Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AFETLERDE BARINMA, BESLENME VE HİJYEN PROF.DR.RECEP AKDUR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AFETLERDE BARINMA, BESLENME VE HİJYEN PROF.DR.RECEP AKDUR."— Sunum transkripti:

1 AFETLERDE BARINMA, BESLENME VE HİJYEN PROF.DR.RECEP AKDUR

2 GENEL İLKE  AMAÇ; AFETLERİN YOK EDİLMESİ  ÖNEMLİ OLAN; GEÇİCİ YERLEŞİME GEREKSİNİM OLMAMASI  ESAS OLAN; YERLEŞİM, BARINMA VE BESLENME HİZMETLERİNİN TÜM AYRINTILARININ ÖNCEDEN PLANLANMIŞ OLMASI

3 Marmara Depremi 17 Ağustos 1999

4 AFETTE BÜYÜKLÜK 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi  Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi  Büyüklük 7.4  Etkilenen iller:Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul, Bolu, Düzce, Bursa, Eskişehir, Zonguldak ve Tekirdağ  30 milyon nüfus  Sanayi ve ekonominin %80

5 AFETTE BÜYÜKLÜK Ölü sayısı: 16 bin 899 Yaralı sayısı: 23 bin 781 Sakat kalan: 505 Yıkılan ve ağır hasarlı bina: 16 bin 649 Orta hasarlı konut: 90 bin 536 Az hasarlı konut: 102 bin 822 Hasarlı işyeri: 27 bin 477 Dağıtılan prefabrik sayısı: 40 bin 786

6 GENEL İLKE  Planlanmamış,  Gerçek ihtiyaç olmayan,  Tasnif edilmemiş olan,  Yöre kültürüne uygun olmayan, Hiç bir şey (yiyecek, giyecek, ilaç, insan gücü) afet bölgesine gönderilmemelidir

7 ÖNCELİK SIRASI  Su,  Giyim,  Gıda,  Barınma

8 GEÇİCİ YERLEŞİMİN KABULU  Zamanında-gecikmeyen,  Mal güvenliği,  Malına mülküne sahip çıkabilme,  İşine gücüne devam edebilme  Komşu akraba-sosyal ilişkilere devam  Organize olma-katkı ve katılımını alma

9 AFETTE YERLEŞİM TÜRLERİ  Sabit yapılar: Okul, kamp, otel gibi yerlere geçici yerleştirme  Çadır kentler:Kısa erimli yerleştirme  Prefabrik konutlar: Orta erimli yerleştirme  Kalıcı yerleştirme: Yeni konutlar-yeni yerleşim yerleri

10 SABİT YAPILARA YERLEŞTİRME  SULU ALANLAR HİJYENİ  TOPLU BESLEME  ÇAMAŞIRHANE  KALABALIK FAKTÖRÜ  GRUBUN ÖRGÜTLENMESİ  GRUP FAALİYETLERİ

11 ÇADIR KENTLER 1  Yer seçimi  Uygun çadırlar  Araziye yerleşme  Toplumun örgütlenmesi

12 ÇADIRKENTLER 2  Önceden hazırlanmış, alt yapısı inşa edilmiş alanlar  Önceden planlanmış, uygun araziler

13 ÇADIR KENTLER 3 Yer Seçimi  1000 kişiye 3-4 hektar alan,  Su, elektrik, ulaşım sağlanabilen  Eğimli, su drenajına uygun, zemin çamuru, çimen ve ot olmayan arazi  Su basma, toprak kayma, çığ, kaya düşme olasılığı yok  Çöplük, hava kirliliği, kokusu ve jitlerinden uzak  Gürültü ve yoğun trafikten uzak  Hava akımı olmayan, güneye bakan  Eski yerleşime yürüme mesafesinde

14 ÇADIR KENTLER 4 Uygun Çadırlar  Çadırlar aile tipi olmalı  Kişi başına en az 3-3,5 m 2 alan 10 m 3 hacim sağlamalı  Soğuk, rüzgar ve yağmurdan koruyan  Doğal havalandırmaya uygun  Gereğinde ısıtmaya uygun.

15

16 ÇADIRLARI YERLEŞTİRMEK YAN YANA DİZMEK DEĞİLDİR

17 ÇADIR KENTLER 5 Araziye yerleşme  10 metrelik, kaplanmış yollar  Çadırlar bu yola iki metre mesafede  Çadırlar arasında sekiz metre aralık  Çadır dizileri uygun drenajlarla korunmalı  Sokaklar ve çadırlar aydınlatılmalı

18

19

20

21

22

23

24 ÇADIR KENTLER 6 sosyal tesisler  Mutfak- yemekhane  Tuvaletler  Banyolar  Çamaşırhaneler  Yönetim (İdare, sağlık istasyonu, haberleşme, güvenlik)  Lokal (toplanma, eğleme)  Okul çadırları  Spor alanları

25 PREFABRİK KONUTLAR  Yer seçimi ilkelerine uygun  Su, kanalizasyon, elektrik merkezi  Uygun büyüklükte konutlar (sulu alanların içinde olduğu)  Konutların araziye yerleştirilmesi (cadde ve sokak sistemi)  Yönetim (İdare, sağlık istasyonu, haberleşme, güvenlik)  Okul  Kantin-Lokal- toplantı yeri  Spor alanları

26 KALICI YERLEŞİMLER  OLAĞAN KENT,ÇEVRE, KONUT, İNŞAAT ve SAĞLIK KURALLARI

27 BESLENME 1  Afetlerde gıda kirliliği olasılığı daha yüksektir  Kirlenme olasılığı olan yerler; üretim, hasat, taşıma, işleme, depolama, dağıtım, kullanım  Özellikle kimyasal üretim, taşıma ve depoları  Biyolojik kirlilik (geleneksel gıda hijyeni önlemleri)  Fırsatçılara olağandan daha fazla dikkat

28

29 BESLENME 2  İZOLASYON EVRESİ  KISA ERİMLİ  UZUN ERİMLİ

30 BESLENME 3  Örgütsüzlük ve olanaksızlıklar nedeniyle İlk günler, yiyecekler korunamaz kuru ve paketlenmiş yiyecekler tercih edilmeli  Örgütlü, sistemli ve dayanışma duygusunu pekiştiren dağıtım yapılmalı.  En kısa sürede seyyar mutfak kurulmalı  Orta ve uzun erimli yerleşime dek beslenme merkezi olmalı

31 DAĞTIMDA HAKKANİYET VE DÜZEN, DAYANIŞMA DUYGUSU

32 MERKEZİ VE TOPLU BESLENME DAHA HİJYENİKTİR

33 BESLENME 4 hijyen  Gıdalar uygun koşullarda saklanmalı  Vektörler mutfak ve gıdaya ulaşamamalı  Mutfak temiz olmalı  Tezgahlar hem yemek hazırlamadan önce hem de sonra temizlenmelidir  Kaplar olağandan daha özenle temizlenmeli

34 BESLENME 5 hijyen  El, araç gereç ve tezgah kurulamada kağıt havlu kullanılmalı  Mutfak bezleri amacına göre sınıflanmalı karıştırılmamalı  Bezler günlük değiştirilemiyor ise kullanmadan önce klorlu suya yatırılmalıdır.  Fırça ve paspas benzeri araçlar mutfağa özgü olmalı diğer alanların araçları kesinlikle mutfağa sokulmamalıdır

35 BESLENME 6 ÇALIŞANLAR  Çalışmaya uygunluk-Portörlük muayenesi  Çalışanların beden, giysi temizliği  El bakımı ve kontrolü  El yıkama ve eldiven kullanma  Bone kullanma  Sıvı sabun-Kağıt havlu kullanma  EĞİTİM

36 SU 1  Sistem ve şebeke hızla kontrol edilmeli-bozukluk, arıza ve riskler derhal giderilmeli  Kirlenme olasılığı dikkate alınmalı, giderilmeli  Başlangıç ve rutin analizler  Başlangıç, süper ve olağan klorlama  Şebeke çalışıncaya dek seyyar su sağlama ve bunlarda su güvenliği

37 SU SAĞLAMA YÖNTEMLERİ 2 1.AMBALAJLI SULAR 2.TANKERLERLE TAŞIMA 3.MOBİL ARITMA DÜZENEKLERİ 4.ŞEBEKE BAĞLAMA

38 SU 3  Kısa erimli geçici yerleşimler de eğer yok ise şebeke bağlanmalıdır.  Çadır kentte kişi başına en az 40 litre su sağlanmalı  Suyu alma yeri her bir çadıra en fazla 100 m uzakta olmalıdır.

39 AMBALAJLI SU 4  RUHSATLI  MARKALI  ORJİNAL ŞİLLİNG KAPAKLI  KULLANIM SÜRESİ GEÇMEMİŞ  UYGUN TAŞIMA-SAKLAMA

40 SU TANKERİ 5  Su taşımaya uygun,  Dolum ve başaltım sistemleri kirlenmeye yol açamayacak tipte,  Su aldığı yer uygun ve denetlenmiş,  Dolumdan sonra klorlama,  Yerleşim girişlerinde klor kontrolü,  Personel eğitimli.

41 TAŞINABİLİR SU DÜZENEKLERİ 6  İçme suyu düzenekleri  Atık su arıtma düzenekleri  Su analiz laboratuvarları İÇME SUYU DÜZENEKLERİ  KAYNAĞA UYGUN  KAPASİTESİ YETERLİ  DEZENFEKTE EDEBİLEN  PAKETLEYEBİLEN

42

43 TUVALET–BANYO-ÇAMAŞIRHANE  Her 10 kişiye bir tuvalet her 50 kişiye bir duş sağlanmalıdır. Açık çukurlu hela için her 50 kişiye 3 metre çukur kazılır ve  10 kişiye bir yıkanma musluğu 100 kişiye bir banyo 50 kişiye bir duş yazın duş sayısı 30 kişiye bir olacak şekilde ayarlanmalıdır.  Merkezi çamaşırhane ve yeterli çamaşır makinesi

44

45 ENKAZLAR MOLOZLAR  Enkaza ve molozlara dezenfektan, ensektisit sıkmaya gerek yoktur  Çöplüğe, dere yatağına, denize,sarp vadilere dökülmemeli  Tekrar almaya uygun ve olabildiğince tasnif edilmiş depolama  Toprağı ve diğer atıkları kirletecek (radyoaktif,kimyasal, parlayıcı patlayıcı,biyolojik) atıkları özel toplama ve uzaklaştırma

46 DEFİN  TÜM İŞLER ÖNCEDEN PLANLANMIŞ OLMALIDIR  Cesetlerin kontamine (biyolojik/kimyasal) olabileceği unutulmamalı, kirli olanlar dekontamine edilmeli  Kirli olmayan ölülere sönmemiş kireç, dezenfektan vb uygulamasına gerek yoktur. Uygun koşullarda -soğukta bekletilmesi yeterlidir.  Cesetler için yeteri sayıda torba bulunmalı/temin edilmeli  Yakınları alana dek morgda bekletilmelidir- Çok sayıda ve geçici morga gereksinim vardır. 72 saatten fazla tutulmamalıdır.  Kayıt ve kimlik tespiti çok önemlidir.  Belirlenen yerler dışına gömme yapılmamalıdır.

47 ÇÖP-VEKTÖRLER  Kapalı kaplar yerleştirinceye dek çukurlara biriktirme ve toprakla örtme  Atıklar poşetlere ve kapalı kaplarda toplanmalı  Her 4-8 çadıra (25-50 kişi) litrelik kapaklı çöp kabı yerleştirilmeli  Her gün alınmalı.  Eğitim yapılmalı  Uygun alanlar seçilmiş ise vektörler sorun olmaz-varlığında, jit yok etme ve kimyasal mücadele yapılmalı

48 SAĞLIK İSTASYONU  Rutin sağlık hizmetleri  Gebelerin, bebeklerin, yaşlıların izlenmesi  Hastalar, engelliler, yakınlarını kaybetmişlere özel özen  Post travmatik sendrom, kontrasepsiyon  Afete özgü bir aşı takvimi yoktur.  Afette tetanos ve hepatit B akla gelen iki aşıdır.  Önemli olan rutin aşıların ihmal edilmemesidir

49

50 ÇADIRDA SAĞLIK HİZMETLERİ Marmara Depremi 17 Ağustos 1999


"AFETLERDE BARINMA, BESLENME VE HİJYEN PROF.DR.RECEP AKDUR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları