Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAVLAR VE EBEVEYN TUTUMLARI REHBERLİK VE VELİ İLİŞKİLERİ BAŞKANI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAVLAR VE EBEVEYN TUTUMLARI REHBERLİK VE VELİ İLİŞKİLERİ BAŞKANI"— Sunum transkripti:

1 SINAVLAR VE EBEVEYN TUTUMLARI REHBERLİK VE VELİ İLİŞKİLERİ BAŞKANI
OKUL VE BAŞARI SINAVLAR VE EBEVEYN TUTUMLARI MERAL ATEŞOĞLU REHBERLİK VE VELİ İLİŞKİLERİ BAŞKANI

2 Okula giden çocuktan ne beklenir?
OKUL VE BAŞARI Okula giden çocuktan ne beklenir?

3 OKUL VE BAŞARI İyi bir karne İyi bir başarı ortalaması
Takdir -Teşekkür Sınavda iyi bir derece

4 Başarı = Uyum+Mutluluk
OKUL VE BAŞARI Başarı = Uyum+Mutluluk

5 OKUL VE BAŞARI Akademik başarı ne kadar önemlidir?
Sosyal başarı bir başarı mıdır? Kendini gerçekleştirme bir başarı olarak kabul edilebilir mi?

6 OKUL VE BAŞARI Akademik Başarı Nedir?
Öğrencinin bulunduğu okul/sınıf ve derslere göre belirlenmiş sonuçlara ulaşmada göstermiş olduğu ilerlemedir.

7 Akademik Başarısızlık Nedir?
OKUL VE BAŞARI Akademik Başarısızlık Nedir? Başarısızlık, öğrencinin uzun sürede (bir eğitim-öğretim döneminden daha uzun) hemen her dersten gelişim düzeyinin ve yeteneklerinin altında başarı göstermesi, bu başarısızlığı bir türlü telafi edememesi durumudur.

8 OKUL VE BAŞARI Sosyal Başarı Nedir?
Bireyin sosyal yaşamı içinde insan ilişkileri açısından iletişim becerilerine sahip olması, bunları sosyal ilişkilerinde etkin uygulayabilmesidir. Sosyal başarı, bireyin kendisine ilişkin olumlu benlik algısının sosyal benlik algısına dönüşmesidir.

9 Kendini Gerçekleştirme Başarısı Nedir?
OKUL VE BAŞARI Kendini Gerçekleştirme Başarısı Nedir? Bireyin kendisine ilişkin olumlu benlik algısına sahip olmasıdır. Bunu yapabilmesi için kendisine ait olumlu/olumsuz yönlerini tanıması ve tanımlayabilmesi, olumsuzları olumluya dönüştürebilmesi, olumluları daha ileriye taşıması gerekir.

10 Akademik Başarı Faktörleri
OKUL VE BAŞARI Akademik Başarı Faktörleri Okula Ait Faktörler Öğrenciye Ait Faktörler Bireysel özellikler Ebeveyn tutumları

11 Öğrencilerimize Sorduk Sınavlar Sizin İçin Neyi İfade Ediyor?
Başarılı olmam gereken bir sınav. Annem babamı gururlandırdığım bir sınav, seviyemi ölçen bir sınav. Çok olmasa da önemli. Sonuçta bu sınavdan alacak olduğum not beni etkileyecek. Sınavda süre sorunu ve sınavı yetiştirememekten korkuyorum.Bizim seviyemizi belirleyecek olsa da bu sınav bence yapılmasa da olur. Ancak bu sınav benim için bir dönüm noktasıdır.

12 Sınav Benim İçin… Sınavlar benim için hayatımın bir zinciri gibidir. Hedeflerime ulaşmam için çalışmam gerekir. Bunu başarmam için sınavlarda iyi bir not ile geçmem gerekir. Bunu da başarırsam iyi bir liseye gidebilirim bundan sonra da üniversite ile devam eder. Bu nedenle sınav benim için hayat zincirinin bir halkasıdır. Eğer bu halkalardan biri koparsa diğer halkalarda birbirinden kopabilir.

13 Sınavlar Benim İçin… Çok önemli değil. Çünkü bütün bir senenin bilgilerini bir buçuk saatte bir kağıda döktüğümüz için bana göre bu sınav çok saçma bir sınavdır. Annem ve babamda benim gibi düşünüyor. Fakat bu sınav bütün hayatımızı etkiliyor bu yüzden bu sınav önemlidir.

14 Sınavlar Benim İçin… Hayati bir sınavdır. Çünkü bundan yüksek bir puan almazsam annem ve babamı hayal kırıklığına uğratmak istemiyorum Bir kapıdır. O kapıyı her yıl aralamam gerek. Aslında ben o kapıyı ilk olarak aralamak için hiç bir şey yapmıyorum. Genellikle sınavı unuttuğumda oluyor. Ama sınav geldiği gün bunların cezasını çekeceğim için artık çalışıyorum. Fakat annem ve babam beni çok sıkıyor bu da beni zora sokuyor.

15 SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK İÇİN
BEN NE YAPMALIYIM?

16 Ben Ne Yapmalıyım? Test çözmem, tekrar yapmam ve sınava iyice hazırlanmam gerek. Bol bol ders çalışmalı ve sınavlardan ölüm korkusu gibi korkmamalıyız. Yine de biraz korkalım. Ve bol bol test çözmeliyiz. Derslerime çok çalışıp tekrar yapıp, bilgisayarda METİN 2 oyununu da oynamak istiyorum.

17 Annem Babam Ne Yapmalı? Benim üstüme pek düşmemeli, sınavdan iyi bir puan alacaksın dememeli. Kıyaslamamaları gerekir. Bana kızmamalarını istiyorum bana güvenmelerini istiyorum . Bana destek olmalılar, beni başkalarıyla kıyaslamamalılar. Sınavdan düşük aldım mı hemen kızmamalılar.

18 Annem Babam Ne Yapmalı? Bence annem ve babam bana bu sınavın üstesinden gelebileceğimi söylemeliler. Zaten bunu söylüyorlar ama daha fazla söylemeliler. Zaten bunu söylüyorlar ama daha fazla söylemeliler. Sınav sınav sınav diye çok yüklenmemeliler ve beni karşılaştırmamalılar.

19 Öğretmenlerim Ne Yapmalı?
Öğretmenlerim çok iyiler. İnteraktif eğitim, görseller ve psikolojik destekle daha iyi öğretiyorlar. Bana iyi bir bilgi öğretmeleri, beni o derse karşı ısındırmaları gerek.

20 Öğretmenlerim Ne Yapmalı?
Dersi derste öğretmeleri yeterli gerisi öğrencilerin işi. Öğretmenlerimiz ödev verdiklerinde öğreneceğimizi düşünüyorlar fakat içimizde ödev yapma isteği olmazsa ne kadar ödev yaparsak yapalım öğrenemeyiz.

21 AİLELER NE YAPMALI? Destekleyen aile mi? Engelleyen aile mi?

22 Engelleyen Aile Tutumları
Engelleyen aile çocuğunun sınırlarına saygı duymaz, hedeflerini oluşturmasına fırsat vermez. Onun yerine hedef koyar.

23 Destekleyen Aile Tutumları
Destekleyen aile çocuğuna saygılıdır. Çocuğunu dinler, gereksinimlerini önemser. Onun yerine karar vermez.

24 Başarıyı Destekleyen Aile Tutumları
Koşulsuz kabul göstermek Güven sağlamak Uygun beklentiler oluşturmak Sorumluluk kazandırmak

25 İzin verin çocuğunuz yaşamını tribünde seyirci olarak değil, sahada oyuncu olarak geçirsin (Doğan Cüceloğlu )

26 Benim çocuğum benim beklentilerimi gerçekleştirmek için değil kendi hayallerini keşfedip onları gerçekleştirmek için çaba göstermeli.

27 Çocuğunuzla çiftçinin yetiştirdiği ağaçla kurduğu ilişki gibi ilişki kurun.
Çiftçi ağacın özünün ne olduğunu bilir ve o öze saygısı vardır. Çiftçi o özün gelişmesi için uygun ortamı hazırlar. Çiftçi elma ağacını muz ağacı yapmaya çalışmaz. Elma ağacının en çok meyve veren elma ağacı olması için ortamı hazırlar. Doğan Cüceloğlu

28 İnsanda yapması gereken bir şeyi yapma isteği uyandırma.
Motivasyon İnsanda yapması gereken bir şeyi yapma isteği uyandırma.

29 Motivasyon İçin Neler Yapmamalıyız?
Kıyaslama Yargılama Gerçeği İnkar Etme Sonuç Odaklı Olma

30 Sınav Kaygısı Var mı? Pek çok öğrenci kendini sınav öncesi gergin hisseder. Hafif bir gerginlik öğrenciyi daha iyisi için motive edebilir.

31 Sınav Kaygısı Var mı? Ancak sınav kaygısı normal kaygıdan farklıdır:
Daha şiddetlidir! Potansiyel olarak daha ezicidir. Daha rahatsız edici ve huzursuzluk vericidir. Yardımcı ya da motivasyon sağlayıcı değildir.

32 Sınav Kaygısı Nasıl Etkiler?
Ders çalışmayı ve sınav hazırlıklarını engeller. Karar verme sürecini felce uğratır. Akademik güveni baltalar. Bilginin gösterilmesine engel olur.

33 Sınav Kaygısını Nasıl Azaltabilirim?
Etkili Çalışma Sağlıklı Yaşam Tarzı Doğru-Tutarlı Bilgi Sınava Girme Hazırlıkları Tutum Değişikliği Rasyonel Düşünce ( Gerçek Dışı Düşünceler Yerine )


"SINAVLAR VE EBEVEYN TUTUMLARI REHBERLİK VE VELİ İLİŞKİLERİ BAŞKANI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları