Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2008 Uz.Kemal Abdurrahim KAHRAMAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2008 Uz.Kemal Abdurrahim KAHRAMAN"— Sunum transkripti:

1 KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2008 Uz.Kemal Abdurrahim KAHRAMAN
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü YALOVA 2008 Sunun Anahatları K.A.KAHRAMAN

2 KİVİ TÜRLERİ (Actinidia spp.)
Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Ericales Familya: Actinidiaceae Cins: Actinidia 1.A.rufa A.latifolia A.arguta A.guilinensis 2.A.melanandra 6.A.indochinensis A.fulvicoma A.setosa 3.A.glaucophylla 7.A.chinensis(Hort16A) 11.A.deliciosa(Hayward) 15.A.chrysantha 4.A.chinensis A.macrosperma A.arguta var.purpurea 16.A.eriantha K.A.KAHRAMAN

3 DÜNYA KİVİ ÜRETİMİ (2005) S.No ÜLKELER ÜRETİM (Ton) Üretim Oranı(%) 1
İTALYA 35,96 2 YENİ ZELANDA 27,55 3 ŞİLİ 13,00 4 FRANSA 76.819 6,66 5 YUNANİSTAN 40.000 3,47 6 JAPONYA 36.200 3,14 7 A.B.D. 32.340 2,80 8 İRAN 20.000 1,73 9 PORTEKİZ 11.293 0,98 10 G.KORE 10.000 0,87 11 İSPANYA 9.000 0,78 12 TÜRKİYE 5.500 0,48 DİĞER ÜLKELER 29.901 2,59 DÜNYA 100,00 K.A.KAHRAMAN

4 KİVİNİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ
K.A.KAHRAMAN

5 KÖK K.A.KAHRAMAN Etkili kök derinliği cm’dir.

6 GÖVDE ve DALLAR K.A.KAHRAMAN

7 GÖVDE ve DALLAR K.A.KAHRAMAN

8 GÖZLER K.A.KAHRAMAN

9 ÇİÇEKLER DİŞİ ÇİÇEK ERKEK ÇİÇEK K.A.KAHRAMAN

10 YAPRAKLAR 20 – 30 m2 Bir omcadaki yaprak sayısı 4000-5000 adet
Toplam yaprak alanı 20 – 30 m2 Bir omcadaki yaprak sayısı adet K.A.KAHRAMAN

11 MEYVELER 140 3,7 Kivi Meyvesinin İçeriği (100 g) 81,8 87.1 86,6 84,0
80,3 86,3 19,2 11,2 10,5 14,1 16,2 8,6 10,3 140 49 8,7 3,3 6,0 0,04 0,08 0,02 0,03 0,58 0,07 0,05 0,17 12 71 27 8 4 360 6 30 16 131 3,7 0,2 0,4 0,3 0,5 2,6 48 34 24 45 62 28 582 Kivi Portakal Şeftali Elma Üzüm Kayısı Ceviz Su (%) Şeker (g) Vit C (mg) Vit B1 Vit B2 Vit A (micg) Ca Fe kcal K.A.KAHRAMAN

12 KİVİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ
K.A.KAHRAMAN

13 KİVİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ
K.A.KAHRAMAN

14 İKLİM İSTEKLERİ Kivi kışları ılık, yazları sıcak ve nemli olan bölgeler Yıllık sıcaklık ortalaması yaklaşık ºC Vejetasyon süresi gün Vejetasyon döneminde en uygun sıcaklıklar ºC Tomurcuk patlamasından sonra sıcaklığın ½-2 saat süre ile -1 ºC veya -2 ºC Sonbaharda meyveler -2 ºC Kışın yaşlı bitkiler -13 ºC, genç bitkiler -6 ºC Yıllık nisbi nem ortalaması; % 60-70 Rüzgara hassasiyet K.A.KAHRAMAN

15 İKLİM İSTEKLERİ Kışın genç bitkilerin soğukta muhafazası K.A.KAHRAMAN

16 TOPRAK İSTEKLERİ Susuzluğa hassas, ancak ağır topraklardan hoşlanmaz
Drenaj sistemi iyi olmalıdır Kumlu-tınlı, tınlı, tınlı-kumlu, havalanabilir, Derin, geçirgen, kireçli olmayan Taban suyu seviyesi; 90 cm< Etkili kök derinliği; cm pH aralığı: 5,5-7,6 ; optimum pH: 6 Tesviye yapılmalı Nematodla bulaşık olmamalı K.A.KAHRAMAN

17 KİVİ BAHÇESİ TESİSİ K.A.KAHRAMAN

18 MALİYET Yıl Tesis Masrafları YTL /da İşletme Masrafları YTL / da Verim
Kg / da Gelir 1 2500 - 2 350 3 500 25 45 4 250 450 5 1250 2250 6 4050 7-30 700 3000 5400 Actinidia cinsi içerisinde yer alan kivinin 50 kadar farklı türü vardır. Bu türler Sibirya’dan Endenozya’ya ve doğuda Çin’e kadar olan coğrafyada doğal olarak yayılma alanı bulmuşlardır. K.A.KAHRAMAN

19 FİDAN DİKİMİ K.A.KAHRAMAN

20 DESTEK SİSTEMİ K.A.KAHRAMAN

21 DESTEK SİSTEMİ K.A.KAHRAMAN

22 DESTEK SİSTEMİ K.A.KAHRAMAN

23 SULAMA SİSTEMİ K.A.KAHRAMAN

24 KİVİNİN BAKIM İŞLEMLERİ
K.A.KAHRAMAN

25 Şekil Budaması Birinci Yıl: Düzgün bir gövde oluşturmak 1–2 yıl
K.A.KAHRAMAN Birinci Yıl: Düzgün bir gövde oluşturmak

26 Şekil Budaması İkinci Yıl: Orta tel boyunca uzanan, karşılıklı, düzgün kollar oluşturmak 2–3 yıl K.A.KAHRAMAN

27 Şekil Budaması Üçüncü ve dördüncü yıl: Kalıcı kollar üzerinde düzgünce dağıtılmış çubuklar oluşturmak 3–4 yıl K.A.KAHRAMAN

28 Ürün Budaması İzlenecek Yol
Mümkünse yaşlı dalları dipten keserek kollar üzerinden çıkan 1 yaşlı sürgünleri bırak K.A.KAHRAMAN

29 Ürün Budaması İzlenecek Yol
Önceki yıl ürün vermiş dalların çoğunu kes. Ürün veren yaşlı dalların dip kısmından çıkan kuvvetli bir yaşlı çubukları bırak K.A.KAHRAMAN

30 Ürün Budaması İzlenecek Yol
Kollar üzerinde yeterli sayıda bir yaşlı çubuk mevcut değilse, iki yaşlı dallarda üzerinde budama yaparak geçen yıl meyve veren dalları kes, kalanlarda kısaltma yap K.A.KAHRAMAN

31 Ürün Budaması K.A.KAHRAMAN

32 Ürün Budaması K.A.KAHRAMAN

33 Ürün Budaması Dal bağlama K.A.KAHRAMAN

34 Ürün Budaması Budanmış erkek omca K.A.KAHRAMAN

35 Ürün Budaması (Yaz) Amaç Omca içerisine ışık girişini sağlamak
Kış budaması ile verilen şekli ve dallar arasındaki mesafeyi muhafaza etmek Omca üzerinde yeterli sayıda yaprak bırakarak omcanın gelişmesini sağlamak K.A.KAHRAMAN

36 Ürün Budaması (Yaz) K.A.KAHRAMAN

37 Ürün Budaması (Yaz) K.A.KAHRAMAN

38 Meyve Seyreltme Seyreltme Zamanı K.A.KAHRAMAN

39 Sulama Yıllık Su Tüketim İhtiyacı 1000-1500mm
Sıcak Aylarda Tüketilen Su 6,5 – 7,5 m3/da /gün 100 – 150 l /omca /gün Yaz aylarında genelde haftada 2 kez sulama yapılır. K.A.KAHRAMAN

40 Yabancı Ot Kontrolü K.A.KAHRAMAN

41 Yabancı Ot Kontrolü K.A.KAHRAMAN

42 GÜBRELEME TOPRAK VE YAPRAK ANALİZLERİ SONUÇLARINA GÖRE YAPILMALIDIR
Temel Gübreleme 4 –6 ton /da ahır gübresi 20-30 kg/da P2O5 15-20 kg/da K2O Periyodik Gübreleme Ahır gübresi Üç yılda bir ton/da N Her yıl kg/da P2O İki yılda bir kg/da K2O İki yılda bir kg/da ÖRNEK: K.A.KAHRAMAN

43 Hasat Refraktometre Değeri: SÇKM; % 6,2 – 7, Penetrometre değeri: Meyve eti sertliği; 7,5 - 8 kg K.A.KAHRAMAN

44 Depolama Depolama Sıcaklığı 0 0C Nispi Nem Oranı %90-95
Hayward Çeşidi bu koşullarda ortalama 5 ay süre ile muhafaza edilebilir. K.A.KAHRAMAN

45 Katkılar.. Sorular.. K.A.KAHRAMAN


"KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2008 Uz.Kemal Abdurrahim KAHRAMAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları