Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAC İBADETİ İNSANLARIN HAYATI BIRAKTIĞI BİR JÜBİLE TARİHİ DEĞİLDİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAC İBADETİ İNSANLARIN HAYATI BIRAKTIĞI BİR JÜBİLE TARİHİ DEĞİLDİR"— Sunum transkripti:

1 HAC İBADETİ İNSANLARIN HAYATI BIRAKTIĞI BİR JÜBİLE TARİHİ DEĞİLDİR
HAC İBADETİ İNSANLARIN HAYATI BIRAKTIĞI BİR JÜBİLE TARİHİ DEĞİLDİR. BİLAKİS; HAYATA TEKRAR DAHA GÜÇLÜ, DİNAMİK, SORUMLU, ÇALIŞKAN, YENİLENMİŞ, BÜTÜNLEŞMİŞ, VARLIĞA SAYGILI, BARIŞI ÖNCELEYEN BİR DÖNÜŞTÜR.

2 Hac ibadeti ile ilişkili âyetlerde doğrudan veya dolaylı olarak sağlık alanından bahsedilmemiştir. Hac âyetlerine bakarak biz sağlıkçılar olarak iki ilke çıkarabiliriz. Bunlardan ilki hac esnasında hacca özel bir sağlık emir, tavsiye ve yasağının olmamasıdır. İkinci olarak da Kur’an’ın genel olarak beyan ettiği sağlıkla ilişkili temel prensipler hac ibadeti için de geçerlidir. Ancak Kur’an-ı Kerim Hac ibadeti ve hacıların sağlığı ile ilgili olarak hayatı İslam ile inşa olmuş hekimlere geniş bir içtihat alanı bırakmıştır.

3 Hac ibadeti ile ilgili olarak sağlık alanındaki en büyük sorun hacı adaylarının ileri yaşlarda olmasıdır. Türkiye gibi ülkelerden gelen hacı adaylarının %80’inin akciğer, karaciğer, böbrek, diyabet, kalp ve damar hastalıklarının olması haccın ifasında ve beklenen dini faydanın elde edilmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Hac ibadeti Türkiye gibi ülkelerde ölmeden önce ifa edilmesi gereken, hatta mümkünse orda ölmeye gidilen bir ibadet olarak algılanmaktadır. Öncelikle hacı adaylarımızın zihninde “ölmeden önce gidilen fil mezarlığı” fenomeninin değiştirilmesi bir çok sorunun çözümü olacaktır.

4 Hacı adayının özellikle yaşlıların hac ibadetinden önce genel kontrollerden geçip hac ibadeti esnasında özel önlemler alınması gereken; şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, kanser, astım, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi bir rahatsızlığının olup olmadığı tesbit edilmelidir.

5 Hacca ne ölmek için ne de köşe bucak hastalıktan kaçmak için gidilmemelidir.

6 Seyahat öncesi dinlenmiş olmak, seyahat esnasında bol sıvı tüketmek hacca sağlıklı bir başlangıç için şarttır. Özellikle yaşlı hastalarda emboli (pıhtı atma) dediğimiz hayatı tehdit eden önemli bir risk taşımaktadır. Bu nedenle yolculuklarda uzun süre hareketsizlikten kaçınmak; özellikle de varis ve inme gibi rahatsızlığı olan hastalar kan sulandırıcı (aspirin gibi) ilaçlarını almadan yola çıkmamaları konusunda uyarılmalıdırlar.

7 Değişik coğrafyalardan milyonlarca müslümanın bir araya geldiği harem bölgede tabii ki salgın hastalıklara karşı önlemler alınmalıdır. Basit ve temel bazı önlemlerle milyonlarca insan sağlıklı bir şekilde ibadetlerini yapabilirler. En çok önlem almamız gereken hastalıklar solunum ve sindirim sistemi ile bulaşan enfeksiyonlardır.

8 Hacı adaylarını en çok etkileyen solunum yolu ile bulaşan pnömoni, grip ve nezle gibi enfeksiyonlardır. Yaklaşık 4 milyon insanın bulunduğu bir ortamda solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonları tamamen önlemek mümkün değildir, ancak alınabilecek tedbirlerle oran oldukça azaltılabilmektedir. Hacca gelmeden önce özellikle 50 yaş üzeri olan ve kronik hastalıkları bulunan hacı adaylarının grip aşısı yaptırması gereklidir. Eğer solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız doktorların önerileri yanında bol sıvı tüketimi ve istirahat tedaviye katkıda bulunacaktır.

9 Diğer Müslüman kardeşlerinizi korumak için maske takmak ve enfeksiyonunuzu diğer Müslümanlara yaymamak harem bölge adabına en uygun davranıştır. Eğer kronik hastalığınız varsa sürekli maske takmalısınız.

10 Otellerde hacıları özellikle de yaşlı olanları bekleyen en büyük tehlikelerden birisi de klimalarda ve duş başlıklarında yerleşebilen ve su partikülleri ile insanlara bulaşıp çok ağır ölümcül zatüreye neden olan Legionella pneumophilia adı verilen bir bakteridir. Önlem olarak klimaların filtrelerinin otel tarafından sık sık değiştirilmesinin sağlanması, öksürüğünüz başlayınca vakit geçirmeden sağlık merkezine başvurmanız gerekmektedir.

11 Hacı adaylarının sindirim sistemi infeksiyonları (ishal) yönünden dikkat etmeleri gereken şeylerin başında temiz su ve temiz gıda tüketilmesi en temel prensiptir. Su ve gıda ile bulaşan hepatit A, hepatit E, tifo, kolera ve diğer ishal etkeni mikroplara karşı önlemler maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralanabilir

12 Uygun şekilde bol bol tüketilebilir.
Çeşme suyu içilmemelidir. Pişirilmiş gıda tüketilmelidir. Eller yemek öncesi ve sonrası yıkanmalıdır. Lokantalarda soğumuş gıdalardan kaçınmak gereklidir. Salata gibi pişmemiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Pastörize olmayan ürünler (deve sütü gibi) ve dondurmadan kaçınılmalıdır. Sokak satıcılarından gıda alınmamalıdır. Zemzem ve hurma Hacı adaylarına Rabbimizin bir hediyesidir. Uygun şekilde bol bol tüketilebilir.

13 Zemzem içerisinde mikroorganizma barındırmamaktadır
Zemzem içerisinde mikroorganizma barındırmamaktadır. Ayrıca içerdiği dengeli mineralleri ile hacı adaylarının aşırı sıcak nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolit ihtiyacını karşılamaktadır. Bu nedenle gerek zemzem, gerek şişe suları bolca tüketilmelidir.

14 Hurma, hacı adaylarının dengeli besin almasını sağlayan çok önemli bir çöl meyvesidir. Hurma, içerdiği %60-65 oran ile en çok şeker içeren meyvelerden biridir. Ayrıca hurmada bol miktarda meyve şekeri olarak adlandırdığımız fruktoz bulunmaktadır. Fruktoz kandan dokulara insülinden bağımsız olarak geçmektedir ve pankreas bezlerini daha az yormaktadır. İçerisindeki şekerin yavaş yavaş kana karışması nedeniyle uzun süre tok tutan önemli bir yiyecektir. Ancak yanlış bilinen şeylerden birisi de hurmanın diyabet hastalığına zararı olmadığı ve rahat rahat yenilebilecek olmasıdır. Diyabetli hastaların hurma yeme konusunda da kontrollü olmaları gereklidir. Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale de sahiptir. Lif, yağ ve proteinler açısından da çok zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir.

15 Kalp ve damar hastalığı olan hacı adaylarımızın öncelikle hacca gitmeden hekimleri ile görüşmeleri, ilaçlarını yanlarında götürmeleri ve düzenli kullanmaları gerekmektedir. Hipertansiyonu olan hastaların yanlarında rahat kullanabilecekleri bir tansiyon aleti götürmeleri uygun olacaktır. Kalp hastalarının yanlarında en son çekindikleri EKG’lerini taşımaları faydalı olacaktır. Kalp pili olanlar pilin markası ve üretici firmanın iletişim adresini yanlarında taşımalıdır. Kalp hastalığı ve hipertansiyonu olan hacılarımızın güneşten mümkün olduğu kadar kaçınmaları, ibadetlerde geceleri tercih etmeleri, bol bol zemzem tüketmeleri uygun olacaktır.

16 Hira ve Sevr mağarası gibi aşırı efor isteyen ziyaretlerden kaçınmaları ve aşırı efora bağlı göğüs ağrısı durumunda hemen hareketi kesip, en yakın sağlık merkezine başvurmaları gerekmektedir. Kalp yetmezliği olan ve yakında kalp krizi geçiren Müslümanların durumları stabil olana kadar seyahate çıkmamaları uygun olacaktır. Sigara içen tiryakiler hac ibadetini sigarayı bırakmak için bir fırsat bilmelidir. Aynı zamanda saç koparmak ve yaprak koparmaktan daha fazla hayata zarar veren sigarayı harem bölgede kullanmamaları harem bölgenin adabına uygun olacaktır. Ancak bağımlılığa bağlı olarak çok fazla şikâyetleri oluyorsa nikotin bantları kullanarak şikâyetlerini azaltabilirler.

17 Diyabetli hastalar, hastalığını belirten bir bileklik takmalıdır
Diyabetli hastalar, hastalığını belirten bir bileklik takmalıdır. Aşırı aktivite veya ilaç dozunun uygunsuzluğu ile ortaya çıkabilecek hipoglisemi için yanlarında şeker taşımaları gereklidir. Ayrıca kanda şeker artışı durumlarında şeker regülasyonuna katkıda bulunduğu için sürekli su bulundurulmalıdır.

18 Genelde tüm seyahatlerde, özelde ise hac ibadetinde aşılama ile hacı adaylarının bazı enfeksiyonlara karşı korunması gereklidir. Aşılama kadar önemli şeylerden birisi de hacı adaylarının hac bölgesi dışındaki kırsal bölgeden uzak durmaları sıtma, kırım Kongo kanamalı ateşi, kalaazar, veba, kolara gibi tropikal enfeksiyon hastalıklarından korunmalarını sağlayacaktır. Resmi olarak yapılmak zorunda olunan ve gerçekten ölümcül olduğu, salgın yaptığı için tehlikeli olan meningokoka karşı aşı yapılması şarttır. Özellikle Afganistan, Pakistan, Hindistan, Nijerya, Sudan gibi ülkelerden gelen Müslümanların yaşına ve daha önce aşılanmasına bakılmaksızın tek doz çocuk felci aşısı (polio aşısı) ile aşılanması WHO tarafından önerilmektedir. 50 yaş üzeri olan ve kronik hastalığı olan tüm hacı adaylarına grip aşısı uygulanmalıdır. Erişkinlerde özellikle Hepatit A, Hepatit B, Tifo ve kuduz gibi aşılarda isteğe bağlı olarak önerilen aşılardandır. Çocuklarda ise; rutinde uygulanan difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, çocuk felci gibi aşılarının yapılmış olması uygun olacaktır.

19 Hac ölüme değil hayata hazırlıktır.
Sonuç olarak; İslam dünyasının genelinde hac ibadeti algısı peygamberin bıraktığı sünnet ve Kur’an’la tam da örtüşmemektedir. Hac ile ilgili bu algı hatası düzelmedikçe hacca dair hiçbir konuda istenilen sonuçlar alınamayacaktır. Kişinin hacca ölmeye gitmesi kadar, hastalığına odaklanarak ümmetle bütünleşememesi de sorunlar oluşturmaktadır. Sonuç olarak şu sorguyu yapmalıyız. Hac ölüme değil hayata hazırlıktır.


"HAC İBADETİ İNSANLARIN HAYATI BIRAKTIĞI BİR JÜBİLE TARİHİ DEĞİLDİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları