Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKAN KARA 110810204 Aksaray Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKAN KARA 110810204 Aksaray Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı."— Sunum transkripti:

1 OKAN KARA Aksaray Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı

2 Web Tarayıcıları Web tarayıcısı, Internet tarayıcısı, Ağ tarayıcısı veya Web göz atıcısı kullanıcıların ağ sürücüleri üzerinde yer alan HTML veya daha gelişmiş sayfaların açılmasını sağlayan bir yazılımdır. Standart web tarayıcısı; metin veya çoklu ortam dosyalarını açabilir, kaydebilir, HTML'den HTTP'ye bütün protokolleri ve standartları destekler, açılan sayfada aranan nesneyi bulabilir, sık kullanılanlar ve geçmiş listesi yapabilir, genel ağa dosya yükleme ve genel ağdan dosya indirme yapabilir, e-posta ve metin editörleriyle bütünleşebilir. Linkleri (bağlantı) izleyebilir. Dosya sismtemlerini okuyabilir, bağlayabilir, kaydedebilir. Çokluortam dosyalarını oynatabilir veya kaydedebilir, sayfanın çıktısını alabilir, çevrim dışı çalışabilir. Bir web tarayıcısı işletim sisteminin en gözde elemanlarındandır. HTML kodlarını sonkullanıcıya sunar. Tarayıcı hizmetleri hız, görünüm, sistemle bütünleşme, güvenlik, eklentiler, çerezler, sekmelilik, güvenli sörf, CSS ve RSS özellikleri, JavaSicript özelliği ile bir yarış halindedir.

3 Kullanıcı Arabirimi Önemli web tarayıcılarında ortak olarak bulunan kullanıcı arabirimleri bunlardır: Önceki ve ilerideki uğraşa gitmek için İleri ve Geri tuşları. Tarihçe daha önce ziyaret edilen siteleri gösterir. Mevcut sayfayı yeniden yüklemek için Yenile butonu Uğraşıyı durdurmak için Dur butonu. Bazı tarayıcılarda dur butonuyla yenileme butonu birleşmiştir. Ana sayfaya dönmek için Home butonu İstenilen uğraşa girmek ve görüntülemek için Adres Çubuğu Bir arama motoruna bağlı olmak şartıyla Arama Çubuğu Uğraşının yüklenirken ilermesini ve aynı zamanda imleçle üzerine gelindiğinde URI bağlantıları görüntüleyen ve sayfa yakınlaştırma özelliği olan Durum Çubuğu Ayrıca önemli web tarayıcıları web sayfası içinde arama özelliklerine sahiptirler.

4 En Çok Kullanılan Web Tarayıcıları
WorldWideWeb 26 Şubat 1991 Mosaic, 22 Nisan 1993 Netscape Navigator ve Netscape Communicator, 13 Ekim 1994 Internet Explorer, 16 Ağustos 1995 Opera, 1996 Mozilla Navigator, 5 Haziran 2002 Safari, 7 Ocak 2003 Mozilla Firefox, 9 Kasım 2004 Google Chrome, 2 Eylül 2008

5 Google Chrome

6 Google Chrome Tarihçe:
Google Chrome, Google tarafından geliştirilen bir ağ tarayıcısıdır. Adını çizgesel (grafiksel) kullanıcı ara yüzünden almaktadır. Chromium ise Google Chrome'un arkasındaki açık kaynak kodlu tasarıya verilen addır. Tasarı BSD Lisans altında yürütülmektedir. Microsoft Windows için geliştirilen beta sürümü 2 Eylül 2008 tarihinde, 43 farklı dilde kullanıma sunulmuştur. Daha sonraMac OS X ve Linux sürümleri de geliştirilmiştir. Tarihçe: Google'ın CEO'su Eric Schmidt Google Chrome' un çıkışından 6 yıl önce bağımsız bir tarayıcı yapma fikrine karşıydı. Google'ın küçük bir şirket olduğunu düşünüyor ve bu fikrin şirketi zedelemesini istemiyordu. Ancak şirket kurucuları Sergey Brin ve Larry Page birkaç MozillaFirefox geliştiricisini işe alarak beta sürümünün oluşmasını sağladılar.

7 Duyurular Orijinal duyuru tarihi 3 Eylül 2008 olan bu yeni tarayıcının özelliklerini ve nedenini açıklayan, Scott McCloud tarafından oluşturulan karikatür gazetecilere ve bloglara gönderilmiştir. Avrupa için hazırlanan kopyalar Philipp Lenssen'ninGoogle Blogoscoped'da yer almıştır 38 sayfalık karikatür 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren sayfalarında yer almaktadır.Hemen ardında Google, Google Books adıyla karikatürleri kendi sitesinde yayınlamaya başladı. Ve resmi blogunda erken duyuru açıklamasıyla birlikte bundan bahsetti. Tasarım Öncelikli tasarlanma amaçları, varolan görüntüleyiciler arasında güvenliği geliştirmek, hız ve kararlılığı sağlamak. Bunlarla birlikte geniş bir kullanıcı arayüzü değişimi yapılmıştır.Chrome, Google ve Netscape gibi diğer üçüncü parti yazılımlardan oluşan 26 farklı kod kütüphanesinden oluşturulmuştur.

8 Beta Sürümü Microsoft Windows için Beta sürüm 2 Eylül 2008'de, 43 dilde kullanıma sunuldu. Google, diğer işletim sistemleri için de uygulamanın kısa zamanda tamamlanacağını ifade etmektedir. 3 Eylül'de, Slashdot haberlerinde; beta sürümdeki hizmet koşulları metninde yeralan bir pasaja dikkat çekildi. Buna göre hizmet koşulları kabul edildiğinde, Google'ye bütün içerikleri Chrome aracılığıyla elde edebileceği bir lisans sağlanmış oluyordu. Söz konusu metin genel Google hizmet koşullarından alınmıştı.The Register metni "Özlük haklarınız yanacak." şeklinde özetledi. Aynı gün, Google kullanılan metnin diğer Google ürünlerinden alındığını belirterek eleştirileri yanıtladı ve sözkonusu pasajı hizmet koşullarından kaldırdı. Google ayrıca bu değişikliğin daha önce Google Chrome kullanmaya başlayanlar içinde geçerli olduğunu ekledi. Google Chrome'un ilk sürümü Acid1 ve Acid2 testlerinden geçmiştir fakat Acid3 testi uygulanmamıştır; Ne var ki, aldığı puan 78/100, Internet Explorer 7 ve Firefox 3'den daha yüksektir. Ayrıca Acid3 testini birkaç defa tekrarlandığında 76-79/100 arası farklı sonuçlar veren ilk tarayıcıdır.

9 Gizlilik Kullanıcılar, Chrome içinde veri toplaması konusunda (privacy) seslerini yükseltmektedir. Omnibar's auto-suggest özelliği, girilen anahtar sözcükleri Google'a veri olarak göndermektedir. Google yaptığı açıklamada, gönderilen verilerin yaklaşık %2'nin bilgisayarın IP adresleriyle birlikte depolandığını açıklamıştır. Google ayrıca, kullanıcıların auto-suggest özelliğini kapatmayı ya da kimlik saklamayı (Incognito) tercih edebileceklerini ifade etmektedir. Güvenlik Açıkları Çoklu güvenlik uzmanları, otomatik dosya indirme özelliğinin, Google Chrome ile varsayılan olarak ayarlanmış biçimde gelmesini eleştirmektedir. Bu durumun saldırganlar tarafından kötü amaçlı yazılım yüklemede kolayca kullanılabileceğini tartışmaktalar. Hizmet yadsıma saldırısı (DOS attack) karşısında savunmasız. Bu da tarayıcının, zararlı web sayfası karşısında tamamen çökmesine yol açmaktadır.Google Chrome geliştiricileri açığı doğrulamakta ve halihazırda SVN havuzunda açığı düzeltmeye devam etmekteler.

10 Mozillia Firefox

11 Mozillia Firefox Mozilla Firefox ya da kısaca Firefox, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen özgür bir ağ tarayıcısıdır. Temmuz 2012 itibarı ile İnternet kullanıcılarının yaklaşık olarak % 'i Firefox kullanmaktadır.  Firefox, eski Mozilla Suite'in yeniden tasarlanmasıyla, Netscape - Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı ara yüz dili ile hazırlanmış olan açık kaynaklı bir yazılımdır. Mozilla Firefox Microsoft Windows, Linux, Mac OS X, Android gibi yaygın işletim sistemlerini destekler. Gelişmeler Mozilla Firefox, 3.0 sürümü için bir rekor denemesi yaptı. Guiness rekoru denemesi 8 milyonu aşan indirmeyle başarılı oldu. 17 Haziran 2008'deki İndirme Günü ile ilk 24 saat içinde 'dan fazla indirilme sayısına ulaşan Firefox bununla bir günde en çok indirilen yazılım unvanının sahibi oldu.StatCounter'ın açıkladığı rapora göre Aralık 2010'da Avrupa'da en çok kullanılan tarayıcı Firefox oldu. Yine Statcounter verilerine göre 2012'nin Ocak ayından itibaren dünyada en çok kullanılan 3. tarayıcıdır

12 Özellikleri Firefox'un özellikleri hakkında detaylı bilgi almak için web sitesindeki özellikler sayfasını inceleyebilirsiniz. Zengin eklenti desteği Persona temaları ve diğer temalar ile güçlü kişiselleştirme Yer imleri, kurulu eklentiler için senkronizasyon desteği (masaüstü ve mobil) Uygulama Sekmeleri Sekmeleri panorama ile düzenleme Akıcı kaydırma Gizli tarama Açılır pencere engelleyicisi Yazım denetimi Oturum kurtarma Parola yöneticisi İndirme yöneticisi, indirme işlemine ara verebilme, sıfırdan başlatabilme Çökme koruması Web'de 3B Anlık eklenti sürüm denetlemesi

13 İpuçları Mozilla Firefox'un en önemli özelliği, farklı amaçlara yönelik binlerce eklenti desteğine sahip olmasıdır. Bu eklentilerehttps://addons.mozilla.org adresinden ulaşabilirsiniz. Bir bağlantıyı yeni sekmede açmak için farenin orta tekerleği ile bağlantıya tıklamanız yeterlidir. Boş bir sekme açmak için ise sekme çubuğunda boş bir yere çift tıklanır ya da klavyeden Ctrl + T bileşimi kullanılabilir. Yanlışlıkla kapatılan bir sekmeyi geri açmak için; sekme çubuğunda bir yere sağ tıklanıp "Sekme kapatma işlemini geri al" seçeneğine tıklanır. Sayfa içi arama yapmak için Ctrl + F tuş bileşimi kullanılır. Eğer Mozilla Firefox'da bir şeyler yazarken otomatik olarak arama çubuğunun açılarak kelimenin aranmasını isterseniz; Düzen > Seçenekler > Gelişmiş > Genel yolunu izleyin ve orada bulunan "Ben yazmaya başlar başlamaz arama yap" seçeneğini işaretleyin. Görüntülediğiniz bir sayfayı yenilemek için, diğer tarayıcılarda olduğu gibi F5 tuşunu kullanabilirsiniz ancak bu, önbelleği tamamen yenilemez. Sayfayı önbellekle (cache) beraber yenilmek için Ctrl + F5 kullanılmalıdır.


"OKAN KARA 110810204 Aksaray Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları