Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PC’nin Bileşenleri ve Monte Edilmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PC’nin Bileşenleri ve Monte Edilmesi"— Sunum transkripti:

1 PC’nin Bileşenleri ve Monte Edilmesi

2 Her ne kadar bilgisayar bir makine olsa da, bilgisayara verdiğiniz komutları anlayan ve yapan "programlama"dır Programlama iki şekilde karşımıza çıkar. İlki uygulamalardır. İşi alır ve yapar. Kelime işleme programları, web tarayıcıları (browser) ve e-posta programlarının hepsi birer uygulamadır. İşletim Sistemi (Operating System-OS) _Microsoft Windows _Apple Macintosh OS X ve popüler (ve ücretsiz) Linux

3

4 Bilgisayarın fonksiyonları dört bölümde incelenir: giriş, işleme, çıkış ve bellek.

5 İşletim sistemi burada işlevinizi gerçekleştirecek temel servisleri karşılamaktadır. İşletim sistemi olmasa siz tüm gün boyunca klavyeden birşey girsenizde birşey olmayacaktır; yazdıklarınızı ne yazılımınız anlayacaktır, ne de donanım.

6 İşleme Sonraki işlem olarak bilgisayar verilerinizi işler

7 ÇIKIŞ Bilgisayar veriyi işlemeyi bitirdikten sonra bilgiyi sizin kontrol edebileceğiniz bir yerlere koymalı. Bu genelde monitör oluyor ve böylece siz ne yazdığınızı görebiliyorsunuz. Ayrıca siz yazdırmak istediğinizde veriyi yazıcıya gönderebilmelisiniz. Bir donanımsal aygıt, yazdırma işlemini gerçekleştirir ancak işletim sistemi yazdırma işlemini kontrol eder. Bu yine, yazılımla donanım arasında temel bir etkileşimdir.

8 BELLEK Bilgisayarın fonksiyonlarındaki dördüncü adım olan depolama işleminde birçok aygıt kullanılır. Bunlardan en çok görünürde olanı harici depolama aygıtlarıdır; disketler ve CD/DVD diskler.

9

10 Elektrostatik Güç Boşalımının Önlenmesi
Elektrostatik güç boşalımının basitçe manası statik olarak şarj olan elektriğin bir yerden başka bir yere geçmesidir Elektrostatik güç boşalımından dolayı insanlar bir zarar görmez ancak bu bilgisayarlar için söylenemez. Elektrostatik güç boşalımı bilgisayarınızın hassas parçalarını tahrip edebilir. Bu nedenle bilgisayarla çalışırken sizin elektrostatik güç boşalımını önlemek için gerekli adımları uygulamanız gerekmektedir.

11 Antistatik Araçlar Elektrostatik güç boşalımı sadece iki obje farklı miktarlarda statik elektriğe (bunun için kullanılan elektriksel terim potansiyeldir) sahipse ve bunlar birbirine temas ederse gerçekleşir. Elektrostatik güç boşalımını önlemenin sırrı, sizinle bilgisayarın dokunduğunuz parçalarının aynı elektriksel potansiyele sahip olmasıdır. Bunu anti-statik bilek kemeri adı verilen küçük bir araçla kendinizi bilgisayara bağlayarak gerçekleştirirsiniz.

12 Bir bilgisayarla çalışırken en çok karşılaşacağınız şey parçaları sökmek ve onları dışarı çıkarmak olacaktır. Parçayı çıkardığınızda, sistemle bağlantısı yoktur ve diğer kaynaklardan statik elektrik alıyor olabilir. Bir antistatik mat genel bir potansiyel olarak davranır. Genellikle antistatik bilek kemeri ve mat hepsi birarada tutulur. Antistatik bilek kemeri ve mat küçük rezistör aygıtları kullanırlar bunlar elektriğin geçişini durdurur veya direnç gösterirler böylece statik şarjın aygıta geçmesini önlerler.

13 Bilgisayar dışında olan herhangi bir bileşenin antistatik poşet içinde saklanması gerekmektedir. Bu özel poşetler herhangi bir statik elektriğin siz dokunduğunuzda aygıta geçmesini engeller. Neredeyse tüm bilgisayar bileşenleri ilk aldığınızda bir antistatik poşet içinde gelmektedir.

14 PC Temel Birimleri Kişisel bilgisayarın en önemli parçası masanızın altında duran kasadır. Kişisel bilgisayarın diğer tüm parçaları (yazıcı, klavye, monitör vb) ise sistem birimine bağlıdır ve bunların tümüne çevresel birim (yanbirim) denir.

15 • Monitör: Bilgisayarın görsel çıkışını sağlayan büyük bir televizyon gibi düşünebilirsiniz.
• Klavye: Giriş basılmasını sağlayan tuş takımıdır. Daktilo mantığıyla çalışmaktadır. • Fare: Monitörde girişi sağlayan grafiksel bir işaretçiyi sağlayan işaret aygıtıdır. • Hoparlör/kulaklık : Ses çıkışını sağlar. • Yazıcı : Yazılmış kağıt çıktının alınmasını sağlar

16 Harici Bağlantılar

17 Plug (Fiş veya Uç), Port, Jack ve Connector
Bilgisayar yaklaşık 50 farklı tipte bağlantı kullanmaktadır, ancak neredeyse tamamı altı ana tiptedir; DIN (klavye / mouse), USB, FireWire,  Apple tarafından geliştirilen, bilgisayara çevre ürünleri bağlanmasında kullanılan yüksek hızlı arayüz bağlantısıdır. IEEE 1394 standardına dayalıdır. 400 ve 800 Mbps (IEEE 1394b-2002 de 3200 Mbps) hızında veri transferini destekler. DB, RJ (11, 45) ses.

18 Bir plug (fiş) bir porta giden bir tipin izdüşümüdür.
Bir port; uyuşan bir tür boşluk veya fişi kabul eden bir slottur. Asla bir portu bir fişe takamazsınız, her zaman tersi şeklindedir. Jack (priz) ifadesi port'a alternatif olarak kullanılmaktadır, yani bir fiş'i jack'a da takabilirsiniz. Bağlayıcı (connector) terimi ise bir portu yada bir fişi belirtebilir.

19 Mini-DIN Bağlayıcılar (Klaveye - Mouse)

20 USB Bağlayıcılar İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. Kişisel bilgisayarlar için en çok karşılaşılan genel amaçlı bağlantıyı sağlar. Fare, klavye, tarayıcı, kameralar ve yazıcılar gibi birçok farklı aygıtın USB bağlantı yapısına sahip versiyonunu bulabilirsiniz. USB aygıtlar tak-çıkar aygıtlardır. Bunun anlamı bilgisayarı kapayıp açmadan aygıtı yükleyebilir yada kaldırabilirsiniz.

21 USB bağlantılar üç farklı şekilde karşımıza çıkarlar: "A" (en sık karşılaşılan), "B" ve "mini-B" (daha az karşılaşılan). İkinci olarak, birçok USB aygıtı elektriksel gücünü USB bağlantısından almaktadır, bu nedenler pile veya harici bir elektriksel girişe gerek yoktur. Hatta bazı aygıtları yeniden şarj edebilirsiniz, örneğin cep telefonlarını USB portuna takarak şarj edebilirsiniz.

22 FireWire Bağlayıcılar
FireWire, ayrıca IEEE1394 olarak da bilinir ve veriyi inanılmaz şekilde yüksek bir hızla aktarır. Bu sebeple yüksek hıza ihtiyaç duyan uygulamalar; örneğin dijital video kameradan sabit diske görüntü aktarımı için ideal olmaktadır. Firewire özel 6 telli bağlayıcıyı içermektedir, Ayrıca daha küçük, 4 bacaklı versiyonu da genellikle çevresel birimlerde görülmektedir. USB gibi FireWire aygıtları da tak çıkar özelliğe sahiptir.

23 DB Bağlayıcılar Teknik olarak D-Sub veya D-Subminiature (alt minyatür) bağlayıcı olarak bilinir Herbir erkek DB fişin bir grup küçük bacakları vardır ve DB portuna bağlanır. Dişi DB fişi sistem birimindeki erkek DB portuna bağlanır. Bilgisayardaki DB bağlayıcılar 9 ile 37 arasında bacak veya sokete sahiptirler. Ancak 25'den fazla pin veya soketi olan DB bağlayıcıyı çok nadir görürsünüz.

24 RJ Bağlayıcılar RJ-11 ve RJ-45. Telefon jack'ı RJ-11'dir. RJ-11 neredeyse tamamen modemler için kullanılır. Daha geniş olan RJ-45 jack'ı ise ağ bağlantıları için kullanılmaktadır.

25 Ses Bağlayıcıları Hoparlörler ve mikrofonlar sistem biriminde ses jack'ına takılırlar. En sık kullanılan ses bağlayıcısı mini-ses bağlayıcısıdır.

26 Aygıtlar ve Bağlayıcıları
Klavye bağlantısı ya mini-DIN (mor rengi) klavye portu yada USB portundan olmaktadır.

27 Monitör eski tip 15-bacaklı dişi DB (VESA) bağlayıcı
VESA bağlayıcılar mavi renge boyanmıştır ancak DVI bağlayıcılar beyazdır.

28 "Yüksek Tanımlı Multimedya Arayüzü" (High Definition Multimedia Interface - HDMI)
HDMI hala video sahnesinde yenidir, fakat bir dizi gelişmeyi de yanında getiremektedir. Örneğin video ve ses aynı kablodan taşınabilmektedir. Öncelikle ev sinema sistemleri için tasarlanmıştır. Göreceksiniz ki HDMI bağlayıcısı olan görüntü kartlarının sayısı yakın birkaç yılda artacaktır

29 Ses Kartı İlk olarak dijital bilgiyi alır ve sese dönüştürür, sesi de hoparlör yardımıyla çıkışa verir. İkinci olarak, sesi mikrofon yardımıyla alır ve dijital veriye dönüştürür. Sesi çalabilmek veya kaydedebilmek için ses aygıtınız hoparlörden ve bir mikrofondan oluşmuş bir kümeden en az birine sahip olmalıdır.

30 Stereo bağlantı icin yeşil jack kullanılır !
İki minyatür jack; biri mikrofon için ve diğeri de stereo hoparlörler içindir. Daha iyi kartlar (surround ses sistemleri vb.) için ise ekstra minyatür ses jack'ları sağlanır. Ses kartlarına daha fazla ses jack'ları eklemek tipik bir ses kartını karmaşık hale getirir. Farklı ses sinyallerinin tamamının birleştirilmesi S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format) ile sağlanır. Bir S/PDIF, birçok mini-ses bağlantısının yerini almaktadır.

31 Ağlar bilgi paylaşımı için birbirine bağlanmış bir grup bilgisayardır. Modern bir bilgisayarda ağa bağlanmak için bir RJ-45 bağlantı kullanılır.Tipik bir RJ-45 ağ bağlayıcısını göstermektedir.

32 Fare Bir kişisel bilgisayarda farenin en az iki düğmesi vardır. (Apple Macintosh bilg.da tekdir). Bir fare bir USB portunu ya da açık yeşil mini-DIN bağlayıcısını kullanır. Farenin bir türü de trackball’dur. Bir trackball fareyle aynı işi yapar fakat fare etrafta gezdirilirken bir trackball bir yerde sabittir siz bir topu parmaklarınızla yada avucunuzla çevirirsiniz.

33 Modem Bir modem sizin bilgisayarınızı bir telefona veya telefon hattına bağlamanızı sağlar. Bir modem bilgisayardaki bir başka kolayca tanımlanan aygıttır. Birçok modemin iki tane RJ-11 soketi vardır. Biri duvardaki telefon prizinde modeme bağlantı, diğeri ise opsiyonel olarak modem kullanılmadığında telefonu kullanmanız içindir.

34 Seri Port Seri port, kişisel bilgisayarlarda kullanılan ilk genel amaçlı porttur. Sadece son yıllarda daha hızlı ve kullanımı kolay olan USB’nin baskınlığından dolayı seri portu daha az kullanılır kılmıştır. Nerdeyse yeni sistemlerin hiçbiri seri port ile birlikte gelmese de hala seri portları bulabilirsiniz

35 Yazıcı Uzun yıllar boyuca yazıcılar sadece özel bağlantı tipi olan paralel portu kullanmaktaydı. Paralel port 25-pin (bacaklı) dişi DB bağlayıcı kullanır ve genellikle küpeçiçeği rengindedir. Paralel portun 20 yıllık baskınlığından sonra şimdi neredeyse tüm yazıcılar USB portu ile birlikte gelmektedir. Daha iyi modeller bazen Firewire bağlantıyı önermektedir.

36 Joystick (Denetim Kolu)
Joystick, sadece oyunlar için kullanılmaz. IBM 15-bacaklı dişi DB denetim kolunu bilgisayara eklediğinde, zor işlerdeki giriş aygıtı olarak düşünmekteydi; bugünkü fare gibi. Geleneksel denetim kolu rengi turuncudur, ancak bugün birçok denetim kolu USB’ye bağlanmaktadır.

37 Kasanın ön kısmında sistemi açan kapayan düğmeler, sistemin durumunu belirten ışıklar ve çıkarılabilir ortam sürücüler disket, CD-ROM ve DVD sürücüler bulunmaktadır. Bu sistemde ayrıca USB, FireWire ve ses bağlantıları kolay erişim için önde bulunmaktadır. Kasa

38 CPU CPU (Central Processing Unit) yani merkezi işlem birimi, aynı zamanda mikroişlemci olarak da anılır. Bir bilgisayarın içinde yer alan tüm hesaplamaları CPU yapar. CPU'lar çeşitli şekiller ve boyutlardadır.

39 Modern CPU çok fazla ısınır ve bu nedenle aşırı ısınmayı önlemek için soğutucu fanına ve ısı azaltıcı montaja ihtiyacı vardır. Bir ısı alıcı büyük bir tabaka şeklinde bakırdan veya alüminyumdan yapılmıştır ve ısının işlemciden uzaklaştırılmasını sağlar. Fan daha sonra ısıyı kasanın içine doğru üfler. Bu soğutma aygıtlarını CPU'yu sökmek için çıkarırsınız ancak bazı CPU üreticileri CPU'yu fanla bütünleşik olarak üretirler. CPU modelleri; Intel Core 2 veya AMD Athlon XP , Intel ve AMD , Celeron, Athlon XP, Pentium 4, ve Core 2

40 Hafıza (RAM) RAM (random access memory), yani rastgele erişimli hafıza, CPU tarafından kullanılan programları ve verileri saklamak için kullanılmaktadır. Bir RAM'in saklayabileceği maksimum program ve verinin ölçüm birimine byte denir. Modern bilgisayarların milyonlarca hatta milyarlarca byte RAM'leri vardır. Bu nedenle RAM megabyte (MB) veya gigabyte(GB) birimleri ile ölçülür. Ortalama bir bilgisayar 256 MB'dan 2GB'a kadar RAM’e sahip olabilir. Ancak daha büyük ve daha küçük RAM boyutları ile de karşılaşabilirsiniz. Her bir RAM parçasına "stick" denir. Bugün en çok bulunan stick tipi, çift girişli bellek modülü olan DIMM(dual inline memory module) olmaktadır. Şekilde bilgisayarlarda kullanılan DIMM örnekleri görülmektedir. Bir bilgisayarda sadece bir tipte DIMM bulunur ve RAM eklemek için sizin tipini bilmeniz şarttır. Hafıza Birimleri (RAM) bölümümüz RAM ile rahatça çalışmanız için gerekenleri içermektedir.

41 DDR2-RAM : Bir saat darbesinde sadece 4 Bit lik veri taşıyabilen ve sistemi veri yolu ile eşzamanlı çalışan bellek tipleridir. DDR-RAM a nazaran iki kat daha fazla bant genişliği, DDR667 Mhz. standardı, 5.3 GB/s ilk bant genişliği sunabilirler. 240 pin, 1.8 volt besleme gerilimine sahiptirler. DDR3-RAM : Bir saat darbesinde sadece 8 Bit lik veri taşıyabilen ve sistemi veri yolu ile eşzamanlı çalışan bellek tipleridir. DDR-RAM a nazaran iki kat daha fazla bant genişliği, DDR1600 Mhz. standardı, 8.5 GB/s ilk bant genişliği sunabilirler. 240 pin, 1.5 volt besleme gerilimine sahiptirler.

42 Anakart Bir bilgisayarda herşey dolaylı ya da doğrudan anakarta bağlıdır. Anakart ince ve uzun bir devre kartıdır. Genellikle yeşil, siyah, mavi veya altın sarısı rengindedir ve tipik bir defter kağıdından biraz daha kalındır. Bir anakart birçok bilgisayar bileşenini kabul edecek bir dizi özel soket içerir. Örneğin CPU ve RAM, doğrudan anakarta bağlıdır. Diğer aygıtlar, örneğin disket sürücü, hard disk, CD ve DVD, anakart soketlerine kısa kablolarla bağlıdır.

43 Anakart ayrıca harici aygıtlar için (örneğin fare,yazıcı, klavye vb) dahili bağlayıcılar sağlar. Tüm anakartlar çok amaçlı genişleme yuvaları içerir. Bunlar adaptör kartları kullanabilmenizi sağlar. Farklı kart tipleri için farklı tipteki genişleme yuvaları mevcuttur.

44 Güç Kaynakları Güç kaynağı, adından da anlışıldığı üzere, bilgisayarın işlevini yerine getirebilmesi için gerekli elektriksel gücü sağlar. Güç kaynakları standart 220-volt AC gücü alır ve bunu 12-volt, 5-volt ve 3.3-volt DC güce çevirir. Birçok güç kaynağının boyutu bir ayakkabı kutusunun yarısı kadardır ve genellikle gri veya metalik renklerdedir.

45 Bir dizi bağlayıcılar güç kaynağının dışına çıkarlar
Bir dizi bağlayıcılar güç kaynağının dışına çıkarlar. Her güç kaynağı anakart için özel bağlayıcıları içerir ve herhangi bir aygıtın ihtiyacı olan elektriği sağlayan bir dizi genel kullanım bağlayıcıları sağlar. Şekilde anakart gücünü ve tipik gelen kullanımlık bağlayıcıları göstermektedir.

46 Disket Sürücüler Disket sürücüler taşınabilir disketlere erişiminizi sağlar. Bugünkü kişisel bilgisayarlarda kullanılan disket sürücüler 3.5" disket sürücü olarak adlandırılır. Disketler sadece çok küçük miktarda veriyi saklar ve birçok bilgisayarda kaybolmak üzeredir. Disket sürücüler bilgisayara bir şerit kablo ile bağlanırlar. Anakarta bağlantı disket sürücü denetleyici olarak bilinir.

47 Sabit Disk (Hard Disk) Sabit diskler CPU'da o anda kullanılmayan programları ve verileri saklar. Ortalama bir bilgisayarın bir tane sabit diski vardır. Daha büyük boyutlarda veri kaydetmeye ihtiyaç duyan özel bilgisayarlarda, örneğin büyük şirketlerin ana dosya saklama bilgisayarları, 8'den 16'ya kadar sabit diski içerebilir. Bu sürücü iki tipte bulunur; eski paralel ATA (PATA) veya daha modern olan seri ATA (SATA). PATA sürücü bir şerit kablo kullanır disket sürücülere çok benzer bir yapısı vardır. SATA sürücü ise daha dar bir kablo kullanır. CDROM ve DVD’lerde artık SATA sistemi kullanmatadır.

48 Optik Araçlar CD'ler ve DVD'leri bilgisayara takmak için kullandığımız araçlar optik sürüclerdir. Genel olarak optik araçları iki gruba ayırırız; CD’ler ve DVD’ler. CD’ler yaklaşık 700MB veri saklar ve üç çeşitte gelir: CD-ROM (sadece okunabilir), CD-R (kaydedilebilir-veriyi sadece bir kez değiştirebilirsiniz), CD-RW(yazılabilir - defalarca veriyi değiştirebilirsiniz). DVD’ler daha çok veriyi saklar (yaklaşık 4GB). Bir sinema filmi için yeterlidir ve birçok çeşitte karşımıza çıkarlar: DVD-ROM, DVD+R, DVD-R, DVD+RW, ve DVD-RW. Bunlar sadece en ünlü olanların isimleri. Bu farklı optik araçların her birinin okunması için optik sürücüye ihtiyacı vardır. Örneğin, bir CD-RW disk üzerinde işlem yapmak istiyorsanız, bir CD-RW sürücüye ihtiyacınız vardır. Şanslısınız ki birçok optik sürücü birçok farklı tipte diski desteklemektedir ve sık kullanılan tipteki optik araçlara erişim mümkündür.

49

50


"PC’nin Bileşenleri ve Monte Edilmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları