Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünyada her sene 1 milyondan fazla çocuğun ANNE SÜTÜ ile beslenemediği için;

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünyada her sene 1 milyondan fazla çocuğun ANNE SÜTÜ ile beslenemediği için;"— Sunum transkripti:

1

2 Dünyada her sene 1 milyondan fazla çocuğun ANNE SÜTÜ ile beslenemediği için;
İshal Solunum Yolu ve Diğer Enfeksiyonlardan ÖLDÜĞÜ bilinmektedir

3 3 bebek Yaşamın ilk bir ayı içerisinde her 10 bebekten YALNIZCA
sadece ANNE SÜTÜ ile beslenmektedir.

4 NEDEN ANNE SÜTÜ ? EMZİRME NİÇİN ÖNEMLİDİR ?

5 Yılda milyonlarca çocuğun ölümünü önleyen
Ekonomik, Yan etkisi olmayan, Ağızdan verilebilen, Soğuk zincire ihtiyaç göstermeyen bebeğin ilk aşısı ANNE SÜTÜ

6 ÇOCUĞUNUZUN ZEKASI SİZİN ELİNİZDE!
ANNE SÜTÜYLE BESLENEN BEBEKLERİN ZEKALARININ BİBERONLA BESLENEN BEBEKLERE ORANLA 5 PUAN DAHA FAZLA OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ? (ABD’de Kentucky Üniversitesi uzmanlarından Jame Anderson, yaptığı araştırmada anne sütüyle beslenen bebeklerin IQ’ larının , biberonla beslenen bebeklere oranla 5 puan daha fazla olduğunu saptadı.) Amerikan Journal of Clinical Nutrition Jame Anderson

7 ANNE SÜTÜ ANNENİN BEBEĞİNE VEREBİLECEĞİ EN DEĞERLİ ARMAĞANDIR!

8 BAŞARILI EMZİRMENİN EN ÖNEMLİ ANAHTARI ANNENİN KENDİNE GÜVENMESİDİR!

9 Annenin bebeğini emzirebileceğini düşünmesi ve
BAŞARILI EMZİRME , Annenin bebeğini emzirebileceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanması ile başlar. Nasıl Emzireceğini Bilen Anne Kendine Güven Duyar!

10 Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin anne sütüdür
Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin anne sütüdür. Her annenin sütü, kendi bebeği için en uygun bileşimdedir. Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı kolaylaşır.

11 ANNE SÜTÜ NEDİR ? Çocuğun gereksinimine göre ayarlanmış, besleyicileri uygun miktarlarda ve biyolojik yararlılığı yüksek fizyolojik bebek besinidir.

12 Kolostrum, Doğum sonrası ilk birkaç gün gelen anne sütünün en önemli kısmıdır ve yenidoğan bebeğe mutlaka verilmelidir.

13 KOLOSTRUM Özellik Antikordan zengin Akyuvardan zengin Müshil etkisi
Büyüme faktörleri A vitamininden zengin Önem Enfeksiyon ve allerjiden korur İnfeksiyondan korur Mekonyumu temizler, sarılığın önlenmesine yardım eder Barsağın olgunlaşmasına yardım eder,allerji ve intoleransı önler Enfeksiyonların ağırlaşmasını,göz hastalıklarını önler.

14 EMZİRMENİN ANNEYE FAYDALARI

15        *Erken emzirme ile annede doğum sonu kanamaları çabuk kesilir. *Memelerde şişme ve iltihaplanma olmaz. *Annenin üreme organlarının eski haline dönmesi daha kısa zamanda gerçekleşir, loğusalık kolaylaşır.

16 *Annede ileri dönemde ortaya çıkabilecek meme ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu rol oynar.
*Yeni bir gebelikten koruyucu etkisi vardır.Ama asla bir doğum kontrolü olarak algılanmamalıdır.

17 EMZİRMENİN BEBEĞE FAYDALARI NELERDİR ?

18         *Süt çocuğunun yaşına , fizyolojik özelliklerine göre en uygun besindir.
       * Steril, uygun ısıda, ekonomik, her zaman hazırdır.        * Bebeği başta ishal ve zatürre olmak üzere enfeksiyonlardan korur.    

19 * Büyüme faktörleri içerir.
* Sindirimi kolaydır. * Annenin bebeğini emzirmesiyle anne ve bebek arasındaki ilişki güçlenir, annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanması kolaylaşır .

20 Anne sütü sadece ideal besleyici değil, süt çocuğunu enfeksiyondan koruma özelliğini de gösteren bir besleyicidir.

21 EMZİRMENİN PSİKOLOJİK YARARLARI
Sevgi dolu ilişki sağlar. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Bebek daha az ağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür.

22 Yapay Beslemenin Tehlikeleri
Duygusal bağlanmayı engeller. İshal ve solunum yolu enfeksiyonu görülür. Allerjilere neden olur. Kronik enfeksiyonları arttırabilir. Malnütrisyon ve obesiteye neden olur. Zeka gelişimini olumsuz etkileyebilir.

23 İlk 6 ay sadece emziriniz !!
6. Aydan sonra ek gıdalara başlayınız!! Biberon ve emzik kullanmayınız !!

24 Mama veya Biberonla Beslemenin Tehlikeleri:
Kolostrumun yararlı etkisini yok eder. Enfeksiyon riskini arttırır. Sindirim bozukluğuna ve allerjiye neden olur. Anne sütüyle beslenmeyi güçleştirir. Bebek daha az emer. Duygusal bağı engeller.

25 emzirme 2 yaşa kadar sürdürülmelidir.
             Bebek doğum sonrası ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanmalı, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, 6. aydan sonra da uygun ve yeterli miktarda ek gıdalarla birlikte emzirme 2 yaşa kadar sürdürülmelidir.

26 Anne ve bebek doğumdan sonra aynı odada kalmalıdır!
             Aynı odada kalmanın yararları: *Anne bebeğe hemen cevap verebileceğinden, aradaki bağın kurulmasına yardımcı olur. * Bebek daha az ağlar, biberon vermeye gerek kalmaz. *Anne emzirme konusunda kendine daha çok güven duyar. * Emzirme süresi uzar.

27 Emzirmenin Etkili Bir Şekilde Başlaması Ve Sürdürülmesi İçin;
Bebek-anne tensel temasını ve ilk emzirmeyi sağlamak Bebeğe tıbbi zorunluluk olmadıkça hiçbir ek besin vermemek Bebeğin istedikçe, gece-gündüz sık olarak, istediği sürece emmesini sağlamak

28 Bebek her istediğinde emzirilmelidir:
- Sütün gelmesi çabuklaşır. - Bebek daha çabuk kilo alır. -Kanal tıkanıklığı gibi sorunlarla karşılaşma riski azalır. - Emzirme alışkanlığı daha kolay kazanılır. - Sütün devamlılığı ve yeterliliği sağlanır. *Bebek uyanıkken her istediğinde emzirilir; bebeğin 3 saatten fazla uyuması durumunda uyandırılarak emzirilmesi gereklidir.

29

30 ilk gelen süt daha az yağ ve daha çok su içerir
*Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ ve daha çok su içerir ve bebeğin sıvı ihtiyacını karşılar, **BEBEĞİNİZE EK OLARAK SU VERMENİZE GEREK YOKTUR!

31 *Emzirmeye devam edildikçe sütün yağ oranı artar, bu süt ise bebeğin doymasını sağlar.
** BEBEĞİNİZE MAMA, EK GIDA VERMENİZE GEREK YOKTUR !

32 *Bebek memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulmalıdır.
*Bebek daha emmek istiyorsa ikinci memede verilebilir. *Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. *Her iki memede verilmişse bir sonraki emzirmeye son verilen memeden başlanmalıdır.

33 * Bebeklerde normal emzirilmeye rağmen doğumu izleyen 8-12. Günlerde,
3-4 haftalarda ve 3. ayda sık sık ağlama görülebilir. * Bu durumun nedeni annenin sütünün yetersizliği değil, bebeğin söylenilen sürelerdeki hızlı büyümelerinden kaynaklanan” iştah artmasıdır.”

34 Daha sık ve daha uzun emme isteğine karşın bebek hep aç gibidir.
Mama verilmesi sorunu arttırabilir.! Birkaç gün içinde annenin sütünün artacağı ve duruma adapte olacağı bilinmelidir. Beslenme sıklığı arttırılmalıdır.

35 Bebek ne kadar çok meme emerse,
anne o kadar çok süt üretir ! DAHA ÇOK EMZİRME = DAHA ÇOK SÜT

36 süt yapımını arttıramaz.
Hiçbir şey bebeğin memeyi emmesi kadar süt yapımını arttıramaz.

37 DOĞRU EMZİRME NASIL OLMALIDIR ?

38 Anne bebeği nasıl tutmalı ?
Bebeğin vücudu anneye yakın, yüzü memeye dönük, anne-bebek göz teması Bebeğin vücudu anneden uzakta, anne-bebek göz teması yok

39 bebeğin dudaklarına dokunmak,
*Meme ucuyla bebeğin dudaklarına dokunmak, *Bebeğin ağzını genişçe açmasını beklemek, *Bebeğin alt dudağı meme ucunun altına gelecek şekilde çabucak memeye tutmak

40 Anne göğsünü nasıl tutuyor?
Anne parmaklarını göğüs duvarına dayar, işaret parmağı memeyi alttan ve meme tabanından destekler YANLIŞ TUTUŞ DOĞRU TUTUŞ

41 Etkili Emzirme Etkisiz Emzirme

42 Etkili Emzirmede; Etkisiz Emzirmede;
Bebeğin tüm gövdesi anneye dönük ve ona çok yakındır. Ağzı, dudakları dışa dönük olduğu halde genişçe açılmış, meme başıyla beraber areolanın büyük bir kısmını kavramıştır. Bebeğin derin, yavaş aralıklarla emdiği gözlenir. Bebek rahat, mutlu görünür. Anne meme başında acıma hissetmez. Meme ile bebeğin yanak ve çenesi arasında mesafe vardır, bebek sadece meme başını tutmaktadır. Areolanın büyük kısmı görülmektedir. Bebek çok sayıda, kısa süreli, hızlı ve yüzeyel emme hareketleri yapar. Yeterli miktarda süt gelmediği için bebek huzursuzdur, ağlar, memeyi reddeder. Anne meme başında acıma hisseder.

43 Anne önce rahat ve sakin bir pozisyonda oturmalıdır.
Bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda, düz bir hat üzerinde olmalıdır. Bebeğin burnu meme başının hizasında olacak şekilde yüzü memeye bakmalıdır. Anne bebeği kendi vücuduna dönük şekilde ve yakın tutmalıdır.

44 EMZİRME POZİSYONLARI

45 Eğer yeni doğmuş bir bebekse yalnız baş ve omuzlardan değil ayrıca poposundan da desteklenmelidir.
Anne parmaklarıyla memenin altından tutup, parmakları göğüs duvarına yaslayarak memeye destek vermelidir.

46

47 6. Memenin başına hafif bası yapmak için başparmağını kullanabilir
6. Memenin başına hafif bası yapmak için başparmağını kullanabilir. Bu hareket göğsün şeklini değiştirir ve bebeğin memeyi daha kolay almasını sağlayacak duruma getirir. 7. Bebeğin ağzını açması için meme başıyla bebeğin dudaklarına dokunulmalıdır.

48

49

50 Yatan Anneye Emzirmede Yardım:

51 İYİ YERLEŞMEMİŞ İYİ YERLEŞMİŞ

52

53 Memeye İyi Yerleşmeme Durumları:
Biberon kullanma Tecrübesiz anne İşlevsel zorluk Deneyimli yardım eksikliği

54 MEME UCUNU EMMEKLE BEBEK BESLENEMEZ!
* Bebeğin iyi emmesi için ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavraması gerekir. * Memeye iyi yerleşmiş bir bebekte: ! meme olabildiğince ağzı doldurmuş, ! ağız tam açık, ! çene memeye dayanmış, ! alt dudak dışa doğru kıvrılmış şekilde görülür

55 Bebeğin memeyi iyi şekilde alabilmesi için ağzını iyice açması beklenmelidir.
Bebek ağzını tam olarak açınca anne bebeği çabucak memesine yaklaştırmalı, kendini veya memesini bebeğe doğru hareket ettirmemelidir. 10. Bebeğin alt dudağını meme başının altına koymalı, böylece bebeğin çenesi memeye değmelidir.

56

57

58

59

60 Emerken şapırtı sesi duyulması yada Yanakların içeri çekilmesi Genellikle bebeğin yalnızca meme ucunu emdiğini ve ağzıyla yeterince meme dokusunu kavramamış olduğunu gösterir. !

61 *BEBEĞİNİZ YETERİNCE DOYUYOR MU ?
Her anne bebeğini doğru bir şekilde ve geceleri de olmak üzere sık sık emziriyor,yeterli sıvı alıyor, aşırı yorulmuyorsa bebeği için yeterli süt üretebilir. Bebeğiniz; günde 6-8 kez idrar yapıyorsa, ağırlığı haftada gram artıyorsa SÜTÜNÜZ YETERLİDİR.

62 **ANNE BEBEĞİNİN İYİ EMMEDİĞİNDEN KAYGILANIYORSA BU KONUDA BİLGİLİ BİR SAĞLIK GÖREVLİSİNE BAŞVURMALIDIR.

63 Sütün sağılması şu durumlarda yararlıdır:

64 * Tıkanık ve şiş memeyi rahatlatmak için,
* Çökük meme başından emmeyi öğrenene dek bebeği beslemek için, * Düşük doğum tartılı ve kuvvetli ememeyen bir bebeği beslemek için,

65 * Yeterli ememeyen hasta bir bebeği beslemek için,
* Memeyi reddeden bir bebeği, emmekten hoşlanmayı öğrenene kadar beslemek için, *Annenin bebekten 2 saatten fazla ayrı kalacağı durumlarda, çalışan annelerin bebeklerinin beslenmesinde

66 Elle Sağma

67 1. Basamak:Sağımdan önce eller iyice yıkanır.
2.Basamak:Parmak uçları ile yumuşak bir biçimde memeye dıştan içe,meme başının etrafındaki kahverengi bölgeye doğru masaj yapılır.Önceden ısıtılmış bir havlu memenin üzerine konulursa sütün akışı kolaylaşır.

68 Acı hissediliyorsa teknik hatalıdır !
3. Basamak:Meme, baş parmak üstte diğer parmaklar altta kalacak biçimde tutulur.Kahverengi bölgeden vücuda yakın olan bölgeye doğru meme sıvazlanır.Sonra parmaklar birbirine doğru bastırılarak süt meme başına doğru ittirilmiş olur.Bu işlem sırasında acı hissedilmemesi gereklidir. Acı hissediliyorsa teknik hatalıdır !

69 Sağılan anne sütü nasıl saklanmalı
** Sağılan anne sütü nasıl saklanmalı? Sağılan anne sütü; oda sıcaklığında 12 saat; buz dolabında 1 hafta kalabilir. ** Sağılan anne sütü; bebeğe biberon yerine kaşık veya bardakla verilmelidir.

70 EMZİRME PROBLEMLERİ

71 Düz veya içe çökük meme başları
Büyük veya uzun meme başları Göğüste tıkanıklık,birikme Kanal tıkanıklığı ve mastit Ağrılı ve çatlak meme uçları Bu durumların tanınması ve tedavisi hem anneyi rahatlatma, hem de emzirmenin devamı açısından önemlidir

72 BEBEĞİ MEMEYE YANLIŞ YERLEŞTİRMENİN SONUÇLARI
MEME UÇLARINDA MEME UCUNDA AĞRI / ZEDELENME TAHRİŞ / ZEDELENME BEBEĞİN SÜTÜ ETKiN MEMELER SÜTLE DOLU ŞEKİLDE ALAMAMASI KALABİLİR SÜT YAVAŞ GELİR BEBEK DOYMAZ SIK / UZUN SÜRELİ BESLENMEK İSTER SÜT YAPIMI AZALIR BEBEK HUYSUZLAŞIR EMMEYİ TÜMÜYLE REDEDER BEBEK KİLO ALAMAZ

73 DOLU VE TIKANMIŞ MEME TIKANMIŞ MEME DOLU MEME Acı verir Ödemli gibidir
Özellikle meme ucu gevşektir Parlaktır Kırmızı görünebilir Süt akmaz 24 saat ateş olabilir DOLU MEME Sıcaktır Ağırdır Serttir Süt akar Ateş yoktur

74 Meme tıkanmasının Nedenleri Önlemleri Fazla süt Doğumdan hemen Emzirmeye başlamanın sonra emzirmeye gecikmesi başlama Memeye kötü yerleşme İyi yerleşmeyi sağlamak Sütün seyrek boşaltılması Emzirmeyi sınırlandırmamak Emzirmenin kısa kesilmesi

75 MEME TIKANMASININ TEDAVİSİ
Bebek emebiliyorsa Memeyi ‘dinlendirmeyiniz’ Sık emzirmeye , pozisyon vermeye yardımcı ol Bebek ememiyorsa Elle yada pompayla sütü sağ (Emzirme öncesi oksitosin Ilık yaş pansuman yada ılık duş refleksini uyarmak için) Boyuna ve sırta masaj Memelere hafif masaj Meme ucu derisine uyarı Annenin gevşemesine yardım Emzirme sonrası ödemi azaltmak için Memeye soğuk yaş pansuman

76 Tıkalı kanal ve meme iltihabı belirtileri
Tıkalı kanalsütün birikmesiinfektif olmayan iltihapinfektif iltihap (mastit) Yumru sert kabartılar Dokununca acı şiddetli ağrı Yerel kızarıklık kırmızı bölgeler Ateş yok ateş İyi hissetme hastalık hissi

77 Tıkalı kanal ve mastit altta yatan nedenler
Memede kısmi yada yetersiz emzirme genel bebeğin başarısız emişi süt akışı azalması giysilerin darlığı parmakların baskısı büyük memelerden süt akımının iyi olmaması

78 Tıkalı kanal ve mastit nedenleri
Emzirme sıklığı ve stres ve fazla çalışma süresinde azalma Doku harabiyeti memelerde travma meme ucu çatlakları (Bakteri girişi)

79 Meme ucu yaraları :

80 MEME UCU YARALARINDA YAPILACAKLAR
Nedeni arayınız : Bebeğin yerleşmesini kontrol ediniz Tıkanıklık, çatlak, candida için memeleri kontrol ediniz Candida ve dil bağı için bebeği kontrol ediniz Uygun tedaviye geçiniz : Annenin özgüvenini sağlayınız Yerleşmeyi düzeltiniz ve emzirmeye devam ediniz

81 MEME UCU YARALARINDA YAPILACAKLAR
Tıkanıklığı azaltınız ( sık emzirme ve sütün sağılmasını öneriniz ) Deri kızarık, parlak ve pul pul ise kaşıntı ve derinlerde ağrı varsa, yaralar geçmemişse candida tedavisi uygulayınız Anneye öğütler : Memeyi günde sadece 1 kez, sabunsuz yıka İlaçlı losyon ve merhemlerden kaçın En son gelen sütü meme ucu çevresine sür

82 MEMEYİ REDDİN NEDENLERİ
Hastalık, ağrı veya sedatif etkisi Enfeksiyon Beyin hasarı Yaranın ağrıması(vakum,forseps) Burun tıkanıklığı Ağzın acıması ( pamukçuk,diş çıkarma )

83 MEMEYİ REDDİN NEDENLERİ
Emzirme tekniğinde sorunlar Biberon-yalancı emzik Bol süt gelmemesi(kötü pozisyon yada tıkalı meme) Pozisyon verirken baş arkasına bastırma Annenin memeyi sallaması Emzirme saatlerini kısıtlama Fazla süt yapımı Emmeyi öğrenmede zorluk

84 MEMEYİ REDDİN NEDENLERİ
Bebeği üzen değişiklikler (özellikle 3-12 aylar arası) Anneden ayrılma Yeni bakıcı yada sık bakıcı değiştirme Aile düzeninde değişiklik Annenin hastalığı yada mastit Annenin adet görüyor olması Annenin kokusunda değişiklik

85 MEMEYİ REDDİN NEDENLERİ
Yalancı (görünüşte) ret Yenidoğanlarda arama 4-8 aylar arası dikkatinin çekilmesi 1 yaş sonrası anne sütünü kendi kendine kesme

86 BEBEKLER HASTALANDIKLARINDA EMZİRMEYİ NEDEN BIRAKIRLAR?
Emzirmede Zorluklar, Emmede Zorluklar (Asye, Candida) İştah Kaybı Ağızdan Besleme İmkansızsa ( Cerrahi Müdahale) Yanlış Bilgi (Birisi Hastalığın Emzirme Nedenli Olduğunu Söylemiştir ya da Sağlık Personeli Emzirmeyi Durdurmasını Söylemiştir)

87 Daha az beslenir En iyi beslenmeyi alır
EĞER EMZİRME EĞER EMZİRME DURURSA SÜRERSE Daha az beslenir En iyi beslenmeyi alır Daha çok kilo kaybeder Daha az kilo kaybeder İyileşmesi daha uzun sürer Daha çabuk iyileşir Emmenin rahatlığını Emmenin verdiği rahatlık yaşayamaz duygusunu yaşar ANNE SÜTÜ AZALIR ANNE SÜTÜ ARTAR BEBEK TEKRAR EMZİRME DEVAM BAŞLAMAYI RED EDER EDER

88 ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAK VE YENİDEN BAŞLATMAK
Anneye Şunları Yapmasında Yardım Edin :

89 Bebeğini kendine yakın tutması
(başka bakıcı olsa da) Beslenme zamanları dışında da yeterince yakın temas sağlaması Bebeğiyle birlikte uyuması Diğer kişilerden kendisine başka yönlerden yardımcı olmalarını istemesi

90 Bebek her istediğinde emzirmesi
Bebek uykulu iken yada başka bir besin verdikten sonra Değişik pozisyonlarda Boşalma refleksinin çalıştığını hissettiğinde

91 Bebeğe memeyi alması için yardım etmesi
Ağzına biraz süt sağması Memeyi kolay alacağı bir pozisyon vermesi Başının arkasına bastırmaktan yada memeyi sallamaktan kaçınması Bebeği bardaktan beslemesi Mümkünse annenin sütünü sağıp, gerek varsa ek besin verilmesi Biberon ve yalancı emzik kullanmaktan kaçınması

92 Bunlar süt yapımını etkilemez:
Annenin yaşı Cinsel ilişki Menstruasyon Akraba ve komşuların eleştirileri Çalışmaya başlamak (bebek sık emiyorsa) Bebeğin yaşı Sezaryenle doğum Preterm doğum Çok çocuk Basit sıradan diyet

93 Bebeğin Yeterli Anne Sütü Alamamasının Nedenleri :
Emzirme ile ilgili faktörler Geç başlama Sık emzirmeme Gece emzirmeme Kısa emzirme Memeye kötü yerleşme Biberon,emzik Ek besinler Annenin psikolojik durumu Özgüven azlığı Kaygı,stres Emzirmeden hoşlanmama Bebeği kabullenememe yorgunluk

94 Bebeğin Yeterli Anne Sütü Alamamasının Nedenleri :
Annenin fiziksel durumu OKS,Diüretikler Hamilelik Ağır malnütrisyon Alkol Sigara Plasenta parçası kalması Meme gelişiminde bozukluk Bebeğin durumu Hastalık Anomali

95 **TÜM ANNE ADAYLARINA SAĞLIKLI DOĞUMLAR DİLİYORUZ...
**ANNE SÜTÜ;Bir annenin yenidoğmuş bebeğine verebileceği İLK ve EN DEĞERLİ ARMAĞANDIR! **TÜM ANNE ADAYLARINA SAĞLIKLI DOĞUMLAR DİLİYORUZ...


"Dünyada her sene 1 milyondan fazla çocuğun ANNE SÜTÜ ile beslenemediği için;" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları