Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Medya Güven Araştırması -Kalitatif Aşama-

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Medya Güven Araştırması -Kalitatif Aşama-"— Sunum transkripti:

1 Medya Güven Araştırması -Kalitatif Aşama-
Ön Bulgular

2 Araştırma Yöntemi ve Örneklem
Araştırmanın amaçları çerçevesinde 4 grup tartışması gerçekleştirilmiştir : 25 yaş üzeri AB ve C1-C2 SES Erkekler ile 2 grup tartışması Kadınlar ile 2 grup tartışması

3 Medya Algısı Katılımcıların hayatında medya - bu ilk etapta televizyon, sonrasında da gazete oluyor- önemli bir yere sahip. Kişilerin çoğu tarafından TV ile ilişkisi, bir yandan... Eğlenmek; keyif almak Rahatlamak; kafa dağıtmak; geçici bir süre için bile olsa bambaşka bir şeye konsantre olup sıkıntıları/ sorunları ertelemek, unutmak Evdeki huzursuz, sıkıntılı ortamdan/ dırdırdan kaçmak Zaman geçirmek Dünyada neler olup bittiğini öğrenmek (haberler, ekonomi ve spor programları vb.) Eğitim almak; eğitilmek; bilgilenmek için önemli bir araç. Tüm gruplarda medyanın asli görevi psikolojik boyutta, “EĞLENDİRMEK” olarak ortaya çıkıyor. Daha fonksiyonel faydaları (haber vermek, bilgilendirmek, eğitmek vb…) çok daha geri planda. Bayanlarda psikolojik boyuttaki faydalar erkeklerden de daha ön planda.

4 Medya Algısı, devam Diğer yandan da aynı televizyon...
Kalitesiz, seviyesiz, düzeysiz, uygunsuz programların çok ağırlıklı olması Yayınlanan reklamların: Sayıca çok fazla olması İnsanların olumsuz etkilenmesi ve televizyonda gördükleri kötü/ çirkin/ yanlış/ uygunsuz davranışları günlük yaşamlarına uygulamaları İnsanlar arasındaki (hem aile bireyleri arasında, hem de her türlü eş, dost, akraba, arkadaşlarla) ilişkiyi/diyalogu azaltması/ yok etmesi Ailenin tüm bireyleri ile izlemeye uygun olmayan filmlerin/ programların ailenin tüm bireylerinin televizyon karşısında olduğu saatlerde yayınlanması Neredeyse bütün ulusal kanalların bir-iki kişiye ait olması (çok az sayıda erkek katılımcı) Haberlerin yanlı/ gerçeklerin tümünü yansıtmıyor olması; çalışan/ işini doğru yapan kişilerin ve iyi giden şeylerin kanallarda yer almaması (çok az sayıda katılımcı sebepleriyle aynı zamanda da bir çeşit “düşman” olarak da değerlendiriliyor.

5 Medya Algısı, devam Televizyon birçok kişi için evdeyken ve uyanıkken açık duran, izlenen ve evi dolduran bir aksesuar/ cihaz durumundadır. Kadınlar için medya dendiğinde ilk akla gelen magazin programları. Medya ile ilgili tüm algılarını neredeyse magazin programları aracılığı ile oluşturuyorlar. Erkekler için ise bu durum yarı yarıya gibi. Erkekler hem eğlence hem de haber boyutu ile daha ilgililer. Kadınlar eğlendirici kanalları daha çok tercih ederken erkekler aynı zamanda “tarafsız olmaya özen gösteren kanal” olmasını da kanal tercihlerinde bir kriter olarak belirtiyorlar. Günümüzün getirdiği ekonomik sıkıntılar, yoğun iş temposu gibi durumlardan her açıdan ekonomik eğlence tercih edilmekte. Televizyon da bu isteği en iyi karşılayan araç olarak algılanmakta. Televizyon yüksek sosyo ekonomik statüdeki katılımcılar ve bunların içinde de özellikle erkekler tarafından çok önemli bir silah olarak da algılanıyor. Halkı istediği yöne yönlendirebilir ve esas gündemdeki önemli haberler (savaş, ekonomi vb…) yerine ilgiyi başka yöne çekip ve halkı pasifize edebilir.

6 Medya Algısı, devam Gazeteler kadınlar için yine aslen bir eğlence aracı, üst sosyo ekonomik sınıftaki kadınlar için haber verme faydası biraz daha ön planda. Erkekler ise gazeteleri haber almak ile daha çok bağdaştırmakta. Özellikle tarafsız haber almakta gazeteler daha çok tercih edilebilmekte.

7 Medya ve Güven İlişkisi
Medyaya güven, medya takipçisi kişilerin medyadan beklentilerinde ön sıralarda değil. Düşük sosyo ekonomik statü kadınlarda bu beklenti daha da az. Bu kadınlar medyanın güvenilirliğini bile magazin programlarında verdikleri haberlerin doğruluğu ile sınıyorlar. Erkeklerde güven beklentisi daha fazla.

8 Medya ve Güven İlişkisi
Medyaya güvenmemenin temel sebepleri şunlardır; Eksik araştırma ile yalan, çarpıtılmış ve yanlış haber vermeleri Bir iş, ticaret alanı olması Kendi çıkarları doğrultusunda adam kayırmaları- olumlu yada olumsuz haber yapmaları Taraflı yayınlar Hükümet değişimi gibi durumlardan sonra olaylara yaklaşımlarda değişimler Bağımsız olmamaları Özel sermayenin ticari girişimi olmaları Çok fazla reklam yayınlıyor olmaları Reyting kaygısı ile asparagas, sansasyonel haberler, yayın politikaları Kanalın kendisini ön plana çıkarması için asılsız haberler vermeleri Çok fazla magazinsel ve sansasyonel haber vermeleri. Medya milyonlara ulaşabilme özelliği ile elinde büyük bir güç bulunduruyor, dolayısı ile bu gücü kendi lehine kullanmak isteyenlerin de çok olduğu bir alan. Bu açıdan bakıldığında medyanın etkilere kapalı olabilmesi istense bile beklenmiyor.

9 Medya ve Güven İlişkisi
Bu gücü kendi lehine kullanmak isteyecek birçok yapı mevcut; Medya patronu Devlet / Hükümet TBMM Siyasi partiler Dış güçler; Amerika, Avrupa Ülkerleri vb… Medyada çeşitli durumlarda, alanlarda bu kitlelerin çıkarları gözetilecek şekilde kullanılıyor (Özellikle yüksek sosyo ekonomik statü ve erkekler için).

10 Medya ve Güven İlişkisi
Güvenilmediği halde medya araçlarının takip edilmesinin sebepleri de şunlardır; Eğlence için vazgeçilmez bir kaynak Ne olursa olsun iyi kötü haberleri alabilmek için bir araç Başka çıkar yol ve yapılabilecek bir şey yok (öğrenilmiş acizlik) - “Kovana giren ele bal bulaşır” Yine de bazı kişi ve yapılarının gücü ile yolsuzluklardan, engelleyen kuruluş Eğitim ve halkı bilinçlendirmek için çok önemli bir kaynak; Haber vererek iletişimi sağlıyor Toplumsal sorumluluk projeleri de yapıyor; Felaket zamanları deprem sel gibi dönemlerde kampanyalar yürüterek yardım sağlamak gibi.

11 Medya ve Sansür İdeal medya “tarafsız” ve özgürce iletişimi yapan bir yapı olarak hayal edilse de bazı konularda sansürlü yayın yapılması istenmekte; Örf ve adetleri korumak Toplumu galeyana getirmemek gereken konularda Ülke’nin yani herkesin çıkarlarını etkileyecek konularda Aşırı uçları vermeyerek herkesin iyiliği göz önünde bulundurularak yapılan sansüre olumlu bakıyorlar.

12 İdeal Medya Yayın Organı
İdeal medya sorgulandığında erkeklerin hayalindeki medya daha güvenilir ve haberci yönü güçlü olan bir medya yapısı olarak ortaya çıkmakta. anlaşılabilir bir dili olan Çok sesli, olayları her açıdan ele alıp, bilgi veren Sahibi ön planda olmayan Ortaklık ile kurulmuş, tek elde olmayan Yargılama yapmayan yalnızca haber veren Yalnızca medyacılık yapan bir de yanında iş adamlığı yapmayan bir yapı hayal etmekte. kadınlar daha; Seviyeli, Ciddi olup abartılı olmayan Örnek olan Dozunda magazin sunan Şiddeti çok içermeyen Eğitimli çalışanları olan Patronlar çok karışmayan bir medya tarif etmekte.

13 Mevcut Medya ve Güven İhtiyacı Karşılama
Mevcut durumdaki medyaya güven sorgulanmakta. Fakat medyadan ilk beklenti güven olmadığından kişiler için bu durum önemli bir sorun teşkil etmemekte. Güvenilir haber aldıklarına emin olabilmek için insanların geliştirdiği yöntemler mevcut; Aynı konu ile ilgili haber hakkında farklı medya kaynaklarından haberi alma: Haber her kaynakta aynı ise güvenme. Haberi sunan kanalın, sunucunun imajı; tutumu, tavrı, konuşması, stili ve daha önceki yaptığı işler Habere inanmak için beklemek – Bekle ve gör politikası.


"Medya Güven Araştırması -Kalitatif Aşama-" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları