Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUNUM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUNUM."— Sunum transkripti:

1 SUNUM

2 DOĞRU KARAR VERMEK

3 Karar vermenin yöneticilikte çok önemli bir yeri vardır
Karar vermenin yöneticilikte çok önemli bir yeri vardır. Ancak doğru karar verme, etkili yöneticiliğin tek değişkeni değildir. Bir kişinin etkili bir yönetici olabilmesi için; öncelikle başında bulunduğu kuruluşun amaçlarını, kuruluşun yapısını, mevzuatını vb. çok iyi bilmesi gerekir.

4 Buna ek olarak planlama yapma, koordine edebilme, denetleme ve değerlendirme gibi yönetimin teknik yanları konusunda da yeterli bilgi, beceri ve deneyime sahip olması gerekir. Bunlar olmadan bir kişinin iyi yöneticilik yapması mümkün değildir.

5 Yöneticilerin tüm bilgi ve becerilere sahip olması, doğru karar vermeleri, düzgün yöneticilik yapmalarına yeterli midir? Kuşkusuz yeterli değildir. Bunların yanında çok önemli başka bir faktör daha vardır. O da kişisel özellikleridir. Bir kişinin doğru karar verici ve iyi bir yönetici olabilmesinin en somut göstergesi; bilgi ve becerilerini, çalıştığı kurumun, orada görev yapan çalışanların ve o kurumun hizmetlerinden yararlanan insanların amaç ve yararları doğrultusunda kullanabilmesidir.

6 Bunun için de yöneticinin, toplumsal ve mesleki etik değerlerden haberdar olma ve bu değerlere bağlı kalma, öz denetim, öz saygı, öz yeterlilik vb. birçok kişisel özelliklere sahip olması gerekir. Ayrıca yöneticinin başarılı olabilmesi için, kuruluşun iç ve dış çevre şartlarının da uygun olması gerekir. Bağlı olduğu üst yönetimler ile kuruluş çevresindeki sosyal, ekonomik, politik sistemler ve güç odakları da başarıyı engellememelidir.

7 Karar vermek kolaydır. Zor olan; verilen kararın doğruluğundan emin olmaktır.
Karar verirken doğruluk payını artıracak etkenleri, dünyaca ünlü bir bilim dergisi 10 ana başlıkta toplamıştır. Bunları sırasıyla inceleyelim.

8 1. Kararlarınızın sonuçlarından korkmayın
Karar vermeyi zorlaştıran en önemli faktörlerden biri, daha kararı vermeden sonucunu düşünmeye başlamaktır. Bunun sebebi ise kaybetme korkusudur. Yapmak istediğin şey için düşünerek karar ver, verdiğin kararı da mutlaka yap. Benjamin FRANKLIN

9 2. İçgüdülerinize güvenin
İyi ve doğru karar için her zaman uzun bir süreye ihtiyaç olduğu düşünülür. İçgüdüsel fikirler, uzun zaman harcanarak alınan kararlardan çok daha iyi sonuçlar verir. Çok düşünen kararsızdır. NAPOLEON

10 3. Duygularınızı küçümsemeyin
Kararlarınızı alırken duygularınızı küçümsemeyin. Örneğin, öfke altında aldığınız kararlar daha bencil, daha aceleci ve daha risklidir. Kızgın olduğum zamanlarda karar vermem. Winston CHURCHILL

11 4. Gerçek anlamda objektif olamayacağınızı kabul edin
Hataya düşmemek için kendinize dürüstçe bakmayı deneyin ve öyle karar verin. Kararda duygusallığın yeri yoktur. Alphonse de LAMARTINE

12 5. Ayrıntılara boğulmayın
Karar alma sürecinizi sekteye uğratacak durumlardan biri de ayrıntılara takılmaktır. Küçük hataları fazla dikkate alma, yoksa kararları almakta güçlük çekersin. Wilhelm JORDAN

13 6. Gidenin ardından yas tutmayın
Geçmişi bırakıp geleceğe yönelik kararlar almak daha yararlıdır. Yürümeyen bir ilişkiyi zorla yürütmeye çalışmak, kapasitenin üstünde bir işin altından kalkmaya uğraşmak yerine yeni kararlara doğru yol almak daha akıllı girişimdir.

14 7. Toplumsal baskılara yenilmeyin
Sorumluluğunuzun ve kararlarınızın dikkate alınmadığı ortamlardan uzak durun. Fikirlerinize saygı duyulan ortamlarda bulunmak, size daha çok şey kazandıracaktır.

15 8. Olaylara farklı açılardan bakın
Böylece kararlarınızı daha kolay ve emin bir şekilde verebilirsiniz.

16 9. Seçeneklerinizi azaltın
Fazla seçenek, hata yapma oranınızı artırır. Az fakat öz seçenek her zaman iyidir.

17 10. Bazı hallerde topu başkasına paslayın
Bazı durumlarda karar vermek daha zor ve karmaşıktır. Bu gibi durumlarda konunun uzmanlarından yararlanmak hem zihninizi rahatlatır hem de stresinizi aşağıya çeker.

18 Değerli başkanlar 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na göre kurulmuş olan odalar, birlikler, federasyonlar ve konfederasyon başkan ve yöneticilerinin tüm faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri, karar vermelerine ve sorunları çözmelerine odaklanmıştır.

19 Yönetim kararla başlar, kararla biter.
Alınan kararların tamamen yansız, aynı zamanda kuruluş mensuplarının duygularına dayanması önemlidir. Beğenilip benimsenmesi, kararların etkili olmasını ve sonuç alınmasını sağlar. İyi yönetici olmanın yolu doğru kararlar almaktan geçer.

20 Bu vesileyle hepinize en içten saygılar sunarız.
Yeni seçim döneminde oluşacak yönetimlerin de esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını çözecek kararlara imza atacaklarına ve başarılı olacaklarına inancımız tamdır. Bu vesileyle hepinize en içten saygılar sunarız. BİRLİK EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Kaynakça: Muhtelif kaynaklardan yararlanılmıştır.

21 Hazırlamış olduğumuz sunumları www. istesob
Hazırlamış olduğumuz sunumları web adresinden “Eğitim Müdürlüğü” bölümüne girerek bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

22 TEŞEKKÜR EDERİZ İSTESOB EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Müdürü: Metin İÇTEM Eğitim Müd. Asistanı: Ahmet Z. GÜNDOĞDU


"SUNUM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları