Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Açık yaraya tuz ekilmez  Üzerine tuz biber ekmek  Çorbada tuzu bulunmak  Yaraya tuz basmak  Tadı tuzu kalmamak  Azı karar çoğu zarar  Tuzu kuru.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Açık yaraya tuz ekilmez  Üzerine tuz biber ekmek  Çorbada tuzu bulunmak  Yaraya tuz basmak  Tadı tuzu kalmamak  Azı karar çoğu zarar  Tuzu kuru."— Sunum transkripti:

1

2  Açık yaraya tuz ekilmez  Üzerine tuz biber ekmek  Çorbada tuzu bulunmak  Yaraya tuz basmak  Tadı tuzu kalmamak  Azı karar çoğu zarar  Tuzu kuru

3  Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.

4  Sodyum vücutta damarlarda sıvının hareketi ve sinir sistemi için gerekli bir bileşendir.  Sodyum eksikliği az rastlanan bir durumdur. Ancak kusma ve ishal durumlarında aşırı sıvı kaybı olan durumlarda sodyum kaybı oluşabilir.

5  Sofra Tuzu (sodyum klorür)  % 40 sodyum  % 60 klordan oluşur › Etiketlerdeki Sodyum Miktarını › 2.5 İle Çarparak  Tuz Miktarını Kolayca Hesaplamak Mümkündür

6 Birincil Amaç: Türkiye’de günlük tuz alımını saptamak Sodyum alımı ve hipertansiyon ilişkisini araştırmak. İkincil Amaç: Spot idrarda sodyum ölçümü ile günlük sodyum alımı arasındaki ilişkiyi araştırmak. SALTurk Çalışması

7 CinsiyetSayıOrtalamaSD NaCl Alımı (gr/gün) Tüm grup Erkek85719,318,67 Kadın91016,837,86

8 Cinsiyet & NaCI Alımı (gr/gün) Ortalamalar farkı=2,47 P<0,001

9 Bölgeler & NaCI Alımı (gr/gün) Ortalamalar farkı=3,4 P<0,001 Kırsal Kentsel Günlük tuz alımı (g/gün) ort.%95CI

10 SalTurk study, 2008 Günlük Tuz alımı ile Kan basınçları arasındaki ilişki

11 Her 100 mEq/gün Sodyum Alımı (~6 gr. Tuz) Kan Basıncında; Sistolik KB 5,8 mmHg Diastolik KB 3,8 mmHg

12 Günlük Tuz Tüketimi Önerilenin 3 Katı Günlük Tuz Tüketimi Önerilenin 3 Katı

13  Günlük sodyum gereksinimi 2400 mg dır.  WHO <5 g/gün civarında tuz önermektedir.  2008 yılında yapılan Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan BasıncıÇalışmasına (SALTurk) göre ülkemizde tuz tüketimi çok fazladır (ortalama 18 gram/gün)

14

15

16  Hipertansiyon  Kardiyovasküler hastalıklar  Gastrik kanserler  Osteoporozis  Böbrek hastalıkları  Diyabet TUZ TÜKETİMİ İLE İLİŞKİLİ HASTALIKLAR

17  Ülkemizde sayıları 60 bine yaklaşan diyaliz hastası bulunmaktadır.  Diyalize girmekte olan hastaların % 32.5’u diyabet hastası, % 27’si ise hipertansiyon hastasıdır. AŞIRI TUZ BÖBREKLERİMİZE DE ZARAR VERİYOR

18 Arch Intern Med. 2006;166:79-87 SalTurk ve INTERMAP Çalışması İdrar Sodyum (mEq/gün)  1 gram / gün Felçleri % 5 Kalp krizlerini % 3  6 gram /gün Felçleri % 24 Kalp krizlerini % 18  9 gram / gün Felçleri % 34 Kalp krizlerini%25 Hypertension 2003;42:

19  Felçlerde %5 lik  Kalp krizlerinde %3 lük azalma sağlar. Diyette Tuz Alımının 9 Gr/Gün Azaltılması  Felçlerde %34 lük  Kalp krizlerinde %24 lük azalma sağlar

20 • Sigara Kullanımı • Fiziksel İnaktivite • Sağlıksız Beslenme Aşırı Tuz Tüketimi

21 FARKINDA MIYIZ? Ulusal Hane Halkı Araştırması, 2003, SB

22 ÜLKEMİZDE YILLIK TUZ ÜRETİM MİKTARLARI (ton)

23 400 g 120 g mg Na

24  Ekmek  Salamura besinler  İşlem görmüş besinler  Tuzluklar MAJÖR TUZ KAYNAKLARI MAJÖR TUZ KAYNAKLARI

25 ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

26

27  Ekmeklerin ağırlığı en az 250 gr olacak ve en fazla %1.5 oranında tuz kullanılacak.  250 gr ağırlıklı bir ekmekte 3,75 gr tuz bulunacak.

28 ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

29

30 ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

31 ÜLKEMİZDE EN SIK KULLANDIĞIMIZ TUZ KAYNAĞI BESİNLER

32

33  Günlük olarak alınan tuzun ;  %15’i Sofrada ya da Pişirme sırasında eklenen,  %5’i Besinlerde doğal olarak bulunan,  %80’i Hazır işlenmiş besinlerden gelen

34 . TUZLU BESİLERİ TERCİH ETMEK SONRADAN TUZLU BESİLERİ TERCİH ETMEK SONRADAN KAZANILAN BİR ÖZELLİKTİR KAZANILAN BİR ÖZELLİKTİR

35  Kitlesel bilgilendirme çalışmaları  Aşırı tuz tüketiminin zararları  Günlük alınması gereken tuz miktarı  Gıdalardaki tuz miktarı  Diyette tuzun azaltılmasına yönelik pratik öneriler TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI ULUSAL PROGRAMI- Farkındalığın Artırılması I ULUSAL PROGRAMI- Farkındalığın Artırılması I

36 DÜNYADA TUZU AZALTMA ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR

37

38

39

40 TERCİH SİZİN … Balık Konservesi 60 g 310 mg 135 mg Salatalık turşusu 835 mg Sirkeli 5 mg 2000 mg < 5 mg

41  Tuz eklemeden önce yiyecekleri tadın.  Masanızdan tuzlukları kaldırın. Onun yerine limon, sirke, baharat ve yeşillikleri deneyin.  Tuzu kademeli olarak azaltın.  Sodyum içeriği yüksek besinlerden kaçının.  Besinlerin etiketlerini okuyun.  Taze sebze meyve, et, tavuk, balık tüketin. BİR KAÇ PRATİK ÖNERİ

42  Temel Mesajların Belirlenmesi “TUZU AZALTIN ANCAK KULLANDIĞINIZ TUZ İYOTLU OLSUN”  İletişim Materyallerinin Hazırlanması  Ulusal Kampanyaların Yürütülmesi  Medya Çalışmaları TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI ULUSAL PROGRAMI- Farkındalığın Artırılması II ULUSAL PROGRAMI- Farkındalığın Artırılması II

43 ÇÖZÜM:UNİVERSAL TUZ İYOTLAMASI

44

45

46

47

48  İnsan sağlığına en zararlı 3 beyaz arasında gösterilen tuz konusunda Sağlık Bakanlığı harekete geçti.Bakan Akdağ, tuzun zararlarını anlattıktan sonra masadaki tuzlukları topladı.

49  TBMM, tuz tüketiminde "farkındalık" oluşturmak amacıyla harekete geçti. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nun öncülüğünde, "Tuz tüketimi 1 gram azaltıldığında, kalp krizi riskinin yüzde 3, felç riskinin yüzde 5 azaldığı, fazla tuz tüketiminin nelere yol açtığı, dünya ve Türkiye'deki tuz tüketimi" gibi spot başlıkların yer aldığı broşürler hazırlandı. tuz TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler KomisyonuTuztuz

50

51 TEŞEKKÜRLER…


" Açık yaraya tuz ekilmez  Üzerine tuz biber ekmek  Çorbada tuzu bulunmak  Yaraya tuz basmak  Tadı tuzu kalmamak  Azı karar çoğu zarar  Tuzu kuru." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları