Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUMAR Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUMAR Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci."— Sunum transkripti:

1 KUMAR Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci

2 NİÇİN BU KONU SEÇİLDİ? İNSANIMIZ NELERE İLGİ DUYUYOR
● Basında yer alan bir haber: “Google, internetteki tüm sitelerde aratılan kelimelerin aranma oranlarını, ülke ülke, şehir şehir verdi. Buna göre, 25 milyonu aşan Türk internet kullanıcısının 2009'da ziyaret ettiği siteler sıralaması: Haber aramaları: 1- Milli Piyango, 2- Loto, 3- Süper Loto Resim aramaları: 1- Güzel, 2- Resimler, 3- Kız Web sayfası aramaları: 1- Facebook, 2- Mynet, 3- Oyun” ● Listeden de anlaşılacağı gibi; “şans oyunları” denilen kumar haberleri, listenin ilk üç sırasında yer almaktadır. ● İlgi duyulmayan konularda arama yapılmayacağına göre, insanımızın önemli bir kısmı kumarla iç içe olmuş demektir. ● Kumar oynama alışkanlığının patolojik (hastalık derecesi) bir hal alabilmesi sebebiyle, kişi ve aileye getireceği büyük maddi ve manevi zararlar yanında, yaygınlaşması halinde ülkenin geleceği açısından da endişe verici özelliği vardır. NİÇİN BU KONU SEÇİLDİ? BU SEBEPLE GİTTİKCE YAYGINLAŞMAKTA OLAN KUMARI ELE ALMAKTA FAYDA VAR.

3 BİREYİN – AİLENİN – TOPLUMUN
KUMAR BİREYİN – AİLENİN – TOPLUMUN KABUSUDUR

4 KUMARDAN KORUNMANIN EN KOLAY YOLU; ONU TANIMAK, ONUNLA TANIŞMAMAKTIR.

5 KAZANÇ VEYA ZARAR GETİREN
Kumar sözlükte, "ortaya para koyarak oynanan talih oyunu” olarak tanımlanır. Özel veya resmi bir kuruluşun; “sonucu baştan belli olmayan bir yarışın (örnek: At yarışı) sonuçları üzerinde tahminde bulunmak isteyenlerin paralarını toplayarak, doğru tahminde bulunanlara bir kısmını dağıtması, kalanını işletme payı olarak alıkoyması” oynayan için bir ‘kumar’, oynatan için ise ‘kumar oynatmak’tır. (Burada; oynatan olduğu için oynayan vardır.) ÖNCE TANIMLAR İki veya daha fazla kişinin; “bir aracı kullanmadan ortaya para veya mal koyarak aralarında oynadıkları oyunun (Örnek: Kağıt - zar oyunu) sonuçlarına göre parayı / malı bir tarafın alması” oynayanların tümü için bir ‘kumar’dır. (Burada; oynamak isteyenlerin, oynatıcıya ihtiyaç duymama hali vardır.) Özel veya resmi bir kuruluşun; “gerekçesi ne olursa olsun düzenlediği müşterek bahse (piyangoya) katılmak için bilet satın almak / çekiliş için ödeme yapmak” birey için bir ‘kumar’, oynatan için ise ‘kumar oynatmak’tır. (Burada; oynatan olduğu için oynayan vardır.) GENEL TANIM OYNAYANA KAZANÇ VEYA ZARAR GETİREN HER TÜRLÜ ŞANS OYUNU KUMARDIR.

6 BİR ÖRNEK ÜZERİNDEN TEMEL KURALI BELİRLEYELİM
KUMARIN ÇEŞİTLERİ, “HANGİ EYLEM KUMARDIR?” SORUSUNUN CEVABI İÇİNDEDİR. HANGİ EYLEM KUMARDIR? ● Para-mal-menfaat karşılığı oynanan HER ÇEŞİT OYUN, kumardır. ● Karşılıklı para-mal-menfaat koyarak, bir eylemin sonucu üzerine BAHSE TUTUŞMA, kumardır. KUMAR ÇEŞİTLERİ BİR ÖRNEK ÜZERİNDEN TEMEL KURALI BELİRLEYELİM 1 ÖRNEK: İki kişinin yarışması 1) “Yarışalım, bakalım kim birinci gelecek?” (Kumar değildir, seçiciliktir.) 2) “Yarışalım, kazanırsan sana (…) TL vereceğim, ben kazanırsam sen hiç bir şey vermeyeceksin.” (Kumar değildir, bir tür ödül vermektir.) 3) “Yarışalım, kim kazanırsa diğerine (…) TL versin.” (KUMARDIR)

7 YUKARIDA ANLATILANLARIN KAPSAMINDA
● Zar atarak oynanan her türlü oyun Örnek: Barbut, tavla, satranç, dama, ..… ● Oyun kâğıtları ve taşları ile oynanan her türlü oyun Örnek: Poker, briç, okey, kazı kazan, ….. KUMAR ÇEŞİTLERİ ● Yarışlar ve yarışmalar üzerine oynanan her türlü oyun Örnek: Spor toto, sayısal loto, İddaa, at yarışı, blardo, misket, ….. 2 ● Çekiliş yapılarak oynanan oyunlar Örnek: Milli Piyango, her türlü piyango, tombala, ….. NOT İnsan isterse aklına gelen her şeyi kumar aracı olarak kullanabilir. Örnek: “Karşı köşeden ilk olarak kadın mı erkek mi çıkacak” iddiasında para söz konusu ise; bu da bir kumardır.

8 SANAL KUMARIN ZARARI SADECE OYNAYANLARA DEĞİLDİR.
İNTERNET ÜZERİNDEN OYNANAN PARALI ŞANS OYUNLARINA “SANAL KUMAR” DENİR. ● Ülkemizde 6 milyondan fazla internet kullanıcısı ve bunların da çoğunluğunun gençler olduğunu biliyoruz. ● Her önünde internete bağlı bilgisayar olanın (evinden-işyerinden) kolayca ulaşabileceği bir kumar türü olması açısından “sanal kumar” ciddi bir tehdittir. ● Türkiye’de sanal kumar oynayanların sayısının giderek artması (bir araştırmaya göre 1.5 milyon kişi) yabancı kumar şirketlerini “Türkiye pazarı”na yönlendirmiştir. Bugün kumar oynatan sitelerin büyük çoğunluğu dış kaynaklıdır. ● İnternet yoluyla oynanan kumarın bilançosu milyar dolarları geçmektedir. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı “sanal kumarla 3 ay içinde birkaç milyar doların yurt dışına çıktığını” söylemiştir. SANAL KUMAR SANAL KUMARIN ZARARI SADECE OYNAYANLARA DEĞİLDİR.

9 KUMARIN TARİHÇESİ KUMARIN TARİHİ, İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİDİR.
Kumar, tarihin her devrinde ve her coğrafyada oynanmıştır. Tarih boyunca insanlar (genelde); zar atarak, oyun kağıtları kullanarak, hayvan dövüştürerek veya yarıştırarak, spor karşılaşmalarını kullanarak, kumar oynamış veya oynatmışlardır. KUMARIN TARİHÇESİ Günümüzde; bilinen klasik kumar araçlarına “internet siteleri” ilave edilerek, evde / işyerinde bireysel "sanal kumar" oynama kolaylığı getirilmiş ve kumar daha da yaygınlaştırılmıştır. BUGÜN HER ÜLKEDE, YASAKLAMA OLSUN - OLMASIN BİREYSEL VEYA KİTLESEL KUMAR OYNANMAKTADIR.

10 OYNATAN DEVAMLI KAZANIR.
KUMARI OYNAYAN DEĞİL, OYNATAN DEVAMLI KAZANIR.

11 “Eşek olursan, semer vuran çok olur.”
(atasözü) Birileri “şans oyunları”nı; “hoşça vakit geçirmek, kısa yoldan zengin olmak” olarak takdim edip masum göstermeye çalışıyor. Bir diğer ifade ile, milleti kumar oynamaya teşvik ediyor. Kimse kimseyi kandırmasın… Ülkemizdeki paralı şans oyunlarının hepsi birer kumardır. “KUMAR”A KUMAR DİYELİM, İNSANLARI YANILTMAYALIM...

12 1 İNSAN NİÇİN KUMAR OYNAR?
● Başlangıcında eğlenmek ve hoşça vakit geçirmek(!) niyetiyle başlanılan “şans oyunları” zaman içinde (diğer kötü alışkanlıklar gibi) vazgeçilemez hale gelir. Öyle ki; arkadaşlar arasında vakit geçirmek için oynanan “okey” veya “kâğıt oyunu” zaman içinde işin içine paranın da girmesiyle kumar haline dönüşür. Bu para önceleri kahvecinin hesabını ödemek iken, sonraları kazanana para vermek şekline dönüşür. ● Kimileri de “piyango bileti” peşindedir. Yıllardır yapılan “büyük ikramiye size de çıkabilir” reklamı, onun mantığını karartmıştır. Nefsinin emrine giren mantığı ona “piyangoya katılırsan milyarder olursun” der. Öyle ya!.. Kısa yoldan zengin olmanın yolu budur. Zengin olma hırsı onu öylesine esir alır ki, o her çekilişte bilet almayı zorunluluk hisseder. Çünkü “geçen sefer çıkmadı ama, bu sefer çıkabilir” onun tesellisidir. İNSAN NİÇİN KUMAR OYNAR? 1 ● Kumar oynayan kişi kendini kontrol edebileceğini, istediği zaman bırakabileceğini sanır. Durum hiçte öyle değildir. Kumar oynayanlar bazen kazanır, çoğu zamanda kaybeder. Kişi kazanınca “kazanma zevki” için tekrar oynar; kaybedince de “kayıplarını çıkarmak hırsı” ile oynar. Sonunda (çoğunluğu) “kumar bağımlısı” oluverir.

13 GÜNÜMÜZDE KUMARIN ALBENİSİ ARTMAKTA VE HIZLA YAYILMAKTADIR.
● Kumar oynayan kişi hep kazanma beklentisi içindedir. O, kumar oynama sisteminin “oynayana kaybettirme” üzerine kurulu olduğunu bilmesine rağmen “kazanacağı umudu”yla tekrar tekrar oynar… Bu ruh yapısıyla o bir hastadır ve kurtulabilmesi için tedavisi gerekir… GÜNÜMÜZDE KUMARIN ALBENİSİ ARTMAKTA VE HIZLA YAYILMAKTADIR. ● İnsanlık tarihi, bazı insanların (değişik metotlar kullanarak) diğer insanların sahip olduklarını ele geçirme gayretlerinin sayısız örnekleriyle doludur. ● Çalışmadan sahip olmak isteyenlerden bazıları hırsızlık, gasp vb. yolları kullanırken, bazıları da kumarı bir metot olarak kullanmaktadır. ● Kumar oynayarak para kazanmayı sanat haline getirenler (kumarbazlar) bazı insanların zaaflarından faydalanarak çeşitli oyunlar, yarışmalar üzerinden kumar oynayarak / oynatarak onları “soymakta”dır… Yaptığı işin yanlış olduğunu söyleseniz “benim ekmek param” derler. ● Kimi sıradan kumarbazlar “zula yerler veya bitirim kahveleri” denilen yerlerde kağıt, zar, okey taşı üzerinden kendi gibilerini ufak soyarken; profesyonel olanları da “otellerde – kumarhanelerde” (özel seanslarda) çok parası olanları soymaktadır… Soyarken de zevk almaktadır. KUMARBAZ NİÇİN KUMAR OYNAR? Not: Devletin kumar oynatmasını ilerideki sayfalarda ele alacağız.

14 PATOLOJİK KUMAR BAĞIMLILIĞI
● “Eğlence olsun” veya “piyangodan para çıkacak” diyerek şans oyunlarına ufaktan başlayanlardan nerede duracağını bilemeyenler, zaman içinde “patolojik kumar bağımlısı” (KUMAR HASTASI) olup çıkarlar. ● Onlar için hayatın tek amacı vardır ve o da kumardır. Kumardan kazandıklarında duydukları “haz” ve kaybettiklerinde duydukları “acı” arasında git-gelleri yaşarlar. ● Onlar, kazandıklarında (tekrar kazanmak isteğiyle) durmaz, oynar. Kaybettiklerinde de (mali kayıpları ne kadar büyük olursa olsun) tekrar kazanacağı inancıyla durmaz, oynar… ● “Kumarı oynayan değil, oynatan kazanır”. Kumar oynayan kişi toplamda devamlı kaybedendir. Bu kayıplar, önceleri yasal yollardan (maaş, otomobil-mülk satışı, akraba desteği,….ile) karşılanabilirken, zaman içinde onlarda biter. Borç açma ve borcu borçla kapatmaya dönemi başlar. Banka borçları-faizleri katlanır, haciz memurları kapıya dayanır… ● Bir yandan kumara devam edilecek ve bir yandan da para trafiği ayarlanacak… Bu stres ve onun getirdiği psikiyatrik bozukluklar daha sonra depresyona dönüşür… ● Tüm kapılar yüzüne kapanınca “yasal olmayan yollar” denenmeye başlanır... Hırsızlık, zimmete para geçirme ve sahtekârlık meşrulaşır… Süreç onu; önce yalnızlığa, sonra hapse ve/veya intihara sürükler. PATOLOJİK KUMAR BAĞIMLILIĞI

15 Kumarbazın toplumda itibarı yoktur.
KUMARBAZIN SOSYAL HAYATI KUMAR, BİREYİN SOSYAL HAYATINI MAHVEDER. Gündüzünü-gecesini kumar masalarında, internet ekranlarında geçirenler (sağlıklarını, servetlerini, ahlâklarını ve vakitlerini kaybedenler) kendisi, ailesi ve toplum için ne üretiyor ki? Beyince çökmüş böyle bir insan çalışır mı? Çalışsa bile verimli olabilir mi? Hangi komşu eşini ve çocuklarını aç-sefil-mahzun bırakan kumarbazı benimseyebilir? İçine düştüğü depresyon ile her türlü ahlaki değeri ayaklar altına alan, sorumluluk taşımayan böyle biri, toplumca benimsenebilir mi? Kumarbazın toplumda itibarı yoktur. Mevcut gelirini kumarda yemesi yetmiyormuş gibi, taşınmazlarını da satıp kumara yatıran, bütün ömrünü sefalet içinde geçirmeyi hak etmiş olabilir. Kim böyle birinin eşi veya çocuğu olmak ister ki? Hangi kadın kocasının kumarı yüzünden psikiyatrik, ekonomik ve sosyal sorunlar yaşamak ister? Hangi kadın kumar yüzünden hapishaneye düşmüş kocayı beklemek ister? Hangi çocuk böyle bir babası olduğu için gurur duyar?.. Kumarbaz, kendi ocağını kendisi söndürür. KUMARBAZIN SOSYAL HAYATI DÜZENSİZLİKLER, ANLAŞMAZLIKLAR VE İHMALLERLE DOLUDUR.

16 ÇEVRE İLE SORUNLAR BAŞLAR
KUMARIN SEBEP OLDUĞU KÖR DÖNGÜ KUMARLA TANIŞMA UFAK OYNUYORUM SORUN YOK. BEN KUMARBAZ OLMAM. O ARTIK BİR KUMARBAZ BURAYA KADAR ANLATTIKLARIMIZI GRAFİK OLARAK ÖZETLEYELİM AİLE İÇİ SORUNLAR BAŞLAR KUMAR OYNAMALIYIM PARA BULMALIYIM O ARTIK YALNIZDIR VE TESELLİ BULACAĞI TEK BİR YER KALMIŞTIR. ÇEVRE İLE SORUNLAR BAŞLAR

17 KUMAR, UYUŞTURUCU GİBİDİR. TANIŞIRSAN BAĞIMLILIK YAPAR. BAĞIMLILIK ESARETTİR

18 HAYAL PEŞİNDE KOŞARKEN
KUMAR OYNAYAN, HAYAL PEŞİNDE KOŞARKEN BELAYI DAVET EDEN KİŞİDİR. BİR GÜN KAZANACAĞIM

19 “Kumara ayda 150 TL’den fazla para harcayanların
DEVLETİN YAPTIĞI BİR ARAŞTIRMAYA GÖRE “Kumara ayda 150 TL’den fazla para harcayanların üçte biri ( % 33 ), açlık sınırının altında yaşıyor.” ● Sık sık duyarız; “kazancım yetmiyor, paranın bereketi yok” diyenleri. Aynı kişiler gelirinin önemli bir kısmını kumara, sigaraya ve alkole harcıyor. ● Bu kişinin harcamalarını tek tek ele alsak, daha pek çok harcamasının kendisi ve ailesinin “temel ihtiyaçları” için olmadığını görürüz. (Sadece sigara, alkol ve kumara yapılan vasat harcama, asgari ücretten bir maaşın % 30’unu geçer.) ● Atalarımız ne güzel söylemiş “işten değil, dişten artar” diye. Elbette daha fazla üreterek kazancı artıracağız. Ancak, kazanılanı “har vurup, harman savurursak”, “hazıra dağlar bile dayanmaz.” "PARANIN BEREKETİ YOK" BAHANESİ Kumar oynayan fakir durup kendine sorsun; “kumara harcadığım para kaç ekmek parası eder"...

20 GERÇEKLER BU İKEN, BİZDE DURUM NEDİR?
● Devlet dediğimiz organizasyon, milleti oluşturan bireylerin “sağlıklı kalmasını sağlamak”, dış tehditlere karşı “güvenliğini korumak”, katma değer üretebilmesi için “eğitimli kılmak” ve ihtilaflı durumlarda “haklarını vermek” için vardır… Bunun için devlet, kumarla da mücadele etmelidir. ● Devletin görevlerinden biri de “aileyi korumak”tır. Onun bozulması devletin geleceği için tehdit unsurudur… GERÇEKLER BU İKEN, BİZDE DURUM NEDİR? AKILLI DEVLET KUMAR OYNATMAZ ● Bugün ülkemizde “kumar oynatmak” kanunen yasaktır. Bu yasak, özel sektöre ait işletmeleri (gazinoları, otel kumarhanelerini, kulüpleri,…) kapsamaktadır. Devlet bu yasaktan kendisini muaf tutarak “şans oyunları” (milli piyango, kazı kazan, spor-toto, sayısal loto, at yarışları,….) adı altında kumar oynatmaktadır. ● Kimse şans oyunlarının kumar sayılamayacağını ve dolayısıyla zararlı olmayacağını söylemesin. Söylerse buna kargalar bile güler. Adını şans oyunu da yapsanız, devlet eliyle de oynatsanız kumar kumardır. 1 KUMARIN “ÖZELİ TEHLİKELİ - RESMİSİ MASUM” OLAMAZ… KUMAR, HER ŞEKLİYLE KUMARDIR VE ZARARLIDIR.

21 ● Milli Piyango kumarı, pardon şans oyunu(
● Milli Piyango kumarı, pardon şans oyunu(!) üzerinde özellikle durmakta fayda vardır. Önceleri yılda birkaç kere (yılbaşlarında, bayramlarda) oynatılan bu şans oyunu; sonraları neredeyse haftada oynanır hale dönüştü. Ve bugün Milli Piyango yaygınlığı itibariyle neredeyse zenginin - fakirin “afyonu” oldu… ● Oynatanlarca “kutsanan”, oynayanlarca “ümit” haline getirilmiş piyango kumarını kimse sorgulamıyor. “Kumar zararlıdır” diyenler bile piyangoya ses çıkarmıyor. İnsanlarımızın ufak ufak/ yavaş yavaş kumara alıştırılıyor olması kimsenin umurunda değil… ● Dine inanmayan veya dini camiye hapsedenlerin (camiye girince din var deyip, çıkınca seküler olanların) varlığı, üretme becerisi olmadığı halde çok tüketmek isteyenlerin zengin olma hayalleri ve kumarın cazibesi, kumar oynayanların sayısını sürekli artırıyor. Bir başka ifade ile “hayat boşluk kabul etmiyor” ve manevi boşluğu kumar dolduruyor… AKILLI DEVLET KUMAR OYNATMAZ 2 VATANDAŞIN DEVLET ELİYLE KUMARA ALIŞTIRILMASINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR. Kumar, BİREY - AİLE - TOPLUM için mademki zararlı, devletin onunla mücadele etmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur.

22 DEVLET, KUMAR OYNATARAK “GELİR TEMİN ETTİĞİNİ” SANIYORSA, ALDANIR.
getirir Devlet, bütçesini vatandaşının rutin ihtiyaçları için kullanır. Devlet kumardan elde ettiği paranın önemli kısmını “vergi olarak” kendisi alır. Kumar oynatmanın sonuçları Devlet, sorunlu vatandaşları için bütçesinden fon ayırmak zorunda kalır. Hasar bırakır Piyango ile toplanan paranın bir kısmı “büyük ikramiye” adı altında birkaç kişiye verilir. BU PARA YATIRIMA GİTMEZ “Size de çıkabilir” aldatmacasıyla milyonlarca kişiden toplanan para, birkaç kişinin lüks harcamasının aracı olur. Sonuçta, ikramiye çıkmayan yığınlar psikolojik olarak yıkılırken, çıkanlarda “ne oldum delisi” olur... Büyük ikramiye çıkanların hayatlarına ait örnekler ileride verilecektir.

23 DEVLET DENİLEN ORGANİZASYON,
VATANDAŞININ İHTİYAÇLARI GİDERMEK İÇİN VARDIR ÇOCUK – GENÇ GRUBU ORTA YAŞ GRUBU YAŞLI – EMEKLİ GRUBU Devlet, bunları sağlıklı tutacak ve eğitim verecek. Devlet, bunları sağlıklı tutacak ve çalışma ortamını iyileştirecek. Devlet, bunların son günlerini rahat geçirmelerini sağlayacak. Akıllı devlet, en önemli zenginliği olan çocuk ve gençlerini sağlıklı tutup, onları eğiten devlettir. Güçlü devlet, insanına bilgi, teknoloji ve mal ürettirebilen devlettir. Sosyal devlet, yaşlılarına vefa borcunu ödeyip geriden gelenlere emekli garantisi veren devlettir. Kumara alıştırılmış bir genç sağlıklı düşünemez, eğitim almaz, çalışmaz. O bir parazit adayıdır… Hayatının en verimli çağında olmasına rağmen, kumar oynayan biri üretken değildir. O daima kıyak bekler… Diğer gruplarda oluşan sorunlar, bunlara gelecek paranın önünü keser. O umutsuz olur… TÜM BU OLUMSUZLUKLARI GİDEREBİLMEK İÇİN DEVLET, KUMARDAN ELDE ETTİĞİNDEN DAHA ÇOĞUNU BULUP HARCAMAK ZORUNDA KALIR.

24 ARKAMIZA YASLANIP BİRLİKTE DÜŞÜNELİM TAVUK MU – YUMURTA MI
Bir kumarbazı topluma yeniden kazandırmak için yapılacak masraf, kumar yoluyla ondan alınandan onlarca - yüzlerce misli fazladır. ARKAMIZA YASLANIP BİRLİKTE DÜŞÜNELİM ● Bir genç düşünün; sağlıklı, ahlaklı, kendiyle ve toplumla barışık, eğitim almaya hevesli, atak, … ● Bu genç ileriki yaşlarında iyi bir sanayici veya bir mucit veya bir bilim adamı veya iyi bir üst yönetici veya….. olup bu ülkeye çok hizmetler yapabilir. ● Aynı gencin kumara alıştırıldığını, sağlığını kaybettiğini, eğitim almadığını, toplumla sorunlarının başladığını var sayalım. Böyle biri toplum için tehdit unsuru olmaya adaydır. ● Kendini “harcanmış” kabul edenler, başkalarını “harcamaya” her an hazırdır. Bir devlet, kumar bağımlısı olup; ● Bedensel sağlığı bozulmuş ● Ruhsal dengesi bozulmuş ● Ailesi ve toplumla sorunları olan ● Üretemeyen İnsanlarına “rehabilitasyon” için para ayırmak zorundadır. Bir devlet kumarbazına “seni kumara alıştırdım, ancak seni tedavi etmek için param yok” diyemez… Derse ne olur? TAVUK MU – YUMURTA MI Bugünkü gibi sokaklar problemli insanlarla dolar ve asayişi sağlamak için yeni polis kadroları açılır ve maaşları için de yeni gelir kaynakları aranır. En kolayı da(!) “yeni bir kumar türü”nü piyasaya sunmaktır…Tavuk yumurta misali… YAZIK EDİLDİ BU GENCE VE TOPLUMA… DAHA VAHİM OLANI, BUNU DEVLETİN YAPMASI.

25 Milli Piyango Talihlisi Sefalet İçinde Öldü
Denizli’li M. S. Milli Piyango‘nun büyük ikramiyesinden kazandığı parayı zamanla tüketti ve köyünde tek göz bir odanın içerisinde sefalet içinde yaşadı… Köylüler onu odasında soğuktan donarak ölmüş halde buldular. Milli Piyango’dan Kazandığı Büyük İkramiye İle Hayatı Alt Üst Oldu Memur A. Y. kazandığı büyük ikramiye ile hayatı bir anda değişti. Memurluk görevinden ayrıldı… Kazandığı paralar bitince de eski günlerini arar hale geldi. Hayatını anlatan A.Y. "Eskiden daha güzel bir hayatım vardı. Memurluğuma devam etseydim belki param olmayacaktı ama huzurum olacaktı." Kumar oynayanlar için de: “Para her şey değil, paran bitince etrafında ne dost ne de tutunacak dal kalıyor” dedi. BÜYÜK İKRAMİYE KAZANANLARIN HAZİN SONLARI Basına düşen örneklerden birkaçı Milli Piyango Talihlisi İntihar Etti İşsiz olan 9 çocuk babası Erzurumlu A. B.’nin hayatı büyük ikramiyenin isabet etmesiyle bir anda değişti. Parasıyla ilk iş olarak kendisine peruk aldı… İstanbul’a yerleşti ve eşini boşadı… Kendisini gece hayatına veren A. B. bir süre sonra gece kulübünde tanıştığı kadınla evlendi… Gece hayatı ve kumar düşkünlüğü onu bitirdi… Çocukları onu banyoda kendini asmış halde buldular.

26 AĞLAYANIN MALI GÜLENE FAYDA VERMEZ
Ç E K İ L İ Ş MİLLİ PİYANGO BÜYÜK İKRAMİYE AĞLAYANIN MALI GÜLENE FAYDA VERMEZ NE KADERİ…BİLET ALARAK HAYATIMI REZİL ETTİM. KEŞKE KUMAR OYNAMASAYDIM. SİZE DE ÇIKABİLİR OH OLSUN! BEN OLSAYDIM… Bu kadar para ile ne yapılır? Lanet olsun eyvah offf vahh Ben kazandım Kaderim böyleymiş Kişi altında kalacağı yüke niçin talip olur ki?

27 KUMARA AİT SAYISIZ HABERDEN
BU BÖLÜMÜ KUMARA AİT SAYISIZ HABERDEN BİR KAÇI İLE BİTİRELİM Kumarbaz M. A. İ. (39) en son kardeşleriyle ortak olduğu evi satarak aldığı kapora ile Kıbrıs’a kumar oynamaya gitti ve kaybetti… İstanbul’a dönünce de kendini astı. Bilecik’te babasının kumar borcuna karşılık 10 ay önce tanımadığı bir kişiye verildiğini ve ilişkiye zorlandığını iddia eden 17 yaşındaki kız, polise başvurup şikâyetçi oldu. İstinye’de iki grup arasında kumar borcundan kaynaklanan tartışma sonucu çıktığı öne sürülen silahlı çatışmada ölen 4 kişi ile yaralanan 6 kişinin kimlikleri belirlendi. İzmir’de özel bir şirkette çalışan S.A. (29), asgari ücret almasına rağmen kumar alışkanlığını bırakamadığını, kazandığının yüz katını kaybettiğini söyledi. Boğularak öldürülen bir çocuk annesi ( ..)’ın katil zanlısı; “Kumar borcum var, alacaklılar sıkıştırıyordu. Ben de (... ve eşi ...)’ten altınlarını istedim. Erkek olumlu cevap verirken, hanımı direndi. Boğazını fazla sıkmışım…Daha sonra kolundaki bilezikleri alarak kaçtım." İki çocuk babası (...) kumar borcunu ödeyemeyince kendini astı. Uşak’ta önceki gece bir kumarhanede çıkan kavgada 2 kişi öldü.

28 KUMAR BAĞIMLILIĞININ DÜNYEVİ ZARARLARINI ÖZETLERSEK
Kumarbaz, kazandığında “haz”, kaybettiğinde de “acı” duyar. Bu iki uç duygu arasında git-gel yaparken psikolojisi bozulur, sağlığını kaybeder. Devamlı yaşadığı stres ve onun getirdiği psikiyatrik bozukluklar daha sonra depresyona dönüşür. Depresyon ve sefalet, ona her türlü ahlaki değeri unutturur. Hırsızlık, zimmete para geçirme, sahtekarlık, meşrulaşır. Süreç onu; önce yalnızlığa, sonra ekonomik yıkıma ve en sonunda da hapse ve/veya intihara sürükler. ÖZETLE: KİŞİ “KAZANMA HAYALLERİ” PEŞİNDE KOŞARKEN “KUMAR HASTASI” OLUVERİR, KENDİ OCAĞINI KENDİSİ SÖNDÜRÜR. İnsan kiminle dans ettiğini bilmeli.

29 DİNİNİN NE DEDİĞİ ÖNEMLİDİR.
● Alemlerin sahibi Yüce Allah, yarattığı insanların neye inanmaları ve nasıl yaşamaları gerektiğini vahiy yoluyla zaman zaman insanlığa bildirmiştir. ● Allah, kumarı insanlığa yasaklamıştır. Bu sebeple “kumar yasağı”nı bütün semavi dinlerde görmekteyiz. ● Son semavi din olan İslam dininin esaslarını oluşturan Kur’an’ın bazı ayetlerinden ve Hz. Peygamber’in konuyla ilgili sözlerinden, bu yasağın devam ettiğini görmekteyiz. ŞİMDİ DE KUMARIN DİNİ BOYUTUNU ELE ALALIM BİR MÜSLÜMAN İÇİN DİNİNİN NE DEDİĞİ ÖNEMLİDİR.

30 KUR’AN VE SÜNNET’TEN ANLIYORUZ Kİ; Yüce Allah,
Din, dini kaynaklardan öğrenilir… Bir Müslüman için iki temel kaynak vardır: Birincisi Yüce Allah’ın vahiy ile doğrudan koyduğu kurallar (yani Kur’an ayetleri), ikincisi ise; Hz. Peygamber’in (vahiy destekli) söz ve davranışları (yani Sünnet). KUR’AN VE SÜNNET’TEN ANLIYORUZ Kİ; Yüce Allah, ahiret hayatında (cennet - cehennemde) ebedi olarak yaşatacağı insanı, dünya hayatında imtihan etmektedir. İNSANIN ZAYIF YANLARI Yüce Allah, insanın imtihanı için ona nefis vermiş ve şeytanın da ona musallat olmasına izin vermiştir. İnsanın istemesi halinde; nefis zaaflık oluşturur, şeytan vesvese verir (yanlış yol önerir). İNSANIN ÜSTÜN YANLARI Yüce Allah, insana akıl vererek ve yol göstererek, onu nefse ve şeytana karşı donanımlı kılmıştır. O, yasaklarını kulunun iyiliği (hata yapmaması) için koymuştur. Aklını / tercihini doğru kullanan imtihanı başarır. ● İNSAN AKLI (İMANI) İLE DOĞRU YOLU SEÇEBİLİR. ● NEFSİNE - ŞEYTANA UYARAK YOLUN DIŞINA ÇIKABİLİR. VERECEĞİ KARAR, ONUN İMTİHANIDIR. ARAŞTIRIN!.. DİNİN HİÇBİR YASAĞI İNSANIN ALEYHİNE DEĞİLDİR.

31 1 İslam dinine inanan kişi (yani Müslüman)
niçin yaratıldığını, görev, yetki ve sorumluluğunun neler olduğunu bilir / bilmelidir. İNSAN İMAN ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜR Bir insanın iman edebilmesi için ruh sağlığının yerinde olması gerekir. İslam, insanın ruh sağlığını korumayı hedefler ve önündeki engelleri yasaklar. Kumar yasağı da bunlardan biridir. MÜSLÜMAN İBADET ETMEKLE YÜKÜMLÜDÜR BİR MÜSLÜMAN KUMAR YASAĞINI NASIL YORUMLAMALI? Kumar, Müslümanı ibadetlerden uzaklaştırır. Kumarbaz parası varsa zekat vermez, kumar oynar; kumar oynuyorken oruç tutamaz, namaz kılamaz. İslam, ibadetlere öncelik tanıdığından önüne çıkacak engelleri yasaklar. Kumar yasağı da bunlardan biridir. 1 MÜSLÜMAN SORUMLU OLDUĞU KİŞİLERE BAKMAKLA YÜKÜMLÜDÜR Bir Müslüman eş ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmakla yükümlüdür. Kumar insanın çalışmasını, üretmesini engellediği gibi, varsa elindekini de alır. İslam, Müslümanın üretken olmasını ister ve önüne çıkabilecek engelleri yasaklar. Kumar yasağı da bunlardan biridir.

32 2 MÜSLÜMAN BEDENİNİ KORUMAKLA YÜKÜMLÜDÜR
Müslüman büyük günahlardan sayılan “intihar etmek” eylemine teşebbüs edemez. Kumar insanı intihar sınırına getirebilir. İslam, intihar eyleminin önünü kesmek için yasaklar koyar. Kumar yasağı da bunlardan biridir. MÜSLÜMAN İSRAF YAPMAMAKLA YÜKÜMLÜDÜR Bir Müslüman için israfın her türlüsü haramdır. Müslüman zamanını, aklını, statüsünü, mali imkanlarını (kumar, alkol,… vb. yerlerde) tüketip israf edemez. İslam, Müslümanın tutumlu olmasını ister ve önüne çıkabilecek engelleri yasaklar. Kumar yasağı da bunlardan biridir. BİR MÜSLÜMAN KUMAR YASAĞINI NASIL YORUMLAMALI? MÜSLÜMAN İNSANLARIN HAKLARIINI KORUMAKLA YÜKÜMLÜDÜR 2 Müslüman hırsızlık, gasp, yalan söylemek vb. haramları işlememelidir. İslam, Müslümanı harama götüren yollara yasak getirir. Kumar yasağı da bunlardan biridir. MÜSLÜMAN TEBLİĞ YAPMAKLA YÜKÜMLÜDÜR Müslümanın dinini tebliğ görevi vardır. Bunun için de kişinin toplumla barışık (itibarlı) olması gerekir. İslam, Müslümanın itibarlı olmasını ister ve önündeki engellere yasak getirir. Kumar yasağı da bunlardan biridir.

33 tarafından yasaklanmış,
Kumar yasağının faydaları bizce bilinmese dahi; değil mi ki “kumar oynamak” Yüce Allah tarafından yasaklanmış, Müslümana düşen bu yasağa kayıtsız - şartsız uymaktır. Kur'an 5/100 “…Ey akıl sahipleri Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.”

34 HASTALAMADAN - ÖLDÜRMEDEN
KUMAR, VİRÜS GİBİDİR. İÇİNE GİRDİĞİ TOPLUMU HASTALAMADAN - ÖLDÜRMEDEN BÜNYEDEN AYRILMAZ.

35 İÇKİ FAL PUT KUMAR “Ey iman edenler!
Kur'an 5/90 KUMAR “Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz."

36 BAZI MÜSLÜMANLARIN KUMAR SEVDASI

37 Medyanın Milli Piyango haberleri, yıl başları öncesinde daha da fazlalaşır. Bilet satışı yapılan büfe önlerindeki kalabalıklar gösterilir ve onlarla yapılan (bazılarına göre eğlenceli bize göre ibretlik) söyleşiler yayınlanır… BU SÖYLEŞİLERDEN İBRETLİK OLANLARINI HATIRLAYALIM Fakirlere yardım edeceğim. Ev- araba lazım, maaş yetmiyor. Bak oğlum! Çıkarsa hacca gideceğim. Evladım, kazanırsam cami yaptıracağım. PİYANGO KUYRUKLARINDA BİLET İÇİN BEKLEYENLER Eğlence olsun diye alıyorum. Hih..hih..hih… Tv.ci arkadaş, kendime dükkan açacağım. Bir kazanırsam en iyi “garılar”la yiyeceğim. Nimet Abla’nın bileti bitmeden yetişmeliyim. NEFİS BASKIN ÇIKARSA, SAHİBİNİ KUMAR KUYRUĞUNA SOKAR.

38 NİMET ABLA’LARDAN, HAYVANLARDAN FAYDA UMMAK GİZLİ ŞİRKTİR.
Basından bir haber: Piyango çekilişi için bilet almak isteyen vatandaşlar, uğurlu olduğuna inandıkları Nimet Abla Bayii önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Satıcı (…) “kendisinin de çeyrek bilet aldığını ve büyük ikramiyenin kendisine çıkması durumunda başta fakir-fukara, eş-dost olmak üzere herkese yardımcı olacağını” söyledi. ŞİRK: Allah’tan başkasından ummak, O’na eş koşmak. Bazıları da çekilişlerini tavşanlara/ güvercinlere yaptırır, zavallı hayvandan şans (uğur) beklerler. Sorsan “akıllı olduğunu (!)” iddia eden bu insanların umutlarını hayvana bağlaması e değilse, nedir? NİMET ABLA’LARDAN, HAYVANLARDAN FAYDA UMMAK GİZLİ ŞİRKTİR. Piyango bileti alan yetişkinlerin bilet seçimini yanlarındaki çocuklarına yaptırdıklarını görürsünüz. Bu kumarcılar seçimi niçin çocuklarına yaptırırlar?.. Onlara kumarı öğretmek için mi, yoksa masumiyetlerini istismar etmek için mi? Ya besmelelerle, dualarla bilet seçenlere ne demeli?.. Oynadığı kumar ile haksız kazanç elde etmek için Allah’tan yardım istemek… Bu insanlar deli değillerse, “kumar oynamanın günahlığı” ile dalga geçiyor olmalılar… SÖZDE DEĞİL ÖZDE MÜSLÜMAN, DİNİNİN YASAKLARINI CİDDİYE ALIR.

39 SON SÖZLER M Ü S L Ü M A N BUNUNLA YETİNMEYİP
VAHYİN EMRİNE UYARAK KENDİSİ, AİLESİ, ÜMMETİ VE İNSANLIK İÇİN KUMARDAN UZAK DURUR. BUNUNLA YETİNMEYİP SON SÖZLER Çevresindeki insanları uyarır, özellikle çocukları korumak için özel tedbirler alır. “BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YIL YAŞASIN” DİYEMEZ. Yılan, döner dolaşır kendisini ve/veya çocuklarını zehirler.

40 BİR TOPLUMUN HUZUR İÇİNDE OLMASI
Toplumu oluşturan her bir birey ile yakından ilgilidir. Bireylerin kendiyle, ailesiyle, çevresiyle barışık olması (zararlı alışkanlıklardan uzak kalması), o toplumun geleceğinin en büyük teminatıdır. Bu açıdan çocukların “ailede-sokakta-okulda-medyada” doğru eğitilmesi şarttır. BİTİRİRKEN BİR TOPLUMUN HUZURUNUN KAÇMASI Birilerinin toplumumuz ve geleceğimiz açısından iyi niyet taşımadıkları tecrübelerle sabittir. “İbret alınsaydı tarih tekerrür eder miydi” sözünden hareketle, aynı hatalara düşmemek için, insan kaynağımızın israf edilmemesi gerekir. Özetle; çocuklarımıza sahip çıkalım… ÇOCUKLAR BAKİR TOPRAK GİBİDİR, NE EKERSENİZ FAZLASIYLA BİÇERSİNİZ.

41 Faydalandıklarıma teşekkürlerimle...
Herşeyin görevini doğru yaptığı dünyada İnsanın da görevini doğru yapması beklentisiyle Sağlık ve mutluluklar dilerim. Faydalandıklarıma teşekkürlerimle... Hüsnü Çeşmeci


"KUMAR Hazırlayan Hüsnü Çeşmeci." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları