ve Edebiyatı İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Çeviribilim İngilizce Öğretmenliği Dil Ağırlıklı Programlar Karşılaştırmalı Edebiyat Dilbilim Mütercim-Tercümanlık  Fransız Dili ve Edebiyatı Turist Rehberliği Fransızca Öğretmenliği Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

59 DİL-2 Puan Türüne Derslerin Etkisi
Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. Dil-2 Dil

60 DİL-2 ile Hangi 4 Yıllıklar Kazanılır?
Arap Dili ve Edebiyatı DİL2 İspanyol Dili ve Edebiyatı Arapça Öğretmenliği İtalyan Dili ve Edebiyatı Arnavutça Japon Dili ve Edebiyatı Boşnakça Japonca Öğretmenliği Bulgar Dili ve Edebiyatı Kore Dili ve Edebiyatı Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Latin Dili ve Edebiyatı Çin Dili ve Edebiyatı Leh Dili ve Edebiyatı Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Rus Dili ve Edebiyatı Fars Dili ve Edebiyatı Sinoloji Gürcü Dili ve Edebiyatı Urdu Dili ve Edebiyatı Hırvat Dili ve Edebiyatı Yunan Dili ve Edebiyatı Hindoloji Yunanca Hungaroloji Turist Rehberliği Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

61 Puanlar Ne Kadar Olacak?
Yeni sınav sistemine göre adayların gerek YGS, gerek LYS, gerekse AOBP puanları en küçüğü 100, en büyüğü de 500 olacak şekilde hesaplanacak. Puanların eşdeğer hale getirilmesinin nedeni, tercihlerde kafa karışıklığını önlemek ve farklı puan türü ile öğrenci alan aynı programların puan türleri arası kıyaslamasını yapma imkanı sunmak Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord.

62 Yerleştirme Puanlarının Hesaplanması!
Yeni sistemde katsayı uygulaması tamamen kaldırılmıştır. Bu nedenle alan dışı kavramı gündemden çıkarılmıştır. Adayların yerleştirme puanları şu formülle hesaplanacaktır. Y-YGSx Puanı= YGS puanı + (AOBP x 0,15) Y-LYSx Puanı= LYS puanı + (AOBP x 0,15) Eğer aday, mesleki eğitim mezunu ve mesleki lisans ya da önlisans programlardan birine yöneliyorsa Salim Ünsal Kültür Dersaneleri Rehberlik Genel Koord. Y-YGSx Puanı= YGS puanı + (AOBP x 0,21) Y-LYSx Puanı= LYS puanı + (AOBP x 0,21) Not: Önlisans programları MSG kaldırılırsa sadece YGS puanıyla öğrenci alacaktır.

63 Son Olarak; 1999 öncesinde uygulanan ve her yönü ile alışılmış bir sistem bizi bekliyor.


"KÜLTÜR DERSANELERİ REHBERLİK GENEL KOORD." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları