Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yazılım Projesi Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yazılım Projesi Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Yazılım Projesi Yönetimi
Bölüm 2 Yazılım Projesi Planlama

2 Genel Bakış: Giriş Proje Planı Yazılım Projesi Planlama
Proje Planlamanın Amaçları Yazılım Kapsamı Proje Planlama Adımları Referanslar

3 Giriş : Proje planı organizasyonda bulunan birçok insan tarafından kullanılır. Proje yöneticisi, projenin durumu hakkında bilgilendirmek için planı kullanır. Takım üyeleri yaptıkları işleri anlamak için plandan yararlanırlar. Üst düzey yöneticiler maliyeti doğrulamak ve zaman çizelgesini çıkarmak için plan kullanırlar. Paydaşlar planı görerek işin yapıldıgını ve yapılan işin adreslendigini görebilirler.

4 Proje Planı Proje Planı
Proje planı işin ne zaman tamamlanacağını tanımlar. Proje ve kimin yapacağını oluşturan: İşin açıklaması bütün ürünleri tanımlar. (SOW) Üretilecek olan ürün ve bu oluşumda kimlerin çalışacağı belli olur. Kullanılacak tüm kaynakların listesi çıkartılır.

5 Proje Planı İşin yapısı ve tahminler dizisi Proje programı
Risk planlaması ve riskler ortaya çıktığında üstesinden gelmek için yapılacaklar

6 Yazılım projesi planlamanın (spp) amacı :
Amaç: Yöneticinin makul kaynakları maliyeti ve programı tahmin edebilmesi için işin tanımını çıkarmak.

7 Neden önemli? “If you fail to plan, you plan to fail.” [3] (Plan yaparsan çuvlallarsan, çuvallamak için plan yapmış olursun) Projenin planlaması projenın başarısı için çok önemlidir. En baştan dikkatli bir planlama, maliyetli hatalardan kurtaracaktır. Projenin bütçeye ve programa sadık kalması için bir nevi güvencesidir.

8 Yazılım Projesi Planlama
Problemin kapsamını anlama Geçmişte kullanılan verileri kullanma (metrics) Fonksiyonel ayrıştırma yapmak Eforu ve/ya da fonksiyonu ve/ya da büyüklügü tahmin etme Risk analizi gerçekleştirme İş dökümünü oluşturma Proje programı (takvimi) oluşturma

9 Yazılım Kapsamı Yazılım kapsamı; – Fonksiyon - tahmin
– Performans – araştırma ve yanıt verme – Limitler- limitleri yazılımın kullanılacagı alandaki donanımdır. Kullanılabilir hafıza gbi. – Arayüzler – Güvenilirlik [4]

10 Vizyon ve Kapsam Dökümanı
Tipik vizyon ve Kapsam dökümanı ; 1.Problem tanımı a) Proje arkaplanı b) Paydaşlar c) Kullanıcılar d) Riskler e) Varsayımlar

11 Vizyon ve Kapsam Dökümanı
2. Çözümün vizyonu a) Vizyon tanımı b) Özelliklerin listesi c) Faz yayınının kapsamı (optional) d) Gelişmemiş özellikler

12 Proje kapsamını belirlemek

13 Proje Planlama Aşamaları
Tipik olarak proje planlama aşağıdakileri içerebilir:  1) Proje kapsamı tanımı ve kapsam planlaması  2) Proje aktivite tanımı ve aktivite sıralaması 3) Zaman, efor, kaynak tahmini  4) Risk Faktörleri kimliği  5) Maliyet tahmini ve bütçelendirme  6) Organizasyon ve Kaynak Planlaması

14 Proje Planlaması Aşamaları
7) Takvim geliştirme  8) Kalite planlaması  9) Risk Yönetim Planlaması  10) Proje Plan geliştirmesi ve uygulama  11) Performans planlaması  12) Değişim yönetimi planlama 13) Projeyi yayma planlaması

15 1) Proje kapsamı tanımı ve kapsam planlama:
Başarılı bir projenin tamamlanması için bir temel esas alınmıştır. belge proje çalışması varsayımlar belgesi Kısıtlar Kullanıcı beklentileri İş Koşulları Teknik gereksinimler Proje çıktıları Projenin hedefleri

16 2) Kalite planlama:  Daha önceki basamaklarda alınan girdilere dayanarak –proje kapsamı gibi- son ürünün gereken nihai kalitesi belirlenir.

17 3) Proje aktivitesi tanımı ve aktivite sıralaması:
Bu basamakta çeşitli teslim edilmesiyle teslim edilecek ürünün gerçekleştirilmesi gereken özel aktiviteleri tanımlanır. Aktivite sıralaması tüm aktivitelerdeki dayanışmaları tanımlar.

18 4) Zaman, efor ve kaynak tahmini:
Aktiviteleri tamamlamak için harcanan efor saptanır. Efor; Fonksiyon noktaları, çizgi kodları, kod karmaşıklığı gibi bir çok teknik kullanılarak hesaplanabilir. 

19 Basamak 4’ün devamı… Efor, aktiviteler için kullanılacak kaynak, zamanı ve dökümanları açıkça bu basamakta tahmin edilir.

20 5) Risk faktörleri tanımlaması:
“Expecting the unexpected and facing it” (Beklenmeyeni bekle ve yüzleş) Varsayımlara, kısıtlara, kullanıcı beklentilerine, ve özel durumlara dayanan risk faktörlerini tanımlamak ve belgelemek çok önemlidir.

21 6) Çizelge geliştirmek:
Proje için zaman çizelgesi aktivitelere, dayanışmaya ve efora bağlıdır. Her biri için gereklidir. Maliyet tahmini, maliyet yarar analizi çizelgeyi etkileyebilir.

22 Basamak 6’nın devamı Proje çizelgesi, proje planlamanın neredeyse en önemli ve en zor kısmıdır. Büyük projelerde birçok takım paralel çalışabilir. İşlerin bağımsız olması söz konusu olabilir.

23 Basamak 6’nın devamı Yine birçok faktör başarılı çizelgelemeyi etkileyebilir;  -Takımlar direk olarak kontrol altında bulunmayabilir.  -Yeteri kadar bulunmayan tecrübeyle kaynaklar. Gantt Charts gibi popüler programlar çizelge oluşturmak ve raporlamak için kullanılabilir.

24 Örnek Gantt Chart

25 7) Maliyet tahmini ve Bütçelendirme:
Kar zarar analizi projeye başarı kazandırır. Maliyet tahmini ve bütçelendirme proje için yapılır.

26 8) Organizasyon ve kaynak planlaması
Önceki planlamalardan yararlanılarak kaynaklar ve kaynak tipleri belirlenir. Asıl amaç projenin verimli bir şekilde yürütülebilmesidir. Bu ancak tüm kaynaklar verimli bir şekilde kullanılabilirse gerçekleşir.

27 Basamak 8’in devamı Başarı, projede geçen kaynakların doğruluğuna bağlıdır. Kaynak planlama tekrarlamalı bir süreçtir. Projede kullanılan kaynakların optimize edilmesi, proje uygulamasının daha ii işlemesine olanak tanır. Çeşitli kaynaklar vardır. Bunlar; There are – Gereçler, personel, tesis, para, etc. 

28 9) Risk yönetimi planlaması:
Riski; inceleme, analiz etme ve riske yanıt verme sürecidir. Risk faktörlerine dayanarak risk çözüm planları oluşturulur. Her risk faktörünün ve onların etkilerinin üzerinden geçilmelidir.

29 Basamak 9’un devamı Her riskin olası sonuçları her biri için çözümlenmelidir. Projenin varoluş süresi boyunca risk faktörleri takip edilmeli ve gerektiginde müdahile edilmelidir.

30 10) Proje plan dökümantasyonu ve Yürütme:
Önceki planların her birinde kullanılan girdiler biraraya toplanır. Tüm aktiviteleri içeren detaylı bir iş dökümü kullanılır.

31 Basamak 10’un devamı… Görevler önceki planlarda kullanılan girdiler yardımıyla çizelgelenir. Tüm varsayımlar, aktiviteler, çizelge zamanlanır projeyi yönlendirir. Tüm görevler ve aktiviteler periyodik olarak izlenir. Takım ve paydaşlar süreç hakkında bilgilendirilir.

32 Basamak 10’un devamı… Mükemmel bir iletişim sağlar. Gecikmeler analiz edilir ve proje planı tekrar ayarlanır.

33 11) Performans Raporlama:
Görevler ve aktiviteler gözlemlenir. Süreç çizelgeyle karşılaştırılır ve sonuçlar dökümana dökülür.

34 12) Yönetim değiştirme planı:
Proje performans analizi, projede kesin değişiklikler gerektirebilir. Değişikler talebi dikkatlice incelenmeli ve sonuçlar çalışılmalıdır. Tüm yönleri hesaba katarak proje planı değişimi teklif edilebilir.

35 Referanslar 1.www.exforsys.com
2. Applied Software Project Management, By 3.Andrew Stellman and Jennifer Greene, Nov 2005 4.


"Yazılım Projesi Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları