Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜVENLİ İNTERNET Zeynep GÖKALP – PDR Uzmanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜVENLİ İNTERNET Zeynep GÖKALP – PDR Uzmanı"— Sunum transkripti:

1 GÜVENLİ İNTERNET Zeynep GÖKALP – PDR Uzmanı
Sinan BAL – Bilişim Teknolojileri Zümre Başkanı

2 İnternet’in Faydaları
bilgiye hızlı erişim alışveriş eğlence & sohbet & iletişim e-ticaret bankacılık & finans işlemleri hayatımızın parçası

3 İnternet mucizevi buluş vazgeçilemez bir ihtiyaç
sınırsız, denetimsiz ve yasaksız her türlü bilgiye veya kişilere erişimin kolaylık bilgisayar oyunu, internet gezintileri çocukları, gençleri sosyal hayattan uzaklaştırma

4 İnternet amaç; iyi bir eğitim fırsatı sağlamak ve onları modern bilgi toplumuna hazırlamak sonuç; bilgisayar ve internetin çocukları üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili olarak yoğun kaygılar

5

6 İnternet ev ödevleri veya araştırma için kullanmıyor
anlık ileti gönderip alarak, çevrimiçi oyunlar oynayarak veya sohbet odalarında yabancılarla konuşuluyor denetim altında değil ailenin çocuklarıyla yakın ilişki içinde olması ve anne- babaların da bilgisayar kullanımını bilmesi önemli bütün dünyada kabul gören yaklaşım en iyi denetimin ailede gerçekleşir çocuklara doğru kuralları öğretmek de, başta anne-babaya düşer

7 İnternetle İlgili Uyarılar ve Önlemler

8 İnternetle İlgili Uyarılar ve Önlemler
Olumsuz bilgisayar alışkanlıkları kolaylıkla “bağımlılık” haline dönüşebilmektedir. Bir süre sonra çocuk, kendisi istese dahi ekran başından kalkamamaya başlamaktadır.

9 İnternet Bağımlılığı Çocuğun ders başarısının düşmesine,
Göz sağlığının bozulmasına, Dikkat-konsantrasyon becerisinin endişe verici düzeyde azalmasına, Çocuğunun fizyolojik ve psikolojik sağlığının bozulmasına neden olmaktadır.

10 İnternet Bağımlılığı Yapılan araştırmalara göre internet ortamında geçirilen sürenin büyük bir bölümü sosyal paylaşım siteleri ve online oyunlara ayrılmaktadır. Günümüzde bilgisayar oyunları; sürekli devam eden, gerçek yaşama alternatif yaşam formları halini aldığından, çocuk oyunda belli seviyeye gelmek amacı ile bilgisayar başında sabahtan akşama kadar kalabilmektedir.

11 İnternet Bağımlılığı Uzun süre bilgisayar veya internet kullanımı çocuğunuzun sosyalleşmesine olumsuz etki yapar. Uzun süreli bilgisayar başında oturma, gelişim çağında olan çocuklarda duruş ve oturuş pozisyonlarına bağlı olarak iskelet-kas sisteminde hasarlara neden olabilmektedir. Çocuklarda obezite şikayetlerinin artmasının birincil sorumlusunun, bilgisayar ve televizyon başında uzun süre vakit geçirmenin olduğu uzmanlarca kabul edilmektedir.

12

13 Süre Sınırlamasının Gereği
Bilgisayar önünde uzun süreler harcanması ayrıca; elektromanyetik radyasyon problemlerine, dil ve okuma becerisinde gerilemeye, beyin gelişiminde problemlere ve epilepsi nöbetlerine neden olabilmektedir. Çocuğunuzun, internet başında geçirdiği zamanı günde 1 saati geçmeyecek şekilde sınırlayarak, zamana ilişkin kontrolü kaybetmemesini sağlamalısınız. Erken dönemde bu sorun ele alınmazsa, ergenlik döneminde sorun kemikleşecek ve çözümü çok daha zor olacaktır.

14 İçerik Takibinin Gereği
Çocuğunuzun kullandığı bilgisayarın ve oyun cihazlarının çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat edin. Çocuklarınızın çevrimiçi uğraşılarını takip edin. Çocuklar şiddet içerikli bilgisayar oyunları oynayarak, şiddeti kabul edilebilir bir problem çözme yöntemi olarak kabul etmekte ve sonuçlarını düşünmeden, çevrelerine zarar verici hareketlerde bulunmaktadırlar. Oynanan oyunların içeriğini mutlaka denetleyin!

15 Sosyal Paylaşım Siteleri
Sosyal paylaşım sitelerine pek çok çocuk oyun oynamak amacı ile üye olduğunu belirtmektedir fakat eğlence amaçlı başlayan bu aktivite de kolayca bağımlılığa dönüşmektedir. Sosyal paylaşım sitelerinde yapılandırılan uygulamalar ile çocuklar gruplar oluşturmakta veya oluşturulmuş gruplara kolaylıkla üye olmaktadırlar. Çocuk gruba olan aitlik duygusu ile, grubun gerektirdiği her şeyi koşulsuz kabul etmesi gerektiğini düşünebilmektedir. Böylece kendisine zararı dokunacak ilişkiler ve etkinlikler içine girebilmektedir.

16

17 Sosyal Paylaşım Siteleri
15 yaşın altındaki çocuklarda sağlıklı karar verme mekanizması henüz tam gelişmemiş olduğundan bu durum kötü niyetli kişiler tarafından kolayca kullanılabilmektedir! Çocuğunuza internet ortamında tanımadığı kişilerle sohbet etmemesini, iletişim kurmamasını öğretin. İnternet ortamında, sohbetlerde çocuğunuzu rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer aldığı takdirde hemen bulunduğu internet ortamından çıkmasını ve size mutlaka haber vermesini isteyin! Çocuğunuza, internet ortamında yeni tanışılan kişilerin her zaman kendileri ile ilgili doğru bilgiler vermeyebileceği, kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler verebileceği gerçeğini anlatın. Çocukların sadece siz evdeyken interneti kullanmalarına izin verin.

18

19 Sosyal Paylaşım Siteleri
Çocuğunuzun hangi sitelere girdiği, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda fikir sahibi olun. Sohbet ortamlarındaki arkadaşlarını tanımaya çalışın. Sosyal paylaşım sitelerine üye olan çocuklar sıklıkla, çok sayıda insan tarafından uzun süre boyunca görülebileceğini unutarak, kendi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi açığa vurmaktadır. Çocuğunuza, sizin onayınız olmaksızın aile resimlerinizi, adresinizi, telefon numaranızı, okul adı vb. bilgileri vermemesini ifade edin.

20 Gizlilik ve Güvenlik Çocuğunuzun, ziyaret ettiği sitelerin "güvenlikle ilgili sorularını" dikkatlice okumasını, sitenin istenilen bilgileri ne amaçla istediğini öğrenmesini ve gerektiği takdirde size danışarak istenilen bilgileri vermesi gerektiğini belirtin. Tahmin edilmesi zor şifreler seçmelerini sağlayın. Çocuğunuza, size sormadan internet ortamında alış veriş yapmaması gerektiğini; istenilen kredi kart numaraları bilgilerini vermemesini öğretin.

21 Güven Ortamı Yaratmak Çocuğunuzun, internet sohbetlerinde onlardan yapmamaları gereken, ya da onları rahatsız eden bir davranışta bulunmalarını isteyenler olduğu takdirde, sohbeti bırakarak hemen size haber vermesini ve olayı anlatmasını isteyiniz. Çocuğunuza kızmayın, onu korkutmayın, bunun yerine çocuğunuza her konuda destek vereceğinizi hissettirin. Çocuğunuza, her konuyu sizinle paylaşabileceği güvenini verin.

22 Güven Ortamı Yaratmak Çocuklarınızın size öğretmen olmasına izin verin. Çocuklarınız en yeni siteler ve en son çevrimiçi trendleri size öğretebilir. Bu sayede hem çocuğunuz ile keyifli ve kaliteli zaman geçirir hem de çocuğunuzun internetteki uğraşılarını denetleme şansı elde etmiş olursunuz.

23 Sorumlu Davranışlar Sosyal paylaşım sitelerine üye olan çocuklar sıklıkla, kendisi ile ilgili yanlış izlenim yaratabilecek yazılar yazmaktadır. Çocuklara, internet ortamında «başkalarını rahatsız edecek» davranışlarda bulunmamalarını, sorumlu ve olumlu davranışlar içinde olmaları gerektiğini öğretin. İnternet'i dedikodu yaymak veya başkalarını rahatsız etmek için kullanmamaları gerektiğini anlatın. Şaka yapmak amacıyla dahi olsa, hiç kimse ile tehdit edici bir üslupla iletişim kurmamaları gerektiğini anlatın. Çocuğunuzdan, günlük hayatta olduğu gibi, internette de, kötü ve kaba kelimeler kullanmamasını, kibar ve güzel bir dil kullanmasını isteyin.

24 Kurallar Oluşturmak Çocuğunuzla bilinçli ve güvenli internet kullanımı kuralları konusunda konuşun. Bu kuralların neler olduğunu ona anlaşılır bir şekilde açıklayın ve kuralları kesin olarak koyun. Koyduğunuz kurallar ve konuşmalarınızda pozitif tutum sergileyin. Olumsuz söylemlerin çocuğunuzla kuracağınız iletişimde çatışmayı artırıcı unsur olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

25

26 Özetle… Çocuklarınız yeri geldiğinde sizden daha fazla bilgisayar bilgi ve becerisine sahip olabilir. Fakat çocuklar, hayatlarını kolaylaştıran ve eğlenceli hale getiren internetin, bu tehlikelerinin çok da farkında değildirler. Onları bu tehlikelerden korumak anne ve babalarının görevidir.

27 DAHA BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ İNTERNET KULLANICILARI YETİŞTİRMEK BİZİM ELİMİZDE.

28 GÜVENLİ İNTERNET

29 Öğrencilerimiz… İnternet kullanımı bilgisayar etiği virüsler
ödev-proje-araştırma yaparken uyması gereken kurallar İnternette uyulması gereken kurallar karşılaşılan problemler ve yapılması gerekenler yaşanan gerçek olaylar ve sonuçları-cezalar virüsler virüslerin bulaşma-virüslerden korunma yolları sosyal paylaşım siteleri kullanım yaşı-güvenli kullanımı

30

31 İnternette Zararlı İçerikler ve Bu İçeriklerin Engellenmesi

32 İnternette Zararlı İçerikler
cinsellik şiddet kumar ideolojik propaganda zararlı kişiler nerelerden erişilebiliyor web sayfaları forumlar sohbet ortamları (facebook, MSN, Skype, vb.) zararlı uygulamalar

33

34 Zararlı İçeriğin Önlenmesi
TTNet Aile Koruma Şifresi İçerik filtreleme Çocuklarınızın sakıncalı sitelere ulaşmasını ve sakıncalı kişilerle iletişime geçme olasılığını engelleyebilirsiniz. Zaman kontrolü Günlük internet kullanım süresini belirleyebilir; böylece çocuklarınızın derslerinden ya da sosyal hayattan geri kalmamasını sağlarsınız. Kişiye özel şifreleme Zaman kontrolü ve içerik filtreleme işlemlerini, evde yaşayan her yaş grubuna hatta her çocuğa özel yapabilir, dilediğiniz zaman kendiniz için bu şifreleri kaldırabilirsiniz. 3 ücretsiz lisans hakkı TTNET Aile Koruma Şifresi Sayfası

35 Netron Gözcü-Ebeveyn Kontrol Yazılımı
dili Türkçe İnternet erişimi için yasak site, yasak kelime ve izin verilen site tanımları bilgisayarın açılabileceği saat aralıkları bilgisayara kurulumu yapılmış programlardan istenilen programların çalıştırılmasının engellenmesini nerden/nasıl bulurum?

36

37 Diğer Programlar çok fazla program (ücretli-ücretsiz) google
ebeveyn kontrol programı içerik filtreleme programı mantık aynı (içerik, zaman, vb.) dili İngilizce olabilir. bilinenler AKINSOFT FilterPlus Güvenli WebFiltre Home K9 Web Protection Kids PC Time Administrator Child Control

38

39 Güvenli İnternet Hizmeti (GİH)
ücretsiz zararlı içeriklerden sizi ve ailenizi korur kolay bilgisayarınıza program kurmanıza gerek yoktur. size Çocuk Profili ve Aile Profili olmak üzere iki seçenek sunar. istediğiniz zaman alabilir, istediğiniz zaman profilinizi değiştirebilir, isterseniz bu hizmetten vazgeçebilir Çocuk ve Aile Profilleri internet kullanıcılarının günlük gereksinimlerini karşılamakta kriterler; psikoloji, pedagoji, sosyoloji ve hukuk alanlarında uzman akademisyenlerin tarafından belirlenmekte tüm İnternet aboneleri evde ve cepte yararlanabilir

40

41

42 Profillerde Neler Var? Çocuk Profili Aile Profili
eğitim, kültür, sanat, iş, ekonomi, ödev, bankacılık ve finans, kariyer, alışveriş, sağlık, müzik, haber, e-posta, resmi ve kamu siteleri, tatil, özel şirketler, eğitim kurumları, e-devlet gibi pek çok farklı türden web sitesinin yer aldığı profildir. Aile Profili Kumar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, fuhuş, müstehcenlik, ırkçılık, ayrımcılık, nefret, terör, şiddet-vahşet görüntüleri, kan ve şiddet içeren dövüş sporları, hayvan dövüşleri, dolandırıcılık, zararlı yazılım vb. içerikleri barından web sitelerinin yer almadığı profildir. Aile profilinde Çocuk profiline ek olarak kişisel sitelere, forum ve paylaşım sitelerine erişilebilir. Aile profili oyun sitelerini, sohbet sitelerini ve sosyal medya sitelerini ise ayrı ayrı veya birlikte seçme imkanı sunar.

43 Nasıl Profil Seçilir? Servis sağlayıcınızın bayisine uğrayabilir
Çağrı merkezine telefon edebilir Online işlem merkezine müşteri numaranız ve şifresi ile giriş yaparak profil seçebilirsiniz.

44

45 Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı İnternet Bilgi İhbar Merkezi
5651 sayılı yasanın 8. maddesinde yer alan; İntihara Yönlendirme, Çocukların Cinsel İstismarı, Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma, Sağlık için Tehlikeli Madde Temini, Müstehcenlik, Fuhuş, Kumar Oynanması için Yer ve İmkân Sağlama, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar ile ilgili yeterli şüpheye sahip olduğunu düşündüğünüz içeriği ihbar edebilirsiniz.

46 Milli Eğitim Bakanlığı İhbar Hattı
"İnternetin Bilinçli Kullanımı ve İnternet Güvenliği Projesi" herkese açık her türlü zararlı içeriğe ilişkin şikâyetin alınacağı, değerlendirileceği bir birim cinsellik, şiddet, kumar, ideolojik propaganda, bomba yapımı vb. konularda sizinle sohbet etmek isteyen yetişkin olduğunu anladığınız kişileri zararlı içeriğe sahip web sayfaları

47 Bilgisayarınızı Korumak
Zararlı programların bilgisayarlarınıza bulaşmaması ve bilgisayarınıza zarar vermemesi için mutlaka bilgisayarınızda bir antivirüs programı yüklü olsun. Antivirüs programınız, bilgisayarınız açık olduğu sürece çalışır durumda olsun. Antivirüs programını güncel tutun. İndirdiğiniz her dosyayı tarayın. Harici diskleri kullanmadan önce tarayın.

48 AntiVirüs Programları
Kaspersky AVG Panda Symantec McAfee ESET Nod32 G-Data Bit Defender Avast Microsoft Security Essentials

49 Güçlü Şifre En az 8 karakter uzunluğunda
En az bir rakam içermelidir.(0..9) En az bir küçük harf içermelidir.(a..z) En az bir büyük harf içermelidir.(A..Z) En az bir özel karakter içermelidir. Yukarıda anlatılanlar ışığında oluşturulan örnek bir şifre Belirli aralıklarla değiştirilmelidir.

50 Passwords Are Like Underwear!
Şifreler iç çamaşırlarına benzer Sık sık değiştirin! Arkadaşlarınızla paylaşmayın! Gizemli olun! Ne kadar uzun o kadar iyi! Ortalıkta bırakmayın!

51 Faydalı Linkler "Çocuklarımız İçin İnternet Güvenliği.
4e95-af95-5ac4efc38b9c Güvenli İnternet TTNET Güvenlik – "Çocuğum ve İnternet" ve-internet/0/44/ Türk Psikologlar Derneği- Çocuklar İçin Güvenli İnternet Güvenli Web Güvenli İnternet Macerası

52 TEŞEKKÜRLER… Zeynep GÖKALP – PDR Uzmanı
Sinan BAL – Bilişim Teknolojileri Zümre Başkanı


"GÜVENLİ İNTERNET Zeynep GÖKALP – PDR Uzmanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları