Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HEDEFİN GÜCÜ & DOĞRU HEDEF BELİRLEME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HEDEFİN GÜCÜ & DOĞRU HEDEF BELİRLEME"— Sunum transkripti:

1 HEDEFİN GÜCÜ & DOĞRU HEDEF BELİRLEME

2 "GİDECEĞİNİZ YERİ BİLMİYORSANIZ, VARDIĞINIZ YERİN ÖNEMİ YOKTUR"

3 Hedefsiz insan rotasız gemiye benzer
Hedefsiz insan rotasız gemiye benzer. Rotasız bir gemi ise muhalif rüzgarların etkisiyle zıt yönlerde gelir gider ve hiçbir zaman istediği sahile varamaz. Onun için başarmak ve yükselmek isteyen her insan evvela bir hedef tayin etmek mecburiyetindedir.

4 Öğrenciler,başarılı olup istedikleri okullardan birine yerleşmek istiyorlarsa öncelikle kendilerine bir hedef belirlemelidirler.

5 Hedefini açık ve net belirleyen bir insan her şeyden önce inanmak ve güvenmek zorundadır. Bu inanç ve güven duygusu o kişiye güçlü bir motivasyon sağlar. Bu ateşleyici etkisiyle büyük hedefler insan hayatında motor güç vazifesi görürler.

6 Hedefini belirgin biçimde ortaya koymuş bir insan kendini planlı ve programlı davranmaya mecbur bilir. Çünkü büyük bir hedef aşamalı bir şekilde gerçekleşen küçük hedefler zincirinden oluşur. Bu zincirin halkalarının tamamlanabilmesi için planlı ve programlı bir hayat şarttır.

7 Hedef Nasıl Belirlenir?
Öncelikle hedef belirlenirken göz önünde bulundurulması, dikkate alınması gereken noktalar bilinmelidir. DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR; 1- Gerçekçi olmak, 2-Hedeflerin güdüleyici olması,

8 Hedef belirleme işine geçildiğinde, kişi kendisine bazı sorular sorması ve bu soruların cevabını uzun uzun düşünerek vermesi gerekir. Bu cevaplar kişiyi bir hedefe yönlendirir.

9 Bu sorular şunlar olmalıdır;
- Ben liseyi bitirip bir iş sahibi mi olmak istiyorum, yoksa üniversiteye mi gitmek istiyorum? - Eğer kısa yoldan meslek sahibi olmak istiyorsam hangi mesleğe uygun bir yapıdayım? - Eğer üniversiteye gitmek istiyorsam , üniversiteden sonra nasıl bir hayat düşünüyorum?

10 Ayrıca bu soruların cevapları verilirken şunları da düşünmelisiniz:
- 10 yıl sonra nerede olmak istersiniz? - Hayata dair hayalleriniz neler? - Bir yıl sonra nerede olmak istersiniz? Bu soruları rahatlıkla cevaplayabiliyorsanız hedefiniz yavaş yavaş önünüzde şekillenecektir.

11 Bir okul türü belirlendikten sonra bölüm belirlemek de gerekebilir
Bir okul türü belirlendikten sonra bölüm belirlemek de gerekebilir. O zaman kişi kendine şu soruları sormalıdır: -Bu okul bana ne kazandıracak? - Okulun bana kazandırdıkları ne işe yarayacak? - Kazandırdıklarını kullanmakla nereye varacağım? - Vardığım yer istediğim yer mi olacak?

12 Hedef Belirlemede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Performans Odaklı Hedefler belirleyin, Sonuç Değil, Olabildiğince sizin kontrolünüzde hedefler belirlemek için dikkatli davranmalısınız. Eğer hedeflerinizi kişisel performansınız, bilgi ve beceriniz üzerine temellendirirseniz hedefler sizin kontrolünüzde gerçekleşecek ve tatmin düzeyi de yüksek olacaktır.

13 2. Özel Hedefler Belirleyin Ölçülebilir özellikli hedefler oluşturun
2. Özel Hedefler Belirleyin Ölçülebilir özellikli hedefler oluşturun. Bu hedefler kendinize olan güveni tazeleyecek ve rahatlamanızı sağlayacaktır

14 3. Gerçekçi Hedefler Belirleyin, Dış etkenler (medya, aile, toplum) size gerçekçi olmayan hedefler sunabilir. Bu genelde sizin kendi duygularınız, arzularınız ve hedefleriniz göz ardı edilerek yapılır. Eğer yapmak istediklerinizle ilgili yeterli bilgiye ve donanıma sahip değilseniz etkili ve gerçekçi hedefler edinmeniz zorlaşır.

15 Hedefe Nasıl Ulaşılır? Bütün bu soruları cevaplarını verdikten sonra kişinin hedefi ortaya çıkacaktır. Diyelim ki kişi üniversiteye gidip inşaat mühendisi olmak istiyor. Bu hedefe de fen liselerine giderek ulaşabileceğini düşünüyor. Önce bu hedefini bir yere yazmalıdır. Sonra bu hedefi gerçekleştirmesi için yakından uzağa, büyükten küçüğe doğru yeni hedefler belirlemelidir.

16 Örneğin, - Her gün belili sayıda test çözmek - Her hafta bir deneme sınavı çözmek - Okuldaki yazılılardan iyi notlar almak - Sınavlara hazırlık kitaplarını bitirmek - Dershaneye gitmek

17 Hedefler belirlenip uygulamaya konulduktan sonra;
Sürekli değerlendirmeler yapılır: - Ortaya çıkan ne? - Ne kadarını başarmalıydım, ne kadarını başarabilirdim? -Aradaki fark nereden kaynaklandı? sorularının cevapları aranır.

18 Hedeflerinizi belirlerken :
- Neden istediğinizi ve bunun sizin için ne anlama geldiğini belirlemiş olmanız - Hedefinizin ulaşılabilir olması - Hedeflerinizin başka insanlara bağlı olmaması - Hedeflerinizin somut maddelere indirgenebilmesi (daha çok çalışmalıyım yerine hangi dersin hangi konusunu çalışacağınızı belirleme) bu zor görünen tabloyu kontrol edilebilir bir hale getirir.

19 HEDEFİ OLMAYAN GEMİYE HİÇBİR RÜZGAR YARDIM ETMEZ.

20 Hazırlayan REHBER ÖĞRETMEN SERKAN KIRKIL


"HEDEFİN GÜCÜ & DOĞRU HEDEF BELİRLEME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları