Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RESİMLERLE ABDEST ALINIŞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RESİMLERLE ABDEST ALINIŞI"— Sunum transkripti:

1 RESİMLERLE ABDEST ALINIŞI

2 Ve"Eûzü billahi mineşşey-tanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm" okunur.
NİYET: Abdeste Başlarken: 1) Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve"Eûzü billahi mineşşey-tanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm" okunur.

3 اَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي جَعَلَ الْمَاءَ طَهُوراً وَجَعَلَ اْلإِسْلاَمَ نُورًا
OKUNUŞU: “Elhamdülillâhillezi ceale’l-mâe tahûren ve ceale’l- İslâme nûran” Besmeleden Sonra Abdest Almaya Başlanır: ANLAMI: “Sonsuz hamd ü senâ olsun Allah’a ki, İslam’ı bizim için bir ışık kaynağı ve suyu maddî kirlerimizden arındıran tertemiz bir nezafet vesilesi kıldı.” 2) Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına dikkat edilir. Parmaklarda yüzük varsa oynatılıp altının yıkanması sağlanır.

4 اَللّهُمَّ اسْقِنِي مِنْ حَوْضِ نَبِيِّكَ كَأْساً لاَ أَظْمَأُ بَعْدَهُ أَبَداً
OKUNUŞU: “Allahümme’skınî min havdi Nebiyyike ke’sen lâ azmeu ba’dehü ebeden.” Ağıza Su Verme(Mazmaza) : ANLAMI: “Allahım, bana Rasûl-ü Ekrem’in havzından kana kana içmek nasip eyle; öyle içeyim ki bir daha da ebediyyen susamayayım.” 3) Sağ avuç ile ağıza üç kere ayrı ayrı su alınıp her defasında iyice çalkalanır.

5 4)Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir.
اَللّهُمَّ أَرِحْنِي رَائِحَةَ الْجَنَّةِ وَارْزُقْنِي مِنْ نَعِيمِهَاوَلاَ تُرِحْنِي رَائِحَةَ النَّارِ “Allâhümme erihnî râihate'l Cenneti verzuknî min naîmihâ ve lâ turihnî râihate’n-nâri.”   Buruna Su Verme(İstinşak) : ANLAMI: “Allahım, burada ruhuma ötelerin esintisini duyur, ahirette de Cennetin hoş rayihasını koklat, onun nimetlerinden beni de rızıklandır; Cehennemin mülevves kokusunu duyurmakla azap etme.” 4)Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir.

6 5) Sol el ile sümkürülerek burun temizlenir.
اَللّهُمَّ أَرِحْنِي رَائِحَةَ الْجَنَّةِ وَارْزُقْنِي مِنْ نَعِيمِهَاوَلاَ تُرِحْنِي رَائِحَةَ النَّارِ OKUNUŞU: “Allâhümme beyyid vechî binûrike yevme tebyaddu vücûhu evliyâike ve tesveddü vücûhu e’dâike.” 5) Sol el ile sümkürülerek burun temizlenir.

7 اَللّهُمَّ بَيِّضْ وَجْهِي بِنُورِكَ يَوْمَ تَبْيَضُّ وُجُوهُ أَوْلِيَائِكَ وَتَسْوَدُّ وُجُوهُ أَعْدَائِكَ OKUNUŞU: “Allâhümme beyyid vechî binûrike yevme tebyaddu vücûhu evliyâike ve tesveddü vücûhu e’dâike.” Yüzü Yıkarken: ANLAMI: “Allah’ım, dostlarının yüzlerini ağartıp nurlandırdığın, hasımlarının çehrelerinin ise kapkara olduğu gün yüzümü ağart, beni de nurlandır.” 6) Alında saçların bittiği yerden itibaren kulakların yumuşağına ve çene altına kadar yüzün her tarafı üç kere yıkanır.

8 OKUNUŞU: “Allâhümme a’tınî kitâbî biyemînî ve hâsibnî hisâben yesîra.”
اَللّهُمَّ أَعْطِِنِي كِتَابِي بِيَمِينِي وَحَاسِبْنِي حِسَابًا يَسِيرًا OKUNUŞU: “Allâhümme a’tınî kitâbî biyemînî ve hâsibnî hisâben yesîra.” Sağ Elden Dirseğe Kadar Yıkarken: ANLAMI: Allahım, hayatımın hesabını soracağın gün muhasebemi kolaylaştır ve amel defterimi sağ elime ver.” 7) Sağ kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.

9 اَللّهُمَّ لاَ تُعْطِنِي كِتَابِي بِشِمَالِي وَلاَ مِنْ وَرَاءِ ظَهْرَِلاَ تُحَاسِبْنِي حِسَابًا شَدِيدًا OKUNUŞU: “Allâhümme lâtu’tinî kitâbî bişimâlî velâ min verâi zahrî velâtühâsibnî hisâben şedîdê.” Sol Elden Dirseğe Kadar Yıkarken: ANLAMI: “Allahım amel defterimi sol elimden ya da arkamdan verme; verme ki, koskoca bir ömrü heder etmiş talihsizler arasında yer almış olmayayım; beni altından kalkamayacağım şekilde sorgu suale çekerek mahcup eyleme!”  8) Sol kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.

10 اَللّهُمَّ حَرِّمْ شَعْرِي وَبَشَرِي عَلَى النَّارِ وَأَظِلَّنِي تَحْتَ ظِلِّ عَرْشِكَ يَوْمَ لاَ ظِلَّ إِلاَّ ظِلُّ عَرْشِكَ OKUNUŞU: “Allâhümme harrim şa’rî ve beşerî ale’n-nâri ve ezıllinî tahte zılli arşike yevme lâzılle illâ zıllu arşike.” Başı Meshetme Esnasında: ANLAMI: “Allahım, saçımı ve cildimi ateşten koru; Senin arşının gölgesinden başka sığınılacak bir yer bulunmayan mahşer gününde beni de arşının himayesine al.” 9)Eller yeni bir su ile ıslatılır. Sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak bir kere meshedilir.

11 اَللّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ
OKUNUŞU: Allâhümmec’alnî minellezîne yestemîune’l-kavle feyettebiûne ahseneh.” Kulakları Yıkarken: ANLAMI: “Allahım, beni faydalı sözleri dinleyip onların en güzeline uyanlardan eyle.” 10)Eller ıslatılarak sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası meshedilir.

12 اَللّهُمَّ أَعْطِقْ رَقَبَتِي مِنَ النَّارِ وَاحْفَظْنِي مِنَ السَّلاَسِلِ وَاْلأَغْلاَلِ
OKUNUŞU: Allâhümme a’tik rakabetî mine’n-nâri vehfaznî mine’s-selâsili ve’l-eğlâl.” Boyuna Mesh Etme : ANLAMI: “Allahım, beni Cehennem ateşinden azad eyle; boynumu ateş zincirlerinden, ayaklarımı kızgın bukağılardan koru.” 11)Elleri yeniden ıslatmaya gerek olmadan geriye kalan üçer parmağın dışı ile de boyun meshedilir.

13 اَللّهُمَّ ثَبِّتْ قَدَمَيَّ عَلَى الصِّرَاطِ يَوْمَ تَزِلُّ فِيهِ اْلأَقْدَامُ
OKUNUŞU: “Allâhümme sebbit kademeyye ales’sırâtı yevme tezillü fîhi'l-akdâm.” Sağ Ayağı Yıkarken: ANLAMI: “Allahım, ayakların kaydığı o gün Sırat köprüsünde ayaklarımı kaydırma ve beni Cennete yürürken yolda kalanlardan kılma.” 12) Sağ ayak üç kere topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya sağ parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir.

14 اَللّهُمَّ اجْعَلْ لِي سَعْيًا مَشْكُورًا وَذَنْبًا مَغْفُورًا وَعَمَلاً مَقْبُولاً وَتِجَارَةً لَنْ تَبُورَ OKUNUŞU: “Allâhümmec’allî sa’yen meşkûran ve zenben mağfûran ve amelen makbûlen ve ticâraten len tebûr.” Sol Ayağı Yıkarken: ANLAMI: “Allahım, sa’y ü gayretimi bol bol ihsanlarla mükafatlandır; günahlarımı mağfur eyle, beni bağışla; amellerimi makbul kıl, bana kârlı bir ticaret lütuf buyur ve hiç zarar ettirme.” 13)Sol ayak üç kere topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya sağ parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir.

15 DİKKAT ! DUA İSRAF Oruçlu değilse abdest aldığı sudan biraz içip, kıbleye karşı durup kelime-i şehadet getirmeli, duâları ve Kadr Sûresi okunmalıdır. Abdest alırken suyu fazla açmamak, duâların haricinde konuşmamak lazımdır. 

16 Abdest Tamamlanınca Sonunda Kıbleye Dönerek Dua Okunur:
ا َللّهُمَ اجْعَلْنِي مِنَ التَّوَّابِينَ وَاجْعَلْنِي مِنَ الْمُتَطَهِّرِينَ وَاجْعَلْنِي مِنْ عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ أَشْهَدُ أَنْ لآ إِلهَ إِلاَّ اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ “Allâhümmec’alnî mine’t- tevvâbîne vec’alnî mine’l- mütetahhirîne vec’alnî min ıbâdike’s-sâlihîn.” “Allahım, beni, sürekli tevbe eden, temizliği tabiatının bir yanı haline getirip günahlarından arınan ve hep hayırlı işler peşinde koşturan salih kullarından eyle.” “Eşhedü en lâilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve rasûlühu.” “Şehadet ederim ki, Allah yegâne ilahtır, hakiki ma’bud O’dur; yine şehadet ederim ki, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem) O’nun kulu ve rasûlüdür.”


"RESİMLERLE ABDEST ALINIŞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları