Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

K.A.KAHRAMAN1 KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Uz.Kemal Abdurrahim KAHRAMAN Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü YALOVA 2008.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "K.A.KAHRAMAN1 KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Uz.Kemal Abdurrahim KAHRAMAN Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü YALOVA 2008."— Sunum transkripti:

1 K.A.KAHRAMAN1 KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Uz.Kemal Abdurrahim KAHRAMAN Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü YALOVA 2008

2 K.A.KAHRAMAN2 KİVİ TÜRLERİ (Actinidia spp.) 1.A.rufa 5.A.latifolia 9.A.arguta 13.A.guilinensis 2.A.melanandra 6.A.indochinensis 10.A.fulvicoma 14.A.setosa 3.A.glaucophylla 7.A.chinensis(Hort16A) 11.A.deliciosa(Hayward) 15.A.chrysantha 4.A.chinensis 8.A.macrosperma 12.A.arguta var.purpurea 16.A.eriantha Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Ericales Familya: Actinidiaceae Cins: Actinidia

3 K.A.KAHRAMAN3 DÜNYA KİVİ ÜRETİMİ (2005) S.NoÜLKELERÜRETİM (Ton)Üretim Oranı(%) 1İTALYA ,96 2YENİ ZELANDA ,55 3ŞİLİ ,00 4FRANSA ,66 5YUNANİSTAN ,47 6JAPONYA ,14 7A.B.D ,80 8İRAN ,73 9PORTEKİZ ,98 10G.KORE ,87 11İSPANYA9.0000,78 12TÜRKİYE5.5000,48 DİĞER ÜLKELER ,59 DÜNYA ,00

4 K.A.KAHRAMAN4 KİVİNİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

5 K.A.KAHRAMAN5 KÖK Etkili kök derinliği cm’dir.

6 K.A.KAHRAMAN6 GÖVDE ve DALLAR

7 K.A.KAHRAMAN7 GÖVDE ve DALLAR

8 K.A.KAHRAMAN8 GÖZLER

9 K.A.KAHRAMAN9 ÇİÇEKLER DİŞİ ÇİÇEKERKEK ÇİÇEK

10 K.A.KAHRAMAN10 YAPRAKLAR Toplam yaprak alanı 20 – 30 m 2 Bir omcadaki yaprak sayısı adet

11 K.A.KAHRAMAN11 Kivi Meyvesinin İçeriği (100 g) 81, ,6 84,0 80,3 86,3 19,2 11,2 10,5 11,2 14,1 16,2 8,6 10, ,7 3,3 6,0 0 0,04 0,08 0,02 0,04 0,03 0,58 0,07 0,03 0,05 0,02 0,03 0, ,7 0,2 0,4 0,3 0,4 0,5 2, Kivi Portakal Şeftali Elma Üzüm Kayısı Ceviz Su (%) Şeker (g) Vit C (mg) Vit B1 (mg) Vit B2 (mg) Vit A (micg) Ca (mg) Fe (mg) kcal MEYVELER

12 K.A.KAHRAMAN12 KİVİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ

13 K.A.KAHRAMAN13 KİVİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ

14 K.A.KAHRAMAN14 İKLİM İSTEKLERİ  Kivi kışları ılık, yazları sıcak ve nemli olan bölgeler  Yıllık sıcaklık ortalaması yaklaşık ºC  Vejetasyon süresi gün  Vejetasyon döneminde en uygun sıcaklıklar ºC  Tomurcuk patlamasından sonra sıcaklığın ½-2 saat süre ile -1 ºC veya -2 ºC  Sonbaharda meyveler -2 ºC  Kışın yaşlı bitkiler -13 ºC, genç bitkiler -6 ºC  Yıllık nisbi nem ortalaması; %  Rüzgara hassasiyet

15 K.A.KAHRAMAN15 İKLİM İSTEKLERİ Kışın genç bitkilerin soğukta muhafazası

16 K.A.KAHRAMAN16 TOPRAK İSTEKLERİ  Susuzluğa hassas, ancak ağır topraklardan hoşlanmaz  Drenaj sistemi iyi olmalıdır  Kumlu-tınlı, tınlı, tınlı-kumlu, havalanabilir,  Derin, geçirgen, kireçli olmayan  Taban suyu seviyesi; 90 cm<  Etkili kök derinliği; cm  pH aralığı: 5,5-7,6 ; optimum pH: 6  Tesviye yapılmalı  Nematodla bulaşık olmamalı

17 K.A.KAHRAMAN17 KİVİ BAHÇESİ TESİSİ

18 K.A.KAHRAMAN18 MALİYET YılTesis Masrafları YTL /da İşletme Masrafları YTL / da Verim Kg / da Gelir YTL / da

19 K.A.KAHRAMAN19 FİDAN DİKİMİ

20 K.A.KAHRAMAN20 DESTEK SİSTEMİ

21 K.A.KAHRAMAN21 DESTEK SİSTEMİ

22 K.A.KAHRAMAN22 DESTEK SİSTEMİ

23 K.A.KAHRAMAN23 SULAMA SİSTEMİ

24 K.A.KAHRAMAN24 KİVİNİN BAKIM İŞLEMLERİ

25 K.A.KAHRAMAN25 Şekil Budaması Birinci Yıl: Düzgün bir gövde oluşturmak 1–2 yıl

26 K.A.KAHRAMAN26 Şekil Budaması 2–3 yıl İkinci Yıl: Orta tel boyunca uzanan, karşılıklı, düzgün kollar oluşturmak

27 K.A.KAHRAMAN27 Şekil Budaması Üçüncü ve dördüncü yıl: Kalıcı kollar üzerinde düzgünce dağıtılmış çubuklar oluşturmak 3–4 yıl

28 K.A.KAHRAMAN28 Ürün Budaması İzlenecek Yol •Mümkünse yaşlı dalları dipten keserek kollar üzerinden çıkan 1 yaşlı sürgünleri bırak

29 K.A.KAHRAMAN29 Ürün Budaması İzlenecek Yol •Önceki yıl ürün vermiş dalların çoğunu kes. Ürün veren yaşlı dalların dip kısmından çıkan kuvvetli bir yaşlı çubukları bırak

30 K.A.KAHRAMAN30 Ürün Budaması İzlenecek Yol •Kollar üzerinde yeterli sayıda bir yaşlı çubuk mevcut değilse, iki yaşlı dallarda üzerinde budama yaparak geçen yıl meyve veren dalları kes, kalanlarda kısaltma yap

31 K.A.KAHRAMAN31 Ürün Budaması

32 K.A.KAHRAMAN32 Ürün Budaması

33 K.A.KAHRAMAN33 Ürün Budaması Dal bağlama

34 K.A.KAHRAMAN34 Ürün Budaması Budanmış erkek omca

35 K.A.KAHRAMAN35 Ürün Budaması (Yaz) Amaç 1.Omca içerisine ışık girişini sağlamak 2.Kış budaması ile verilen şekli ve dallar arasındaki mesafeyi muhafaza etmek 3.Omca üzerinde yeterli sayıda yaprak bırakarak omcanın gelişmesini sağlamak

36 K.A.KAHRAMAN36 Ürün Budaması (Yaz)

37 K.A.KAHRAMAN37 Ürün Budaması (Yaz)

38 K.A.KAHRAMAN38 Meyve Seyreltme Seyreltme Zamanı

39 K.A.KAHRAMAN39 Sulama Yıllık Su Tüketim İhtiyacı mm Sıcak Aylarda Tüketilen Su 6,5 – 7,5 m3/da /gün 100 – 150 l /omca /gün Yaz aylarında genelde haftada 2 kez sulama yapılır.

40 K.A.KAHRAMAN40 Yabancı Ot Kontrolü

41 K.A.KAHRAMAN41 Yabancı Ot Kontrolü

42 K.A.KAHRAMAN42 Gübreleme Temel Gübreleme 4 –6 ton /da ahır gübresi kg/da P2O kg/da K2O Periyodik Gübreleme Ahır gübresi Üç yılda bir 3-4 ton/da N Her yıl kg/da P2O5 İki yılda bir kg/da K2O İki yılda bir kg/da GÜBRELEME TOPRAK VE YAPRAK ANALİZLERİ SONUÇLARINA GÖRE YAPILMALIDIR ÖRNEK:

43 K.A.KAHRAMAN43 Hasat Refraktometre Değeri: SÇKM; % 6,2 – 7,0 Penetrometre değeri: Meyve eti sertliği; 7,5 - 8 kg

44 K.A.KAHRAMAN44 Depolama Depolama Sıcaklığı 0 0 C Nispi Nem Oranı %90-95 Hayward Çeşidi bu koşullarda ortalama 5 ay süre ile muhafaza edilebilir.

45 K.A.KAHRAMAN45


"K.A.KAHRAMAN1 KİVİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Uz.Kemal Abdurrahim KAHRAMAN Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü YALOVA 2008." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları