Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI İbrahim MİNARECİ Genel Müdür Zeytinin adı 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI İbrahim MİNARECİ Genel Müdür Zeytinin adı 1."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI İbrahim MİNARECİ Genel Müdür Zeytinin adı 1

2 Zeytin bir Akdeniz bitkisi olup, dünyaya Anadolu’dan yayılmıştır. ZEYTİN 2

3 ÜRETİM Ülkemiz TON üretimle, TON üretim yapan İspanya’nın ardından 2. sırada yer almaktadır. TÜKETİM Ülkemiz TON tüketim ile Mısır’ın tonluk tüketiminin ardından 2. sırada yer almaktadır. DÜNYADA ORTALAMA ÜÇ SEZON SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ TON DÜNYADA ORTALAMA ÜÇ SEZON SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİ TON UZK verilerine göre üç sezon ortalamaları baz alınarak değerlendirildiğinde UZK verilerine göre üç sezon ortalamaları baz alınarak değerlendirildiğinde DÜNYA VE ÜLKEMİZDE SOFRALIK ZEYTİN 3

4 ton Toplam Zeytin Miktarı Ağaç MeyveVermeyen MeyveVeren 11 kg Verim TÜRKİYE ZEYTİN – ZEYTİNYAĞI TAHMİNİ REKOLTESİ 4

5 ton ZEYTİNYAĞI ton YAĞLIK ton SOFRALIK ton TÜRKİYE ZEYTİN – ZEYTİNYAĞI TAHMİNİ REKOLTESİ 5

6 TÜRKİYE SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİM DAĞILIMI 6

7 SOFRALIK ZEYTİN Zeytin (Oleaeuropaea), zeytingiller (Oleaceae)familyasından meyvesi yenen Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türüdür. Meyvesi doğasından gelen acılık maddesi nedeniyle (Oleuropein) doğrudan değil mutlaka işlenerek tüketilmelidir. Bu özelliği ile Zeytin, ağaçtan koparıldıktan sonra doğrudan tüketilemeyen ender meyvelerdendir. 7

8 İŞLEME ŞEKİLLERİ Oksidasyonla Karartılan Zeytin Fermente Zeytin Doğal Fermente Zeytin 8

9 İŞLEME ŞEKİLLERİ Oksidasyonla Karartılan Zeytin: Yeşil veya rengi dönük zeytinlerin alkali ile işlemden geçirilerek, oksidasyon ile karartıldıktan sonra fermente edilerek veya edilmeden elde edilen zeytini, Fermente Zeytin: Acılığının alkali çözeltisi ile kısmen veya tamamen giderilmesi ve fermente edilmesi ile elde edilen zeytini, Doğal Fermente Zeytin :  Acılığın alkali kullanılmaksızın;  Su, asitli su, tuzlu su ile fermantasyonla,  Tuzlu suya hava vererek fermantasyonla,  Doğrudan tuz ile temas ettirilerek giderilmesi ile elde edilen zeytini ifade etmektedir. 9

10 NEDEN DOĞAL FERMENTE ZEYTİN √ Doğal işleme tekniği sebebiyle tuz ve organik asit haricinde hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmamaktadır. Anti kanserojen olarak bilinen polifenolik maddelerin (renk ve tat bileşenleri) minimum kaybı nedeniyle içerdiği besin öğeleri açısından daha değerli bir gıda maddesidir. √ Zeytine özgü fenolik tat ve bileşenlerinin işleme tekniği sebebiyle zeytinin bünyesinde maksimum seviyede muhafaza edilmesi sonucu oluşan özel aromatik tada sahiptir. √ 10

11 ‘’DOĞAL FERMENTE’’ TERCİH EDİLMEMESİ √ Geç olgunlaşması Stok maliyetinin yüksek olması √ İşleme tekniği sebebiyle oluşan fire √ Daha fazla işçilik, enerji ve benzeri ek girdi maliyetleri √ 11

12 SEKTÖREL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 12

13 SEKTÖREL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İSTATİSTİK BİLGİLERİ EKSİKLİĞİ ÜLKEMİZDEKİ GEN KAYNAKLARI BİLİNÇSİZ ZİRAİ MÜCADELE VE BAKIM DEPOLAMA KOŞULLARI FİDAN DİKİMİ VE DÜŞÜK VERİM 13

14 SEKTÖREL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TÜKETİMİN ARTTIRILMASI HAKSIZ REKABET İHRACAT DESTEKLERİ TARIMSAL DESTEKLER KAYIT DIŞILIK (MERDİVEN ALTI ÜRETİM) 14

15 SAĞLIKTA ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI YAĞLI TOHUM ve HAMMADDE İTH. KEMİK GELİŞİMİNE YARDIMCIDIR. CİLDİ BESLER OBEZİTEYİ ÖNLER KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIR GASTRİT VE ÜLSERE KARŞI MİDEYİ KORUR KANSER RİSKİNİ AZALTIR HÜCRELERİ YENİLER YAŞLANMAYI GECİKTİRİR KÖTÜ KOLESTEROL LDL’ Yİ DÜŞÜRÜR, İYİ KOLESTEROL HDL ’Yİ ARTTIRIR 15

16 ZEYTİNYAĞI ÜRETİM ve TÜKETİMİNİN ARTTIRILMASI DENGELİ, DÜZENLİ VE SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNÜNÜ AÇACAK… SAĞLIKLI BESLENME, SAĞLIK HARCAMALARINI AZALTIR… YAKLAŞIK 2,7 MİLYAR $ (2011 YILI) OLAN YAĞLI TOHUM VE HAM YAĞ İTHALATINI AZALTACAKTIR…. 16 KAMU SPOTU

17 ÜRETİMİN KAYIT ALTINA ALINMASI 17 ORTALAMA ALIM DEĞERİ 400 MİLYON TL ORTALAMA ALIM FİYATI 2 TL / KG KAYIT İÇİ ZEYTİN REKOLTESİ 200 BİN TON TARIMSAL DESTEĞİN KAPSAMINA ZEYTİNİN DE İLAVE EDİLMESİ DURUMUNDA DEVLET TARAFINDAN ELDE EDİLECEK İLAVE GELİRE İLİŞKİN ANALİZ (KİLOGRAM DA 40 KRŞ. DESTEK) 1- ÜRETİM AŞAMASI TOPLAM REKOLTE 400BİN TON 200 BİN TON KAYIT İÇİ

18 2- ARACI AŞAMASI ÜRETİMİN KAYIT ALTINA ALINMASI 18 ORTALAMA TÜKETİCİ SATIŞ FİYATI 4 TL/KG. (Üretici → Dağıtıcı (Bayi) → Ulusal- Yerel Zincir-Bakkal → Tüketici (3 Kez) NİHAİ TÜKETİCİYE ULAŞTIRILANA KADAR OLUŞAN İŞLEM TUTARI 2,4 MİLYAR TL. TOPLAM İŞLEM HACMİNDEN ELDE EDİLECEK KAR 700 MİLYON TL (2.4 MİLYAR X %30) 200 BİN TON ALIM MİKTARI

19 3- DEVLET AŞAMASI (A) ÜRETİMİN KAYIT ALTINA ALINMASI 19 HESAPLANAN K DV 64 MİLYON TL. (2,4 MİLYAR/ 3 "Devir" x Satış KDV %8) HESAPLANAN GELİR VEYA KURUMLAR VERGİSİ 144 MİLYON TL. (700 MİLYON x %20 Vergi Oranı) HESAPLANACAK ÜRÜN STOPAJI (%3) 12 MİLYON TL. (400 MİLYON TL ALIM) DEVLETİN ELDE ETTİĞİ TOPLAM GELİR 220 MİLYON TL. (200 BİN TON x 0,40 Krş.)

20 3- DEVLET AŞAMASI (B) ÜRETİMİN KAYIT ALTINA ALINMASI 20 DESTEK VERİLİP KAYIT DIŞILIK GİDERİLDİĞİNDE DEVLETE KALAN EK NET GELİR TUTARI 60 MİLYON TL TOPLAM 280 MİLYON TL. GELİR ELDE EDİLİR. DEVLETİN ÖDEYECEĞİ DESTEKLEME TOPLAMI 160 MİLYON TL. (400 BİN TON x Kilogram da 40 Krş. ) DESTEK VERİLİP KAYIT İÇİNE ALINIRSA 440 MİLYON TL. (220 MİLYON X 2)% 50 KAYIT DIŞI İŞLEM KAYIT İÇİ İŞLEMLERDEN DEVLETİN ELDE EDECEĞİ VERGİ TOPLAMI 220 MİLYON TL.

21 Zeytinin adı TEŞEKKÜR EDERİM


"TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ VE SEKTÖRÜN SORUNLARI İbrahim MİNARECİ Genel Müdür Zeytinin adı 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları