Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAPINAĞI’ NI BİZANSLILAR YIKTI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAPINAĞI’ NI BİZANSLILAR YIKTI"— Sunum transkripti:

1 TAPINAĞI’ NI BİZANSLILAR YIKTI
ARTEMİS TAPINAĞI’ NI BİZANSLILAR YIKTI

2 Antik Çağda Efes’in en önemli yapısı, o zamanlar “Dünyanın Yedi Harikası” ndan biri olan Artemis Tapınağı’ ydı. Günümüze gelene dek bu yapıya ne olduğunu ünlü Doğa ve Tarih Yazarı “Halikarnas Balıkçısı” adıyla anılan Cevat Şakir Kabaağaç’ tan dinleyelim.

3 ”Dördüncü Yüzyılda Efesli Hıristiyanlar tapınağa saldırdılar ve yıktılar. Burası daha sonra Bizans İmparatoru Jüstinyen zamanında mermer ocağı olarak kullanıldı. İstanbul’daki yapılarda işe yarayacak ne varsa hepsi buradan taşınmıştır ki, Ayasofya’nın sekiz yeşil billuri sütunu da buradan getirilmiştir. Asırlar geçti, Ondokuzuncu Yüzyıl’da Mr.Wood adlı bir arkeolog o günkü hükümetten aldığı bir izinle, geri kalan kalıntıların çoğunu Londra’daki Britsh Museum’a taşıdı.”

4 “Peki, Dünya’nın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı’nın yerinde günümüzde ne var? Bir sütundan başka hiçbir şeyi yerinde kalmayan, dört yanı toprak yığıntısıyla çevrili bu yere günümüzde İngiliz Çukuru adı verildi. Kış gelince burası yağmur suyu ile dolar, içinde kurbağalar varaklayıp, kaplumbağalar yüzer.”


"TAPINAĞI’ NI BİZANSLILAR YIKTI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları