Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖRTÜ ALTI VE TOPRAKSIZ ÜRÜN YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖRTÜ ALTI VE TOPRAKSIZ ÜRÜN YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 ÖRTÜ ALTI VE TOPRAKSIZ ÜRÜN YÖNETİMİ
Antalya 22 Ocak 2007 TEKNİK TOPLANTI: “Salkım domates ve tatlı biber yetiştiriciliği” CERES srl Paolo Battistel - İtalya CERES

2 ÜRÜNLER DOMATES BİBER TİPLENDİRME BESLEME İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI
YETİŞTİRME TEKNİKLERİ CERES

3 DOMATES TİPLENDİRME BESLEME YEŞİL BEEF (gevşek)
SALKIM DOMATES (kırmızı) KÜÇÜK MEYVELER (cherry) UZUN TİPLER (plum, San Marzano) BESLEME TUZLULUK: kesin EC, ΔEC (damlama/substrat, gün/gece) SUBSTRAT SU İÇERİĞİ (kesin, günlük değişimler) GÜNLÜK SULAMA (gün doğuşu/ batımı, gece sulama) SULAMA: sıklık ve hacim FİZYOLOJİK-PATOLOJİ (ÇBÇ, çatlak meyveler) CERES

4 DOMATES İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI IŞIK (ışık yoğunluğu, toplam ışık)
SICAKLIKLAR (kesin, değişiklikler, gece öncesi) HAVA NEMİ (kesin, değişiklikler) CO2 (miktar, konsatrasyonu, ventilasyon) ÜRÜN SIKLIĞI BİTKİLER/BAŞLAR (1,8-->5,5 başlar/m2) YAPRAKLAR (7-->18 yaprak/bitki) SALKIM (7-->9 salkım/bitki) MEYVELER (yeşil 4-->3, salkımdomates 6-->4, cherry 16-->10) CERES

5 SICAKLIK Tüm tepkimeleri hızlandırma Solunumu hızlandırma
DEĞERLER (domates/biber): Ölümcül minimum ° +5°C Biyolojik minimum °C OPTİMAL GÜNLÜK °C GECE °C ORTALAMA 24h (min) °C FAZ Çimlenme °C Köklenme °C Çiçeklenme °C Biyolojik max °C Substrat Opt °C CERES

6 HAVADAKİ NİSBİ NEM Nisbi nemin etkileri: DEĞERLER (domates/biber):
Solunum  Fotosentez Fizyopatoloji  ÇBÇ, Uç yanıklığı, meyve çatlamaları Hastalıklar  Botrytis, Phytophthora, Külleme DEĞERLER (domates/biber): Minimum 55% 65% Optimum Gündüz 70% 83% Gece 82% 87% Maksimum Max-Max 92% 94% Max- Ort 87% 90% CERES

7 DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ
ŞAŞIRTMA ( Pythium) Şaşırtma akşam/gece Dikim öncesi havayı substrat sıcaklığını düşürme Dikim öncesi köklere muamele (Propamocarb or Metalaxyl) Gün ortasında sisleme veya spreyleme (9-1016-17) Sadece gün doğumunun 2 saat sonrası 1-2 uzun sulama TELE ALMA ( dalda akış) ilk tele alma “açık düğüm” or klipsle tutturma Çengeller: cm ebatında; 8-13 m ip “kıvrılmış ip” küçük domatesler, klipler beef domates için. BİTKİ ALÇATMA ( domatesin tepesinde mikro-klima) sıklık: Kışları her 2 hafta, yazları her hafta) Tüm tepeler aynı ebatta ve aynı mesafede! sap eğilimi CERES

8 DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ
SÜRGÜN EKSİLTME (zamanında müdahale) yoğunluk: max uzunluk 15 cm, 2 yaprak/salkım küçük domates sıklık: her hafta teknik:sürgün kesimi sap ek yerine kadar YAPRAK EKSİLTME (L.A.I. – Yaprak alan indeksi) yoğunluk: maksimum 3 yaprak/hafta/zaman, güneş ışığı Y.A.I.uyumu sıklık: her hafta, bazen sap ortasından da teknik: sapın ek yerine kadar kes, sabah erken yapılacak SALKIM-BUDAMA (meyve yüklemesi, salkım şekli) yoğunluk: domates beef = 3, salkım = 5, cherry = 8-14 meyve/ salkım sıklık: her 1-2 hafta (işciler ve beceri) teknik: salkım tepesindeki çiçekleri makasla kesilir HASAT (bitki dengesi) sıklık: gevşek domates = her gün, asmadaki domates = 1 sefer/week teknik: sap eklenti yerine kadar salkımı kesilir daha sonra , salkım sapını kes CERES

9 DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ
BİTKİ SIKLIĞI (LAI, meyve yükleme) parametreler: 100 J/cm2/salkım, min MAX sap/m2 Yaprak/sap = 10 (kış) - 20 (yaz) Meyve/m2 = beef , salkım , cherry ÜRÜN PLANI (entegre üretim) parametreler: ışık, T° 24h, YAİ, meyve yükleme İŞCİLİK YÖNETİMİ (zamanında müdahale, maaliyet) TEPE = döndürme/kırpma, alçatma, sürgün eksiltme, salkım-budama ZEMİN = yaprak eksiltme, hasat, temizleme FİTOSANİTASYON TEDBİRLERİ (iklim, besleme, işcilik) yaralar: gelecek sapı kes, uzaklaştırma ve Botrytis muamele meyve çatlaması: içeriğe bak ÇBÇ: içeriğe bak CERES

10 ÜRÜN VERİSİ & STANDARTLAR
CERES

11 ÜRÜN RUHSATLANDIRMA RANDIMANI VEJETATİF/GENERATİF DENGE
CERES

12 VEJETATİF/GENERATİF DENGE
PARAMETER VEJETATİF ETKİ GENERATİF ETKİ İKLİM Işık yoğunluğu DÜŞÜK YÜKSEK Delta Gündüz/Gece Hava Sıcaklığı KÜÇÜK BÜYÜK Eksilmiş nem Vantilasyon ZAYIF KUVVETLİ CO2 konsantrasyonu Kök sıcaklığı BESLEME Substrat EC Delta Gündüz/Gece EC Substrat Su İçeriği Delta SK Gündüz/Gece Sulama başlangıcı ERKEN GEÇ Sulama bitirişi Damlama sıklığı Sulama boyu KISA UZUN Besinler NO3- NH4+ Ca++ K+ Na+ Yetiştirme teknikleri Yaprak eksiltme Meyve yükleme İpin etrafında sap döndürme AÇIK KAPALI CERES

13 BİBER TİPLENDİRME BESLEME RENKLER (kırmızı, sarı, yeşil, diğerleri)
ŞEKİL (kare, dikdörtgen, konik, boynuz) EBATLARI (kısa, 1/2 uzun, 3/4 uzun, uzun) BESLEME TUZLULUK: kesin EC, ΔEC (damlama/substrat, gündüz/gece) SUBSTRAT SU İÇERİĞİ (kesin, günlük değişimler) GÜNLÜK SULAMA (gün doğumu/gün batımı) SULAMA: sıklık ve hacim FİZYO-PATOLOJİ (ÇBÇ, meyve çatlaması) CERES

14 BİBER İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI IŞIK (yoğunluk)
SICAKLIKLAR (ortalama 24h-->15°C, min 18-->12°C, max 35°C) SUBSTRAT SICAKLIĞI (20-->18°C) HAVA NEMİ (nisbi 85-->70%, günlük varyasyonlar) CO2 (konsantrasyon) ÜRÜN SIKLIĞI BİTKİLER (6 sap/m2) MEYVELER (2-->7 meyve/sap) YAPRAK (3-4 yaprak/meyve) CERES

15 BİBER CERES

16 BİBER YETİŞTİRME TEKNİKLERİ ŞAŞIRTMA ( Pythium, Phytophthora)
fidelik: kökle sapın birleştiği nokta substratın içinde bitki yaşı: gün YETİŞTİRME ŞEKLİ ( meyve ebatı and homojenisite) serbest (3 sap): farklılık gösteren meyve ebatları, uzun biber tipleri duvar (İspanya): bitki budaması sadece ilk 3-4 “flaşta” 2 salkım (Hollanda): vejetatif/generatif denge, ip/net SÜRGÜN EKSİLTME ( resimler) YAPRAK EKSİLTME ( YAİ, bitki koruma) Yoğunluk: 2-3 yaprak/meyve, yaprak alan indeksini güneş ışığına uyumlu hale getirme Sıklık: her 2-3 hafta Teknikler: sürgünün her yanında 0-2 yaprak (yaprak alanı uyumu) CERES

17 BİBER HASAT ( sıklık, teknikler) İŞ GÜCÜ YÖNETİMİ ( “el becerisi”)
yeşil (5-9 hafta) rengini almış (2-4 hafta) sıklık (yeşil 1-2 sefer/haftada; rengini almış 2-3 sefer/haftada) müdahale (kesim tekniği) İŞ GÜCÜ YÖNETİMİ ( “el becerisi”) FİTOSANİTASYON TEDBİRLERİ (iklim, besleme, işcilik) yaralar: hasatta makas kullanımı meyve çatlamaları: bak içerik ÇBÇ: bak içerik CERES


"ÖRTÜ ALTI VE TOPRAKSIZ ÜRÜN YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları