Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜM DENİZLERDE DOKTORUNUZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜM DENİZLERDE DOKTORUNUZ"— Sunum transkripti:

1 TÜM DENİZLERDE DOKTORUNUZ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TELE SAĞLIK MERKEZİ BAŞTABİPLİĞİ TÜM DENİZLERDE DOKTORUNUZ 24 SAAT YANINIZDA

2 TELE SAĞLIK MERKEZİ Merkezimiz Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü bünyesinde 24 saat nöbet esasına göre görev yapan yabancı dil bilen tabip ve iletişim görevlileri aracılığıyla uluslararası düzeyde uzaktan sağlık danışmalığı, acil yardım ve deniz ambulans hizmeti vermektedir.

3 Merkezimiz 20.12.2006 tarihinde Atatürk Havalimanında hizmete başlamıştır.
Tele Sağlık Merkezi 5 Mayıs 2007 tarihinden itibaren, Karaköy’de bulunan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Ek Hizmet Binasında kendisine tahsis edilen bölümde çalışmalarına çok daha verimli bir şekilde devam etmektedir.

4 ÇAĞRI MERKEZİ

5 Misyonumuz Ulusal ve uluslararası seyir halindeki deniz ve hava araçlarının yetkili personelinden gelebilecek sağlık yardım taleplerine uzaktan tıbbi yardım danışmanlığı yapmak, Acil durumlarda tıbbi tahliye organizasyonunu diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak gerçekleştirmek, Türk arama kurtarma bölgesi içerisinde arama kurtarma faaliyetlerinde hasta veya yaralılara acil sağlık hizmetini koordine ederek sağlık hizmetinin sunulmasını sağlamak, Marmara ve Kuzey Ege Adalarından deniz ambulanslarımız ile temel yaşam desteği sağlanarak hasta naklinin gerçekleşmesini komuta ve kontrol etmektir.

6 Vizyonumuz Tıbbi danışmanlık ve arama kurtarma hizmetlerinde hizmetin doğru, hızlı, etkin ve verimli sunulmasını sağlayarak uluslararası düzeyde hizmet sunmaktır. Türk Arama Kurtarma faaliyetlerindeki sağlık organizasyonunu en üst düzeyde gerçekleştirerek ülkemizin bölgesinde yetkin ve söz sahibi olmasına katkıda bulunmaktır. Hasta veya yaralıya çağdaş altyapı ve son teknoloji ile donatılmış deniz ambulanslarını kullanarak temel yaşam desteği sağlamak ve diğer Tele Sağlık uygulamaları için referans gösterilecek öncü model olmaktır.

7 Tele Sağlık Merkezi Avrupa Birliği Müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında birliğin
“31 Mart 1992 tarih ve 92/29/EEC sayılı Konsey Direktifi” ne dayanılarak projelendirilmiştir.

8 Yasal Dayanaklar tarih ve sayılı “Türk Arama ve Kurtarma Yönetmeliği”nin 7 nci maddesi de Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü kuracağı Tele Sağlık Servisi vasıtasıyla Arama Kurtarma faaliyetlerinde görev alacağı belirtilmiştir.

9 Yasal Dayanaklar tarih ve Sayı ile Genel Müdürlüğümüz tarafından yayımlanan ‘Seyir halindeki gemilerde daha iyi tıbbi hizmet verilmesi için Gerekli asgari sağlık ve güvenlik koşulları hakkında yönetmelik’.

10 Yasal Dayanaklar Tele Sağlık Servisi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge 27 Eylül 2006 Tarih ve 4073 sayı ile Bakanlık Makamı Oluru ile imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir. Deniz Ambulans görevi 21 Kasım 2006 tarih ve 5653 sayılı Bakanlık Makam Oluru ile Tele Sağlık Merkezi Baştabipliğine verilmiştir.

11 Arama Kurtarma Görevinde İşbirliği Yapılan Kuruluşlar
Denizcilik Müsteşarlığı AAKKM Genelkurmay Başkanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (Türk Radyo) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı

12 Deniz Ambulans Hizmeti

13 Deniz Ambulans ve Denizden Tıbbi Tahliye Hizmeti
Marmara Adası Gökçeada Büyükdere Çanakkale’de Konuşlandırılan tam donanımlı revizyondan geçirilmiş Kaan 16 sınıfı deniz ambulansları ile verilmektedir.

14 Deniz Ambulansı Acil Hizmet Alanı
Haziran 2007 tarihinden itibaren tam donanımlı deniz ambulanslarıyla acil sağlık ve denizden tıbbi tahliye hizmeti verilmektedir.

15

16 Toplam 373 çağrı alınmış olup, çağrı dağılımı, 246 tıbbi tahliye, 103 tıbbi danışmanlık, 17 bilgi alma şeklindedir. – TARİHLERİ ARASINDAKİ VAKALAR

17 01.01.2008 – 30.11.2008 TARİHLERİ ARASINDAKİ VAKALAR

18 01.01.2008 – 30.11.2008 TARİHLERİ ARASINDAKİ 373

19 Gemilerden ve Adalardan Tıbbi Tahliyesi gerçekleştirilen toplam 246 vakanın 155’ inin tahliyesi deniz ambulanslarımız ile yapılmıştır. – TARİHLERİ ARASINDAKİ VAKALAR

20 TSM deniz ambulanslarının Toplam 155 vaka dağılımı Çanakkale 8, Gökçeada 45, Marmara adası 71, İstanbul Büyükdere 31 şeklindedir. – TARİHLERİ ARASINDAKİ VAKALAR

21 20.05.2008 – 30.118.2008 TARİHLERİ ARASINDAKİ VAKALAR

22 10.01.2007 Gelen Çağrı Vaka yeri : Bozcaada açıklarında saat 01:30’da
Hastanın Adı Soyadı: O B Hastanın Cinsiyeti: Erkek Doğum Tarihi: yaşında Uyruğu: TC vatandaşı Mesleği: Gemi Adamı/ Yağcı TC Numarası:

23 Hastanın Durumu Renes adlı gemide bir gemiadamında arter (atardamar) kesisi tariflenmiştir. Nöbetçi doktorumuzun gerekli acil önerileri doğrultusunda kanama durdurulmuştur. Sonrasında hasta belirli aralıklarla takibe alınmış ve bu esnada hastanın tahliyesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Telefonla yapılan takipler esnasında hastanın genel durumu hipotansiyona bağlı olarak ağırlaştığı anlaşılmıştır. Bunun üzerine hava muhalefetine rağmen Çanakkale Boğazlar Trafik Kontrol Amirliği’nin rehberliğindeki botumuzla hasta gemiden alınarak kıyıya ulaştırılmış ve Çanakkale 112 ekibine teslim edilmiştir. Hasta tarihinde tedavisinin yapıldığı hastaneden taburcu edilmiştir.

24 23.02.2007 Gelen Çağrı Vaka yeri : Atlantik Okyanusu saat 15:00’de
Hastanın Adı Soyadı: Y N Hastanın Cinsiyeti: Erkek Doğum Tarihi: yaşında Uyruğu: TC vatandaşı Mesleği: Gemi Adamı Pasaport No: TC Numarası:

25 Hastanın Durumu Gemi Kaptanı tayfasının göğüs ağrısı şikayetini bize iletmiştir. Nöbetçi doktorumuz hastanın bulgularını değerlendirerek ilk aşamada hastanın tahliyesine gerek olmadığı kararını vermiştir. Uygulanması gereken medikal tedavi (Oral Analjezik) önerilmiştir. Belirli aralıklarla hastanın genel durumu takip edilip, hastanın sağlık durumundaki düzelme de göz önüne alınarak ciddi bir sağlık sorunu olmadığına kanaat getirilmiş ve vaka kapanmıştır.

26 17.08.2007 Gelen Çağrı Vaka yeri : Marmara Adası’nda saat 12:20’de
Hastanın Adı Soyadı: 7 yaralı Hastanın Cinsiyeti: Erkek, Kadın Uyruğu: TC vatandaşı Mesleği: Ada sakinleri Meydana gelen trafik kazasında kazada 6 yaralıdan 1 tanesi olay yerinde vefat ederken,1 tanesi yerel imkanlarla tahliye edilmiş, geri kalan 4 hastanın ambulansımızla transportu sağlanmıştır. Hastalardan 1 tanesi Dalak Rüptürü tanısıyla ameliyata alınmış, diğer yaralılar Erdek Devlet Hastanesi’ne nakledilerek müşahede altına alınmıştır.

27 30 Eylül 2007 Gelen Çağrı Vaka yeri : Afrika’nın güney açıkları
Hastanın Adı Soyadı: O K Hastanın Cinsiyeti: Erkek Doğum Tarihi: yaşında Uyruğu: TC vatandaşı Mesleği: Gemi Adamı/ Makina Lostromosu Pasaport No: TC Numarası:

28 Pınar K isimli Geminin Mevkii
Koordinatlar: 29 derece 33’ 00 Güney 41 derece 33’ 00 Doğu

29 Kaptan’dan Alınan Fizik Muayene Bulguları
Sınırları belirsiz, yüzeyden kabarık olmayan, yer yer apseleşme gösteren eritemli lezyon. Lezyon bölgesinde ödem bulguları tarif edilmiştir.

30 Önerilen Tedavi Antibiyotik tedavisinin başlanarak 7 güne tamamlanması, Makine dairesinde çalıştığı için ve travma ihtimali dikkate alınarak tetanoz aşısı yaptırması, İstirahat önerilerek ayağın elevasyona (yukarı kaldırılması) alınması, Hastalığın gidişatı ile ilgili Tele Sağlık Merkezi Baştabipliği’ni bilgilendirmeleri istenmiştir.

31 01 Ekim 2007’de Gelen Elektronik Posta
FM: M/V PINARK/TCCF6// DATE: REF: PRK-07/1622 IMO NO: İYİ GÜNLER MK. LOSTTROMOSU O….…. K…..’NIN SAĞ AYAĞINDAKİ ABSE İLE İLGİLİ FOTOGRAFLAR EKTE SUNULMUŞTUR. KENDİSİNE 6 SAATTE BİR 500 MG AMPİSİNA TABLET, GÜNDE 1 KEZ VOLTAREN TABLET VERİLİYOR VE GÜNDE 1 KEZ REPARİL JEL SÜRÜLÜYOR. SİZLERE VE TÜRK DENİZCİLERİNE TELESAĞLIK İMKÂNINI SUNAN YETKİLİLERE ŞÜKRANLARIMIZI SUNARIZ. KAPTAN MEHMET İNAL KOLBURAN,

32 01/10/2007 ve 06/10/07 Tarihli Fotoğrafların karşılaştırılması 1
ÖNCE SONRA

33 01/10/2007 ve 06/10/07 Tarihli Fotoğrafların karşılaştırılması 2
ÖNCE SONRA

34 01/10/2007 ve 06/10/07 Tarihli Fotoğrafların karşılaştırılması 3
ÖNCE SONRA

35 20/10/2007’de gelen elektronik posta
FM: M/V PINARK/TCCF6// REF: PRK-07/ İYİ GÜNLER GEMİMİZ PERSONELİ OLAN O…….. K…… TARİHİNDE SİNGAPUR'DA GEMİDEN AYRILMIŞ VE TÜRKİYE'YE GÖNDERİLMİŞTİR. BİLGELERİNİZE ARZ OLUNUR. SAYGILAR/KAPTAN

36 Gelen Çağrı Gemi Adı: M/V TAŞKENT Vaka yeri : Deniz- Basra Körfezi (UMM KASR Limanı açığı) Koordinat: ’ 00’’ Kuzey ’ 00’’ Doğu Hastanın Cinsiyeti: Erkek / 41 Uyruğu: TC vatandaşı Mesleği: Gemi Adamı/ Elektrik Zabiti

37

38 Hastanın Durumu Merkezimizi telefonla arayan geminin ikinci kaptanı, elektrik zabitinin sabah uyandığında sol el orta parmağında bir deformite farkettiğini bildirdi. Analjezik, soğuk tatbiki ve kalp seviyesinden yukarıda tutulması önerildi. Hastanın sol el fotoğraflarının değişik açılardan çekilerek mail yoluyla merkezimize iletilmesi istendi. Geminin Irak’ta demirli olup 1 ay süreyle medikal temasın imkansız olduğu gemi tarafından söylendi. Gelen maildeki fotoğraflardan parmak luksasyonu olduğuna karar verildi. Ortopedi uzmanıyla görüşülüp emin olduktan sonra doğru manevra gemi kaptanına tarif edildi. Kaptan sonrasında merkezimizi arayarak repozisyonun sağlandığını ve hastanın ağrısının azaldığını söyledi ve mail yoluyla repozisyon sonrası fotoğrafları merkezimize gönderdi.

39 ÖNCE SONRA

40 ÖNCE SONRA

41 Daha sonra gemi ile yapılan görüşmelerde hastanın elini rahatlıkla kullandığı, ödem,ağrı,his kaybı olmadığı öğrenildi. Mümkün olan en kısa sürede hastanın bir ortopedi muayenesinden geçirilmesi tavsiye edildi.

42 TO : TELESAĞLIK MERKEZİ BAŞTABİPLİĞİ FROM: M/V TAŞKENT İYİ GÜNLER,
TELEFON GÖRÜŞMEMİZDE TARİF ETTİĞİNİZ YONTEMLE HASTANIN PARMAĞI FOTOGRAFTA GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DÜZELTİLMİŞTİR. YARDIMLARINIZ İÇİN SONSUZ TEŞEKKÜRLER. İYİ ÇALIŞMALAR DİLİYORUZ. GEMI ADI : M/V TAŞKENT IMO NO : GEMI TELEFON NO : GEMI FAKS NO : GEMI E MAIL (INMARSAT-C) : BAGLI BULUNDUGU SIRKET : DENIZ NAKLIYATI T.A.S. / ISTANBUL

43

44

45

46 Devam Etmekte Olan Çalışmalar
Matra Projesi (Hollanda Hükümeti) Ekim ayında gerçekleşmiş olan Hollanda Ziyareti ile proje anlaşması imzalanmaştır. Deniz Ambulanslarında görev yapan denizci personele ve çağrı merkezi personeline “Denizcilik Eğitimi” verilmiştir. Tanıtım Çalışmaları kapsamında sektör temsilcileri ile düzenlenecek toplantılar yapılacak ve tanıtım materyallerinin hazırlanması gerçekleştirilecektir. 2009 yılında Hindistanın Goa şehrinde düzenlenecek “Uluslararası Deniz Tıbbi Sempozyumunda Tele Sağlık Servislerinin işbirliği konusunda sunum yapılacaktır..”

47 Nasıl Ulaşılır? 444 (TELE) info@telesaglik.gov.tr +90 212 444 83 53
Seyir halinde dünyanın her yerinden çağrı merkezimiz aranabilir. 444 (TELE) 47 47

48 Seyahat Sağlığı 444 (SSDH)
444 (SSDH) 48

49 Hizmetimiz tamamen ÜCRETSİZ olarak verilmektedir

50 Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Dr.M.Turhan ÖZBİLEN Başhekim


"TÜM DENİZLERDE DOKTORUNUZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları