Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALKOL ve ZARARLARI Alt başlık buraya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALKOL ve ZARARLARI Alt başlık buraya."— Sunum transkripti:

1 ALKOL ve ZARARLARI Alt başlık buraya

2 Alkol Nedir? Alkollü içkilerin aktif maddesi etil alkoldür.
Meyve ve tahılda ki karbonhidratların maya hücreleriyle etkileşmesiyle oluşur.

3

4 Alkol oranları: Bira % 4-6 Şarap, şampanya %7-15 Damıtılmışlar
(viski, rom, cin) %40-95

5 beyin ağız karaciğer mide kan dolaşımı İnce b.

6 Nasıl etki eder ? Eter gibi etkiler, beyni uykuya sokar.
Kalp hızı ve solunum sayısını azaltır. Doz arttıkça zehirlenme, sedasyon, bilinç kaybı, ölüm görülebilir.

7 Alkol değişik kişilerde değişik etkiler yapar.
Aynı miktar, değişik ortamlarda aynı kişide farklı etkiler yapabilir. Alkol miktarı Vücut ağırlığı(yağ ve su oranı) Yemekle alkol almak Beklenti (ne olacağını umuyorsa o olur)

8 Kan-alkol seviyesi (KAS)
Kan-alkol seviyesi: %10 = 1 desilitrede 0.1gr alkol %0.08’den küçük olmalıdır.

9

10 Öfori (KAS=% 0.03-0.12) Kendine güven artar Dikkat süresi kısalır
Uygun olanı değil, akıllarına geleni söylerler Yazı gibi ince işler bozulur

11 Uyarılma (KAS=% 0.09-0.25) Uykulu olurlar (eter gibi etki)
Olayları anlamak ve hatırlamakta zorluk çekerler Hareket koordinasyonu bozulur Denge çabuk bozulur Görme bulanıklaşır Beş duyu hassasiyeti azalır

12 Konfüzyon (KAS=% ) Nerede olduklarını, ne yaptıklarını bilemezler. Duygusal ve saldırgandırlar Uykuludurlar, net göremezler Konuşma bozulur Ağrı hissi azalır

13 Stupor (KAS=% 0.25-0.4) Ayakta duramaz, yürüyemezler Kusarlar
Uyaranlara cevap vermezler Bilinç gelir-gider

14 Koma (KAS=% 0.35-0.5) Bilinç yoktur
Refleksler, solunum ve kalp atımları yavaşlar Ölebilirler

15

16 Mide ve bağırsaklar Tahriş eder, kusmaya sebep olur.
Midede ki asit miktarı artar. Gastrit, ülser, kanama sebebidir. 

17 Karaciğer Beyinin kullandığı glukoz seviyesini ayarlar.
Alkol kullanımı varsa aksama olur, beyinin glukoz ihtiyacı ihmal edilir.

18 Karaciğer Yağlanma. Alkolik hepatit. Siroz.
Sarılık, halsizlik, iştah kaybı, bulantı-kusma yapar. Siroz. KC hücreleri tahrip olur, yerini sert bir doku alır. Her on alkolikten birinde gelişir ve 5 sene içinde ölümle sonuçlanır.

19 Normal Karaciğer Alkolik Karaciğeri

20 Kalp ve damarlar. Tansiyon yükselir. Kalp genişler.
Kalp kasları zayıflar. Enfarktüs riski artar.

21 Bağışıklık sistemi Baskılanır. Enfeksiyon hastalıkları riski artar.
TBC, zatürree vs.

22

23 Hormonal sistem Erkekte Kadında Testis Overler infertilite
Erken menopoz Menstrüel düzensizlikler

24 Kas ve İskelet sistemi Kas kanlanması azalır
Kemik erimesine (osteoporoz) sebep olur.

25 Deri Kanlanma artar Terleme olur Pembeleşir Isı kaybı olur

26 Alkol ve Kanser Ağız boşluğu Yemek borusu Meme

27 Alkol ve sigara Bir arada kullanıldıklarında kanser riski ayrı ayrı kullanımlarından daha çok artar. 1 + 1 > 2 The American Cancer Society

28

29 Alkolizm : Kontrol dışı alkol tüketimi ile karakterize bir hastalıktır. İlerleyicidir. Tedavi edilebilir.

30 Alkolizm : erken dönem Alkol gerginliği azaltmak ve problemlerden kaçış için kullanılır. Aynı etkinin sağlanması için miktar giderek arttırılır. Tutulmayan ‘’bir daha kullanmayacağım’’ sözleri verilir.

31 Alkolizm : orta dönem Alkolsüz gün geçirilmez.
Sabah titremeleri için sabahları da içilmeye başlanır. Çevredekilere yalanlar söylenir, gizlice içilir. İştah azalır. Sağlık problemleri başlar. Kişi alkol problemini inkar eder.

32 Alkolizm : geç dönem Kişi içmek için yaşar.
Sorumluluk taşıyamaz, çalışmaktan kaçar. Ufak miktar alkolle beyin ve KC. çalışması bozulur. Hafıza kaybı, görme bozuklukları, tansiyon ve kalp sorunları, siroz görülebilir.

33

34

35 Tedavi Alkolizm tedavisinden sonra sene alkol kullanmama oranı %5-10

36 Dünya sağlık örgütü (WHO) (30 ülke)
Cinayetlerin % 85’i. Boşanmaların % 80’i. Irza tecavüzlerin % 50’si. Trafik kazalarının % 61’i. Eşlerini dövenlerin % 70’i. Alkolle alakalıdır.

37 Ülkemizde İşlenen suçların % 66’sı. Trafik kazalarının % 60’ı.
Alkolle alakalıdır.

38 Amerika’da alkol İntiharların 1\3’ü. Cinayetlerin %68’i.
Ölümlü trafik kazalarının yarısı. Yangında ölenlerin % 48-64’ü. Hırsızlıkların %48’i. Tecavüzlerin %52’si. 1993 National Household Survey, USA.

39 Her Amerika’lı bağımlılık zararları için yılda 1000$ ödüyor.

40

41 Sürücülere etkileri: Küçük dozlarda sabırsız ve haddini bilmez olur.
Refleksler ve muhakeme yavaşlar Aşırı kendine güven gelir ve kişi kendini kusursuz zanneder. Mesafe tahmini bozulur.

42 Sürücülere etkileri: Ölme ve öldürme isteği veya ölüme meydan okuma ortaya çıkabilir. Özellikle gençlerde kan-alkol seviyesi düşükte olsa, aynı seviyede ki yaşlılara oranla kaza yapma riski daha yüksektir.

43

44 Kadın ve Alkol Alkol kadınlarda kandan, erkeklere göre daha zor uzaklaştırılır. Bu nedenle karaciğer hasarı ve diğer problemler kadınlarda daha sık görülür. Bağımlılık daha çabuk gelişir. Üreme ve cinsiyet ile ilgili fonksiyonlarda bozulmalar olur. Ninth Special Report to US Congress on Alcohol and Health, 6/97, p. 306).

45 Kadın ve Alkol Kadın alkoliklerde suça maruziyet, kaza ve ölüm oranı daha fazladır. (Journal of the American Medical Association) Menstrüel bozukluk ve düşük oranı alkol tüketimi ile artmaktadır. Günde bir kadeh içenlerde meme kanseri riski %30 artmaktadır. (New England Journal of Medicine, Vol. 337, No. 24, 12/11/97, p. 1711)

46 Fetal Alkol Sendromu(FAS)
Ana rahminde ve doğum sonrası gelişme geriliği. Zeka geriliği. Davranış bozuklukları. Yüz de şekil bozuklukları Küçük çene İnce üst dudak Yüzde yassılaşma

47

48 Fetal Alkol Sendromu(FAS)
Öğrenme, dikkat, hafıza ve problem çözme, konuşma, duyma bozuklukları olur. Puberteden sonra düzelmeler olsa da davranış, sosyal, ve duygusal sorunlar devam eder. (NIAAA)

49 Normal bebek beyni Fetal alkol sendromu

50 Alkole maruz kalmış yeni doğanlar, diğer bebeklerden 3 kat daha uzun süre hastanede kalırlar. (National Center on Addiction & Substance Use at Columbia University)

51

52 Genç ve Alkol Buluğ çağında, kendilerine bağımlılık yapan maddelerin zararları hakkında anne-babaları tarafından bilgi verilen gençlerde, kullanım %42 oranında azalmaktadır. Liseli öğrenciler arasında yapılmış bir çalışmada, erkeklerin %40’ı alkollü bir kız arkadaşını ilişkiye zorlamanın normal olduğunu söylemiş. 6. Sınıf öğrencileri arasında arkadaşların bira ve sigara kullanımı için birbirlerine baskı yaptığı görülmüş.

53 15 yaşında içmeye başlayanlarda alkolizm, 21 yaşında başlayanlara göre 4 kat fazla görülüyor.(NIAAA)

54

55 Bira: Alkoliklerin %80’inin içki alışkanlıkları 15 yaş civarında bira ile başlamıştır. Kanser sebebi olan Nitrozamin içerir. Pramidon’da NA içeriyordu. Orta miktar bira = 70 pramidon tb. Günde 1 şişe içenlerde pankreas kanseri riski 3 kat artar. (Int.J. Cancer) Erkekte 6., kadında 7. Sıklıkta Teşhisten 5 yıl sonra %95 ölümle sonuçlanıyor

56 Ülkemizde bira Biracıya verilen teşvikler.
70’li senelerde meşrubat statüsü (okul,kışla kantinleri, kahvehane) Reklam serbestliği

57 Alkol ve Reklam Alkollü içki tüketimi reklam yasağı olan ülkelerde %16 daha düşüktür. Reklamlarda içki tüketimi ile zarafet, sosyallik, fiziksel çekicilik, başarı, gevşeme, romantizm ve macera arasında ilişki kurulmaktadır. (NIAAA)

58

59 Kur’an Ayetleri ‘’Hurma ağacı ve asma meyvelerinden sizler sekr verici (sarhoş edici) bir içki ve pek güzel yiyecekler imal edersiniz. Gerçekten de bunda düşünen ve anlayışlı bir millet için muhakkak bir işaret vardır.’’ Nahl 67 (70)

60 Kur’an Ayetleri ‘’Ey Resul! Onlar sana hamr ve talih oyunları hakkında sual sorarlar. (Onlara şunu) söyle: ‘’Her ikisinde de insanlar için büyük bir günah ve az bir miktarda fayda vardır. Her ikisindeki günah, faydasından daha büyüktür.’’ Bakara 219 (87)

61 Kur’an Ayetleri ‘’Ey iman edenler! Sarhoş bir vaziyetteyseniz, ne söylediğinizi bilebilecek hale gelinceye kadar namaza yaklaşmayınız.’’ Nisa 43 (92)

62 Kur’an Ayetleri ‘’Ey iman edenler! Hamr, talih oyunları, dikili taşlar ve fala bakıp kehanette bulunmak üzere kullanılan oklar, muhakkak ki şeytan işi birer pislik ve murdardır; o halde bunları terkedin! Maide (112)

63 Hadis-i Şerifler Bal ve arpadan yapılan içkilerle ilgili fetva isteyen sahabeye Resulullah(ASM): ‘’Ben her sarhoşluk veren şeyi yasaklıyorum’’ buyurdular. (Kütüb-i Sitte 7/232) ‘’Sarhoş eden şeyin azıda, çoğuda haramdır.’’ (Kütüb-i Sitte 7/269)

64 Hadis-i Şerifler Hz.Enes(RA) anlatıyor: Resulullah(ASM) hamrla ilgili on kişiye lanet etti: meyvenin suyunu sıkana, sıktırana, içene, sakilik yapana, taşıyana, taşıtana, satana, satın alana, bağışlayana ve bunun parasını yiyene. (Kütüb-i Sitte 7/241) ‘’Üç kişi ebediyyen cennete giremez: Deyyus, erkekleşen kadın ve içki mübtelası’’ (Kütüb-i Sitte 7/276)

65 Kitab-ı Mukaddes’ten bir ayet
‘’Rab Harun ile konuştu ve o’na: ...sen ve seninle beraber oğulların ne şarap ve ne de sarhoş edici içki içmeyecesiniz...’’ Levililer, X (8,9) Tevrat’ın Hakimler kitabında (XIII/4-14) teferruatlı bir ayet mevcut.

66

67 Alışmamak için: Alkol gıda değildir.
Israrlı tekliflere hayır deyiniz, bir kadeh alışkanlık başlatabilir. Alkol ilaç değildir, psikolojik ve ruhsal sorunlarınız için hekime başvurun. İştah açıcı değildir, bilakis mide ve KC.’e zarar verip, sindirimi bozarlar. Vücudu ısıtmaz, sadece yanıltıcı bir ısınma hissi verir. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yayını.


"ALKOL ve ZARARLARI Alt başlık buraya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları