Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MENAR ABAKÜS MENTAL ARİTMETİK PROGRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MENAR ABAKÜS MENTAL ARİTMETİK PROGRAMI"— Sunum transkripti:

1 MENAR ABAKÜS MENTAL ARİTMETİK PROGRAMI
Zekanın Anahtarı

2 Konfiçyus der ki ; Ne duyduysam, unuttum. Ne görürsem, hatırlarım.
Ne yaparsam, anlarım.

3 NASIL ÖĞRENİYORUZ? ZEKÂ NEDİR?
Zeka, bireyin gerek sorunları çözerken gerek çevreye uyum sağlarken var olan tüm yetenek ve becerilerini ifade eder. ZEKANIN SINIFLANDIRILMASI Günlük yaşamda zeka, genelde tek bir yetenek veya becerinin sivrilmesi biçiminde anlaşılır. Bu hatalı bir düşüncedir. Çünkü zeka algılama ,öğrenme,düşünme gibi pek çok yetenek ve becerinin birlikte kullanımı ile kendini gösterir. A. Einstein

4 Zeka genel hatlarıyla Thorndike tarafından üç ana farklılık çerçevesinde sınıflandırılmıştır;
1. Soyut Zeka Sembol kullanarak düşünme yeteneğidir.Çocuklukta pek kendini göstermeyen bu zeka,12 yaş ve sonrasında ağırlıklı olarak kendini gösterir.Soyut zeka gerçekte var olmayan ancak var olanlar arasındaki ilişkilerden zihnin soyutlama ve genelleme gücüyle elde ettiği sembollerle uğraşır. Matematik kavramlarını kullanmak, matematiksel ilişkileri kurmak soyut zeka işidir. 2. Mekanik (Somut) Zeka Araç-gereç ve makineleri yapıp kullanmada kendini gösterir.Çocukluk yıllarında kendini göstermeye başlayan bu zeka,bozulan bir oyuncağı tamir ederken, yap - boz türü oyuncaklarla uğraşırken yoğun biçimde kullanılır. 3. Sosyal Zeka Toplumsal çevreye uyum sağlamada,insanlarla iyi ilişkiler kurmada kendini gösterir.Sosyal zekasını iyi kullanan bir insan çevresinde sevilir, sayılır, lider özellikleri ile sivrilip insanları etkiler.

5 Beyin Beyin: Tüm algılama düşünme konuşma öğrenme ve davranış süreçlerimizin merkezidir. Sol ve sağ olmak üzere iki yarım küreden oluşur. Sol beyin vücudumuzun sağ yanını, sağ beyin ise sol yanını kontrol eder. Konuşma merkezlerinin de bulunduğu sol beyin akademik beyin olarak adlandırılır. Sağ beyin ise sanatçı beyin olarak bilinir. Bilim adamları bir insanın kullandığının çok üstünde beyin kapasitesine sahip olduğuna inanmaktadırlar.

6 Beynimizin Özellikleri
SOL BEYİN Mantık Analiz Sıralama Doğrusal Matematik Dil Gerçekler Şarkı sözleri Hesaplama Dil ile düşünme SAĞ BEYİN Yaratıcılık Hayal Gücü Bütünsel Düşünme Sezgi Sanat Ritim Duygular Görsel Şarkı melodileri Hayal kurma “Sağ beyin kutsal bir armağan, sol beyin ise sadık bir hizmetçidir.”-Einstein

7 Zeka ve Beyin? İnsan beyni 12 yaşına kadar hızlı bir gelişim gösterir Beyin gelişimi yaşlarında tamamlanır. Sağ ve Sol beynin orantılı kullanılması ile zeka seviyesinin arttığı bilinmektedir. Orantılı bir gelişim soyut zeka, mekanik zeka ve sosyal zekanın birlikte gelişmesini sağlar. Gelişim ama nasıl? Mental aritmetik bu gelişimin sağlandığı son derece etkili bir yöntemdir.

8 Abaküs Nedir? Adı Yunanca “Abax” sözcüğünden gelir.
Hesap tablosu anlamına gelir. Modern bilgisayarların atası olarak kabul edilir. Belli bir sistematik ile sayıları temsil eden boncuk ve çubuklardan oluşur. Abaküs, Menar Mental Aritmetik zihinsel gelişim programının temel aracıdır.

9 Mental Aritmetik ve ABAKÜS
Mental Aritmetik Menar tarafından çocuklar için tasarlanmış bir zeka geliştirme programıdır. Sayısal işlemlerde abaküs kullanımının öğrenilmesi ile başlayan program, bir süre sonra abaküsün kaldırılması ile sürer ve öğrenciler işlemleri çok hızlı bir şekilde tamamen zihinden yapmayı öğrenirler. Kısaca, mental aritmetik, bilgisayar, hesap makinesi, kağıt, kalem gibi hiç bir araç kullanmaksızın, yalnızca insan zihninin gücü ile yapılan aritmetik işlem yöntemidir. Dünyada 1982 yılından bu yana Abaküse dayalı çeşitli zihinsel gelişim modelleri kullanılmaktadır. Türkiyede Abaküs Mental Aritmetik programı Menar tarafından geliştirilmiştir ve 2008 yılından bu yana kullanılmaktadır.

10 FAYDALARI Daha gelişmiş sol ve sağ beyin,
Gelişmiş hesaplama becerileri, İşitme ve anlama becerilerinde gelişme, İleri odaklanma ve dikkat, Gelişmiş analitik düşünme yeteneği, Yaratıcılık , Daha güçlü bellek, Gelişmiş özgüven sağlamaktadır.

11 Sıkça Sorulan Sorular Programa başlama yaşı kaçtır?
En ideal yaş 5-7 arası olup 12 yaşına kadar başlanabilir. Matematiği okulda iyi olmayan öğrenci programdan yararlanabilir mi? Evet. Normal matematik öğreniminden farklı bir yöntem olup okuldaki gelişime yardımcı olduğu program süresince görülecektir. Öğrencinin Menar’da öğrendiği aritmetik yöntemi, okuldaki matematik dersinde karıştırmaya neden olur mu? Hayır. Menar, farklı bir matematik öğretmemekte, yalnızca çocuklara bir beyin gelişimi ve zihinden işlem becerisi kazandırmaktadır. Öğrenci bu becerisini okuldaki derslerinde de kullandığı takdirde, işlemleri daha hızlı çözecektir. Bunun da öğretmenler açısından memnuniyet verici bir durum olması gerekir

12 Çocuklardan örnekler:
Gösterilebilecek videolar: Video:Menar TRT1 Video:a.menar-intro.mpeg Video:Deniz 3 Video:Dila son video Video:Menar Çarpma (sınıf) Video:Menar çarpma/bölme (Ekin-Mertcan) Video:Sabit Efe çarpma


"MENAR ABAKÜS MENTAL ARİTMETİK PROGRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları