Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TİCARET VE SANAYİ ODASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TİCARET VE SANAYİ ODASI"— Sunum transkripti:

1 TİCARET VE SANAYİ ODASI
GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI HOŞGELDİNİZ

2 GÜMÜŞHANE SORUNLARI VE ÖNERİLERİ TOPLANTISI 08 OCAK 2010

3 TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI SAYIN ; İSMAİL AKÇAY’IN
GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI SAYIN ; İSMAİL AKÇAY’IN AÇILIŞ KONUŞMASI

4 Sayın Milletvekillerim,
Sayın Meclis Başkanım , Sayın Oda Başkanlarım, Dernek Başkanlarım, Ticaret ve Sanayi Odasının Değerli Üyeleri , Değerli Basın mensupları, Sizleri Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası adına ve kendi adıma saygıyla selamlıyor, hepinize ayrı ayrı hoş geldiniz diyorum. Sayın Milletvekillerimizle beraber uzun zamandır böyle bir buluşmayı planlıyorduk. Nasip bugüne imiş. Bu toplantıyı Mesleki Kuruluşlarımızla yapmayı planladık. Ekonomik ve Ticari yönden eli taşın altında olan sizlerle, Sayın Milletvekillerimizi buluşturma toplantısında eksik ve noksanlarımız, unuttuklarımız olabilir. Hoşgörünüze sığınıyoruz.

5 Değerli konuklarımız ; en büyük hayallerimizden biri olan Gümüşhane Üniversitesinin kurulmasından, Sadak Barajına ve Aşağı Alıçlı Göletine ve her İlçemizde bir Meslek Yüksek Okulunun açılışına kadar İlimizin sorunlarını kutsal bir görev anlayışıyla takip ederek başaran ve başarmaya gayret eden değerli her iki Milletvekilimize teşekkür ediyorum. Sayın Milletvekillerimiz ; Memlekete hizmet etmenin ve sorunları çözmenin ne kadar zor olduğunu bilmekle beraber, var olan sorunlarımızı sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

6 Başta Milletvekillerimiz olmak üzere, Belediye Başkanlarımız ve Meclis üyeleri, Genel Meclis üyelerimiz, Oda ve Dernek Başkanlarımızın hepsinin daha güzel bir Gümüşhane için uğraş verdiklerine inanıyorum. Gümüşhane sorunları ve önerileri toplantısında ki amacımız sorunlarımızı ve önerilerimizi birinci elden, sizlerin ağzından Milletvekillerimize anlatmak ve ortaya bazı hedefler koymaktır. Değerli Başkanlar ; Sizler İlimizde ve İlçelerimizde sorunları birebir yaşayan en önemli kanaat önderlerisiniz. Sorunlarımızı anlatmak ve çareler aramak sizlere yetki veren camianıza karşı sorumluluğunuzun gereğidir.

7 Sayın Milletvekillerimiz ;
Sorunsuz bir hayat yok. Dolayısıyla, Esnafımız, Tüccarımız dertli. Değerli Başkanlarımız dertlerini, sorunlarını sizlerle paylaşacaklar. Bu itibarla, sorunlarımızı ve taleplerimizi sizlerle paylaşırken bunu bir suçlama yada eleştiri olarak algılamayalım. Bizlerde derdimizi ifade etmeye çalışırken bizlerde hiç kimseyi suçlama niyetinde olamayız. Şeyh Edebali, Osman Bey’e demiş ki ; “Ey oğul, artık Beysin, bundan sonra kırgınlık, dargınlık, kötü söz bize, bağışlamak sana, bölmek parçalamak bize, toparlamak, yola götürmek sana.”

8 İnsana hizmet odaklı, sevgi ve saygıya dayalı bir toplantı olacağını düşünüyorum. Hepimiz sorunsuz ve verimli bir hayat isteriz. Verimlilik birbirimizi anlamakla olur. Her zaman bardağa dolu tarafından bakarsak birbirimizi daha kolay anlarız. Esas olan, birbirimizi yükselterek, yükselmektir. Birlikte bereket, ayrılıkta azap vardır. Dinimizin emri de budur. Birbirimize daha çok destek, daha çok sahip çıkmalıyız. Milletvekillerimiz Ankara’da güçlü olursa daha başarılı olurlar. Onların Ankara’da ki gücü Gümüşhane halkının gücüdür. Güçlü siyasi iradeden bizler kazançlı çıkarız. Zayıf bir siyasi irade Kamu yönetiminde de verimsizliği getirir.

9 Değerli Konuklar ; Toplantımızın Gümüşhane’ye ve Gümüşhaneliye yakışır bir şekilde yapılmasını diliyorum. Değerli Konuklar ; Rapor hazırlayan değerli Başkanları, alfabetik sıraya göre kürsüye davet edeceğim, daha sonra sonuç raporunu katılmak isteyen Başkanlarımızla hazırlayarak Milletvekillerimize ve ilgili yerlere ve sizlere ayrı ayrı takdim edeceğiz.

10 GÖRÜŞ VE ÖNERİ BİLDİREN MESLEK KURULUŞU BAŞKANLARI
Abdulhalim Tarhan MISIRLIOĞLU (Avukat) Ali İsmail DALDABAN (Gümüşhane Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı) Cafer HİRİK (Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı) Ekrem ŞAHİN (Torul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı) Faik BEDİR (Torul Ziraat Odası Başkanı)

11 Mahin ŞAHİN (Şiran Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı)
Feridun SANCAR (Köse Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı) Fikret Uğur ATALAY (Şiran Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı) Gürbüz DEMİR (Gümüşhane Otelciler Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı) İsmail HAYAL (GÜYAD Gümüşhane İl ve İlçeleri Yard ve Kalk Dern İl Temsilcisi) Mahin ŞAHİN (Şiran Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı) Necdet ERTUNÇ (Kelkit Ziraat Odası Başkanı) Ramazan KİZİR (Kürtün Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı)

12 (Gümüşhane Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı)
Rıfat ÇİLENK (Gümüşhane Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı) Sinan AKINCI (Tüketici ve Çevre Hakları Derneği) Sinan ARTUN (Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı) Şerafettin ALEMDAR (Gümüşhane Bakkallar ve Manifaturacılar Odası Başkanı) Turan TUĞLU (Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı) Yusuf BÜYÜKBAYRAKTAR (GİAD Gümüşhane Genç İşadamları Derneği) Yusuf KULLUKÇU (Gümüşhane Sanatkarlar Odası Başkanı)

13 Ben değişik bir konuda sorunlar ve çözüm önerilerini sunacağım.
HAZIRLAYAN : Abdulhalim Tarhan MISIRLIOĞLU (Avukat) Büro Telefonu : Cep Telefonu : Değerli Katılımcılar Benden önceki konuşmacılar genel olarak Gümüşhane’nin sorunlarını ve çözüm önerilerini açıkladılar. Bunların çoğuna bende katılıyorum. Ben değişik bir konuda sorunlar ve çözüm önerilerini sunacağım. Gerek sorunların tespitinde, gerekse çözüm önerilerinde diyalog noksanını ön planda görüyorum. Bu bakımdan da toplantıyı çok önemsiyorum. Gümüşhane’nin tüm sorunlarının ve bunların çözümünde bu tarz fikir alışverişlerinin çok faydalı olacağını düşünüyorum. Büyük şair ve düşünür Ziya Paşa “Doğar tedviri alem ittihatı reyi ümmetten” yani fikirlerin çatışmasından hayırlı neticeler doğar. Yine büyük şair Namık Kemal “Barika-i hakikat müsademe-i efkardan çıkar” yani fikirlerin çatışmasından hakikat ortaya çıkar.

14 Bilmem ergenekona girer mi
Bilmem ergenekona girer mi? Ama ben Gümüşhane’de encümeni daniş tipinde bir oluşumdan yanayım. Bir konu, sorun veya çözüm gerektiğinde o konunun uzmanlarına, bilgelere, tecrübe sahibi insanlara sorulması, onların fikirlerinin dikkate alınması gerektiği kanaatindeyim. “Ben yaptım oldu” zihniyetiyle hareket olumlu bir netice değildir. Uzmanların hazırlayacağı raporlara bir diyeceğimiz yoktur. Ancak sorunlarda ve çözümlerinde sorunları yaşayanların önerileri de önemlidir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Gümüşhane Belediyesi tarafından Süleymaniye Mahallesi sit alanı ilan edilmiş, koruma imar planı takdimi sırasında bir panel verilmiştir.O panelde söz aldım ve önerilerimi sıraladım. Vali ve Belediye Başkanı imar planının belediyede görüşülmesi sırasında benimde bulunmamı önerdiler. Ancak bu konuda Belediyeden herhangi bir davet olmadan plan olduğu kabul edildi. Ancak Trabzon tabiat varlıkları koruma kurulu bazı noksanlıklar ve değişiklik istedi. 60 yıldır yaşadığım ve bildiğim Süleymaniye hakkında benim görüş bildirme hakkım neden olmasın?

15 Yeri gelmişken Süleymaniye Mahallesi hakkında sorunları dile getireceğim. Gümüşhane’ye gelen tüm konuklarımızı, Valimizde Belediye Başkanımızda Süleymaniye Mahallesine götürürler. Oysa ki bence bu haliyle götürmemeleri daha hayırlıdır. Çünkü gelenler oranın neden bu hale getirildiğini ve neden bu halde bırakıldığını söylemesel bile düşünürler. Gümüşhane turizmi konuşulurken dillerinden düşürmedikleri Süleymaniye Mahallesinde tek icraat geçen yıl yapılan Sultan Süleyman heykelidir. Bir an önce Süleymaniye Mahallesine hak ettiği ilginin gösterilmesi zorunludur. Yukarıda da belirttiğim gibi bu toplantıyı çok önemsiyorum. Bu genel toplantının Gümüşhane’nin her sorununda ve bu sorunların çözümünde özel olarak yapılmasının çok faydalı ve hayırlı olacağı düşüncesindeyim.

16 HAZIRLAYAN : Ali İsmail DALDABAN (Gümüşhane Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ : 1-Yurtiçi Kargo ve Yük taşımacılığında hava yolu sektörü ve denizcilik sektörüne uygulanan ÖTV’siz mazotun karayolu taşımacılığında yük ve yolcu taşıyan kamyoncu ve otobüsçü esnafına da ÖTV’siz mazot imkanı sağlanması 2-Karadeniz limanlarımızdan İran ve Irak’a transporta taşımacılığın tekrar canlandırılması 3-İlimizde işletilmekte olan maden işletmelerimizin devlet tarafından daha fazla desteklenmesi 4-İkisu-Şiran devlet yolunun biran önce bitirilebilmesi için gerekli ödeneklerin sağlanması 5-Belediyemizin şehir içerisindeki toplu taşımayı 0,50-kr’tan yaptığı için, şehir içi dolmuşçu esnafımız mağdur olmakta ve bu haksız rekabetin ortadan kaldırılabilmesi için sayın vekillerimizin gerekli çalışmayı yapmalarını

17 6-Ülkemizin her tarafında başlatılan duble yol çalışmalarının ilimizde başlamadığından, Bayburt-Gümüşhane, Torul-Gümüşhane yolunun biran evvel duble yol çalışmalarının başlatılması 7-İlimizden geçmekte olan, devlet karayolunun son yıllardaki trafik yoğunluğundan dolayı Devlet Hastanesi-Karşıyaka Mahallesi arasındaki yol kenarına araçlar park ettiği için her an bir kazaya sebebiyet verebileceğinden çevre yolumuzun bir an evvel yapılması 8-Devlet Hastanemizin yanındaki binaların istimlak edilerek, devlet hastanemize araç parkı olarak kazandırılması

18 a)Tarım ve hayvancılık b)Sulama c)Pancar taban fiyatının düşük olması
HAZIRLAYAN : Cafer HİRİK (Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ : a)Tarım ve hayvancılık b)Sulama c)Pancar taban fiyatının düşük olması d)Ulaşım e)Eğitim

19 ÖNERİLERİMİZ : SULAMA A-Sadak barajının ihalesinin nihayi sonuçlanması B-Bölgemizde sulama amaçlı 8 adet göletin (4’ünün ölçümü tamamlandı) ihaleye çıkarılması C-Başlanmış bulunan Kelkit dere ıslah çalışmalarının bir an önce bitirilmesi ve Şiran dere ıslah çalışmalarının ihale edilmesi D-Pancar taban fiyatının düşüklüğü nedeni ile ekilemeyen pancar alanlarının Organik Tarım için pilot bölge ilan edilmeli; ilan edilen pilot bölgelere özel destek verilmesi

20 ULAŞIM – ELEKTRİK -Ulaşımda Çamoluk-Şiran, Kelkit-Köse, Bayburt-Erzurum yolunun bir an önce bitirilmesi -Erzincan-Kelkit, Gümüşhane-Trabzon karayolunun duble yol yapılması -Şiran-İkisu yolunun yapılması -Şiran-Kelkit, Şiran-Alucra kavşağının yapılması -Şiran elektrik hatlarının yeraltına alınması EĞİTİM -Kelkit Sağlık Meslek Lisesi ve Sağlık Meslek Yüksek Okulunun eğitim yıllarında hizmete açılması -Kelkit Anadolu Lisesinin Yurt binasının yapılması -Yarım kalan Kelkit spor salonunun tamamlanması -Şiran Anadolu Lisesinin yapılması

21 HAZIRLAYAN : Ekrem ŞAHİN (Torul Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ : 1-Esnafımızın durumunun çok kötü olduğundan KOSGEB kredilerinin arttırılması ve hızlandırılması 2-Esnaflarımızın durumları çok kötü esnaflarımızın sorunlarıyla ilgilenilmesi 3-TORUL’da işsizlik çok fazla işsiz gençlerimize iş imkanı sağlanması 4-Kahvelerdeki sigara yasağının iyileştirilmesi 5-Köy yollarının ulaşımında köylülerimizin büyük sorunları var 6-Köylerde sürekli elektrikler kesiliyor köylüler elektriksiz kalıyor 7-Karaca Mağarasının gelirinin Torul ilçesine katkı sağlaması 8-Voleybol sporcularımıza sahip çıkılmıyor 9-Çim sahamızın aktif hale getirilmesi

22 ÖNERİLERİMİZ : 1-TORUL ilçesine Üniversite’ye ait bölüm açılması ve sanayi sitesinin yapılması önerilir. 2-Bayanlar için kondüsyon spor parklarının kurulması önerilir. 3-TORUL içerisinde ulaşım daha rahat olabilmesi için yeni bir köprü ve yaya geçidinin yapılması önerilir. 4-TORUL ilçesi daha güzel gözükmesi için çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma yapılması önerilir. 5-TORUL’da hayvancılığın ve çiftçiliğin artırılması önerilir.

23 1-Üretime dayalı yatırımların Yeterli Olmaması 2-İşsizlik 3-Göç
HAZIRLAYAN : Faik BEDİR (Torul Ziraat Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ : 1-Üretime dayalı yatırımların Yeterli Olmaması 2-İşsizlik 3-Göç 4-Nüfusun yaklaşık % 70’inin çiftçilikle iştigal ettiği İlimizde çiftçilerimize yeterli desteğin sağlanamaması. 5- Zaman zaman yaşanan doğal afetlerden dolayı zarar gören vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması konusunda gereğinin yapılması

24 ÖNERİLERİMİZ : 1-Yıllardır gerektiği gibi, hak ettiği ölçüde yatırım almayan İlimize en üst düzeyde, girişimde bulunularak üretime dayalı yatırımların geliştirilmesi konusunda gereğinin yapılması. 2-Gelecek yatırımlarla işsizliğin bir nebzede olsa önlenebilmesi. 3-İşsizliği azaltarak hayatlarını devam ettirmek için başka İllere gitmek zorunda kalan vatandaşlarımızın gitmesinin engellenmesi, bu sayede her yıl göç veren İlimizdeki göçün engellenmesi. 4-Çiftçilikle iştigal eden Vatandaşlarımıza yapılan, Doğrudan Gelir Desteği (DGD)’ nin azaltılması, çiftçilerimizin üretim yapmalarını zorlaştırmıştır. Ekonomik destek arayan çiftçilerimiz Krediye müracaat ederek zamanla borç batağına saplanmıştır. Yapılan ertelemelerde bir çözüm sağlamamıştır. Doğrudan Gelir Desteğinin (DGD) iyileştirilmesi en azından maliyetleri karşılayacak duruma getirilmesi az da olsa bir rahatlama sağlayacaktır. 5-Bu yıl yaşanan erken kar yağışı nedeni ile bir çok çiftçimiz mahsulünün tamamını kaybetmiştir. Zarar gören çiftçilerimizin zararlarının karşılanabilmesi için yaptığımız girişimlerden hiçbir sonuç elde edilememiştir. Geçimlerini tamamıyla çiftçilik faaliyetleri ile sağlayan vatandaşlarımız mağdur olmuşlardır. Yaptığımız araştırmalar sonucunda zararlarının önlenebilmesi için Gümüşhane’ nin afet bölgesi kapsamına alınmasının gerekli olduğu anlaşılmıştır. Meydana gelen bütün zararlardan vatandaşlarımızın mağdur olmaması için İlimizin Afet Kapsamı Bölgesine alınması için gerekli girişimlerin yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

25 HAZIRLAYAN : Feridun SANCAR (Köse Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNlARIMIZ VE ÖNERİLERİMİZ: Eğitimde branşlı Öğretmenlerin verilmesi. Hastanelere Uzman doktorların verilmesi. İlçeler unutmamalı. İlçelerdeki noksan olan kapalı spor salonları ve yüzme havuzları yapılması. Bayburt iline gelen Doğalgazın İlimize de kazandırılması. İlimizin Türkiye Genelinde kazanılması için Tıp Fakültesinin açılması. Maden yataklarının geliştirilmesinin sağlanması. Ovalar, Vadiler ve Dağlık ve Yaylaların turizme kazandırılması. Sanayide gençlere iş istihdamı sağlamak. Sanayide yapılmış olan işletmelerin genişletilip desteklenmesi. Köse göletinin kanallarının tamirinin yapılması.

26 Göçün durdurulması için ön adım atılması.
Borçlu olan Esnafa ve Çiftçiye 2. kez Kredi verilmesinin sağlanması. İlimize ve İlçelerimize iş sahasının açılımını sağlamak. İlçelerden giden adliye, Askerlik Şubesi, PTT Müdürlüğü geri verilmesini sağlamak. Erzincan – Trabzon arası demiryolunun yapılmasını sağlamak. Suşehri- Şebinkarahisar- Aluçra-Şiran-Kelkit-Köse Bayburt Karayolunun tamamlanmasını sağlamak. Köse’nin eski halini alabilmesi için Köse-Erzincan arsı yolun yapılmasını sağlamak. Havaalanının açılmasını sağlamak. İlçelere verilen meslek Yüksek Okullarında tercih edilen dalın verilmesini sağlamak. Turizm için Kültürel alanların kazandırılmasını, kayak merkezi vs. Son çıkan Yasaya göre Süt Sığırcılığının Projesinden çiftçilerimizin kişisel olarak yararlanmasını sağlamak. Kooperatiflerin önünün açılmasını sağlamak

27 2-Şiran-Kelkit karayolu yapımı 3-Şiran-İkisu karayolu yapımı
HAZIRLAYAN : Fikret Uğur ATALAY (Şiran Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ : 1-Korsan taşımacılık 2-Şiran-Kelkit karayolu yapımı 3-Şiran-İkisu karayolu yapımı 4-Araç satış işlemleri 5-Esnaf odalarının durumu

28 ÖNERİLERİMİZ : 1-Korsan taşımacılığı sık sık kontrol edilip önlenmesi 2-Şiran-Kelkit karayolunun bir an önce yapılıp ulaşıma açılması 3-Şiran-İkisu yolunun en kısa sürede tamamlanıp Şiran’dan ulaşımını sağlamak 4-Araç satış işlemlerinin Noter kanalıyla Trafik Tescil işbirliği ile yapılması ve Odamızın devre dışı bırakılarak burada çalışan elemanların ve vatandaşları zor durumda bırakması 5-Esnaf Odalarının iyileştirilmesi için bir takım girişimlerin başlatılması ve burada çalışan Genel Sekreterin kadrolu olarak çalışması sağlanması

29 HAZIRLAYAN : Gürbüz DEMİR (Otelciler ve Kahveciler Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ : 1-Lokantacı esnafımızın kurumlara ait yemekhanelerle ilgili sorunları 2-Otelci esnafımızın kurumlara ait misafirhanelerle ilgili sorunları 3-Kahveci esnafımızın Derneklerin üyeleri dışında misafir kabul ettikleri hakkında ÖNERİLERİMİZ : 1-Kurumların kendi personelleri dışında yemekhanelere misafir ve diğer kurumların personellerine yemek vermemeli 2-Kurumlara ait misafirhanelerin kendi personelleri dışında misafir kabul etmemeli 3-Derneklerin üyeleri dışında lokallerinde üye olmayanları kabul etmemeli

30 HAZIRLAYAN : İsmail HAYAL (GÜYAD Gümüşhane İl ve İlçeleri Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği) Büro Telefonu : Cep Telefonu : 1-Gümüşhane’de birinci sorun göç sorunudur. Bunun altında yatan ekonomik, sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel hayatta görülen eksikliklerdir. Öğrenci nüfusunu çıkardığımız zaman kalan nüfus şehir olma kriterlerinden çok uzaktır. Göçün önlenmesi için ilimizin en öncelikli teşvik kapsamına alınması zaruridir. 2-Şehirleşme ve planlama diğer bir sorundur ki yıllardır şehre çivi çakılmamıştır. Oy ve rant uğruna ismiyle özdeşleşen yeşil katledilmiş, devlet arazileri gecekondulara peşkeş çekilmiş, sonucunda altyapı ve üstyapı adına hiçbir icraat yapılmamıştır. Çözüm olarak devletin ilgisi bölgeye çekilmeli, birlik olunmalı ve özellikle Avrupa Birliği destekli mantıklı ve reel projeler hayata geçirilmelidir. 3-Sanayi ve ticaret sorunu son yıllarda devasa bir hale gelmiştir. Gümüşhane’nin kaderini etkileyecek olan birkaç tesisimizde (İncinur, Gümüş Un gibi) kapılarına kilit vurmuştur. Maden ve barajlar Gümüşhane’nin kurtuluşu olacaktır.

31 4-Tarım ve hayvancılık boşalan köylerimizle birlikte bitme noktasına gelmiştir. Elma, dut, ceviz, armut, vişne gibi ürünlerimiz yok olma tehlikesi altındadır. Son yıllarda pestil, köme ve kuşburnu ilimizin yüz akı olurken artan şirket sayısı kaliteyi ortadan kaldırmış, Pazar problemini meydana getirmiştir. Bu konuda devlet teşviki ve ilgisi yeterli olamamaktadır. 5-Ulaşım en önemli sorundur ki en başta çevre yolu Gümüşhane’nin olmazsa olmazı ihtiyacıdır. Ve çevre yolu Gümüşhane’ye nefes aldıracaktır. Tren yolu Gümüşhane’den geçmelidir. Bu konuda sivil toplum örgütlerimiz, derneklerimiz ve yöneticilerimiz gerekli çalışmaları yaparak, çevre illerle sürekli irtibat halinde olmalıdır. Yerel basın ve radyo bu konuya eğilmelidir. 6-Eğitim sorunu belli başlı en büyük problemdir. Geçmişin okuyan Gümüşhane’si bugün teknoloji, donanım, öğretmen ve diğer imkânlara rağmen hala belli bir seviyeyi yakalayamamıştır. Bu konuda ciddi atılımlar yapılarak kendilerini yenilemeyen, araştırmayan, tükenmişlik sendromu içinde olanların yerine idealist, yenilikçi ve projeci eğitim kadroların desteklenmeleri sağlanmalıdır.

32 7-Turizm bu şehrin aslında en büyük nimetidir
7-Turizm bu şehrin aslında en büyük nimetidir. Tarih, doğa, inanç, kongre, yaz ve kış turizmine bu kadar müsait bir şehrin turizm alanında sefilleri oynaması bizim çaresizliğimizden, proje üretemememizden kaynaklanmaktadır. Bu konuda yurtiçinde ve yurtdışında gerekli bağlantıların yapılması ve bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi şarttır. Gümüşhaneli işadamlarımızın memlekete yatırım yapmaları sağlanmalıdır. 8-Gümüşhane Üniversitesi ile birlikte ortaya çıkan barınma, eğlence, spor, sosyal ve kültürel ihtiyaçların elzem derecede ihtiyaç halini alması, şehrin gençliğe bakış açısının değişmesi, sinema, tiyatro gibi objelerin şehrin yapısına monte edilmesi gerekmektedir. 9-İşsizlik sorunu ile baş gösteren gençliğin vurdumduymazlığı, içki tüketimin artması, gelecek problemi yaşanması bir diğer ve en önemli sorun olarak başımızı ağrıtmaktadır. 10-Gümüşhane ismiyle gazete manşetlerini doldurmaktan başka hiçbir icraatı olamayan derneklerin kendilerini yenilemeleri, misyon ve vizyonlarını gözden geçirmeleri, bu şehir için projeler üretmeleri gerekmektedir.

33 11-İlimizde ki idareci sıfatındakilerin bu şehirde ikametlerinin sağlanması, yapılan atamalarda liyakatin ve eğitimin esas alınması, partizancılığın ortadan kaldırılması diğer sorunlar olarak kendilerini göstermektedir. 12-Gümüşhane’nin kültürel hayatını geleceğe aktaracak yayınlarının azlığı, televizyon, radyo, gazete gibi birçok alanda eksikliklerin yaşanması da dikkate alınmalıdır. 13-Gümüşhane’de çöp, park ve trafik sorununun çığ gibi büyümesi de en önemli sorun olarak kendini göstermektedir.

34 HAZIRLAYAN : Mahin ŞAHİN (Şiran Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : Sayın Milletvekillerimiz Gümüşhane ve Kelkit’e sık sık gelip giderken, Şiran’ın da Gümüşhane’nin bir ilçesi olduğunu unutmuşlardır. Bizlerde isteriz ki bürokratların ilçemizde toplanıp ne tür işler yapılacağını ve Şiran’ın daha iyi kalkınabilmesi ve göçü önleyebilmesi için tartışılıp yeni fikirler üretilmesini istiyoruz. Birkaç defa siyasilerimize bildirmemize rağmen bankamızla ilgili sorunlar hala devam etmektedir. Esnafımıza verilen KOSGEB kredi vadelerinin 12 aydan daha uzun olmasını temenni ediyor. Saygılar sunuyoruz.

35 HAZIRLAYAN : Necdet ERTUNÇ (Kelkit Ziraat Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLAR ; 1-Profesyonel alanda Tarım ve hayvancılık yapılamıyor. 2- Şeker Pancarı artık İlçemizde cazibesini kaybetmiş bulunmakta buna alternatif ürün ve ürünler ve teşvikleri. 3-Arazi sulama kanallarının toprak olması, var olan beton kanalların ise kırılmış olması nedeniyle sulamanın yapılmasındaki zorluklar ve su kayıpları 4-Eski Hastane binasının kimsenin görmek istemediği aciz hali 5-Kibrit Fabrikasının atıl halinin durumu. 6-Kelkit Çevre Yolunun Yılmazlar petrol ile yeni Devlet Hastanesi 1700 metrelik bölünmüş yolun vaziyeti. 7-Kelkit kapalı spor salonunun hali 8-Kelkit’e acil göletlerin yapımı. 9-Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ihtiyacı 10-Kelkit’e acilen bir veya birkaç Banka şubesinin açılması.

36 ÖNERİLER ; 1-Tarım ve hayvancılık alanında Eğitim verilmeli, çiftçi bilgilendirilmeli, bu manada desteklenmeli, çağdaş çiftçilik konusunda eğitilmelidir. 2-Bölgemizde artık şeker pancarı, eski üretiminin neredeyse % 20’ si oranında gerilemiştir. Alternatif ürünler gelişmeli, Bölge insanına anlatılmalı ve bu ürünlerin yetiştirilebilmesi için teşvikler verilmeli. 3-Kanallarımızın acilen kapalı olarak yapılması, suların toprak tarafından emilmesi ve buharlaşmasının önüne geçilmeli, boşa akan suların, göletler marifetleriyle tutulması ve yanı başından geçen suya rağmen, suya hasret bırakılmaması 4-Eski Hastane binamız içler acısı. Bütün camları kırılmış, Hastane çevresindeki evler, bu konudan oldukça endişe duymaktadırlar. O binada okul olur (İlköğretim, Ortaöğretim, Lise), Sağlıkla ilgili bir okul olur, acilen bu rezaletten Kelkit kurtarılmalıdır.

37 5-Kibrit Fabrikası keza aynı.
6-Kelkit Çevre yolunun çıkışında bulunan 1700 metrelik bölünmüş yol inşası 29 günde (Yani Gümüşhane’ nin plakası olan) biter. 30 gün demiyorum.Çok uzun olur ama maalesef iki yıl oldu. Vay efendim, orada bir istimlak sorunu varmış: Varsa o noktaya kadar olan kısım yapılıp, problemli yer duruversin. Yazık değilmi. Hastane önü, çevre yolu tehlike saçıyor. 7-Gelelim kapalı spor salonunun durumuna. Salonun betonları dökülmeye başlamış, bu Kelkit’in kaderimi. İnsanların spor yapabilecekleri bir kapalı yerleri yoktur. İlkokulda bu imkanlar var. Biri Üniversite, diğeri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Okulu, üniversiteye vatandaşın gitme şansı yok, çünkü kendine ancak yetiyor. Diğeri yatılı Okul. Sonuç ; yani spor salonu yok Kelkitimizin. Acilen var olan spor salonunun bitirilerek hizmete açılması.

38 Kelkitteki esnafın ve araçların (MTV) sayısı, neredeyse Gümüşhane ayarındadır. (sayı olarak)
Bizde iki adet baka bulunmaktadır. Gümüşhane’deki Banka sayısı ile Kelkit’i bir karşılaştıralım. Sonra siz karar verin. Bize lütfen bakarken, art niyetli gözlerle değil, masum bir gözle bakarsanız, sorunlar herhalde kendiliğinden çözülecektir. Gelenler gidenleri neden aratır acaba, öyle değilse görelim sonuçlarını. Buradan şu sonucu kimse çıkarmasın ki, bizim Gümüşhane’ nin gelişmesinden şeref duyacağımın, Gümüşhaneli olmaktan gurur duyduğumuzu, bu anlamda sıkıntımızın olmadığını yalnızca, bizim de üvey evlat muamelesi görmekten bıktığımızı herkes anlamalıdır.

39 HAZIRLAYAN : Rıfat ÇİLENK (Gümüşhane Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : Öncelikle, bu toplantıyı düzenledikleri ve ayrıca bizlere de söz hakkı tanıdıkları için Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasının Yönetim Kurulu Başkanına, Meclis Başkanına, yöneticilerine ve personeline teşekkür ediyoruz. Bu toplantı her ne kadar, “ Gümüşhane’nin sorunları ve çözüm önerileri toplantısı” olsa da kurumsal açıdan esnaf ve sanatkarın genel sorunları, aynı zamanda Gümüşhane esnaf ve sanatkarının sorunlarıdır. Bu bakımdan esnaf ve sanatkarımızın kooperatif kredileri ile ilgili yaşadığı sorunlarından bir kısmını dile getirmeye çalışacağım. Kooperatifimiz, 1960 yılında kurulmuş 1961 yılında ilk genel kurulunu yaparak faaliyetine başlamıştır. Kooperatifimiz kurulduğu günden bugüne, kaynağı Halk Bankasına ait esnaf kredilerine kefalet etmektedir. Bugün itibariyle kooperatifimizin kredi faiz oranı yıllık %8’dir. Halk bankasının ticari bir kuruluş olması münasebetiyle doğal olarak esnaf ve sanatkara tahsis ettiği kredilerin faizini, belirlediği yıllık ticari faiz oranı olan %16 üzerinden almaktadır. Aradaki yıllık %8 faiz farkı, esnaf ve sanatkarlarımıza destek amacıyla hükümetimiz tarafından karşılanmaktadır.

40 Hali hazırda uygulanmakta olan yıllık %8 faiz oranı uygun bir orandır
Hali hazırda uygulanmakta olan yıllık %8 faiz oranı uygun bir orandır. Ancak kredi uygulamasında kesilen ortalama %8.5 kesinti, faiz oranındaki cazibenin bir kısmını alıp götürmektedir. Ortalama %8.5 luk kesintiyi fazla, bir kısmını da haksız bulduğumuzu belirtmek istiyorum (1). Haksız bulduğumuz kesintilerin başında %1 üst kuruluş katılım payı ile işlevini tamamladığına inandığımız %2.75 risk payı kesintisi gelmektedir. Üst kuruluşlarımız anasözleşmelerindeki bazı maddelerden dolayı demokratik olmayan bir yapıya sahiptirler (2). Bu üst kuruluşlarımız; sorumlulukları olmadığı halde, %1 Üst Kuruluş Katılım Payından ve Risk Payından aktarılan miktarlar sayesinde yüksek gelire sahiptirler.. Kooperatifimizin, kefalet ettiği krediden dolayı bankaya, varlık sebebi olarak da ortaklarına karşı birtakım sorumlulukları vardır. Başka bir ifadeyle hem ekonomik kaygıları, hem de sosyal kaygıları olan bir kuruluştur. Bu bağlamda; kullandırdığı kredileri mümkün olduğu nispette sağlıklı vermek ve geri dönüşlerini de mümkün olduğu kadar zamanında almayı sağlamak durumundadır. Bu durumu gerçekleştirmek; öngörülü, dengeli ve düzenli bir çalışmayı gerektirmektedir. Hayata geçirilen bu istikrarlı performansa karşın; 2009 yılında günü gelen senetlerin geri dönüşlerindeki aksama, bir önceki yıla göre önemli miktarda artış göstermiştir.

41 Örnek vermek gerekirse:
tar.itibariyle krd. kullanan ortak sayısı 329 , günü geçmiş borcu olan ortak sayısı 56, tar.itibariyle krd. kullanan ortak sayısı 380 , günü geçmiş borcu olan ortak sayısı 83, şeklindedir. Son bir yıldaki artış oranı reel olarak %26 dır. Aynı esnaf ve sanatkar kitlesine, aynı çalışma düzeni ile hizmet verilmesine rağmen bir yıl içindeki bu olumsuz artışı önemli bir sorun olarak gördüğümüzü belirtmek istiyorum(3). Sıraladığımız sorunlarla ilgili olarak Çözüm Önerilerimiz: 1-Esnaf ve sanatkarımıza, hükümetimizin verdiği desteğin tam anlamı ile yansıyabilmesi için kesintilerin asgari bir seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Bu maksatla, yeterli seviyeye ulaştığı için bizce işlevini tamamlayan %2.75 Risk Payı ile %1 Üst Kuruluş Katılım payı kaldırılmalıdır. Gerçekleştirilmesi halinde kesintiler ortalama %4.75 seviyesine düşecektir. 2-Bölge Birliklerinin ve Merkez Birliğinin (teskomb) Anasözleşmelerindeki demokratik olmayan maddeler değiştirilerek; bu kuruluşlarda da rekabetçi yapıya uygun bir sistem sağlanmalıdır. 3-Kredi kullanan esnaf ve sanatkarımıza, kredinin mutlak suretle işyerinin ihtiyaçları için kullanılması gerektiği bilinci (görsel ve yazılı yayınlar aracılığı ile) verilmelidir.

42 HAZIRLAYAN : Sinan AKINCI (Tüketici ve Çevre Hakları Derneği) Büro Telefonu : 0 456 213 26 34
SORUNLARIMIZ : 1-İşsizlik 2-Esnafın tükenişi 3-Trafik Karmaşası 4-Şehir içi (Şehirler arası bölünmüş yol sorunu) 5-Salı pazarı 6-Demir yolu ve güzergahı 7-Kamu Kuruluşlarında ki sorumsuzluk 8-Harşit’in acilen kurtarılması. (Kanalizasyon) 9-Sokak hayvanları meselesi 10-Yaya Kaldırımlarının genişletilip esnaf ve şehir magandalarından kurtarma 11-Açılan yeni işyerleri için nüfus oranına göre ruhsat verilmesi. 12-Açıkta satılan ve yıkanmadan yenilmesi gereken gıda maddelerine çözüm getirilmesi ve hijyenin önemi. 13-Marketler için yasal önlemler getirilerek şehir merkezinin dışına çıkarılmaları. 14-Baz istasyonlarının tehlikeleri.

43 ÖNERİLERİMİZ : 1-İşsizlik hep Devletten beklenerek çözülmez. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma Vakfı Fonlarından evlerde işsizler için küçük çaplı üretimlere destek verilerek ve yapılan el işlerini pazarlayarak işsizliğe çözüm bulunabilir. Fonların sorumsuz kullanılması işsizliği artırıyor. 2-Esnafı kurtarmak için bir şirket kurularak 1. elden alınacak mal ile desteklenmesi. 3-Trafik, şehir içinde tek yönlü trafik ile karmaşa çözülür. 4-Bölünmüş yol Vadiye sığmayacağı için, Hacıemin, Kayalık, Kuşakkayanın altı- Eski bağlar viyadüğü ile Üniversite üstünden geçilerek Akçakale’ nin ötesinden tekrar ana yola bağlanarak mesele halledilir. 5-Salı pazarı kent merkezi için çirkin bir görünüm arz etmektedir. Daltaban’da sanayinin ötesindeki kuru derenin üstü kapatılarak pazar oraya taşınır. 6-İlimizden geçecek demiryolu için sıcak gündem oluşturulup, Bağlarbaşı - Hacıemin arasında güzergah çalışması yapılarak bu güzergahta yapılaşmayı önlemek 7-Kamu Kuruluşlarının ekserisinde büyük bir sorumsuzluk var. Görevini yapanlara teşekkürler. Ancak 10 cm kar yağdığında şehri ve köyleri günlerce elektriksiz bırakmak büyük bir sorumsuzluk örneği.

44 8-Harşiti kurtarmak için Kale-Kabaköy-Tezene derelerinde göletler yapıp, yazın azar azar harşite bırakmak, yine aynı hatlardan kanalizasyon geçirip, kent merkezindeki kanalizasyonla birleştirip arıtma yaparak, tekrar harşit’e bırakmak. 9-Sokak hayvanlarını Rehabilite ederek kısırlaştırıp, bir çatı altında toplamak. 10-Yaya kaldırımları genişletilip, hem esnafın, hem sandalye atıp oturanlardan kurtarılarak yayaların geçişine sunup, yoldan giden yayları önlemek. 11-Yeni açılacak işyerleri için nüfus oranına göre tahdit koyup, olmayan işlere yöneltmek. 12-Hijyen ve açıkta satılan gıda maddeleri; Bu hususta Belediye, İl Tarım ve Sağlık Müdürlüklerinde ki ilgili birimlere görevlerini yaptırmak. 13-Şehir merkezindeki marketleri belirli mesafelere çekerek Kanunları uygulamak. 14-Boyu 1 km, eni 600 metre olan şehir merkezindeki 15 civarında baz istasyonunun bulunması tehlikenin boyutlarını gösterir kanaatindeyim.

45 HAZIRLAYAN :SİNAN ARTUN GÜMÜŞHANE SMMM ODASI BAŞKANI BÜRO TELEFONU : CEP TELEFONU : SORUNLARIMIZ: 1-ZİGANA DAĞINA TEKNİK ŞARTLARIN EL VERDİĞİ ÖLÇÜDE(TAHMİNEN-KÖSTRE KÖYÜ BAŞARKÖY ARASI OLACAK ŞEKİLDE)KIŞ ŞARTLARI-SİS-HEYELAN VE TAŞ DÜŞMESİ TEHLİKELERİNE KARŞI VE TARİHİ İPEK YOLUNU İHYA EDECEK ŞEKİLDE ‘’YENİ TÜNEL’’YAPILMASI. 2-YAPIMI SÜRDÜRÜLEN GÜMÜŞHANE-TOHUMOĞLU-YAĞMURDERE KARAYOLUNUN ÖDENEK ARTTIRILMASI VE KOSTANDAĞINA TÜNEL YAPILMASI. 3-MADEN ŞEHRİ OLAN İLİMİZDE MADEN TETKİK ARAMA KURUMUNUN ARAMA ÇALIŞMALARININ HIZLANDIRILMASI.

46 ÖNERİLERİMİZ: 1-ÜLKEMİZDE YERLİ FİRMALARIMIZ TARAFINDAN TÜNEL TEKNOLOJİSİ SON DERECE GELİŞMİŞ OLUP İÇ FİNANSMANLA YAPILABİLİR. YENİ TÜNEL BÜYÜK BİR ZAMAN TASARRUFU SAGLAYACAGINDAN YAP İŞLET DEVRET MODELİYLEDE YAPILABİLİR. İLGİLİ BAKANIN HEMŞERİMİZ OLMASI AVANTAJDIR. 2-TOHUMOĞLU-YAĞMURDERE KARAYOLUNUN VE KOSTANDAĞI TÜNELİNİN YAPIMINA MİLLETVEKİLLERİMİZİN GAYRETLERİYLE ÇÖZÜM BULUNUR. 3-ÜLKEMİZİN MİLLİ SERVETİ OLAN MADENLERİMİZ İŞLETİME AÇILDIKÇA MİLLİ GELİR ARTIŞI VE İŞSİZLİK PROBLEMİNDE BÜYÜK ÇÖZÜMLER SAGLAYACAKTIR. KONUNUN HASSASİYETİ VEKİLLERİMİZİN MALUMUDUR.

47 1-BİM ve büyük marketlerin yeri 2-Kredi borçları 3-Bağ-Kur borçları
HAZIRLAYAN : Şerafettin ALEMDAR (Gümüşhane Bakkallar Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ : 1-BİM ve büyük marketlerin yeri 2-Kredi borçları 3-Bağ-Kur borçları ÖNERİLERİMİZ : 1-BİM ve Büyük Marketlerin şehir merkezinin dışına taşınması 2-Kredi borçlarının yeniden yapılandırılması 3-Bağ-Kur borçlarının yeniden taksitlendirilmesi

48 2-Üretimin ve Yatırımların Teşviki 3-Eğitim
HAZIRLAYAN : Turan TUĞLU (Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı) Büro Telefonu : – Cep Telefonu : Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası; Gümüşhane’nin sorunları ve çözüm önerileri konulu bir toplantı düzenleyecek, bu sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak. Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir sorumlusu ve üyesi olarak, konuya ilişkin düşüncelerimi aktarmak istedim. SORUNLAR: 1-İşsizlik 2-Üretimin ve Yatırımların Teşviki 3-Eğitim 4-Atıl kapasiteyi harekete geçirmek 5-Pestil-Köme üretimi ülke çapında yapılmalıdır. ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: 1-İşsizlik nasıl önlenir 2-Üretimin teşviki için ne yapılabilir 3-Eğitimde kalite 4-Atıl kapasite nasıl harekete geçer 5-Pestil-Köme üretiminde dikkat edilecek hususlar

49 1- İŞSİZLİK : Türkiye genelin olduğu gibi, Gümüşhane’nin de önemli sorunu bana göre işsizliktir. Gümüşhane’de nüfusun azalmasının, artan nüfustan daha fazlasının Gümüşhane’yi terk etmesinin en önemli nedenlerinden birisi de budur. 1- NASIL ÖNLENİR : Gümüşhane’yi altyapısı ile, imarı ile komşu illere bağlayan yolların modernizasyonu ile, Zigana, Köse dağı, Pösge dağı tünel geçişleriyle, Erzincan-Trabzon demiryolunun Gümüşhane’den geçirilmesiyle, Gümüşhane’de yatırım yapan ve yapacak olan (Gümüşhaneli olan olmayan) iş adamlarının çalıştırdığı ve çalıştıracağı tüm elemanlarını (Doğan Çağrı Merkezinde olduğu gibi) Gümüşhane’den almalarıyla, Gümüşhane’nin sosyal, kültürel, ekonomik alanda bir cazibe merkezi haline getirilmesiyle, Üniversite ile halk arasında daha sıcak ilişkiler kurularak eğitimde kalitenin yükseltilmesiyle önlenebilir. 2-ÜRETİMİN VE YATIRIMLARIN TEŞVİKİ 2-ÇÖZÜM ÖNERİSİ : Bugüne kadar çıkarılan teşvik yasalarından hiç birinden Gümüşhane beklenen atılımı yapamamıştır. Bu konu Ticaret ve Sanayi Odası tarafında her platformda ortaya atılmış, Başbakana, Bakanlara, Milletvekillerine yazılı metin halinde sunulmuştur. Gümüşhane gibi kalkınmamış iller için yeni ve özel bir teşvik yasasının çıkarılması için organize bir çabanın içine girilmelidir. İşsizliğin önlenmesi için ileri sürülen ulaşım ve altyapı hizmetleri, mesafelerin kısalması ve demir yolu üretim ve yatırımların yapılmasını tetikleyecektir. Yatırımların artması nüfusun da artması demektir. Üretimin artması işsizliğin de azalması demektir. Bunlar, bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır.

50 3-EĞİTİM 3- NE YAPILABİLİR EĞİTİM İÇİN : Eğitim, Gümüşhane için biçilmiş kaftandır. Gümüşhane halkı yarım yüz yılı aşkın bir süreden beri, eğitimi bir geçim aracı olarak kullanmak zorunda kalmıştır. Yıllardan beri Üniversite, Üniversite diye tutturmamızın bir nedeni de budur. Gümüşhane’yi bir okullar şehri, bir üniversite şehri yapabilmemiz için eğitimde kaliteyi tutturmamız gerekir. Bunun için de alt yapıyı tamamlamalıyız. İlköğretim Okullarımız için, Orta dereceli okullarımız için burada görev yapan öğretmenlerin üç yıldan az olmamak koşuluyla burada kalmalarını sağlayacak önlemler almalıyız. Bu önlemler: lojman temini olabilir, Gümüşhane gibi geri kalmış illerde görev yapan öğretmen ve tüm kamu görevlilerinin gelir vergilerinin azaltılması ve ücret artışının sağlanması konusunda yasal bir düzenleme yapılması yönünde adımlar atılabilir. Bu olanaklar, Üniversite öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri için de geçerlidir. Eğitim- öğretimde kaliteyi tutturamazsak başarı şansımız çok zayıflar. 4-ATIL KAPASİTEYİ HAREKETE GEÇİRMEK 4- NASIL OLUR : Gümüşhane’deki işsizliği belirttik diğer sorunlarımız ve çözüm önerilerimizi sıralarken, her evde en az bir ve daha çok sayıda işsiz ev hanımı, kız ve erkek vardır. El sanatları geliştirilebilir. Bir süreden beri Gümüş işlemeciliği az sayıda ve küçük çapta da olsa yapılmaktadır. Desteklenirse, hiç olmazsa, başkalarına verilecek hediyeler buradan alınmak şartıyla gelişmesi sağlanabilir. Toprak kap üretimi çeşitlendirilerek sürdürülebilir. Çorap, kazak, fanila gibi örgü işleri (her eve bir tezgah sokarak) denenebilir. Bir zamanlar Gümüşhane’ye bir ayakkabı fabrikası yapımı, düşünülmüş ve bunun arsası Kelkit’ten alınmıştı. Sonradan vazgeçildi. Bu konuda yine bir inceleme yapılabilir. Fabrikanın yapımı uygunsa, sayalarının dikimi için yine aileler devreye sokularak, sayalar evlerde işlenebilir. 1940’lı, 1950’li yıllarda ipekçilik denenmiş, Koza üretilmiş. Üzerinde durulabilir.

51 5-PESTİL-KÖME ÜRETİMİ ÜLKE ÇAPINDA YAPILMALIDIR
5-DİKKAT EDİLECEK HUSULAR : Tescili de yapılmış olan Gümüşhane Pestili ve Kömesi tutundu. Ancak, üretici sayısı durmadan artıyor. Bu işi, profesyonelce yapanlar kazanacak, diğerleri zaman içinde silinecek. Bunu görmek gerek. Pestilin hammaddesi dut ve cevizdir. Ne yazık ki, her ikisinin de ekiminin çoğaltılması için Tarım İl Müdürlüğünün getirttiği ve halka verdiği fidanların dışında özel bir çaba gösterilmiyor. Pestil ve Kömeyi daha küçük ambalajlarda piyasaysa sürmekte yarar var. Çikolata gibi satılması sağlanabilir. Kamuya ve özele ait hava yollarıyla, otobüs firmalarıyla, benzin istasyonlarıyla, büyük marketlerle anlaşmalar yapılarak, ikram için tüketilmesi üzerinde durulmalıdır. Gümüşhane’de; gerek toplantılarda, gerek evlerde ve işyerlerinde çikolata yerine, lokum, şeker yerine pestil-köme ikram edilmelidir. İlimizde üretilen pestili ve kömeyi önce biz tüketecek, sonra başkalarının tüketmesini sağlayacağız. Ancak, bu konuda çok dikkat edilmesi gereken bir husus var. Nedir? Kaliteyi düşürmemek. Doğal maddelerin dışında hiçbir katkı maddesi kullanmamak. Mutlaka şeker kullanılmalı ve şeker yerine hiçbir tatlandırıcı kullanılmamalı, kullanılacaksa az miktarda şekersiz bal, dut, iyi kalitede ceviz (mümkünse fırınlanmış) kullanılmalıdır. Bunun kontrolü de hem sağlık konusunda, hem katkı maddeleri konusunda yapılmalıdır

52 HAZIRLAYAN :Yusuf BÜYÜKBAYRAKTAR (Gümüşhaneli Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ ve ÖNERİLERİMİZ: GÜMÜŞHANE İLİMİZİN EKONOMİK SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI 1-KIŞ TURİZMİ VE YAYLA TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÇÖZÜM-1 Kış turizmi açısından da son yıllarda gelişen ve devletin alt yapı olanağı olarak desteklediği kayak tesisleri de açık bir gelişim göstermektedir. Bu paralelde önem kazanan, yayla kent projeleri kayak merkezleri kış ve dağ turizmi açısından Gümüşhane ilinde yatırım imkânlarına altyapı oluşturmaktadır. Büyük sanayinin olmadığı ve tarım arazilerinin giderek daraldığı bölgemizde, turizm bölge insanı için yeni bir iş alanı, bölge için yeniden yapılanma ve gelişmişlik anlamına gelmektedir. Doğa şartlarına uyumlu en uygun turizm çeşidi yayla turizmidir. 2-TARIM SANAYİSİ VE HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ ÇÖZÜM-2 Gümüşhane de tarım alanı olabilecek topraklar kıttır. Buna karşın kırsal nüfusun hemen hemen tamamı geçimini tarımdan karşılamaktadır Bölgedeki tarım arazilerinin sınırlılığı göz önüne alınarak organik tarım alanında bölgede tarım bakanlığının faaliyetlerini artırması, bölgedeki çiftçilerin eğitim yoluyla bilgilendirilmesi, organik tarımın tabana yaygınlaştırılması da dikkate alınmalıdır Bölge Özellikleri Dikkate Alınarak Teşvik Yeniden Değerlendirilmelidir.

53 3-Bölgenin Maden Rezervlerinin Değerlendirilmesi Ve Özel Sektöre Açılması
ÇÖZÜM-3 Bölgeler değerlendirilirken gelişme potansiyelleri ve dinamikleri de göz önüne alınmalıdır. Bölgemizin yapılan araştırımlar sonucunda maden yönünden çok zengin kaynaklara sahip olduğu belirlenmiştir. Söz konusu bu maden rezervlerinin MTA tarafından araştırmasının daha detaylı yapılarak, özel sektörlere iletilmesi sağlanmalıdır. 4-KOBİLERDE ORTAKLIK KÜLTÜRÜ TEŞVİK EDİLMELİ. ÇÖZÜM-4 Gümüşhane İlinde sermaye yetersizliği nedeniyle ferdi teşebbüslerden ziyade güç birliğine dayalı ortaklıkların oluşturulması şarttır. Bu amaçla "yerinde iş, yerinde aş" sağlayacak özel yatırımlar ve ortaklık kültürü teşvik edilmeli ve yatırımların yarım kalmaması için bürokratik mevzuattan kaynaklanan zorlukların aşılmasında her türlü kolaylık gösterilmelidir. Geçtiğimiz Haziran ayında açıklanan "Anadolu Yaklaşımı" kapsamında KOBİ'lere kredi ve yatırım imkanlarına ulaşmada kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması, bölgesel kalkınma ajanslarının bürokrasi değil, yatırım ve proje üretme, yönlendirme ve danışma merkezi gibi çalışmasına azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir. 5- BELİRLENEN SORUNLARİN ÇÖZÜMLERİ DEVLET POLİTİKASIYLA UYUŞMASI VE RASYOLANİST OLMASİ ÇÖZÜM-5 Gümüşhane’nin fiziki şartları üretim maddelerine ve Pazar yerlerine uzak oluşu gibi dez avantajlar yatırımcıyı çok büyük oranda olumsuz etkilemektedir. Bu çerçevede ekonomik canlanmanın bizatihi devlet eliyle teşvik edici muafiyetler gibi kolaylıklar sağlanmalıdır. Sanayinin gelişim zorluğundan dolayı devlet eliyle hizmet sektörü geliştirilmelidir.

54 1-5084 sayılı yasanın değişmesi 2-Teşvik Kredilerinden faiz alınmaması
HAZIRLAYAN :Yusuf KULLUKÇU (Gümüşhane Sanatkarlar Odası Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ : sayılı yasanın değişmesi 2-Teşvik Kredilerinden faiz alınmaması 3-Verilen kredilerde memur kefillerin kaldırılması 4-Resmi Kurumlardaki ihtiyaçların Gümüşhane Esnafından karşılanması

55 ÖNERİLERİMİZ : sayılı yasanın tüm esnafı kapsaması 2-Teşvik Kredilerinden faiz alınmaması, Güneydoğudaki çoğu ilde verilen kredinin faizi alınmamasından hariç kredi miktarı ve ödeme koşulları uzatılmaktadır. 3-Yıllar önce çek veya senet almadan tüccar mal alan kişiye bana bir esnaf kefil söyle dilediğini al derdi, şimdi ise esnaf olarak acı hallere düştüğümüzü gördük. Verilen kredilerin uzun vadeye yayılarak Esnafın rahatlaması 4-Gümüşhane esnafının işçi ve memurun maaş girdisinden başka geliri olmadığı için resmi kurumların tüm alış verişlerini oldukları beldelerden, yoksa bağlı olduğu illerden yapılması gerekir.

56 HAZIRLAYAN : İsmail AKÇAY (Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı) Büro Telefonu : Cep Telefonu : SORUNLARIMIZ VE ÖNERİLERİMİZ : 1- Bazı eksiklikleri olmakla beraber 5084 sayılı Teşvik yasasından İlimizde birçok işveren önemli ölçüde istifade etmiştir. Ancak Kanun süresi ’da sona erdi. Sürenin uzatılması taleplerimiz yapılmıştır. Milletvekillerimizin takip ettiğini biliyoruz. Sürenin uzatılması özel sektöre büyük katkı sağlayacaktır. 2- Yeniden İpek yolu için, Zigana Dağına yeni tünel projemizle beraber, duble yollarımızın yapımı hızlandırılarak transit taşımacılık da ki şansımızı devam ettirmeliyiz.

57 3- Şehir geçişimiz ve çevre yollarımızla ilgili devam eden proje çalışmaları hızlandırılmalıdır.
4- Kamu kurumlarımızın mal ve hizmet alımlarında İlimiz esnaf ve tüccarına da teklifler verilmeli, eşit şartlarda, İlimiz tercih edilmelidir. 5- Yılda taşıtın geçtiği transit yol üzerinde Toru-Gümüşhane arasında bir çarşı yeri tespit edilip, özel sektöre yeni bir fırsat açılmalı. Valiliğimizin bu konuyla ilgili çalışmaları hızlandırılmalıdır.

58 6- Milletvekillerimizin uygun göreceği bir heyetle Koza Altın işletmeleri A.Ş. ziyaret edilerek Gümüşhane Üniversitesinin İhtiyacı olan Kültür ve Kongre Merkezi binası yapımı sağlanmalıdır. 7- Yine Milletvekillerimizin takip ettiği Karayolları 101. şube Şefliği ve TEDAŞ Genel müdürlüğüne ait yerlerin Gümüşhane Üniversitesine devirleri yapılmalı , planlaması yapılan 750 kişilik Öğrenci Yurdunun ihalesi erken yapılmalı. 8- TOKİ tarafından, dar gelirli ve hiçbir konutu olmayan ailelere TL. taksitli konutlar yapılmalı.

59 9- Ülkemizde ve İlimizde Tarım ve hayvancılık azalmıştır
9- Ülkemizde ve İlimizde Tarım ve hayvancılık azalmıştır. İlimizde Tarım Bakanlığımızın Köy Bazlı Kalkınma Projeleri önemli katkılar sağlamıştır. Bu Proje büyütülerek Tarım ve Hayvancılığın kurtuluşu sağlanmalıdır.

60


"TİCARET VE SANAYİ ODASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları